A Spurs legyőzte Hardenéket, nagy pofont kapott a Cavs

A címvédő legyőzte kihívóját, LeBronék nagyon kikaptak a Pistonstól, a Dallas elkapta a Thundert, Anthony megsérült

A címvédő az utolsó negyedben felülmúlta a Houstont, a Cleveland viszont hatalmas verést kapott otthon a Detroittól az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság vasárnapi játéknapján. Dirk Nowitzki és Chandler Parsons vezérletével a Dallas legyőzte a Thundert, Carmelo Anthony megsérült a Portland ellen, a Suns nyert Los Angelesben, a Toronto pedig hátvédei remeklésével intézte el a Denvert. Íme a részletek!

A játéknap legszebb jelenetei, legnagyobb teljesítményei videós rovatunkban megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Detroit Pistons 80-103

Nagyot fordult a Detroit. Pár nappal ezelőtt még a liga leggyengébben támadó csapatai közé tartozott a Pistons, Josh Smith elcserélése óta viszont először a Pacersnek dobtak száz felett, ma pedig a Cleveland otthonában játszottak remekül. Az eddig nem létező spacing helyett ma ültek a hármasaik, sőt, franchise-rekordot jelentő 17 triplát pörköltek be, erre nem tudott válaszolni a Cavs – ők csupán ötször találtak be kintről. Brandon Jennings 25 ponttal vitte a prímet, de rajta kívül még öten érték el a tízet, a második félidőben lejátszották Jameséket.

LeBron sem tudott előlépni. Kyrie Irving nem tudta vállalni a játékot, nélküle pedig ez a Cleveland egy negyedet bírt – a másodikban egy 18-0-s futást csinált a Detroit és állva hagyta a hazaiakat, majd a második félidőben mindössze 33 pontot tudott hozzátenni David Blatt csapata. Nem akadt ma vezér, LeBron James ugyan 17 pontot, 10 pattanót és 7 gólpasszt jegyzett, de eladott mellé 7 labdát és 5/19-et dobott mezőnyből, a Love-Thompson pároson kívül pedig más nem tudott mit kezdeni – hiányzott a periméter-játék. A Cavaliers végül 18 eladott labdával zárt, amiből 21 pontot szerzett a Detroit, ezt és a rengeteg hármast nem bírták el a hazaiak, meglepő, de kint verte agyon őket a Pistons.

A Cavaliers legjobb dobói: Love 20/3, Thompson 18, James 17/6
A Pistons legjobb dobói: Jennings 25/15, Drummond 16, Meeks 14/9

San Antonio Spurs – Houston Rockets 110-106

Az utolsó negyedben nem figyelt a Houston. Fej-fej mellett fordultak a csapatok a záró etapra, itt viszont a Rockets módszeresen megverte magát. Volt egy több, mint négyperces időszak, amikor egyáltalán nem szereztek kosarat, a védekezésük is elcsúszott (Josh Smith betlizett, az utolsó hét percben fent sem volt), ráadásul sorra adták el a labdákat. Csak ebben a negyedben nyolcszor veszítették el a játékszert, ami a meccsükbe került, hiszen egyrészt ebből 11 pontot kaptak, másrészt az utolsó fél percben -3-nál Harden megint elhagyta, ez volt az utolsó szög a koporsójukban.

Mills aktívan tért vissza. A hátvéd óriási energiával vetette bele magát a meccsbe, márpedig pontosan erre volt szüksége a sérülésekkel küzdő bajnoknak. A negyedik negyedben Mills végig fent volt, mind a nyolc pontját itt szerezte és bár összességében eladott öt labdát, az akarata lendítette át a Spurst ezen a találkozón. Mellette Danny Green emelhető ki leginkább, aki 24 pontot, közte hatalmas hármasokat és az utolsó másodpercekben négy fontos büntetőt süllyesztett el. A túloldalon Harden hiába dobott 28-at, kilenc eladott labdája és négy kapott blokkja árulkodó, Howard 24 pontos, 17 pattanós dupla-duplája mellett Brewer 25 pontja (8/11 mezőnyből, 6/8 tripla) ért sokat, de ma ez is kevésnek bizonyult.

A Spurs legjobb dobói: Green 24/9, Duncan 16, Ginobili 15/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 28/9, Brewer 25/18, Howard 24

Dallas Mavericks – Oklahoma City Thunder 112-107

A hajrá a Dallasról szólt. Chandler Parsons vezérletével hozta az első negyedet a Mavs, a harmadikban azonban fordított az OKC, így ők kezdhették előnyből az utolsó etapot. Itt viszont a Dallas keményített a védekezésen, az addig remeklő Ibaka szinte labdát sem kapott, a Tyson Chandler sérülése miatt centerré avanzsáló Nowitzki pedig az utolsó öt percben tíz pontot rámolt be – erre már nem tudott mit lépni a Thunder, Westbrook rendre elrontotta a dobásait, így megvédte a hazai pályát a texasi gárda.

Nem tudta kihasználni a szerkezeti előnyt a Thunder. Chandler hiányában nem túl atletikus (Parsons szerint a valaha volt legkevésbé atletikus) négyes-ötös poszttal állt fel a Mavs Nowitzki és Parsons személyében és bár az OKC 53-37-re hozta is a lepattanózást, védekezésben nem tudott velük mit kezdeni. Nowitzki harminc, Parsons 26 pontot rámolt be, a Dallas pedig triplákból és a büntetővonalról megnyerte a találkozót. Russell Westbrook ma is nagy energiával játszott, de képtelen volt befejezni a támadásokat, így hiába jutott el bármikor a gyűrűig, 6/23-as mezőnymutatójával jelentősen hozzájárult csapata vereségéhez – Ibaka hiába remekelt, a hajrában jobb volt a Dallas.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 30/6, Parsons 26/15, Ellis 18/3
A Thunder legjobb dobói: Ibaka 26/9, Jackson 21/9, Westbrook 18

Portland Trail Blazers – New York Knicks 101-79

Nem volt bonyolult a recept. A Portland a liga egyik legjobb tripladobó csapata, Wesley Matthews első a bedobott hármasokat tekintve, a Knicks pedig az NBA leggyengébben védekező gárdája ez ellen – ennek megfelelően 36-szor kísérleteztek kintről, Matthews egymaga 15-ször. Ezeket 44,4%-kal értékesítették is, Matthews már félidőre betalált ötször, eddigre már 14-gyel vezettek, ugyanakkor a sikerhez a Knicks tragikus támadójátéka is kellett. A Blazers egyébként ezen felül semmi extrát nem csinált, Lillard sem erőltette meg magát, Aldridge nem játszott, a Batum-Matthews páros kinti dobásai elegendők voltak a győzelemhez.

Carmelo Anthony megsérült. A kiscsatár eddig is fájdalmakkal játszott, de az utóbbi időben szórta a 30 pont feletti meccseket, nem látszott, hogy gondja lenne. Ma viszont 13-ig jutott az első félidőben, de az arcán látszott, hogy valami nincs rendben – térdfájdalmai miatt nem is tért vissza a nagyszünet után, így sem ő, sem Stoudemire, sem J. R. Smith nem állt Derek Fisher rendelkezésére. A gárda nem is bírta a tempót, 33%-os mezőnymutatójukkal és a Portland tripláival esélyük sem volt a győzelemre, így zsinórban nyolcadik vereségüket szenvedték el.

A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 28/18, Batum Batum 17/15, Kaman 13
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 17/9, Anthony 13, Aldrich 12, Acy 12/6

Denver Nuggets – Toronto Raptors 102-116

Az irányítók eldöntötték. A kisemberek védekezését nem tudták megoldani a vendéglátók, a Lowry – Williams duó pedig fürdött, úszott a fényben ezen az estén. Williams (11/18 mezőnyből, 4/7 hárompontos, 5 lepattanó) eladott labda nélkül, míg Lowry (12/20, 3/5 tripla, 7 lepattanó, 11 gólpassz) 2 labdavesztéssel hozta le a találkozót, ez a tény az egyik alapköve volt a vendégek győzelmének. Nem csak a Toronto játékmesterei, hanem a teljes csapat vigyázott a labdára, mindössze 6 alkalommal veszítették el a játékszert. 

A negyedik negyedben borult minden. Amit a Denver három játékrész alatt felépített, az az utolsóban pillanatok alatt omlott le. Keservesen tudták összeszedni azt a 15 pontot, ami ebben a játékrészben Lawsonék neve mellé került. 13 dobást hibáztak a hazaiak, akiknél a meccs teljes egészében a kezdők, azon belül az újfent masszív dupla-duplát hozó Faried (8/19 mezőnyből, 19 lepattanó), Chandler (8/20, 10 lepattanó) és Lawson (9/17, 5 lepattanó, 7 gólpassz) vitték a prímet. A Raptors padjáról 53 pont érkezett, melyre a hazaiak csak 20 egységgel tudtak felelni, kiugró teljesítmény nélkül. Ennek tükrében kisebb fajta csoda, hogy három negyeden keresztül meccsben tudta tartani magát a Nuggets. 

A Nuggets legjobb dobói: Lawson 28/3, Chandler 20/3, Faried 17
A Raptors legjobb dobói: Williams 31/12, Lowry 30/9, Johnson 13

Los Angeles Lakers – Phoenix Suns 107-116

Második félidei roham, jól működő rotáció. Nagyon úgy fest, hogy Hornacek mester jól bánik fiai játékidejével, jó döntéseket hoz a cseréknél. Thomas nagy segítség volt a padról (4/7 mezőnyből, 2/2 tripla, 4 gólpassz, 3 szerzett labda), Dragic dobóformájára pedig nem lehetett panasz (9/19, 4/6 tripla). Az első félidőben még csendes, ám tripla-dupla közelbe kerülő Bledsoe (7/19 mezőnyből, 8 lepattanó, 8 gólpassz) a harmadik negyedben őrült tempót diktált, 15 pontot szórt, és mire a Lakers észbe kapott a negyedik negyed elején, Marcus Morris duplája után már 13 ponttal lépett el a Suns, mely már ki sem engedte kezéből a győzelmet. A hat mérkőzéses nyeretlen széria lezárása óta hatodik sikerét könyvelhette el a Suns.

Elrontott visszatérés. Bryant három mérkőzésnyi pihenő után tripla-dupla közeli teljesítménnyel tért vissza, s nagyon úgy festett a helyzet, hogy a társak is tudják értékesíteni a helyzeteket, ha elegendő dobáshoz juthatnak. Rajta kívül ugyanis öt játékos jutott el legalább tíz pontig, köztük az összesen 40 egységig jutó Lin (8/11 mezőnyből, 2 blokk) – Young (7/15, 4/6 hárompontos) páros. A hazaiak hiába dobtak közel 52%-os pontossággal mezőnyből és 60%-al a triplákat, mivel nem tudták feltartóztatni a Suns rohanó játékát, kisembereit, így semmissé vált a náluk ritkán látható, s egyben kiváló dobóhatékonyság.

A Lakers legjobb dobói: Young 21/12, Lin 19/6, Johnson 14/9
A Suns legjobb dobói: G. Dragic 24/12, Bledsoe 22/3, Thomas 15/6

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus