A Spurs-cserék lemosták a pályáról a Clipperst

Ginobiliék a negyedik negyedben robbantottak - a Pacers lenyomta a Bostont - történelmi Kings-siker - Bogdanovic karriercsúcsot szórt

Három negyeden át szorosan alakult az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának ma hajnali rangadója, ám a Spurs cseréi a záró etapban pár perc alatt lerohanták a Clipperst és végül tükörsima győzelemre vezették a texasiakat. Az Indiana remek védekezéssel gyűrte le a Bostont, a Toronto tartalékosan győzött Milwaukee-ban, ketten is előléptek az Orlandónál, a Kings kisöpörte a Lakerst, a Brooklynnak pedig Bojan Bogdanovic hatalmas karriercsúcsa ért győzelmet.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

Indiana Pacers – Boston Celtics 103-98

A negyedik negyedben döntötte el a Pacers. Rengeteg kisebb futást láthattunk a mérkőzésen mindkét fél részéről, de hét perccel a vége előtt még egálra álltak a felek. Itt aztán az Indiana váltott sebességet és remek védekezésekkel egy 15-4-es etapot produkált, ez pedig döntőnek bizonyult – innentől végig megtartották az előnyt és megnyerték a mérkőzést. Fontos volt a padról 15 ponttal beszálló Jordan Hill, a lehetetlen helyzeteket is megoldó Monta Ellis, valamint az elöl-hátul vezérként teljesítő Paul George – utóbbi szerint a hátralévő sorsolásuk kedvező, így akár még a Bostont is utolérhetik az alapszakasz végéig.

Kihúzták a Celtics méregfogát. Nem tudott úgy rohanni a vendégcsapat, ahogyan azt megszokhattuk tőle, felállt védelem ellen pedig főleg a nehéz hármasokat dobálták Bradley-ék – mindössze 25%-kal céloztak kintről, így ez nem bizonyult túl hatékony fegyvernek. A védekezésükkel nem volt gond, de ezúttal a hazaiaknál volt meg az az extra, ami a levédekezett támadásoknál is pontot eredményezett – a Celticsnél ellenben senkitől nem jött igazán jó egyéni teljesítmény, így utolérte őket a Miami a keleti harmadik helyen.

A Pacers legjobb dobói: George 25/6, Ellis 16/6, J. Hill 15
A Celtics legjobb dobói: Thomas 21/9, Jerebko 17/6, Sullinger 15/3

Orlando Magic – Denver Nuggets 116-110

Volt tartalék a Magicben. Vucsevics és Payton továbbra sem léphetett pályára a hazaiaknál, de Brandon Jennings már igen és rögtön 11 gólpasszal terelgette övéit – mégsem ő, vagy a 23 pontos Oladipo hozta meg a sikert az Orlando számára. Evan Fournier tarthatatlannak bizonyult az első három negyedben, félidőben 18, egy negyeddel később 27 pontnál járt, végül 30-cal zárt 5/9 triplával – az ő vezérletével komoly előnyben voltak a hazaiak. Amikor azonban ez elfogyott, jött Jason Smith: a cserecenter 25 pontot és 13 lepattanót (mindkettő szezoncsúcs) hozott a kispadról, ebből pedig 15 pontot és nyolc lepattanót a negyedik negyedben szerzett – extra teljesítményekkel aratott győzelmet a Magic.

Több minden hiányzott a Denvernél. Először is egy jó periméter-védő, aki lassítani tudta volna Fournier-t, mert a dobógép így azt csinált, amit akart, de ezzel együtt a csapatvédekezés is csődöt mondott – az Orlando 54%-kal dobott mezőnyből, de az első félidőben még 60% felett járt. A fordulás után a kiegyensúlyozott támadójátékkal (heten lépték túl a tízpontos határt) felzárkóztak a vendégek, de nem volt egy olyan vezér, aki kézbe vette volna a dolgokat, amikor ismét váltott a Magic – így négy győzelem után zsinórban másodszor kaptak ki Fariedék.

A Magic legjobb dobói: Fournier 30/15, Smith 25, Oladipo 23
A Nuggets legjobb dobói: Harris 18/6, Barton 15, Jokics 14/3, Mudiay 14/6

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 131-114

Bogdanovic karrierestéje. A Nets dobógépe nagy formában van Joe Johnson távozása óta, most pedig egyértelműen jelezte, hogy lehet rá pontfelelősként számítani – ennek értékéből az sem von le, hogy a Philly volt az ellenfél. Könnyű kosarakkal kezdte a meccset és ez meghozta az önbizalmát: az első negyedben 17 pontig jutott rontott dobás nélkül, majd a folytatásban egyre több játékot játszottak ki rá – végül 44 pontos karriercsúccsal (17/27 mezőnyből) zárta az estét. Érdekesség, hogy az előző karriercsúcsát tizenegy hónapja dobta (28-at), ennyit négy éve nem dobott senki Nets-mezben és mióta a franchise Brooklynba költözött, egyáltalán nem érte még el senki ezt a számot.

Futott az eredmény után a Sixers. A 32-15-re elvesztett első negyed eléggé behatárolta a Philadelphia lehetőségeit ezen a mérkőzésen, főleg úgy, hogy Bogdanovic ihletett napot fogott ki – hiába voltak a vendégek is eredményesek, ez a hátrány végigkísérte őket a találkozó folyamán. A periméter (Smith-Stauskas-Canaan) jól működött támadásban, ehhez csatlakozott Noel, így Okafor, Covington és Grant hiányát sem érezték meg – ezzel együtt sima vereséget szenvedtek.

A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 44/12, Kilpatrick 19/9, Lopez 18/3
A 76ers legjobb dobói: Canaan 20/15, Smith 18/6, Stauskas 18/6

Milwaukee Bucks – Toronto Raptors 89-107

DeRozan és Valanciunas nélkül is egyértelmű volt. A tegnap kisebb sérülést szenvedő center mellett a dobóhátvéd is pihenőt kapott, de az első negyedet leszámítva így sem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat. Kyle Lowry (25 pont, 11 gólpassz) remekül diktálta a tempót a vendégeknél, a gárda Biyombo vezérletével hatékonyan védekezett a festékben, elöl pedig igyekeztek minél inkább széthúzni a védelmet – végül 14 hármast pörköltek be 48,3%-kal, így a harmadik negyed végétől nem forgott veszélyben a győzelmük.

Hiányzott az átütőerő. Giannis Antetokounmpo most is hozta magát (18 pont, 12 lepattanó, 9 gólpassz, 3 blokk), de rajta kívül senki nem játszott igazán jól a vendégeknél. Csapatszinten csak két triplát tudtak elsüllyeszteni, sem Parker, sem Middleton, sem Monroe nem tudta hozni a pontokat, az alapjátékaikat levédekezte a Raptors és rohanni sem tudtak – egyszerűen kihúzták a méregfogukat Lowry-ék, majd kintről szétdobták őket és simán nyerték a mérkőzést.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 18, Parker 18/3, Middleton 12
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/12, Powell 17/9, Patterson 14/6

San Antonio Spurs – Los Angeles Clippers 108-87

A kispad eldöntötte. Három negyeden keresztül szorosan alakult a találkozó és mindössze egy ponttal vezetett a Spurs a záró etap elején, ám ekkor robbantottak a cserék: Patty Mills, Manu Ginobili és David West vezérletével lerohanták a Clipperst, pillanatok alatt tíz pont feletti előnyt építettek ki és összességében 37-17-re nyerte a negyedik negyedet a hazai csapat. A leforrázott vendégek tehetetlennek bizonyultak, a Spurs pedig sorra nyeri a hazai rangadóit és már készül a GSW elleni visszavágóra…

Hogyan veszíts el egy meccset pár perc alatt. Három negyeden keresztül remekelt a Clippers, Chris Paul ficánkolt, a Redick-Jordan-Green trió pedig hatékonyan kosárra váltotta a lehetőségeket – védekezésben teljesen elvették a Spurs játékait és ment az adok-kapok. A gond a cseréknél volt: 51-20-ra nyerték a második sorok csatáját a hazaiak, sem Crawford, sem Rivers, sem más nem tudott érdemben hozzátenni, Ginobiliék pedig a játék minden elemében más szintet képviseltek – a záró etap elején három perc alatt eldőlt a derbi…

A Spurs legjobb dobói: Leonard 20, Aldridge 17, Mills 15/6
A Clippers legjobb dobói: Paul 22/3, Jordan 16, Green 15/9

Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 98-106

Megverte magát a Lakers. Az első negyedben ajándékba adták a meccset a hazaiak a Kingsnek, ebben a 12 percben 12 labdát adtak el Russellék, ennek köszönhetően pedig már itt tetemes hátrányba kerültek. A szintén gyengén játszó vendégek ezt meg is tartották, majd bár a negyedik negyedben zárkóztak az arany-lilák, az utolsó percekben ismét halmozták a hibákat és végül vereséget szenvedtek. Egyedül Lou Williams teljesítményét lehet pozitívumként értékelni, a gárda pedig erősen halad az újabb negatív franchise-rekord felé, már ami a győzelmeket illeti.

Az első Lakers-söprés. A Kings történelme során először fordult elő, hogy az összes alapszakasz-meccset megnyerje a gárda a Lakers ellen, ráadásul a négyből csupán egyszer alakult szorosan a találkozó. Ezen az estén jól működött a kezdőötös, Cousins, Gay és Collison is kiegyensúlyozottan termelte a pontokat, Rondo pedig szervezett (a maga módján, 9 pont, 12 gólpassz, négy szerzett, hat eladott labda) – igaz, a hajrában Gay gyors hét pontjára volt szükségük a győzelem bebiztosításához.

A Lakers legjobb dobói: Williams 17/6, Russell 14/3, Randle 14
A Kings legjobb dobói: Cousins 22/3, Collison 22/3, Gay 20

 

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus