A Thunder a Dallast, a Boston a Cavst simázta le

Az OKC 22 ponttal győzte le elsőre Luka Doncicékat, a Celtics pedig 25-öt vert a Clevelandre: sima meccsekkel indult ez a két párharc.

 

Boston Celtics - Cleveland Cavaliers 120-95

Sima lett a vége. Nem történt meglepetés a párharc első mérkőzésén, az első kiemelt Celtics jóval pihentebben fogadhatta a Magic-szériából éppen csak beeső Clevelandet, és nem is adott igazán komoly esélyt a vendégcsapatnak. A Kristaps Porzingis nélkül is gördülékeny játékot bemutató Mazzulla-legénység 40 pontot dobott az első negyedben, összességében kereken tízzen vezetett a nagyszünetben, majd a harmadik negyedben sem engedte megvadulni a Clevelandet, és közte 15-tel fordulhattak rá a felek a záró etapra - ahol egy újabb 10-2-es futás végül eldöntötte a kérdéseket, és összességében sima, zökkenőmentes 25 pontos hazai sikert láthattunk. Jaylen Brown (32 pont, 12/18 mezőnyből, 4/6 tripla) remek teljesítménye mellett megint Derrick White érezte magát igazán magabiztosnak, ő 25 ponttal és 7/12 triplával tolta meg a szekeret a többiek által kialakított jó helyzetekből - egyébként is ez volt a fő erőssége a csapatnak, hiszen 18 triplát süllyesztettek el szűk 40%-os hatékonysággal. Nem kellett most extra Jayson Tatumtől, illetve a Holiday-Horford párosnak sem kellett igazán csillogni, mindenki szépen tette a dolgát, a kispadról Payton Pritchard 16 pontot, Luke Kornet 10 lepattanót tett hozzá, működött a gépezet - pihentnek és koncentráltnak tűntek elsőre, úgyhogy pontosan úgy kezdték a párharcot, ahogy szerették volna.

Nem volt elég erő a Cavsben. Az első félidőben még többé-kevésbé megvolt a kellő energia clevelandi oldalon, Donovan Mitchell (33 pont, 5 gólpassz) igyekezett húzni a csapatot támadásban, Evan Mobley egy dupla-duplával (17 pont, 13 lepattanó, ebből 5 támadó) igyekezett érvényesülni, nagyon figyeltek az eladott labdákra (ötnél álltak meg), de egyszerűen sem elöl, sem hátul nem tudták tartani a Celtics tempóját. Emiatt szép fokozatosan leszakadtak, és végül elég nagy különbséggel kaptak ki, amely rávilágított arra, hogy reális esélyük egy percig sem volt ezen a mérkőzésen. A 41%-os mezőnyözés és a 26%-os triplázás mellett az 55-38-ra elvesztett lepattanózás sem fért bele, nagyon hiányzott nekik a továbbra is sérült Jarrett Allen palánk alatti játéka, nagyon nehézkesen támadtak félpályán, és a bostoni alapjátékra sem tudtak mit lépni védekezésben - elsőre nem igazán látszott, hogy mivel lehetne esélyük ebben a szériában, kíváncsian várjuk, hogy ezekkel a tapasztalatokkal gazdagodva tudnak-e valamin változtatni a második találkozóra. 

A Celtics legjobb dobói: Brown 32/12, White 25/21, Tatum 18
A Cavaliers legjobb dobói: Mitchell 33/12, Mobley 17, Garland 14/6

A párharc állása: 1-0 a Celtics javára.

 

Oklahoma City Thunder - Dallas Mavericks 117-95

A negyedik negyedben dőlt el. Shai Gilgeous-Alexander volt a mérkőzés legjobbja, aki ugyan nem dobott igazán jól (8/19 mezőnyből), de volt 11/13 büntetője, és nagy energiával, lendülettel játszott végig elöl-hátul: 29 ponttal, 9 lepattanóval, 9 gólpasszal és 2 blokkal zárt, figyelt az eladott labdáira, és az ő sebességére most nem igazán volt válasza a Dallasnak. Mellette Chet Holmgren (19 pont, 7 lepattanó, 2 labdaszerzés, 3 blokk) és Jalen Williams (18 pont, 5 lepattanó, 5 gólpassz) is jól mozgott a végére, a padról Aaron Wiggins (16 pont, 3/4 tripla) is hozzátett, és összességében pontosabbnak, koncentráltabbnak bizonyultak ellenfelüknél. Ugyan mezőnyből csak 45%-kal dobtak, de egyrészt 46%-kal tripláztak, másrészt 52-39-re megnyerték a lepattanózást, harmadrészt öttel kevesebb labdát adtak el, ráadásul remekül védekeztek és nagy nyomás alá helyezték a Dallas két fő labdás emberét. Így a szoros első negyed után a másodikban meg tudtak lépni, kilenc ponttal vezettek a nagyszünetben, majd a fordulás után is ők diktálták a tempót, és a negyedik játékrész közepén eldöntötték a küzdelmet: ott egy 17-2-es rohamot vágtak ki, Williams nyolc pontot vállalt ebből, és ebben a periódusban négy triplát is a gyűrűbe küldtek. Innentől nem volt visszaút, úgyhogy összességében 22 pontos, simának bizonyuló győzelemmel kezdték a párharcot - soha rosszabb első meccset, főleg azok után, hogy az előző kör elején még eléggé botladoztak a Pels elleni nyitányon.

Ennél több kell a Dallastól. Elsősorban Luka Doncic jó játéka hiányzott a Mavsnek amellett, hogy az elvesztett Maxi Kleber is segíthetett volna nekik, ha nem sérült - de leginkább a szlovén kezében maradt a siker lehetősége, hiszen Doncic 6/19-cel mezőnyöztt, 1/8-cal triplázott, kihagyott négy büntetőt, és volt 5 eladott labdája is. Tőle ezekkel a faktorokkal együtt nagyon kevés a 19 pont, 6 lepattanó és 9 gólpassz, ráadásul védekezésben sem volt az igazi (nem is faultolt például egyet sem), és most nem tudta megmenteni Kyrie Irving: utóbbi 20 pontig jutott, hatékonyan dobott, de 3 gólpasszára jutott 4 eladott labda, ő sem tudott igazán vezér lenni. A vendégek legjobbja talán Daniel Gafford (16 pont, 11 lepattanó, 5 blokk) volt ezen az estén, de amíg a két sztár mellett a Washington-Jones páros közös erővel 12 dobásba áll bele, Tim Hardaway Jr. pedig két pontot tesz hozzá, addig nehéz eredményesnek lenni - nem is sikerült, 39%-kal céloztak mezőnyből, és a negyedik negyedre teljesen elfogyott az ellenállásuk. A harmadik játékrészben még volt egy futásuk, amivel az addigi hátrányukból visszajöttek egy pontra, de erre hamar érkezett a válasz, a záró etapban pedig már tehetetlennek bizonyultak - valamin változtatniuk kell, mert Doncicnak nagyon nem ízlett Lu Dort védekezése azzal megspékelve, hogy a palánk alatt Holmgren várta...

A  Thunder legjobb dobói: Gilgeous-Alexander 29/6, Holmgren 19/6, Jal. Williams 18/6
A Mavericks legjobb dobói: Irving 20/9, Doncic 19/3, Gafford 16

A párharc állása: 1-0 a Thunder javára.

Kérjük, hogy látogass el a Kezdő5 támogatói felületére, ahol plusz tartalmak várnak! Részletek ide kattintva!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus