A San Antonio alapos leckét adott a Bullsnak

A keleti első Pacers nagy nehezen összeszedett egy győzelmet, de annak jobban örülnek, hogy egy egykori All-Star jó játékkal mutatkozott be a csapatban. A nyugati listavezetők sem hibáztak, a Spurs nagy verésben részesítette a masszív Chicagót, a Thunder pedig megálljt parancsolt a Houston nagy menetelésének. Megy a tülekedés a nyugati playoffhelyekért: a Portland és a Dallas gyengítette a pozícióit, a Warriors és az óriási formában lévő Grizzlies javította – és még a Timberwolves sem mondott le arról, hogy ott legyen az első körben. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Indiana Pacers - Boston Celtics 94-83

Megszakadt a vereségszéria. Négy meccs után tudott újra nyerni a Pacers. Félidőben kilenc ponttal vezettek, később lett közte 15 is, de Rondo és Sullinger vezérletével felzárkózott a Celtics egy egységnyire a harmadik negyedben. A folytatásban aztán megint elléptek a hazaiak és a hajrában sem engedték magukhoz közelebb a Keltákat.

Bynum bemutatkozott. A nemrég megszerzett center 15 percet töltött a pályán, ez alatt 8 pontot (3/4 mezőnyből) és 10 lepattanót tett be a közösbe, miközben Roy Hibbert neve mellé 32 perc alatt 6 pont (3/7), 9 lepattanó és 2 blokk került fel. A találgatások már elindultak, hogy vajon kezdő lesz-e később Bynum, mindenesetre Miamiban most biztosan nem örülnek...

Nagyon gyengén dobott a Celtics. Mindössze 35%-kal tüzeltek a vendégek, a triplavonalon túlról pedig mindössze 16%-ot tudtak összehozni. Ebben nagy szerepe volt a 3/16-tal dolgozó Greennek, a 4/17-et dobó Rondónak és az 1/9-cel szenvedő Olynyknek is.

A Pacers legjobb dobói: West 24, Hill 12/6, George 12
A Celtics legjobb dobói: Sullinger 17/3, Humphries 15, Johnson 14/6

Detroit Pistons - Sacramento Kings 99-89

A második félidő védekezésére lehet építeni. 54 pontot kapott az első félidőben a Kingstől a hazai csapat, fordulás után viszont nagyon megfogták az ellenfél nagy trióját: a Gay-Cousins-Thomas trió végül 52 pontig jutott, 37 százalékos mezőnymutatóval. Nélkülük összeomlott a Kings játéka, amit a Josh Smith és Rodney Stuckey húzta Detroit szépen ki is használt. Ezzel a sikerrel még mindig élnek halvány playoff-reményeik, a keleti 8. Hawks négy vereséggel számlál kevesebbet, mint ők. 

A Pistons legjobb dobói: Smith 24/6, Stuckey 23/3, Drummond 15.
A Kings legjobb dobói: Gay 20, Thomas 19, Cousins 13.

Chicago Bulls - San Antonio Spurs 96-104

A Spurs megzabolázta a Bullst. Parádés játékot tett le a parkettre a Parker, Ginobili és Kawhi Leonard vezette San Antonio, amely az első negyedet 38-14-re nyerte, és a negyedik negyedet is 24 pontos előnyben kezdte. 50.6 százalékkal dobtak mezőnyből, 57.1-gyel a triplavonal mögül, a büntetőket pedig 80 százalékos hatékonysággal küldték a helyére – ugyanakkor remekül védekeztek, amit a meccs végi nyilatkozatában Gregg Popovich is kiemelt. 

Nem volt meg a ritmus a hazaiaknál. Joakim Noah ismét tripla-dupla közelében (13 pont, 8 lepattanó, 7 gólpassz, 2 blokk) teljesített, az inkább védekezéséről híres Jimmy Butler jó dobásokkal 23 pontig jutott, de a többi kezdőt limitálták a Spurs játékosai – leginkább az irányító Kirk Hinrichot, aki sem dobásban, sem passzokban, sem védőoldalon nem nyújtott ma maradandót. A kispadról hiába érkezett DJ Augustin megszokott jó teljesítménye, az Év Legjobb Hatodik Embere Díjára pályázó erőcsatár, Taj Gibson rettenetes játékát (1 pont, 0/5 mezőnyből, 5 pattanó) már nem tudták kompenzálni. 

A Bulls legjobb dobói: Augustin 24/6, Butler 23/9, Noah 13.
A Spurs legjobb dobói: Ginobili 22/12, Parker 20, Leonard 16/6.

Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 109-99

Nagyon összeállt a Memphis. Utóbbi 10 meccséből a hetediket, sorozatban pedig a harmadikat nyerte meg a Grizzlies, és ezzel a sikerrel nem csak, hogy rájátszó helyen állnak, de már hetedikek Nyugaton. Néhány hete még szürreálisnak tűnt, hogy mindössze négy vereség legyen a Trail Blazers és a Grizzlies között, ez a mai meccs után valósággá vált. 

Tobzódtak a jó teljesítményekben a hazaiak. A kezdőötösből négyen is legalább 16 pontot szereztek, de a kakukktojás Tasyhaun Prince is kevés rontással szerzett 9 pontot remek védekezése mellett. Marc Gasol sokoldalú volt (19 pont, 9 pattanó, 7 gólpassz), Zach Randolph kőkemény (18 pont, 12 pattanó), a Conley-Lee hátvédpár pedig 50 százalék felett dobott. Hozzájuk csatlakozott a kispadról Nick Calathes 9 gólpasszal, Mike Miller 14 ponttal és 60 százalékos dobásmutatóval, valamint Tony Allen hét pontjával, amit rontott kísérlet nélkül ért el. 

Sorozatban három vereségnél a Blazers. Ötödik helyen áll a nemrég még biztos dobogós Portland, és egyelőre nem látszik, hogy ki állíthatná meg a zuhanást. Damian Lillard (32 pont, 13 kiharcolt büntető, 7 gólpassz) ment előre, de LaMarcus Aldridge-ot (19 pont, 10 pattanó, 8/23 mezőnyből) jól semlegesítette Randolph és Gasol, Wesley Matthewsnak pedig beletört a bicskája a liga egyik legjobb periméter-védekezésébe (1/7 mezőnyből). 

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 19, Randolph 17, Conley 17/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/12, Aldridge 19, Batum 15/9.

Minnesota Timberwolves - Milwaukee Bucks 112-101

A második félidőre lelassult a Bucks. Fordulás előtt 61 pontot tett fel a táblára a Brandon Knight (21 pont) és Nate Wolters (14 pont, 5/6 mezőnyből) vezette vendégsereg, a hátvédduóhoz pedig olyan extrák is társultak, mint a center Zaza Pachulia 10 gólpassza – utóbbinak köszönhetően egyébként 39 mezőnykosarukra 29 gólpassz jutott. Támadásban tehát nem volt különösebb gond, a védekezéssel viszont igen: a Wolves az első félidőben 55, a másodikban 57 pontot szerzett. Amíg a Milwaukee bírta szuflával, próbálta túldobni ellenfelét – nem sikerült. 

Szinte minden klappolt a Wolvesnál. Egyedül a swingman Corey Brewer volt halovány, a másik négy kezdőjátékos azonban kiválóan játszott, és csatlakozott hozzájuk a 70 százalékkal dobó JJ Barea is. Kevin Love és Kevin Martin 50 százalék körül termelt, Nikola Pekovic faultgondjai és 22 percnyi játékideje ellenére is 14 pontos, 8 pattanós estén van túl, míg Ricky Rubio ezúttal kevés dobását nagyon jó hatékonysággal értékesítette, szerzett három labdát és 10 gólpasszt is kiosztott. 

A Timberwolves legjobb dobói: Love 27/9, Martin 26/6, Barea 19/6.
A Bucks legjobb dobói: Knight 21/3, Wolters 14/6, Adrien 12.

Oklahoma City Thunder - Houston Rockets 106-98

Durant az elsőszámú. A liga elsőszámú pontfelelőse ezúttal 42-ig jutott, zsinórban 29. alkalommal érte el a 25 pontot, amivel saját rekordját állította be. 22 dobásából 12 volt sikeres, ezzel szemben Westbrook csak 14-szer tüzelt, ezúttal a második sorba szorult – bár mindketten több, mint tíz büntetőt dobhattak. A harmadik opció szerepkörébe a 12 pontos, 16 lepattanós és 4 blokkos Serge Ibaka került.

Beverley megint megpróbálta. Tavaly áprilisban egy vele történt ütközés során sérült meg Westbrook, ezúttal az egész találkozó alatt rendkívül keményen védekezett vele szemben, többször is a sportszerűtlenség határait súrolva. A húzás nem igazán jött be, Westbrook 24 pontot szerzett, Beverley kettőt, ráadásul faultproblémákba sodorta magát.

Harden remekelt, Howard szenvedett. A korábbi OKC-játékos 28 ponttal (9/21 mezőnyből) terhelte a hazaiak kosarát, ez mellé 8 lepattanót és 9 gólpasszt is begyűjtött. Rajta kívül csak a gyengén dobó Parsons tudott hozzátenni, ugyanis Dwight Howard 4/12-es mezőny- és 1/6-os(!) büntetőmutatóval dolgozott, mindössze 9 pontig jutott a tíz lepattanója mellé – a playoffra nézve nem a legjobb képet festette magáról a center.

A Thunder legjobb dobói: Durant 42/15, Westbrook 24/3, Ibaka 12
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, Parsons 19/9, Garcia 11/9

Golden State Warriors - Dallas Mavericks 108-85

Gyengén dobott a Mavs. Mindössze 37%-kal céloztak a mezőnyből, aki legalább tíz dobást vállalt, nem érte el az 50%-ot - Shawn Marion például 0/6-tal zárt. A Warriors minden elemben jobb volt, jobban dobtak, jobban lepattanóztak, több gólpasszt osztottak ki, több pontot szereztek a festékből és leindításból is.

Curryre nem is volt szükség. A combizom sérüléssel küszködő All-Star irányító mindössze tíz pontot és négy gólpasszt jegyzett ma, de így is simán nyert a Golden State, Klay Thompson kilenc pontot szerzett a harmadik negyedben (amikor végleg elléptek a hazaiak), de Crawfordtól és Blake-től is érkeztek a triplák, Andrew Bogut pedig 13. dupla-dupláját jegyezte a szezonban.

Megy a helyezkedés. Ezzel a győzelemmel a Warriors három meccsel van a Mavericks és a Memphis előtt és már csak 1,5 választja el a zsinórban hármat bukó Portlandtől.

A Warriors legjobb dobói: Crawford 19/9, Bogut 15, Thompson 14/6
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 15/3, Calderon 13/6, Nowitzki 12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus