A Sixers elkapta az Atlantát, lekerült James fejpántja

Alapemberei nélkül bukott a Hawks Philly-ben - James fejpántja nélkül nyert a Cavs - túlórát nyert a  Heat - Davisék megfogták a Memphist

A tartalékos Atlanta meglepetésre kikapott Philadelphiában az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szombati játéknapján, így újra a Golden State a ligaelső. A Cleveland legyűrte a Phoenixet, közben LeBron James ismét fejpánt nélkül játszott, a New Orleans nagyon megfogta a Memphist, a Miami pedig alapemberei nélkül, hosszabbításban múlta felül a Sacramentót. A Portland elbukott Minnesotában, a Houston viszont nyerni tudott Denverben – íme a részletek!

New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 95-89

Evans váltott a nagyszünetben. Az első félidőben az történt a pályán, amit a Grizzlies akart, Randolph-ék 18 ponttal is vezettek már, tökéletesen működött a védekezés – Tyreke Evans folyamatosan bizonytalankodott, elindította a betörést, majd kipasszolgatta a labdákat. A fordulás után aztán váltott, sokkal agresszívebben támadta a gyűrűt, aminek meglett az eredménye: ő 26 ponttal és 7 gólpasszal zárt, csapata ledolgozta a hátrányt, majd a hajrában Gordon triplájával bebiztosították a győzelmet.

Eltűntek a magasemberek. A Memphis támadójátékából hiányzott a domináns Gasol-Randolph páros, de Anthony Davis hatása és játéka nagyon érződött – a két magasember együtt öt kosarat tudott szerezni 17 kísérletből. Davis ezzel szemben 23 ponttal, 10 pattanóval és 5 kiosztott blokkal zárt, Evansszel párban a harmadik negyedben 22-17-re túldobták a vendégeket, akik csak a büntetőikkel próbáltak kapaszkodni. Az, hogy Gasolék alig vállalhattak dobást és amit elvállaltak, az is rossz helyzet volt, egyértelműen jelzi, hogy miért szenvedtek vereséget.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 26/9, Davis 23, E. Gordon 16/9
A Grizzlies legjobb dobói: Green 20, Conley 17/9, Udrih 11

Cleveland Cavaliers – Phoenix Suns 89-79

Megpróbálta a Suns. A tragikusan dobó Phoenix hatalmas, 32 pontos hátrányba került a harmadik negyedben, főleg Kevin Love triplái és Mozgov kosarai révén megsemmisítette ellenfelét a Cavs. Innen azonban nagyot rohant a Suns, már a negyed végéig 17-re faragták ezt a különbséget, majd a negyedik játékrészben elérték a lélektani tízet is. Markieff Morrisék azonban ennél közelebb már nem kerültek, Thompson és James pontjai stabilizálták a hazaiakat és behúzták a győzelmet.

Fáradtnak tűnik a Cavs. Kyrie Irving 8, J.R. Smith 7 pontot szórt be, ketten együtt 6/23-as mezőnymutatót szenvedtek össze és James is csak 6/16-tal dolgozott – az egész játékukban kevesebb volt az erő. Vasárnap pihenőnapot tartanak, majd hétfőn edzenek, amire David Blatt szerint most nagy szükségük van.

Ismét lekerült a fejpánt. LeBron James a harmadik negyedben kiosztotta a franchise holtversenyben legtöbb gólpasszát, de ezt megelőzően felidézte a tavalyelőtti nagydöntő hatodik meccsét – a második játékrésztől kezdve fejpánt nélkül játszott. Amíg rajta volt, 1/4-et dobott mezőnyből, nélküle 5/12-t – elmondása szerint egyszerűen csak levette.

A Cavaliers legjobb dobói: Mozgov 19, James 17/6, Thompson 15
A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 16/3, Tucker 11/6, Green 11/3

Miami Heat – Sacramento Kings 114-109 – h. u.

Csak túlóra döntött. A Wizards ellen 35 pontos hátrányból állt fel a Heat, ma a 16 pontos különbség meg sem kottyant nekik, sőt, egy perccel a vége előtt már négy egységgel ők álltak előrébb. Andre Miller egalizált büntetőből, majd Gay elrontotta a jónak tűnő helyzetet a végén, így jöhetett a hosszabbítás. Itt kipontozódott a 27 pontos, 17 pattanós DeMarcus Cousins is és Wade vezérletével hozta a meccset a Miami – az utolsó percben Tyler Johnson is beemelt egy kulcsfontosságú hármast.

Fogyatkozik a Heat. Bosh, McRoberts, Dragic, Deng és Whiteside nélkül, 9 emberrel állt ki a Miami, majd a megsérülő Haslem kiválásával nyolcan maradtak, így vívták végig a hosszabbításos rangadót. Tyler Johnson azonban megcsinálja a karrierjét, ma 24 pontot szórt (7/12 mezőnyből, 3/5 tripla) 6-6 gólpasszal és pattanóval, az erőcsatárt játszó Beasley valószínűleg hosszabb távon is marad a gárdánál és Henry Walker is hasznosnak tűnik – sorozatban harmadik hazai meccsüket húzták be, a Kings pedig tovább süllyed nyolcmeccses idegenbeli túráján.

A Heat legjobb dobói: Wade 28/3, Johnson 24/9, Beasley 18
A Kings legjobb dobói: Cousins 27, Gay 27/9, McLemore 20/9

New York Knicks – Indiana Pacers 86-92

Az utolsó percekben szigorított a Pacers. Szinte végig fej-fej mellett haladtak a felek, a védekezés úgy-ahogy működött a vendégeknél, de a támadójáték nagyon akadozott – a Bargnani által húzott Knicks a hajráig partiban volt. 83-83 után aztán George Hill beemelt egy hármast, majd Stuckey is beszórt gyorsan négy pontot, amire már nem tudott válaszolni a hazai csapat főleg úgy, hogy Bargnani kipontozódott – a New York az utolsó öt percben két mezőnykosarat tudott szerezni, a Pacers a védekezést is megszigorította.

Csak amennyi kellett. Sorozatban ötödik meccsét húzta be az Indiana és egyiken sem engedett 86 pontnál vagy 40%-nál többet ellenfelének – ma is ennek köszönhették a sikert. A Knicksnél csak Bargnani tudott alkotni, Shved pontatlanul ugyan, de hozzátett, a többiek viszont nem tudtak faktorrá válni. Azonban a vendégek is csak a hajrában kerekedtek felül, Hibbert kosár nélkül, a Miles-Stuckey páros 7/24-gyel zárt mezőnyből – kicsit „szükséges rossz”-nak tűnt számukra ez a találkozó.

A Knicks legjobb dobói: Bargnani 21, Shved 15/3, Larkin 11/3
A Pacers legjobb dobói: Stuckey 17/3, G. Hill 15/3, West 14

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 92-84

Sokba került a pihentetés. Mike Budenholzer kihagyta csapatából Kyle Korvert, DeMarre Carrollt és Paul Millsapet is, ma azonban erre ráfizettek – főleg a hajrában hiányoztak az alapemberek. A második félidőben 27,5%-kal tüzeltek csupán mezőnyből a vendégek, a harmadik negyedben 5/22-t szenvedtek ki magukból, a Philly pedig ezt kihasználva fordított, a hajrában Noel villogott, majd Mbah a Moute triplájával lezárták a meccset.

Noel Shaq nyomdokain. Az újonc center ismét bizonyította képességeit, főleg védekezésben nyújtott kiemelkedőt, 11 pontja mellé 17 pattanót húzott le és öt labdát szerzett – ilyen számokat újonc utoljára 1993-ban hozott, egy bizonyos Shaquille O’Neal. Mellette elsősorban csatár-posztokon villogtak a hazaiak, Mbah a Moute és Robinson együtt 29 pontot szórt be és bár Canaan csak szenvedett (2/13 mezőnyből), Hollis Thompson 5/9 triplával pótolta ezt.

A 76ers legjobb dobói: Mbah a Moute 19/9, Thompson 19/15, Covington 12/6, Canaan 12/6
A Hawks legjobb dobói: Teague 17/3, Schröder 16/3, Horford 12

Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers 121-113

Pontos játék a siker kulcsa. Alig dobott triplát a hazai csapat, ám ha próbálkoztak játékosai, akkor pontosan tették (4/7), továbbá vigyáztak a játékszerre, ugyanis csupán 6(!) eladott labdát vétettek. Csapatszinten 54%-os hatékonysággal dobtak a vendéglátók, akiknél pontszerzés terén a kezdőből Martin (11/21 mezőnyből) és Wiggins (8/15) vitték a prímet. Nagyon sokat jelentett a padról érkező Neal (22 perc, 8/11, 10/13 büntető) által hozott plusz, aki a negyedik negyed elején sorozatban 11 pontot dobott. Rubio két lepattanóra volt a tripla-duplától (13 pont, 15 gólpassz, 8 lepattanó), továbbá egy perccel a lefújás előtt az ő hárompontosa tett pontot a találkozó végére, biztosította be a T'wolves győzelmét. 

Hiányzott a padról érkező plusz. Igaz, hogy a mérkőzés döntő részében fej-fej mellett haladtak a csapatok, de a vendégek kezdőjátékosai sokkal nagyobb energiákat mozgósítottak. Tették mindezt azért, mivel a padról csak 22 pont érkezett, átütő, a gárda eredményességén lendítő teljesítményre pedig csak várhattak Aldridge-ék, akik alulmaradtak a lepattanózásban (36-45), pedig Lillard (11/23 mezőnyből, 7 lepattanó, 8 gólpassz), Aldridge (10/20, 8 lepattanó), és Batum (7/12, 7 lepattanó) is megdolgoztak a sikerért. A kezdőötös érthető módon kifulladt az utolsó percekre, a T'wolves pedig ellépett, így a hajrá büntető-, és dobópárbajából már nem jöhetett ki jól a Portland.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 29/3, Neal 27/3, Wiggins 18/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/12, Aldridge 21, Batum 17/9

Milwaukee Bucks – Washington Wizards 91-85

A kemény munka gyümölcse. Bár a kiharcolt komoly előnyét leadta a Bucks, de nagy érdemeket szerzett azzal, hogy a védekezésben és támadásban is a vendégek fölé nőtt. A hazaiak győzelméhez legtöbbet a 30 pontos karriercsúcsot repesztő Middleton (11/20 mezőnyből, 6/9 tripla) volt, aki már az első negyedben szerzett 14 pontjával jelezte, ma nagy figyelmet kell fordítani rá. A masszív, 17 pontos előnyét az utolsó percekre leadta a hazai alakulat, 30 másodperccel a lefújás előtt Middleton kihagyott triplája után Gortat és Nené között harcolt meg a lepattanóért Pachulia, kiosztotta, Middleton pedig elsüllyesztette a később már győzelmet jelentő triplát. A Bucks ezzel a sikerrel megszakította négy mérkőzés óta tartó vereségsorozatát.

Ez tényleg a Wizards? Nagyítóval kellett keresni a jó teljesítményeket a fővárosi alakulatnál, mely elhitte, hogy mivel papíron jobb csapat a Bucks-nál, már nála is a győzelem - az utóbbi hetekben egyébként is komoly koncentrációs gondokkal küzdenek. Hiába kezdett jól Middleton, rendre elfeledkeztek róla a Wizards játékosai, Wall, Pierce és Butler pedig csak szenvedtek a dobásokkal. Hárman együtt 10/40-es mezőnymutató hoztak össze, a Washington pedig 38%-os mezőnypontossággal zárt, ám ami még ezt is alulmúlta, az a büntetőzés volt (14/22). Dekoncentráltságukat jól mutatta a döntő játéknál mutatott puhaság, határozatlanság, ami a mérkőzés elvesztését eredményezte.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 30/18, Bayless 13/3, Carter-Williams 12/3
A Wizards legjobb dobói: Pierce 14/9, Wall 11/6, Temple 11/3

Denver Nuggets – Houston Rockets 100-114

Érték a cserepadról. Bár nem villogott úgy mint tegnap, de Harden (8/19 mezőnyből, 7 gólpassz, 4 eladott labda) meghatározó teljesítményére nagy szükség volt ma is a győzelemhez, viszont a 22 labdát elszóró vendégeknél jól jött egy padról érkező plusz erő is. Brewer hasznosan játszott a tegnapi fellépésen is, de erejét a back-to-back második mérkőzésére tartogatta. Kihagyott triplái ellenére hatékonyan dobott (9/16, 1 eladott labda) és aktívan részt vett a vendég alakulat harmadik negyedbeli feltámadásában. A Rockets a harmadik játékrészt 27-9-es rohammal zárta, ami eldöntötte a mérkőzés végkimenetelét.

Sokba került a Spurs elleni meccs. Meglepően jól kezdte a mérkőzést a hazai gárda, s úgy tűnt, hogy védekezésével a Nuggets komoly érőpróbára készteti mai riválisát is, viszont már az első negyedben leadták Chandlerék a kiharcolt fórjuk nagy részét. Haloványan teljesítettek a vendéglátó "centerei", hiszen Faried 1/5-ös, míg Hickson 2/7-es mezőnymutatóval zárta a találkozót, továbbá a festékből szerzett pontok terén is a vendégek domináltak (36-48). Foye (7/11 mezőnyből, 7 gólpassz) és Chandler (11/15, 4/5 tripla) megpróbálták tartani a lelket a Denverben, mely a Rockets harmadik negyedbeli futása után végleg kiszállt az együttesből.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 26/12, Foye 20/9, Lawson 13/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/6, Brewer 24, Ariza 19/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus