A Spurs másodszor is elkapta a Houstont!

Működött a Hack-a-Josh - nyert a Boston Clevelandben - kiütötte a Washingtont a Nets - visszatért Holiday - 287 pont esett a DEN-DAL-on

Gregg Popovich régi trükkjét alkalmazta, ennek köszönhetően a címvédő Spurs ismét legyőzte a Houstont és fellépett a nyugati harmadik helyre az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján. A rivális Memphis drámai körülmények között verte a Jazzt, a Boston megszakította a tartalékos Cavs hazai győzelmi sorozatát, az Atlanta a Charlotte-ot, a Brooklyn a Washingtont ütötte ki. Jrue Holiday sikerrel tért vissza a New Orleanshoz, de nyert a Thunder is, Danilo Gallinari 47 pontos karriercsúcsa viszont nem volt elég a Denvernek a Dallas elleni 144-143-as mérkőzésen. Íme a részletek!

Orlando Magic – Toronto Raptors 99-101

Lou Williamsé volt az utolsó szó. A hajrában végig fej-fej mellett haladtak a felek és nagy kosárra nagy kosár érkezett válaszként – DeRozan tempója után Oladipo süllyesztett el egy triplát, egypontos vezetéshez juttatva csapatát. Tíz mp-cel a vége előtt aztán DeRozan lőtte ki a labdát a sarokba, Lou Williams hármasa beakadt, a Magic pedig nem tudta ugyanazt eljátszani, mint a Chicago ellen – Oladipo ugyanúgy kapta a labdát, de ezúttal lezárták előtte a festéket, a floater pedig kimaradt.

Lowry visszatért. Az utóbbi kilenc mérkőzésen csak egyszer láthattuk a Raptors irányítóját hátfájdalmai miatt, de ma újra pályára léphetett és játszott is 33 percet – bár a dobás nem ment neki, 8 lepattanóval és 7 gólpasszal igyekezett ezt pótolni. A pontokat hozta a 29-ig jutó DeRozan, de újfent hasznosan játszott Hansbrough és Valanciunas is, utóbbi ráadásul megfogta Vucsevicset – az Orlando centere csak 16 pontot szerzett, így hiába működött jól a vendégek perimétere, az ő rendszerükhöz ennél több kell a középjátékostól.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 19/9, Fournier 18/9, Vucsevics 16, Harris 16
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 29/9, Hansbrough 16, Williams 13/9

Atlanta Hawks – Charlotte Hornets 104-80

A második félidőben csak egy csapat volt a pályán. A nagyszünetig tartotta magát a Charlotte, az első negyedben jó védekezéssel, a másodikban pedig extra dobásokkal, de a fordulás után 57-32-re kaptak ki és végül újabb komoly verésbe futottak bele. Ezúttal is hiányzott belőlük az átütőerő, a pad végéről beszálló, húsz perc alatt 15-öt beszóró Troy Daniels volt a legeredményesebb játékosuk – Jefferson, Zeller és Kidd-Gilchrist is nagyon hiányzott, de Stephenson sem léphetett pályára, illetve Mo Williams is csupán nyolc perc erejéig mutatta meg magát.

Muscala a legújabb találmány. Bár már Millsap sérülése előtt is megkapta a perceit a magasember, azóta egyenesen remekel és az előző négy mérkőzésen 21/25-ös (!) mezőnymutatóval dolgozott – ma 8/9 dobása süllyedt el és 17 pontjával csapata legeredményesebb játékosa lett. Bár a sokoldalú erőcsatár mellett csak Horford, Korver és Schröder jutott tíz egység fölé, de 12 hazai játékos szerzett pontot, kiosztottak 31 gólpasszt és tükörsimán szerezték meg idei 60. győzelmüket.

A Hawks legjobb dobói: Muscala 17/3, Korver 16/9, Horford 15
A Hornets legjobb dobói: Daniels 15/9, Maxiell 13, Walker 11/6

Brooklyn Nets – Washinton Wizards 117-80

Az első percekben eldőlt. Nagyon hamar kiderült, hogy John Wall nélkül esélye sem lesz a Washingtonnak, a Brook Lopez (26 pont, 9 lepattanó) által vezetett Nets már a nyitó etapot 31-14-re nyerte – a center azt csinált Gortattal, amit akart, Deron Williamsék pedig remekül szolgálták ki. A hazaiak már az első félidőben 27 pontos előnyt építettek ki és bár a harmadik negyedben úgy tűnt, hogy kiengedtek, a 6/6 triplát elsüllyesztő Bogdanovic vezérletével 42 pontos utolsó játékrészt produkáltak és végül agyonverték a fővárosiakat.

Elengedte a hazai pályát a Wizards. Azt nem gondolhatták komolyan a vendégek, hogy a szintén bombaformában lévő Nets otthonában Wall nélkül komoly esélyük lehet, tehát úgy fest, hogy nem akartak megfeszülni az alapszakasz hajrájában egy esetleges hazai pályáért. Ma közük sem volt a találkozóhoz, egyedül Beal 24 pontja, valamint Gortat időleges villogása (ez végül 21 pontig és 16 lepattanóig repítette azért) emelhető ki náluk, védekezésben pedig mintha pályán sem lettek volna. A Boston és az Indiana sikere miatt még mindig nem biztos a Nets rájátszása, a Celticsé a tie-breaker, így jelenleg nyolcadikak Lopezék.

A Nets legjobb dobói: Lopez 26, Bogdanovic 22/18, Jack 14/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 24/9, Gortat 21, Porter 9/3

Cleveland Cavaliers – Boston Celtics 90-99

Kincset érő győzelem. Élt a kínálkozó lehetőséggel a Celtics és már a kezdésnél alaposan meglepte a hazaiakat, Smart (7/10 mezőnyből) és Bradley (7/12) révén megnyugtató előnyt építettek ki a vendégek, melyet egészen a harmadik negyedig őriztek. Abban a játékrészben viszont a védekezésük (különösen a távoli dobások hatástalanítása terén) alacsony hatékonyságot mutatott, 37 pontot kaptak - viszont a mérkőzés végi ziccert nem hibázták el Smarték, a Cavs cseréi ellen behúzták a győzelmet jelentő negyedet. A Boston az elmúlt másfél hónapban 21-12-s győzelem-vereség mutatót produkált, s már nem sok választja el a csapatot a rájátszástól.

Megkezdődött a spórolás. Irving és Shumpert csak civilben figyelte a padról, ahogy együttesük már a feldobás után komoly problémákkal küzd az ellenfél hátvédjeinek védésénél. Nagyon hamar tíz pontos hátrányt szedett be a Cavs, de a harmadik negyedben komolyan összekapta magát a Cleveland és James (5/14 mezőnyből, 7 gólpassz), Love (6/12, 4/8 tripla), valamint Miller (3/6 tripla) közreműködésének köszönhetően egyenlített. Blatt mester viszont a negyedik negyedben padra ültette a James, Love, Mozgov triót és a cserejátékosokra bízta a mérkőzés befejezését, akiknek csak 13 pontot sikerült összehozni – ezzel megszakadt a Cavs hosszú hazai, január 7-e óta tartó veretlenségi sorozata. 

A Cavaliers legjobb dobói: Love 19/12, James 14, Mozgov 13
A Celtics legjobb dobói: Smart 19/9, Thomas 17/6, Bradley 15/3

Detroit Pistons – Indiana Pacers 103-107

Reménykedhet a Pacers. Szinte a teljes találkozót hullámvasutazással töltötték a felek, a legnagyobb különbség 9 pont volt a két csapat között, s 14 alkalommal változott az előnyben lévő kiléte. Az Indiana elbírta, hogy nyakán a késsel játszott, West (10 pont, 7 lepattanó, 9 gólpassz), Hibbert (10 pont, 11 lepattanó) és George (13 perc, 10 pont) egyaránt átérezte a helyzet súlyát. Ám mégis korábbi játékosa végezte ki a Detroitot, az egész mérkőzés folyamán jól játszó Stuckey (10/17, 3/4 hárompontos) az utolsó percekben sorozatban három kulcsfontosságú dobást süllyesztett el a hazai gyűrűben, előkészítve ezzel csapata sikerét. A Pacers egyetlen mérkőzéses lemaradásban van a Nets, Celtics duótól, így szerencsés esetben még odaérhet a rájátszásba.

Nem ártana védekezni. Sokra nem ment a hatékonynak mondható támadójátékával a Pistons, s hiába dobtak Jacksonék közel 50%-os hatékonysággal a triplavonalon túlról, több dobást engedélyeztek az ellenfélnek, mint az elfogadható lett volna, ugyanis az Indiana 57%-os pontossággal dobhatta a hárompontosokat. Ezt negatív irányba fokozták azzal a hazaiak, hogy 11 büntetőt szórtak mellé és a kritikus szituációkban nem tudták tartani a Pacers húzóembereit. Az utolsó percben több lehetősége is akadt a Pistons-nak, hogy mentse a menthetőt, de a kétségbeesett dobások mind kimaradtak.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 21/3, Monroe 17, Caldwell-Pope 16/9
A Pacers legjobb dobói: Miles 24/15, Stuckey 24/12, G. Hill 13/3

New York Knicks – Milwaukee Bucks 91-99

Antetokounmpo visszatért. Az előző mérkőzést kihagyó mindenes ezúttal visszakerült a kezdőcsapatba és rögtön az első pillanatokban egy nagy zsákolással vétette észre magát – végül 23 pontjával és 9 lepattanójával győzelemre vezette az együttest. Hatékonyan és koncentráltan játszott ma a fiatal görög, ráadásul a mérkőzést eldöntő harmadik negyedben beszórt 11 pontot – mellette a 22-ig jutó Middleton és a dobását megtaláló Carter-Williams (8/13, 7 gólpassz, négy labdaszerzés) is remekelt.

Még három. Ha mindhárom hátralévő meccsét elveszíti a Knicks, akkor Derek Fisher csapata végez a liga legrosszabb mérlegével és jó esélyekkel indul az 1/1-es cetliért. Ugyan ma nem játszottak teljesen alárendelt szerepet, azért érezni lehetett, hogy jobb csapat a Milwaukee – bár félidőben még csak három egységgel vezettek a vendégek, a negyedik negyedet már 16 pontos fórral kezdhették meg. A New Yorknál Bargnani és Early sem lépett pályára, de Galloway húsz pontja, valamint Thomas 6/6-os mutatóval beszórt 16 egysége apró örömöt jelenthetnek a szurkolók számára.

A Knicks legjobb dobói: Galloway 20/6, Thomas 16/6, Larkin 14
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 23, Middleton 22/9, Carter-Williams 19

Houston Rockets – San Antonio Spurs 103-104

A régi, jól bevált trükk. A második félidő nagy részében a Spurs a labda nélküli Josh Smith-t faultolta, a Rockets csatára ennek következtében 26 büntetőt dobhatott – a stratégia bevált, ugyanis mindössze 12-t értékesített ezekből. Ez amellett, hogy előnyhöz juttatta a vendégeket, üzenetértékű is volt a playoffra, hogy Smith-t és Howardot fenntartani nagyon nehéz lesz a szoros végjátékokban a Houston számára. Bár ezzel kivették Harden kezéből a labdát, a hajrában egy ziccerrel, majd egy triplával egy pontra hozta fel csapatát a dobóhátvéd, majd Ginobili eladott labdája után még egyszer betört – a visszajátszás alapján úgy tűnik, hogy Duncan talán faultolta, de néma maradt a síp.

Helycsere a tabellán. A győzelemmel a Spurs hirtelen a harmadik helyen találta magát, míg a Rockets visszacsúszott hatodiknak a Clippers mögé – sőt, a címvédő sorozatban tizedik győzelme után a második Memphistől is csak fél meccsel van lemaradva. A mai találkozóval kapcsolatban ki kell még emelnünk Tim Duncant, aki 12/15-ös mezőnymutatóval szórt be 29 pontot és a gárda legjobbjaként zárt – ennek és az utolsó védekezésének köszönhetően a Spurs két nap alatt kétszer verte el Hardenéket.

A Rockets legjobb dobói: Smith 20, Ariza 19/12, Harden 16/6
A Spurs legjobb dobói: Duncan 29, Leonard 18, Mills 14/9

New Orleans Pelicans – Phoenix Suns 90-75

Előbb Jrue Holiday, majd Anthony Davis is visszatért. 41 kihagyott mérkőzés után újra pályára léphetett a New Orleans irányítója és bár a dobás még nem ment neki, 15 perc alatt már kiosztott öt gólpasszt és a csapat játékán egyértelműen meglátszott a jelenléte – ha rájátszásba jut a Pelicans, óriási lökést adhat nekik. Volt azonban ijedelem is a hazaiaknál, Davis a torkára kapott egy könyököst az első félidőben és bement az öltözőbe, de a negyedik negyedben visszatért, leszedett öt pattanót és összehozott két 2+1-es játékot – végül kulcsszerepet vállalt a sikerből.

Esélytelen volt a Suns. Nem volt egy szinten a két csapat a motivációt tekintve, ami egyrészt érthető, másrészt eldöntötte a találkozót. Egyedül Bledsoe próbálkozott meggyőződéssel a vendégeknél, de 56-43-ra bukták a pattanózást, csupán 35%-kal dobtak mezőnyből és Davis hiányát sem tudták kihasználni – folyamatosan kapták a pontokat így is. Mivel a Thunder is nyert, továbbra is holtversenyben áll a Pelicans a nyugati 8-9. helyen és vasárnap a felpaprikázott Houstonhoz látogat…

A Pelicans legjobb dobói: Davis 19, Gordon 15/6, Evans 14
A Suns legjobb dobói: Bledose 19/6, Tucker 12/6, Mark. Morris 12

Oklahoma City Thunder – Sacramento Kings 116-103

A Kings szépen hal meg. A régóta kidőlt Darren Collison mellett Cousins és Gay az előző meccshez hasonlóan most sem lépett pályára, innentől kezdve sok esélyük nem volt. Bár az első negyedben összeszedtek 10 pontnyi hátrányt, ezt követően végig a túlélésért küzdő OKC nyomában maradtak: a hátvédek (McLemore, McCallum, illetve a csereként 8 asszisztot szállító Andre Miller) vezetésével tartották a ritmust, és egyáltalán nem vallottak szégyent.

Utolsó lendületet vett a Thunder. A hazaiak négy vereség után győztek újra, megállítva zuhanásukat, illetve azonos mérleggel állnak a New Orleans-szal – azonban a sorsuk már nem az ő kezükben van, mivel az egymás elleni eredményekből a Pelicans jön ki jobban. Mindenesetre mindenki felnőtt a feladathoz, Westbrook nem telepedett rá a csapatjátékra (27 pont, 11/19 mezőnyből, 10 assziszt), Kanter és Waiters is 20 pont fölé jutott, a kispadról pedig Morrow szórt be 19 egységet. Ez a meccsük sem múlt el sérülés nélkül, most Perry Jones dőlt ki – viszont a rutinos magasember, Nick Collison jó játékkal tért vissza.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/3, Kanter 25/3, Waiters 22/6.
A Kings legjobb dobói: McLemore 20/12, McCallum 17/3, Williams 17.

Denver Nuggets – Dallas Mavericks 143-144

Igazi tét nélkül. Egyik csapatnak sem számít már, hogy győznek vagy kikapnak – a Dallas hetedik lesz nyugaton, a Denver pedig Top10-ben draftolhat júniusban. Ennek megfelelően a támadójáték szerelmesei kitombolhatták magukat, már a rendes játékidő végén 121-121 volt az állás, volt nagy felzárkózás (-23-ról jött vissza a Nuggets), Danilo Gallinari karriercsúcsot hintett (47 pont, 9 pattanó), Lawson 18 gólpasszt osztott ki, míg a túloldalon főleg a veterán irányítók villogtak. A pihentetett Rondo helyén kezdő Felton 13 pontja mellett a második hosszabbításban clutch kosarat, majd blokkot mutatott be, de a 21 pontig és 9 gólpasszig hatoló Devin Harris, illetve JJ Barea (9 assziszt) is kitett magáért.

Playoffra készülve. A Mavsnél ölbe tett kézzel várhatják, hogy kit sodor elébük a sors a playoff első körében – egyelőre úgy néz ki, hogy a Grizzlies-Spurs duó valamelyikét. Egyik sem túl jó opció Nowitzkiéknak, mert a Spurs gyors játékkal, a Grizzlies extra védekezésével törheti meg őket. A Nuggets elleni meccsből sok következtetést nem lehet levonni, de talán a támadójáték rendben lesz, ha Rondo mellett Parsons is visszatér.

A Nuggets legjobb dobói: Galinari 47/21, Chandler 20/9, Lawson 19/3.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25, Jefferson 24/12, Harris 21/9.

Utah Jazz – Memphis Grizzlies 88-89

Kiszenvedte a Grizzlies. Nem túlzás azt mondani, hogy a fiatal Jazz felépítésénél javarészt a Memphis adta a mintát – így azon sem lepődtünk meg, hogy a két gárda összecsapása nem hozott pontesőt. A vendégeknél Conley és Tony Allen is sérült, de nélkülük is majdnem végig kontrollálni tudták a meccset: Marc Gasol (22 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz) és a Conley helyén kezdő Beno Udrih (20 pont) vezetésével a 4. negyednek is minimális előnnyel futottak neki. Itt volt egy komolyabb hullámvölgyük, 10-0-val nyitott a Jazz, de innen is felálltak, az utolsó percekben pedig kis szerencsével ugyan, de nyerni tudtak – és a Rockets vereségével immár egyedül állnak a nyugati 2. helyen.

Gordon Hayward a negatív hős. A Jazz sokáig azt is elbírta, hogy Favorsnak meggyűlt a baja Zach Randolph-fal: Gobert nagyszerűen tartotta Marc Gasolt (14 pont, 14 pattanó, 3 blokk), Hayward (27 pont) mellett pedig a 18-ig jutó Hood és a szuterénből előkapott Bryce Cotton (11 pont) is fontos kosarakkal segített. 86-82-es vezetésük után azonban az utolsó szűk 5 percben képtelenek voltak betalálni a gyűrűbe: rossz dobások, eladott labdák, támadóhibák jellemezték a játékukat. Már csak 1.2 másodperc maradt az órán, amikor Hayward dobhatott a sarokból, Gasol pedig blokk-kísérleténél vitte a labdát és a babát is – a Jazz legjobb pontszerzője azonban csak az első kettő büntetőt értékesítette, a harmadikat nem.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/6, Hood 18/9, Gobert 14.
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 22, Udrih 20/6, Lee 15/6.

Los Angeles Lakers – Minnesota Timberwolves 106-98

Boldog Lakers. A hazaiak hátulról negyedik helyét semmi nem veszélyezteti, a náluk rosszabb mérlegű csapatok pedig masszív bukószériában vannak – köztük a sorozatban 9. zakójára készülő Minnesota is. Ennek megfelelően a Lakers a győzelembe menekült, igyekezett is kiszolgálni a közönséget, gyakorlatilag végig vezetve nyert. Ryan Kelly 21 ponttal és 5 triplával, valamint 7 gólpasszal remekelt, de az újonc Jordan Clarkson is kiváló volt (18 pont, 8/18 mezőnyből, 9 gólpassz). A Lakers mindössze 8 játékost vetett be, érdemes megnézni a névsort – ez volt talán minden idők leggyengébb lila-arany csapata, ami pályán volt. 

Boldog Timberwolves. A vendégek nem sok mindennel foglalkoznak az utóbbi hetekben, a Knicks mögött második legrosszabb mérleggel állnak –ezt igyekeznek megőrizni, illetve az újoncaikat minél többet játszani. Los Angelesben is elégedettek lehettek, hiszen Andrew Wiggins 29 ponttal, 10 pattanóval, 6 gólpasszal (és 16 kiharcolt büntetővel!) zárt, Zach LaVine 18 pontot és 4 gólpasszt tett a közösbe – sőt, még Adreian Payne is jól játszott (14 pont, 7 pattanó). 

A Lakers legjobb dobói: Kelly 21/15, J. Brown 20, Clarkson 18/3, Black 18.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 29, LaVine 18/6, Payne 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus