A Spurs legyőzte a Cavst, a Lakers a Houstont is elkapta

A címvédő LeBronékat, Bryanték a Houstont győzték le szoros végjátékban, vírus döntötte le a Memphist, három túlóra volt Brooklynban

A címvédő San Antonio Spurs nyerni tudott Clevelandben LeBron Jamesék ellen, a Los Angeles Lakers pedig nagy meglepetésre legyőzte a Houstont az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság aktuális játéknapján. A Pacers buzzerrel verte a Charlotte-ot, a Memphist vírus terítette le, a Bucks háromszoros túlórában gyűrte le a Brooklynt. Nézzük a részleteket!

A játéknap legfontosabb jeleneteit gyűjtő videós cikkünket itt találjátok!

Cleveland Cavaliers – San Antonio Spurs 90-92

James nem élt a lehetőséggel. Végig szoros meccset láthattunk, az utolsó percben James csak kiütni tudta Varejao passzát, majd Ginobili kosarával egy ponttal vezetett a Spurs. Ginobili aztán mehetett a vonalra az utolsó másodpercekben, de a másodikat elrontotta és LeBron megindulhatott a labdával, de a félpályánál kicsúszott a kezéből, így lejárt az idő és a texasiak hozták a meccset.

Előléptek a védők. Kiugró egyéni teljesítményt nem láthattunk senkitől, ugyanis egy-egyben extrát hoztak a védők, James Leonard ellen például 15 pontot szerzett 17 rádobásból – a győztes meccseken 33 pontot átlagol. Duncanék szorításában Love is csupán tíz egységig jutott 12 kísérletből (Varejao viszont kihasználta a helyet és berámolt 23-at), a túloldalon pedig Kyrie Irving pályafutása egyik legjobb védőmunkáját mutatta be Tony Parkeren, a francia irányító csupán nyolc pontot és három gólpasszt jegyzett.

Diaw kulcsfontosságú volt. A palánk alatt nagy harcot vívtak a felek, Love gyengén, Varejao jól teljesített, a Spursnél viszont Duncan és Diaw is hozta a kellő pontmennyiséget. A francia rendkívül veszélyesen játszott, betörésből, tempóból, pozícióból is betalált, sőt, hármast is beemelt – ugyanakkor hét kiosztott gólpassza is jelzi, hogy labdáival mennyire sakkban tartotta a Cavs védekezését. Emellett leszedett hat lepattanót és megszerzett három labdát is, ma a Spurs talán legfontosabb láncszeme volt.

A Cavaliers legjobb dobói: Varejao 23, Irving 20/9, James 15/3
A Spurs legjobb dobói: Diaw 19/3, Duncan 19, Leonard 12

Indiana Pacers – Charlotte Hornets 88-86

Drámai módon nyert a Pacers. A negyedik negyedben végig fej-fej mellett haladtak a felek, kosárra kosár jött. Az Indiana számára jött ki jobban a lépés, hiszen ők vezethették az utolsó támadást, Stuckey hozta fel a labdát, de hátraugrós tempója még a gyűrűt sem érte el – viszont Solomon Hill még a levegőből leszedte és a dudaszó pillanatában feltette, így húzta be a meccset a hazai csapat.

Csak Jefferson. A Charlotte-nál a centert tömték labdával, aki meg is hálálta ezt, hiszen 28 pontot szórt be, viszont rajta kívül senki nem tudott előlépni. Big Al kosarain kívül Walker egy nagy hármast beemelt fontos pillanatban, de ez végül kevésnek bizonyult. Stephenson egyébként 10 pontig jutott volt csapata ellen(4/12 mezőny) nyolc pattanó és hét gólpassz mellett, de szinte folyamatosan fújolták.

A pattanózást hozta a Pacers. 12 eddigi meccséből 10-szer az Indiana nyerte a pattanóharcot, most a dupla-duplázó (18-11) Hibbert vezérletével 51-41-re nyerték ezt a szegmenst és mivel a támadójátéka amúgy is akadozott a Charlotte-nak, ez elég volt ahhoz, hogy meglegyen az esélyük a győzelemre – amit aztán különleges módon meg is szereztek.

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 18, Scola 15, Sloan 11, Stuckey 11
A Hornets legjobb dobói: Jefferson 28, Walker 12/6, Stephenson 10

Orlando Magic – Los Angeles Clippers 90-114

A második sor hozta a meccset. A Clippers cseréi túldobták a kezdő ötöst és a teljes negyedik negyedet ők töltötték a pályán – ezt is hozták 30-22-re. Jamaal Crawford volt a vezér, 22 pontját 75%-kal dobta, de mellette Farmar 3/3 tripláját is illik kiemelni. A kezdőből Griffin 20 egységig, Paul 16 pontig és 9 gólpasszig jutott alig fél óra alatt – a labda tökéletesen járt náluk és mindig a legjobb megoldást választották, nagyon együtt élt most a csapat.

Hátvédposzton lenullázták az Orlandót. Harris ismét 25 ponttal húzta csapatát, Vucsevics dupla-duplázott, de kívül akadtak gondok. Fournier nem tudta vállalni a játékot, az Oladipo-Green páros pedig 5/23-as mezőnymutatót és 13 pontot tudott hozzátenni, ezt nem bírták el a hazaiak – főleg úgy, hogy más sem tudott fellépni, csupán Nicholson érte még el a tíz egységet.

A Magic legjobb dobói: Harris 25/6, Vucsevics 19, Nicholson 10
A Clippers legjobb dobói: Crawford 22/6, Griffin 20Paul 16

Philadelphia 76ers – Boston Celtics 90-101

Nincs kiút a Sixersnek. A csapat sem elöl, sem hátul nem NBA-szint jelenleg, ugyan Wroten 21 pontja jól hangzik, de sem ő, sem Carter-Williams nem volt képes hatékonyan dobni, csapaszinten ismét 40% alatt maradtak, pedig a Boston a liga egyik leggyengébb védekezését adta elő eddig. Ugyanakkor hátul képtelenek bárkit is megállítani, Noel az egyetlen, aki pozitívumként említhető ezen az oldalon.

Játszott a Boston. Ugyan Bradley-nek és Greennek nem ment a dobás, Sullinger és a padról beszálló Bass együtt 45 pontot szereztek 67%-kal, Rondo kiosztott 13 gólpasszt (összesen 32-t a csapat) és gond nélkül lépték át a hazai védelmet még akkor is, ha sem az üres triplák, sem a büntetők nem mentek nekik ma.

Turnert is fütyülték. Az egykori 1/2-est tavaly cserélték el az extra tank-üzemmódba váltó Phillyből, most tért vissza először ebbe a csarnokba és minden beállásakor, labdaérintésekor kifejezte ellenszenvét a hazai közönség.

A 76ers legjobb dobói: Wroten 21/3, Sims 14, Carter-Williams 11/3, Mbah a Moute 11/3
A Celtics legjobb dobói: Bass 23, Sullinger 22/3, Thornton 13/9

Washington Wizards – Dallas Mavericks 102-105

Ellis tarthatatlan volt, Nowitzki hős. A bedobó egyenesen megállíthatatlannak bizonyult ma, már az első negyedben (!) 18 pontot szórt be, félidőben 24-nél tartott, végül 34-gyel zárt, kis túlzással azt csinált, amit akart az első félidőben, később azért Beal beállásával erősödött rajta a Wizards védekezése. Az utolsó szót azonban Nowitzki mondta ki, akinek kiment a bokája az utolsó negyedben és besántikált az öltözőbe – majd visszajött és bő egy perccel a vége előtt beemelt egy kulcsfontosságú hármast, amivel megnyerte a meccset a Dallas.

Beal visszatért. A Washington egyik alapköve a héten kezdte az edzéseket és csereként már pályára is lépett, sőt, rögtön csapat legjobb dobójaként zárt. 26 perce alatt rengeteget vállalt, de 21 pontig eljutott (9/17 mezőnyből, 3/6 tripla) és védekezésben is meglátszott a jelenléte, végül 41%-on tartották a liga legjobb támadócsapatát.

A Wizards legjobb dobói: Beal 21/9, Pierce 17/9, Gortat 17
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 34/6, Wright 14, Barea 14/3

Brooklyn Nets – Milwaukee Bucks 118-122 – háromszori hosszabbítás után

Nem bírtak a fiatalokkal. Jabari Parker (8/13 mezőnyből, 7 lepattanó) és  Antetokounmpo (7/11 mezőnyből, 12 lepattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda) megoldhatatlan feladat elé állította a Nets rutinrókáit. Hiába vezettek a hazaiak már több, mint tíz ponttal a harmadik negyedben, hagyták felzárkózni és egyenlíteni a vendégeket, mellyel csak maguk alatt vágták a fát. Johnson (18 pont, 5 lepattanó, 8 gólpassz) és Williams (7/14 mezőny, 7 gólpassz) egyaránt hatalmas mennyiséget, 52-52 percet vállaltak, és hiába játszott kiemelkedően Lopez, ők sem tudták megmenteni a Nets gárdáját a vereségtől.

Lélektani mélypontról jött fel a Bucks. Mayo a rendes játékidő végén egy duplával, az első ráadás végjátékában két büntetővel egyenlített ki. Már az első plusz öt perc után ünnepelhetett volna a vendég gárda, de Knight (5/20 mezőnyből) olyan kristály tiszta ziccert hibázott, hogy a teljes csarnok döbbenten állt a történtek előtt. Hozzá kell tenni, hogy a második hosszabbítást az ő hármasával hozta egálra a Milwaukee, továbbá a mindent eldöntő játékrészben előkészítette Ilyasova (7/12 mezőnyből, 5 lepattanó, 3 szerzett labda) és Middleton kosarait, s a végjátékban magabiztosan büntetőzött.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26, Bogdanovic 19/12, Williams 18/9, Johnson 18/3
A Bucks legjobb dobói: Parker 23, Mayo 21/9, Knight 18/6, Antetokounmpo 18

Detroit Pistons – Phoenix Suns 86-88

Sok lehetőség a semmiért. Kisebbfajta csodával ért fel, hogy a Detroitnak ilyen játék mellett lehetőség kínálkozott a győzelem megszerzésére. Mezőnyből alig 38%-os pontossággal dobtak, mely gyenge mutató hazai pályán, továbbá a büntetőzésük sem érte el a 70%-ot. A végjátékban hiába produkáltak a hazaiak nagy feltámadást Jennings és Caldwell-Pope vezetésével, előbbit a végén blokkolták, utóbbi elhibázta a második esélyt. De még kínálkozott Bledsoe kihagyott büntetője miatt lehetőség, Jennings a triplát választotta - pedig akkor 1/8-cal állt ebben a mutatóban -, melyet kihagyott, így nyert a Suns.

Idejében robbantott Bledsoe. Majdnem hagyta elveszni a már megnyertnek hitt mérkőzést a Suns. A harmadik negyedben és a záró etapban is magabiztos előnyben játszhattak a vendégek, de a Pistons nem adta meg magát. Bledsoe a záró negyedben 8 pontot tett a közösbe, vezérként kosárlabdázott és bár az utolsó játéknál megremegett a keze, mégis ő hozta le a meccset csapata számára.

A Pistons legjobb dobói: Jennings 19/3, Monroe 18, Caldwell-Pope 15/9
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 18, Tucker 16/6, G. Dragic, Green 16-16

Toronto Raptors – Memphis Grizzlies 96-92

Nehezen pótolható hiányzók. A vendégeknél Lee, Allen és Udrih vírusos megbetegedés miatt kihagyta a találkozót, így a Grizzlies hátvédsorával kapcsolatban nem lehetett használni a minőségi jelzőt. Ellenben a Randolph – Gasol páros demoralizálta a palánkok alatt a hazaiakat. Marc Gasol 12, Randolph 18 lepattanót tett be a közösbe, továbbá 22-18-as leosztásban összesen 40 pontot. A végjátékra viszont hiába fordulhattak előnnyel a vendégek, lábbal már nem bírták tartani a lépést Lowry-ékkal.

Épp időben. Az utolsó negyednek hátránnyal vágott neki a hazai alakulat, de a lehető legjobbkor ébredt az addig csendesen játszó Ross. Kevesebb, mint három perc alatt 11 pontot jegyzett, melyet még egy hármassal toldott meg. Az utolsó minutumokban pedig Lowry vállalt magára három fontos dobást, mindhármat értékesítette, így a Raptors ugyan nehezen, de legyőzte a Memphist.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 21, Lowry 18/6, Ross 16/9
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 22, Conley 19/3, Randolph 18

Minnesota Timberwolves – New York Knicks 115-99

Taroltak a tartalékok. A három kezdőjátékosát nélkülöző, erősen meggyengülő kerettel kiálló hazaiak a félidőig adtak esélyt a Nagy Alma együttesének. Kevin Martin ihletett formában játszott (14/20 mezőnyből, 7/11 hárompontos), pedig Brewer mellett ő is csak betegség mellett vállalta a játékot. Wiggins halvány estéjét (4/13 mezőnyből) elbírta a csapat, mert Muhammad és Dieng (8 pont, 7 lepattanó, 4 gólpassz, 5 szerzett labda) is megfelelően odatették magukat, valamint Mo Williams csendben egy masszív dupla-duplát tett az asztalra (14 pont, 13 gólpassz). Kevesen fogadtak volna arra, hogy ekkora kiütéssel nyer a Minnesota, mely 18 nap után először játszott újra hazai környezetben.

Két értékelhető húzóember. Anthony és Stoudemire szinte egyedül próbálták meg tartani együttesükben a lelket, de sokra nem mentek, mivel a csapat fennmaradó része 20/50-es mezőnymutatót dobált össze. A Knicks kezdője 39 pontot termelt, ebből Anthony 20-at, míg a hazaiak ötöse 88 egységet írt a táblára - emellett a 23 eladott labdából a T’wolves 28 pontot szerzett. Hiába dobott jól tehát távolról a New York és hozta egálra a lepattanócsatát, nem tudtak megmenekülni a nagy különbségű vereségtől.

A T’wolves legjobb dobói: Martin 37/21, Muhammad 17, Mo Williams 14/6, Brewer 14
A Knicks legjobb dobói: Anthony 20/12, Stoudemire 19, Jason Smith 14

Denver Nuggets – Oklahoma City Thunder 107-100

Reggie Jackson hazatérése nem sikerült. A Thunder irányítója Denver mellett nőtt fel, de ma nem távozott szép emlékekkel a Nuggets csarnokából. Durant és Westbrook távollétében neki kellett volna fazont szabnia a csapat játékának, de nem sikerült: 5/20-as mezőnymutatója nagyon gyenge. A 9 assziszt és a 7 pattanó jól mutat a statlapján, de a csereirányító Telfair elhomályosította, hibátlan dobásokkal jutott 18 pontig, a túloldalon pedig Ty Lawson mutatta meg neki, milyen is egy jó irányító (15 gólpassz mindössze 2 labdaeladással).

A harmadik negyed volt a döntő. Félidőben még csak néhány ponttal tartott előrébb a labdákat nagyon szépen elosztó Nuggets, a harmadik negyedben azonban rátettek egy lapáttal, amit a Thunder nem tudott lekövetni. A negyedik negyedben Morrow és Telfair révén zárkózott az OKC, Ibaka triplája után három pontra feljöttek – ekkor azonban érkezett Wilson Chandler, és előbb egy triplával, majd egy blokkal lezárta a meccset. A Nuggets utóbbi 4 meccséből hármat megnyert, a Thundernél ez a mutató 0-4.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 21/9, Mozgov 17, Lawson 15.
A Thunder legjobb dobói: Ibaka 22/9, Telfair 18/12, Jackson 16.

Houston Rockets – Los Angeles Lakers 92-98

Nagyemberek nélkül. Sem Dwight Howard, sem Terrence Jones nem állhatott a Rockets rendelkezésére, két kezdő magasembere nélkül pedig a Houston fokozatosan kiszorult a periméterre – és elvesztette a meccset. Több triplakísérletük (38) volt, mint dupla (36), és bár 15 hármasuk bement (csapatszinten jónak számító 39.5 százalék), a festékben gyakorlatilag esélyük sem volt. Harden hiába dobott remekül és harcolt ki 10 büntetőt, a 14 támadólepattanó adta második esélyeket a végére már nem bírták el.

Az utolsó másfél percben fordított a Lakers. A vendégeknél Jordan Hill (16 pont, 10 pattanó) és Carlos Boozer (12 pont, 13 pattanó) is dupla-duplázott, Ed Davis 11 lecsorgót szedett össze (ebből hat támadó), ez elég komoly tartást adott hátul a Los Angelesnek. Kobe Bryant ismét sokat vállalt (10/28 mezőnyből), a végjátékban azért akadtak jó megoldásai – a hős viszont a védekezőspecialista Wesley Johnson volt, aki 89-92-es hátrányban az ellenfél palánkja alatti csatában harcolt ki faultot és bedobta a két büntetőt, majd rögtön a következő támadásnál elcsente James Hardentől a labdát, és csinált egy 2+1-es játékot.

A Rockets legjobb dobói: Harden 24/6, Papanikolau 19/12, Beverley 15/9.
A Lakers legjobb dobói: Bryant 29/3, Young 16/6, Hill 16.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus