A Portland Westbrookékat, Thibodeau a Bullst oktatta

Lillardék remek játékkal múlták felül a Thundert - 21 pontos hátrányból nyert a Wolves Chicagóban - kikapott a Knicks - megizzadt a GSW.

Huszonegy pontos hátrányból állt fel és nyert a Minnesota Chicagóban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így Tom Thibodeau győztesen távozhatott korábbi csapata otthonából. Clutch védekezéseinek köszönhetően tudott győzni New Orleansban a Warriors, a Cleveland simán verte a Marc Gasolt is nélkülöző Memphist, a Knicks kikapott Phoenixben, szezoncsúcsokat döntött az Orlando, míg a Portland szétdobta az OKC-t.

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Memphis Grizzlies 103-86

Irving nélkül is könnyen nyert a Cavs. Pihenőt kapott erre az estére az irányító, a helyére Liggins került be a kezdőbe, de a gépezet ugyanolyan gördülékenyen működött: már az első negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki a bajnok, amely hamarosan a húsz egységet is elkerülte. Love és James mellett JR Smith is lubickolt (17 pont az első félidőben, összesen 6/10 tripla), a második félidő pedig formalitássá silányult, a hazaiakat különösebben nem érdekelte már a találkozó – egyszer közelebb is zárkózott a Grizzlies, de hamar elfojtották a felzárkózást Jamesék. A két csapat hajnalban újra összecsap, ezúttal Memphisben, de Tyronn Lue szerint Irving, Love és James sem utazik, nélkülük fognak kiállni.

Ez már tényleg sok volt. Elképesztő szériát futott a Grizzlies több meghatározó játékosa nélkül, ezúttal azonban Marc Gasol sem lépett pályára és ezt már nem bírták el – még akkor sem, ha hét meccs után visszatérhetett Vince Carter. A vendégek esélytelennek bizonyultak és nagyon hamar kiderült, hogy nem tudják tartani a lépést, Gasol nélkül támadásban sem voltak elég stabilak és a védekezésük is sokszor kihagyott – hajnalban otthon javíthatnak, a center játszani fog, a Cavs ellenben tartalékos lesz.

A Cavaliers legjobb dobói: Love29/9, James 23, Smith 23/18
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 18, Williams 13/3, Harrison 13/3

Atlanta Hawks – Orlando Magic 120-131

Mit művelt az Orlando? A liga egyik leggyengébb támadójátékát produkálta eddig a Magic és bár akadtak jobb meccseik, ezúttal egészen hihetetlen estét hozott a társaság: szezoncsúcsot döntött pontban (131), gólpasszban (36) és triplákban (15) is. A kezdőben Fournier és Ibaka parádézott, a kispadról pedig karriercsúcsot jelentő pontot és gólpasszt (26 és 14) tett hozzá Elfrid Payton, ráadásul Meeksszel és Jeff Greennel kiegészülve ez a trió 62 egységet termelt a második sorból – egészen bődületes számok. Ennek ellenére nem jött simán a vendégek győzelme, mert a védekezésük finoman szólva szellős volt, de ilyen brutális támadójátékkal (58,6% mezőnyből) nem szenvedhettek vereséget...

Mégsem indult meg az Atlanta. A szörnyű időszak után megnyerte az előző két mérkőzését a Hawks, de ezúttal ismét rengeteg hibát követett el a társaság, így nem tudott tovább kapaszkodni. Támadásban semmi gond nem volt, a kezdőben mindenki hozzátette a magáét, Howard (9/10 mezőnyből, 16 lepattanó) kihasználta Vucsevics hiányát és Biyombo kisebb sérülését, de védekezésben mintha pályán sem lettek volna – csak asszisztáltak a Magic parádéjához. Ezzel együtt végig látótávolságon belül maradtak, de a negyedik negyed elején egy 12-2-es etappal meglógtak a vendégek, ahonnan már nem tudott visszakapaszkodni az Atlanta, egyszerűen azért, mert alig tudott támadást kivédekezni…

A Hawks legjobb dobói: Howard 20, Schröder 19/9, Sefolosha 17/3, Millsap 17/6
A Magic legjobb dobói: Ibaka 29/12, Payton 26/9, Fournier 23/3

Chicago Bulls – Minnesota Timberwolves 94-99

Thibodeau örülhetett. Most először tért vissza korábbi sikerei színhelyére a Bullstól 2015-ben távozó tréner, bár úgy tűnt, hogy hatalmas pofont kap új csapatával – az első negyedet 38-22-re nyerte a Chicago, a második játékrészben 21 pont volt a különbség. Itt azonban összekapták magukat a vendégek, védekezésben elszívták a levegőt Butlerék elől, ezúttal kellően agresszívek voltak és ledolgozták a hátrányukat, így az utolsó másfél percnek egállal mentek neki a felek. Ekkor érkezett Wiggins nehéz duplája, majd LaVine ziccere, miközben a túloldalon Wade két technikaival elhagyta a parkettet – a megítélt büntetőket Rubio, majd LaVine értékesítette, ezzel eldőlt a találkozó. Meglepően harcos és jó játékkal aratott értékes idegenbeli győzelmet a Wolves, ezzel lezárta vereségszériáját, Thibodeau pedig elégtételt vehetett.

Szenvedett a Chicago. A parádésan sikerült első negyed után nagyon nem találta a ritmust a Rondót nélkülöző hazai csapat, nem jöttek ki a figurák, nem voltak meg a jó helyzetek és Wade is csak erőlködött Wigginsék ellen. A nyitó játékrész után egyetlen negyedben sem érték el a húsz pontot, eközben védekezésben azért hibázgattak és bár még egyszer visszajöttek hátrányból, az utolsó percet nagyon elrontották – hiába voltak papíron sokkal rutinosabbak, ezúttal a Minnesota maradt nyugodtabb. A váratlan vereség után 13-11-ről folytatja a Bulls, a Milwaukee-hoz látogat péntek hajnalban.

A Bulls legjobb dobói: Butler 27/3, Lopez 14, Wade 12/3
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 24/3, Wiggins 23/6, Dieng 16/3, Towns 16/3

New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 109-113

Megharcolt érte a Warriors. A játék, főleg a védekezés kevésbé ment most a ligaelsőnek, de egyrészt a szupersztárok több extra dobást is elsüllyesztettek, másrészt egyikük sem kímélte magát a párharcoknál – végül ez ért győzelmet. A második félidőben már kisebb előnyben volt az első két negyedben csak kapaszkodó GSW, de az utolsó két percben nem találták el a gyűrűt egy Curry-duplát leszámítva – a túloldalon azonban előbb Durant blokkolta Anthony Davist clutch helyzetben, majd két másodperccel a vége előtt Draymond Green lopta el a labdát szintén Davistől, ami eldöntötte a derbit. Green egyébként tripla-duplát (12 pont, 12 pattanó, 10 gólpassz) gyártott, de ez a (negyedik) labdaszerzése volt az igazi nyerő játék, hiszen a Pelicans egyenlíthetett volna az utolsó pillanatban – így 4-1-gyel zárta idegenbeli túráját Steve Kerr csapata és most sorozatban három hazai meccset vív.

A végén blokkolt le a Pelicans. Ugyan Jrue Holiday dobásai nem ültek, mégis működött a hazaiak gépezete: 65 pontot, közte 10/19 triplát rámoltak be a nagyszünetig, remekül járt a labda és mindenki hozzátette a magáét. A fordulás után ugyan visszaesett a hatékonyság, de így is bőven partiban voltak, csak éppen a meccs utolsó szűk öt percében nem dobtak kosarat, mindössze két büntetőt – akármennyire gyengén céloztak a vendégek, ez nem férhetett bele. Alvin Gentry együttese péntek hajnalban az Indianát fogadja.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 28/3, Galloway 20/15, Frazier 13/9
A Warriors legjobb dobói: Curry 30/15, Durant 27/3, Thompson 17/6

Phoenix Suns – New York Knicks 113-111 – hosszabbítás után

Bledsoe döntötte el. A Phoenix hátvédje sorozatban harmadszor jutott harminc pont fölé, de a rendes játékidőben még nem tűnt úgy, hogy ő lesz a mérleg nyelve – az utolsó bő másfél percben egyáltalán nem született pont, így mehettek a felek túlórázni. A ráadásban azonban előlépett Bledsoe, egymaga nyolc egységet rámolt be zsinórban és övé volt az utolsó dupla is fél perccel a vége előtt – ugyan még Booker is bedobott két büntetőt, ezt túlzás nélkül Bledsoe nyerte meg a Phoenixnek. Rajta kívül a 61-43-ra behúzott lepattanózást érdemes kiemelni, amellyel ellensúlyozni tudták a 40%-os mezőnymutatót, a mindössze 13 gólpasszt és a 9/30 triplát.

Porzingis egyedül maradt. Fáradtnak és tompának tűnt a New York, ráadásul Derrick Rose a második félidőt már ki is hagyta hátfájdalmai miatt – igaz, kosarat addig sem szerzett. A padról jól szállt be O’Quinn, de a vendégek toronymagasan legjobb játékosa ezen az estén Kristaps Porzingis volt, aki 34 pontja (közte 4/4 tripla) mellett védekezésben is alakított, három-három labdaszerzést és blokkot jegyzett. A hosszabbítás vége előtt másfél perccel azonban kipontozódott, így nem maradt playmakere a csapatnak – pontosabban ott volt a 3/15-öt hajító Carmelo Anthony, aki clutch helyzetben egy méretes homályt mutatott be…

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 31/3, Chriss 14/3, Knight 14/6
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 34/12, O’Quinn 22, Lee 14/6

Portland Trail Blazers – Oklahoma City Thunder 114-95

Ez egy másik Portland volt. 1-4-gyel zárta idegenbeli túráját a Blazers, de ezen az estén friss és koncentrált csapat benyomását keltette a társaság – idei talán legjobb védekezésüket mutatták be Aminu nélkül is, emellett kontrollált, kiegyensúlyozott támadójátékkal rukkoltak elő. Nem is volt kérdés a győztes kiléte, a szoros első negyed után meglepetésre a cseresor juttatta előnyhöz a hazaiakat, Turner, Crabbe, Davis és Leonard is remekül szállt be, vezérletükkel hamar tizenöt pontra hízott a különbség, a fordulás után pedig már csak erőlködött az OKC – a negyedik negyedben pihenhetett a portlandi kezdő. Nagyjából ez az a mérkőzés, amelyre építhet Terry Stotts a továbbiakban: többé-kevésbé fegyelmezett védekezés, nem kétemberes támadójáték és rendkívül hasznos cserepad.

Erőtlen volt a Thunder. Oladipo lendülete elöl-hátul hiányzott a vendégcsapatból, a ligaelitbe tartozó védekezésből nem sokat tudott megmutatni a gárda, támadásban pedig csak az első negyedben működött a gépezet – az ott berámolt 31 ponthoz negyvenet tudtak hozzátenni a következő két játékrészben. Russell Westbrook nem tudott dominálni (20 pont, 7/19 mezőnyből, 6-6 pattanó és gólpassz), több eladott labdájuk volt, mint gólpasszuk, bőven 40% alatt tüzeltek mezőnyből és kilenc blokkot kaptak – ezt a meccset gyorsan el kell felejteniük, csütörtök hajnalban a Jazzhez látogatnak.

A Trail Blazers legjobb dobói: Plumlee 18, Lillard 17/3, Harkless 15/3, McCollum 15/3
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 20/6, Adams 14, Grant 11

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus