A Spurs nagyon elverte a Pacerst, LeBron James és a Heat kelet élén

Ma megtörtént, ami már régóta lógott a levegőben: a Miami Heat megelőzte a Pacerst keleten. Az Indiana hazai pályán brutális verést szenvedett el a sorozatban 18. sikerét arató Spurstől, míg a Heat James vezetésével legyőzte a Torontót. A Chicago Bulls egyetlen lépésre a keleti dobogótól, a Knicks viszont hiába győzött Utahban, nem csökkent a hátránya a Hawksszal szemben. Nyugaton a Clippers két húzóembere nélkül is nagy győzelmet aratott a centerét ismét elvesztő Minny ellen, míg a Memphis érdekes körülmények között tudott győzni Denverben.

 

A játéknap legszebb. legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - Washington Wizards 100-94

A végén robbantott a Bobcats. Három negyed után 10 pontos előnyben volt a Wizards de a hazaiak Al Jefferson (19 pont, 11 lepattanó), Kemba Walker (21 pont, 10 gólpassz), valamint az újonc Cody Zeller extra hatékony dobásaival (15 pont, 4/4 mezőnyből, 7/8 a vonalról) fordítani tudtak. A Charlotte-nak végül az is belefért, hogy Jefferson és a meccs korai szakaszában nagyon rosszul dobó Walker (6/22 mezőnyből, ebből 0/10 a triplavonal mögül) ezúttal jóval haloványabb volt a megszokottnál. 

Hiába a kispad remeklése. A Washington kezdőjében igazán csak Bradley Bealnek ment a dobás, Walker jól fogta meg John Wallt (10 pont, 4/16 mezőnyből, 6 gólpassz, 5 eladott labda), így a cserék közül hiába jött három, tíz pont feletti teljesítmény, illetve Andre Miller 9 gólpassza, kikaptak a fővárosiak. Pedig majdnem 53 százalékkal dobták a hármasokat, azonban a Charlotte több, mint háromszor annyi büntetőt értékesített (29-9). 

A Bobcats legjobb dobói: Walker 21, Jefferson 19, Douglas-Roberts 18/6.
A Wizards legjobb dobói: Beal 20/6, Webster 14/6, Gooden 12.

Indiana Pacers - San Antonio Spurs 77-103

Hamar eldőlt. Az első negyed közepéig volt meccsben a Pacers, ekkor egy 15-0-s rohanást produkált a Spurs és lelépte ellenfelét. Később 26-tal is vezettek és bár a negyedik negyed elején 9-re zárkóztak a hazaiak, könnyű kosarakat szerezve egy újabb (ezúttal 15-2-es) futással lezárta a találkozót a nyugati első, ezzel zsinórban 18. győzelmét szerezte meg – ami egyébként franchise-rekord.

A Spurs-pad szárnyalt. Bár Tony Parker is remekelt (22 pont, 10/18 mezőnyből), mégis a cserék közti különbség döntötte el inkább a találkozót. A vendégek második sora 45-17-re múlta felül a Pacers padját, akik mindössze öt kosarat tudtak szerezni. Ezzel szemben a San Antonióból Mills és Diaw is elérte a tíz pontot.

Már nem első a Pacers. Bár a találkozó előtt még a keleti és a nyugati éllovas találkozójáról beszéltünk, utána már nem: a Heat győzelmével átvették a vezetést. Az Indiana ezúttal sem érte el a 40%-ot mezőnyből, ez zsinórban hatodszor fordult elő velük.

A Pacers legjobb dobói: George 16/3, Stephenson 15/9, Hibbert 15
A Spurs legjobb dobó: Parker 22, Diaw 14/6, Leonard 13/6

Atlanta Hawks - Philadelphia 76ers 103-95

Egy negyedig elhittük, hogy feltámadt a Philly. 31-18-ra hozta az első 12 percet a Sixers, utána azonban nem nagyon tudtak mit kezdeni a Hawksszal. Pedig Thaddeus Young öt hármast termelt be, és védőoldalon 3 blokkot, valamint 4 labdaszerzést tudott felmutatni, James Anderson 50 százalékkal dobott, Michael Carter-Williams pedig kis híján tripla-duplázott (16 pont, 9-9 gólpassz és pattanó). A második félidőt viszont 60-42-re vesztették el, így a 26 vereséget megszakító győzelmük után rögtön visszatértek az árnyékos oldalra.

A harmadik negyedben ellenállhatatlan volt a Hawks. Kyle Korver végre visszatérhetett, és bár nem játszott kiemelkedően, jelenléte nyugtatóan hatott a társakra. Az első negyed rémálma után a másodikban feljöttek, a harmadikban pedig robbantottak, 65 százalékos hatékonysággal dobtak, és jól is védekeztek. Paul Millsap brutális dupla-duplája (28 pont, 17 pattanó, 3 labdalopás) mellett a szupercsere Lou Williams (22 pont, 5 gólpassz, 5 lepattanó) volt a mérleg nyelve. 

A Hawks legjobb dobói: Millsap 28/3, Williams 22/6, Teague 12/3.
A 76ers legjobb dobói: Young 23/15, Anderson 19/9, Carter-Williams 16.

Detroit Pistons - Milwaukee Bucks 116-111

Josh Smith megakadályozta a szégyent. A Pistons szezonja nagyon nem úgy sikerült, ahogy tervezték, azonban az már a kegyelemdöfés lett volna, ha a sereghajtó győz az otthonukban. Márpedig a nagyszünetben 9, a negyedik negyed közepén pedig hat ponttal vezettek a vendégek.98-92 után azonban Josh Smith állt a sereg élére, irányításával 12-0-s futást csinált a Pistons. Smith mellett Brandon Jennings (20 pont, 13 pattanó) is jól játszott egykori csapata ellen, de Greg Monroe-ra sem lehetett panasz (28 pont, 14 pattanó, 2 blokk). 

A végére kifulladt a Bucks. A wisconsiniak nem tankolnak, egyszerűen annyi sérültjük volt egész évben, hogy esélyük sem lehetett egy normális szezonra. Ma is mindössze 8 hadra fogható embere volt a csapatnak, ehhez képest hatan jutottak el 10 pont fölé, egyenlőre hozták a pattanókért folyó harcot (50-50), és ugyanannyi gólpasszt osztottak ki, mint ellenfelük (28-28). Ennél több nem volt a gárdában. 

A Pistons legjobb dobói: Monroe 28, Smith 26/6, Jennings 20/15.
A Bucks legjobb dobói: Knight 25, Sessions 20/3, Adrien 16.

Miami Heat - Toronto Raptors 93-83

James ma mindenkit pótolt. A négyszeres MVP 32 pontig jutott, ez mellé 7 lepattanó és 8 gólpassz is jutott - és a 6 eladott labda, illetve a gyenge triplázás is belefért. Továbbra is hiányzott Wade, Allen és Oden, sőt Spoelstra Battiert és Beasleyt sem vetette be, de a második negyed végétől LeBron kontroll alatt tartotta a meccset és a hajrában is a címvédő volt a higgadtabb.

Lowry megsérült. Az irányító Jamesszel találkozott még az első félidőben, ami után fájlalta a bal térdét. Ekkor még visszatért a pályára, de a negyedik negyedben már nem bírta, ki kellett szállnia a meccsből. Hiányában DeRozan, Vasquez és a dupla-duplázó Valanciunas húzta a Raptorst, de ez most kevés volt.

Előzött a Heat. A Pacers zsinórban harmadik vereségével átvették a vezetést keleten - eggyel kevesebb a vereségük, bár az Indiana több meccset játszott. A Raptors pontosan ugyanolyan mérleggel áll, mint a Chicago, a harmadik helyért is óriási a küzdelem.

A Heat legjobb dobói: James 32/3, Bosh 18, Andersen 13
A Raptors legjobb dobói: Vasquez 17/9, DeRozan 16, Valanciunas 14

Chicago Bulls - Boston Celtics 94-80

24 óra alatt nem tett csodát a Celtics. Egy nappal korábban Bostonban is győzni tudott a Bulls, ráadásul mivel back-to-back volt, Rajon Rondo ma nem lépett pályára. Jerryd Bayless a dobásokban jól helyettesítette, azonban a kezdőből Jeff Green (9 pont, 4/13) és Avery Bradley (1 pont, 0/5 mezőnyből) is terített betlit mutatott be – utóbbinak ráadásul megfájdult az Achillese, így a második negyedben kidőlt. Ennek ellenére a Celtics három negyeden át tartotta magát. 

A negyedik negyedben simázott a Chicago. 23-10-re hozta a záró játékrészt a Bulls, Mike Dunleavy (22 pont) mellett Noah, Boozer és Butler is remekül játszott, a kispadról pedig Taj Gibson 14 pontos, 11 pattanós dupla-duplával jelentkezett. A tegnapi 33 pont után DJ Augustin ma mindössze 4-ig jutott (irányító kollégája, Kirk Hinrich egyetlen pontocskáját így is überelte) – ugyanakkor kiosztott 11 gólpasszt, jó ritmust adva a Bullsnak. A Chicago ezzel a sikerrel beérte a keleti harmadik helyen álló, vereséget szenvedő Torontót. 

A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 22/9, Noah 19, Butler 18.
A Celtics legjobb dobói: Bayless 18/12, Bass 18, Humphries 11.

Minnesota Timberwolves - Los Angeles Clippers 104-114

A Clippers megmutatta igazi erejét. A csípőjét fájlaló Blake Griffin mellett a kispad vezére, Jamal Crawford is kihagyta a mai találkozót, ehhez képest sétagaloppban hozta a meccset a Chris Paul és Darren Collison hátvédpár húzta LAC. A harmadik negyedben 34-15-re hagyta állva ellenfelét a los angelesi gárda, kényelmes, 22 pontos előnyben az is bőven belefért, hogy 38 pontot kapjanak a záró játékrészben. 

Szegény embert az ág is. Bár Kevin Love mától a Timberwolves csúcstartója az egy szezonban bedobott büntetők számában, megint nem ment neki a dobás – és sajnos nem ment Kevin Martinnak és Ricky Rubiónak sem, így borítékható volt a vereség. Ráadásul Nikola Pekovics idén harmadjára sérült rá a jobb bokájára, őt már 7 perc után elvesztette a Minny. Helyére megint fantasztikusan ugrott be Gorgui Dieng (14 pont, 4/4 mezőnyből, 6/6 a vonalról, 3 gólpassz, 3 labdalopás), ám hiába dobott kerek 60 pontot a kispad, javarészt akkor indultak be, amikor már nem számított. 

A Timberwolves legjobb dobói: Love 20/6, Dieng 14, Martin 12/6, Budinger 12/3.
A Clippers legjobb dobói: Collison 28/6, Paul 22/6, Barnes 19/9.

New Orleans Pelicans - Sacramento Kings 97-102

Nem csak Cousins remekelt. A Kings centere megállíthatatlan volt ezen az estén, 35 pontja (13/18 mezőnyből) mellé 14 lepattanót is begyűjtött, ő volt a csapat vezére. De rajta kívül más is extrát hozott, Rudy Gay 22-5-5-je talán nem az, de a sérült Thomas helyén már negyedik meccsét játszó McCallum teljesítménye igen: az irányító karriercsúcsot jegyzett pontokban (22) és gólpasszokban (10) is, ráadásul a 22 pontjából 10 érkezett az utolsó negyedben.

A támadópattanók sokat értek. A vendégek 15-3-ra nyerték ezt a külön csatát (Anthony Davis ilyen kosarait limitálták) és ez számukra 22 második esélyből szerzett pontot jelentett. Az összlepattanókban is megmaradt ez a különbség, 47-30-ra múlta felül a Kings a hazaiakat. A Pelicansból Davisen kívül (22 pont, 8 lepattanó, 4 gólpassz, 4 blokk) Anthony Morrow (23 pont, 4 tripla) és Evans (15 pont) játszott jól, illetve védőoldalon Jeff Whithey (8 pont, 7 lepattanó, 5 blokk), a többiek nem tudtak hozzátenni.

A Pelicans legjobb dobói: Morrow 23/12, Davis 22, Evans 15
A Kings legjobb dobói: Cousins 35, Gay, McCallum 22/3-22/3.

Denver Nuggets - Memphis Grizzlies 92-94

Nagyon fontos győzelem. Ha ma kikapott volna a Grizzlies, akkor nehéz helyzetbe kerül a playoffért folyó küzdelemben, azonban nagy hármasa, Zach Randolph (20 pont, 11 pattanó), Mike Conley (19) és Marc Gasol (13 pont, 8 pattanó) mellé ma felnőtt Courtney Lee is, aki 19 ponttal terhelte meg az ellenfél gyűrűjét, így végül ha nem simán, de győzött a Memphis. 

A Nuggets mindent megpróbált. Bár a triplavonalon nagyon megfogta őket a Grizzlies, Brian Shaw fiai felvették a kesztyűt keménységben. Timofej Mozgov (23 pont, 10 pattanó) és Kenneth Faried kiegyenlített küzdelmet folytatott All-Star ellenfeleivel, a kispadról pedig több jó teljesítmény érkezett. 

Érdekes végjáték. Az utolsó másodpercekben Mozgov visszaszedte saját triplakísérletét, és bezsákolta a labdát, ezzel lett 92-93 az állás. 0.7 másodperccel a vége előtt faultolták Lee-t, aki az első büntetőt bedobta, a másodikat pedig szándékosan kihagyta, és az idő lepörgött – ám a denveriek hiába reklamáltak, hogy a dobás csak palánkot ért, gyűrűt nem, a játékvezetők határozottan jelezték, hogy minden szabályos volt. 

A Nuggets legjobb dobói: Mozgov 23, Faried 17, Foye 13/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 20, Lee 19/9, Conley 19/3.

Utah Jazz - New York Knicks 83-92

Carmelo Anthony nem tűnt sérültnek. Bár fáj az egyik keze, ennek ellenére remek dobószázalékkal szerzett 34 pontot a Knicks ásza, mellette 8 lepattanóval és 3 labdalopással hátul is biztos pont volt. A két középső negyedben 16 pontot vert ellenfelére az Amar’e Stoudemire-t pihentető New York, így továbbra is ott van a Hawks nyomában. 

Kicsinálták a Jazz játékát. A második negyedtől kezdve nem tudott felpörögni a Utah, Trey Burke-öt nagyon megfogták (2/8 mezőnyből, 3 gólpassz, 3 labdaeladás), és senki nem tudott a helyére lépni – kifejezetten esetleges volt a Jazz játéka. A kispadról beszálló Burks és Kanter hiába igyekezett, nem tudtak fordítani érdemben a csapatuk sorsán. 

A Jazz legjobb dobói: Hayward 18/9, Burks 17/6, Favors 13.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 34/12, Chandler 15, Smith 13/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus