A Spurs esélyt sem adott a Golden State-nek!

Leonardék simán átléptek Curry-éken - őrült dobásokkal nyert a Cavs - Harden 41-et, Westbrook 40 pontos TD-t hozott - George visszatért

A címvédő San Antonio a remeklő Kawhi Leonard vezérletével gond nélkül nyomta le a toronymagasan ligaelső Golden State-et az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. James Harden 41 pontja most többet ért, mint Russell Westbrook 40 pontos tripla-duplája, a Cleveland őrült dobásokkal múlta felül a Chicagót, Paul George pedig jó játékkal és nagy győzelemmel tért vissza az Indianába. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei és legnagyobb egyéni teljesítményei videós rovatunkban megtekinthetők!

Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 112-115

MVP-jelöltek, ha találkoznak. James Harden idei tizedik 40 (pontosabban most 41) pontos mérkőzését játszotta (12/22 mezőnyből, 6/9 tripla) és semmit nem tudott vele kezdeni korábbi csapata – amint Westbrook kiegyenlített a negyedik negyedben, sorozatban beszórt nyolc pontot és megnyerte a meccset. Igaz, a végén kipontozódott, Westbrooknak pedig megvolt az esélye az egyenlítésre, de az OKC egyese elkapkodta, így „csak” tripla-duplázott: 40 pontja mellé 11 lepattanót és 13 gólpasszt tudott felmutatni.

A playoff íze. Rendkívül kemény és fizikális volt a mérkőzés, Westbrook maszk nélkül játszott, de szinte folyamatosan kapta az ütéseket, könyökösöket, kőkemény zárásokat – rendesen megdolgozták a vendégek, az OKC sztárja pedig ezt nem is viselte jól. 12/29-es mezőnymutatója nem feltétlenül ennek tudható be, 11 ráemelt hármasa már inkább, a végén pedig Harden is egy ellene elkövetett kemény fault után pontozódott ki. A lefújáskor kialakult némi szóváltás is, ekkor Kanter volt a középpontban, a Thunder megtapasztalhatta, hogy milyen hangulatú meccsekért küzdenek ennyire…

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40/12, Morrow 22/18, Kanter 21
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/18, Howard 22, Smith 14

Cleveland Cavaliers – Chicago Bulls 99-94

Jól a védekezett a Bulls, hiába. Remekül védték a festéket Noah-ék, de a hazai pálya és a hazai gyűrű ma erősen a Clevelanddel volt: legalább három olyan triplájuk esett be, amit közel reménytelen dobóhelyzetből engedtek el. Összességében is 37 hármast emeltek rá, amiből 16 szottyant, JR Smith egymaga 8/17-et dobott csak kintről, de Irving 27 pontja és LeBron James első „újkori” clevelandi tripla-duplája is kiemelendő – Noah azt mondta a hazaiak nagy dobásaira, hogy a „kosárlabda Istene ma velük volt”. A Cavs ezzel sorozatban 18. győzelmét jegyezte saját csarnokában.

Mennyire kell Rose? Azt láttuk a szezon nagy részében, hogy a korábbi MVP sokszor inkább „plusz súlyt” jelentett a Bullsnak, mint igazi fegyvert és nélküle sem néz ki rosszul az együttes a Butler-Gasol-Mirotic trióra építve. Ma irányítóként Brooks is beszórt 17 pontot, viszont a Cavs nagyon jól szervezte meg a védekezést, a fent említett hármast összesen 40 ponton és bőven 50% alatt tartotta, így adódik a kérdés, hogy a playoffra minden bizonnyal visszatérő Rose egy ilyen mérkőzést meg tudna-e fordítani – jó eséllyel összefutnak a felek a rájátszásban.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 27/12, Smith 24/24, James 20/3
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 24/12, Brooks 17/6, Butler 16/6

Indiana Pacers – Miami Heat 112-89

Paul George visszatért. Horrorisztikus lábtörése után a szezon során először léphetett pályára az Indiana sztárja és azonnal hatása is volt a mérkőzésre. Amellett, hogy felrobbantotta a csarnokot, amikor beállt, 14 perc alatt 13 pont (5/12 mezőnyből, 3/6 tripla), 2 pattanó, 2 gólpassz és 2 labdaszerzés is a neve mellé került, ráadásul amikor a negyedik negyedben Dwyane Wade felhozta a Miamit, George két nagy hármasával indult meg újra a Pacers. Mellette elsősorban a padról 23-at szóró Scola villogott, az Indiana végül egy érzelemdús estén utolérte a Heatet és kerek egy meccs a hátránya a nyolcadik Bostonnal szemben.

Wade egyedül maradt. Gyengén játszott a Heat, egyáltalán nem jöttek ki a figuráik a remekül záró Pacers-védekezéssel szemben, jobb híján maradtak az egy-egyezések. Ez nem jelentett gondot Wade-nek, aki beszórt 27 pontot, egymaga tartotta meccsben csapatát – mellette viszont csak a szervezni próbáló Dragic, valamint a padról 17 egységgel beszálló Ennis volt dicsérhető vendégoldalon. Védekezésben főleg Scolára nem volt ember a floridaiaknál, akik ezzel nagyon messze kerültek korábbi hetedik helyüktől és a jelenlegi formákat elnézve kevés esélyük van a rájátszásba jutásra.

A Pacers legjobb dobói: Scola 23, S. Hill 19/9, Miles 17/15
A Heat legjobb dobói: Wade 27, Ennis 17/3, Dragic 15/3

San Antonio Spurs – Golden State Warriors 107-92

Leonard jelentette a különbséget. A tavalyi nagydöntő MVP-je elöl-hátul óriási hatással volt a mérkőzésre, hiszen remekül védekezett Thompsonon (6 pont) és esetenként Curry-n is – karriercsúcsot jelentő hét labdaszerzést mutatott be és az őrületbe kergette a GSW játékosait. Emellett berámolt 26 pontot 11/17-es mezőnymutatóval és csapata legjobb dobójaként zárt – ráadásul mindezt 24 perc (!), három negyed alatt művelte…

Üzenet a playoffra. Ha valaki kételkedett abban, hogy a címvédő képes-e megfogni a szárnyaló ligaelsőt, itt a válasz – Steve Kerr csapatának szinte esélye sem volt ezen az estén. Támadásban remekül járt a labda a hazaiaknál (53%-kal dobtak, 27 gólpassz), védekezésben pedig Leonard vezérletével tökéletesen játszották, amit kell – a Warriors csak 42%-kal dobott mezőnyből, 33%-kal triplázott és Curry-n kívül senki nem tudta hozni, amit kellett volna. Már az első negyedet 14 ponttal nyerte a Spurs, a különbség pedig csak nőtt a folytatásban, volt 28 egység is, a GSW pedig egyszer sem vezetett – a negyedik negyedben már pihentetni is tudott Gregg Popovich.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 26/3, Duncan 19, Green 18/12
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/15, Barbosa 12, Iguodala 10/6, Bogut 10

New York Knicks – Philadelphia 76ers 101-91

New York-i blokkparádé. Remekül védte a gyűrűt a Knicks ezen az estén, bár a periméteren rendre megverte őket a Philly, 14 blokkot osztottak ki Bargnaniék – ebből az olasz center mellett Jason Smith is négyet, Amundson pedig hármat vállalt magára. Bár ennek ellenére a Philly szerzett több pontot a festékből, csak 38%-kal dobott mezőnyből és összesen nyolc büntetőt tudtak kiharcolni Covingtonék – a hazaiak ezzel szemben 29-et és 51%-kal tüzeltek, ezt a 19 eladott labdával sem tudták elrontani.

Bargnani túlragyogta Noelt. A Knicks középjátékosa 25 pontot szórt be rendkívül sokoldalú játékkal, leszedett nyolc lepattanót, kiosztott négy gólpasszt és négy blokkot is, abszolút a csapat vezéreként funkcionált. A túloldalon Noelnek most nem ment a játék, 14 pontig jutott, de háromszor is betakarták és nem tudott mit kezdeni sem Bargnanival, sem Lance Thomasszal védekezésben – mivel a hajrában csak egy-egy villanásra volt jó a Sixers, a New York hozta a ligautolsó csapatok derbijét.

A Knicks legjobb dobói: Bargnani 25/6, Larkin 15, Thomas 14
A 76ers legjobb dobói: Smith 17/3, Thompson 17/15, Noel 14, Covington 14/9

Sacramento Kings – Utah Jazz 95-101

Hood eldöntötte a negyedik negyedben. A Jazz újonca talán idei legjobb mérkőzését játszotta a Kings ellen, a záró etapban pedig ő jelentette a különbséget a csapatok között. 83-82-es vendégvezetésnél vette kézbe a dolgokat, két 2+1-es játékkal és egy triplával jelentkezett egymás után, levezényelt egy 14-2-es futást, amire már nem tudott válaszolni a Sacramento – 15 egységet rámolt be a negyedik negyedben, összességében pedig 25-tel (karriercsúcs) zárta a találkozót. Ezzel ellensúlyozta, hogy Haywardot öt ponton (2/11) tartotta a Kings és azt is, hogy a palánk alatt is partiban voltak a hazaiak, akik sorozatban ötödik vereségüket szenvedték el.

Cousins és Gobert csatája élményszámba ment. A liga egyik legjobb légelhárítója ellen sokszor a triplavonal közelében kapta meg a labdát a Kings centere és leütésből próbálta megverni – ennek 26 pont, de 8 eladott labda lett a vége. Óriási harcot vívtak ők ketten, melyben hozta az elvárást Gobert, ami Hood extrájával, illetve azzal, hogy a túloldalon csak McLemore tudott fellépni Cousins mellé, elegendő volt a sikerhez.

A Kings legjobb dobói: Cousins 26, McLemore 20/6, Casspi 14/3
A Jazz legjobb dobói: Hood 25/3, Favors 11, Gobert 10, Evans 10

Los Angeles Lakers – Los Angeles Clippers 78-106

Teljes megsemmisítés. Nem volt könyörületes a Clippers, szinte kizárólag a látványos megoldások éltették Paulékat és rengeteg alley-ooppal, táblára dobott passzal szórakoztatták a közönséget – mellesleg agyonverték a városi riválist. Bár nem indult ennyire kiütésszerűen, az már az első percekben látszott, hogy fáradtság nyomai sem látszódnak a vendégeken – a harmadik negyedben aztán elszabadult a pokol, a záró etap elején 43 pontos (!) fórnál hívta le a kezdőit Doc Rivers. Kiemelni senkit nem lehet közülük, inkább egy egyoldalú All-Star meccsre hasonlított ez az este…

Kis híján történelmi bukás. 2002 novemberében 70 pontot szerzett a Lakers, ma pedig komoly esély volt rá, hogy megismétlik ezt a borzalmas számot – azonban az utolsó percekben a tíznapos szerződését töltő Dwight Buycks két triplája átlendítette ezen az arany-lilákat. Finoman fogalmazva nem volt sok köze a Lakersnek a meccshez annak ellenére sem, hogy a végén ezekkel a pontokkal kicsit kozmetikáztak a végeredményen, ez volt a gárda idei 56. veresége, de még hat mérkőzés hátra van…

A Lakers legjobb dobói: Johnson 16/6, Black 10, Brown 10/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 18, Jordan 16, Barnes 14/12

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus