A Thunder a Spurst is megverte, első Nyugaton!

Ez a nap nem a listavezetőkről szólt: Az Indiana az óriásölő Phoenix otthonában, az újabb fontos játékosát elvesztő Spurs a Thundertől kapott ki - Kevin Duranték ezzel át is vették a vezetést Nyugaton. A Clippers sem tudta megtörni a Bobcatsszet, a Knicks újabb lehangoló vereséget szenvedett, míg a sérülésektől sújtott Hawks és Bulls is győzött. A Toronto magára talált és levédekezte a Dallast, a Bucks pedig hosszú vereségszériát szakított meg. A Rockets is simán verte a Kingst, akiknél nagy lehet a baj: Cousins bokája és Gay Achillese is megsérült. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Charlotte Bobcats - Los Angeles Clippers 95-91

A Clippersnek is beletört a bicskája a Bobcats védekezésébe. A palánk alatt Blake Griffin 27 ponttal, DeAndre Jordan 20 lepattanóval tartotta frontot, azonban a periméteren besült a Los Angeles játéka, 26 triplakísérletükből csak hat ment be. A végjátékban így is lett volna esélyük a győzelemre, azonban hiába egyenlített ki Jamal Crawford 89-89-nél, Gerald Henderson zsákolását követően a szupercsere két ziccert is kihagyott, a túloldalon pedig higgadtan büntetőztek. 

Kemba Walker nélkül is megy. A Clippershez (Chris Paul) hasonlóan a csapat motorja nélkül sem omlik össze a Bobcats, de nekik jóval kisebb a merítési lehetőségük, mint a LAC-nak – ennek ellenére félelmetes védekezést mutattak be: a Clippers mindössze 9 büntetőt dobhatott, alaposan lelassították a játékukat. A Bobcats idén 44 meccsből 29-szer tartotta 100 pont alatt ellenfelét, ezzel a ligában a harmadik legjobb. 

A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 24, McRoberts 13/6, Henderson 13.
A Clippers legjobb dobói: Griffin 27, Crawford 20/6, Redick 15/3.

Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 87-98
 
Elnyűhetetlen kezdőjátékosok. A Boozer nélkül kiálló Bulls kezdőötöse 202 percet töltött a parketten a lehetséges 240-ből. Könnyedén elviselték, hogy a padról mindössze 4 pont érkezett, ugyanis többen extra teljesítménnyel jelentkeztek. Dunleavy és D.J. Augustin precízen dobták a triplákat (4/5, illetve 5/8), Noah gyűjtötte a pattanókat (18), Gibson pedig szinte nem is hibázott mezőnydobást (15-ből 11 mezőnyből, 3 blokk).
 
Denget megbabonázták. Az eddig megbízhatóan és kiegyensúlyozottan teljesítő brit játékos nem találta a fonalat korábbi csapata ellen. Nagyon gyenge, 2/11-es mezőnymutatóval végzett és csak büntetőzésének köszönhette, hogy tíz pont fölé jutott. Az ohiói gárda kritikája, hogy így is a csapat harmadik legeredményesebb játékosa lett. Rajta kívül még Thompson is a várakozások alatt teljesített, 6 ponttal (3/14 mezőnyből), 7 lepattanóval és 4 kapott blokkal.
 
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 26/15, Waiters 15/3, Deng 11
A Bulls legjobb dobói: D.J. Augustin 27/15, Gibson 26, Dunleavy 22/12

Orlando Magic – Atlanta Hawks 109-112
 
Lepattanók nélkül nehéz győzni. Glen Davis és a tripla-dupla közelébe jutó (24 pont, 7 lepattanó, 7 gólpassz) Oladipo tudott csak érdemleges lepattanózást bemutatni, a Magic 33-42-re elbukta ezt a párharcot. Hiába kergették 17 eladott labdába ellenfelüket, a végjátékban az Atlanta élt a büntetők által kínált lehetőséggel – kilencet dobtak be egymás után a Hawks játékosok -, nem engedte ki kezéből a győzelmet.
 
Korver nem csak a triplákat tudja. Sorozatban 110. mérkőzésén dobott legalább egy hárompontost Kyle Korver, ezzel tovább nyújtotta sorozatát. Ám inkább arról marad emlékezetes a mérkőzés vele kapcsolatban, hogy 7 gólpasszt osztott ki, valamint az utolsó támadásnál nagyon jól védekezett Jameer Nelsonon, aki elhibázta utolsó dobását.
 
A Magic legjobb dobói: Oladipo 24/6, Harris 19, Nelson 17
A Hawks legjobb dobói: Millsap 24/3, Teague 23/6, Carroll 17/9

Toronto Raptors - Dallas Mavericks 93-85

Nagyot hajrázott a Raptors. 21 ponttal is vezetett már a Nowitzki nélkül játszó Dallas, ám egy 14-6-os futással 82 pontnál utolérte őket a hazai brigád, és a karriercsúcsot jelentő 40 pontig jutó DeRozan, valamint Amir Johnson kosaraival a vezetést is átvették. A Dallasnak nem akadt válasza, a harmadik negyedben 13-at szóró Monta Ellis sem tudott betalálni, így a Raptors a szezonbeli legnagyobb feltámadását vitte véghez.

Eladott labdák, büntetők. A Dallas elsősorban 21 eladott labdájának köszönhette, hogy fel tudott zárkózni a Toronto - ebből egyébként Ellis egymaga nyolcat vállalt. A büntetőkkel is hadilábon álltak a vendégek, ugyanis mindössze 14 alkalommal kísérletezhettek a vonalról, pontosan annyiszor, mint a túloldalon DeRozan. A Raptors összesen 32 büntetőt dobhatott, igaz, csak 69%-kal értékesítették ezeket. DeRozan remeklése mellett meg kell említeni Kyle Lowryt, aki 0/10-es mutatóval "dobott" mezőnyből, illetve Rosst, aki hét dobásából egyet tudott értékesíteni.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 40/3, Vasquez 17/9, Valanciunas 12
A Mavericks legjobb dobói: Ellis 21/6, Calderon 13/6, Wright 13.

Washington Wizards - Boston Celtics 111-113 hosszabbítás után

Alapemberek nélkül is megy. Rajon Rondo pihent, Avery Bradley sérülés miatt hiányzott, így a Phil Pressey – Gerald Wallace hátvédpárral állt fel a Boston, és nem játszhatott az első számú hátvédcsere, Jerryd Bayless sem. A 39 pontot repesztő, nyolc hármast elsüllyesztő Jeff Green vezetésével és Pressey remeklésével (20 pont 70 százalékos hatékonysággal, 4 gólpassz) már a rendes játékidőben is megnyerhette volna a meccset a Celtics, de többen hibáztak. A hosszabbítás végén viszont a rutin diadalmaskodott: az egész szezonban erőteljesen mellőzött egykori All-Star, Gerald Wallace három másodperccel a vége előtt bedobta a győztes ziccert. 

A tripla-dupla sem elég. John Wall, a Wizards játékmestere összehozta a bravúrt (28 pont, 11 lepattanó, 10 gólpassz), azonban emellett hatszor blokkolták le, és hat labdát adott el. Ugyanakkor ez is belefért volna, mivel a kezdőötös minden tagja elérte a 10 pontot, és a kispadról is 27 egység érkezett – a védekezés viszont kritikán aluli volt a hazaiaknál. A Washingtonnak alaposan össze kell kapnia magát védőoldalon, mert ezzel a játékkal ugyan bemennek keleten a playoffba, de ott szinte borítékolható az első körös kiesés. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 28, Nene 17, Ariza 14/12, Beal 14.
A Celtics legjobb dobói: Green 39/24, Pressey 20/15, Sullinger 14/3.

New York Knicks - Philadelphia 76ers 106-110

Mélyponton a Knicks. Zsinórban ötödször kapott ki a korábban már éledezni látszó Woodson-legénység, a Madison Square Gardenben 7-15-re romlott a mérlegük. A Philadelphia 54-39-re nyerte a lepattanócsatát és egy híján kétszer annyi pontot szerzett a festékből, mint a Knicks, akiknél hiába akadt támadóoldalon több jó teljesítmény is, a védekezés továbbra is romokban van.

Nem hagyta magát a Sixers. A negyedik negyedet egy 10-0-s futással kezdte a New York, amivel 90-84-re a vezetést is átvették, ám a 34 pontos, 11 lepattanós karriercsúcsot szállító Evan Turner vezérletével egy 16-5-ös rohammal visszavette az előnyt a vendég együttes, majd Young triplájával újra masszív előnyt építettek ki szűk két perccel a vége előtt, és a 28 pontos, 6/8-as triplamutatóval célzó Anthony vezette Knicksnek erre már nem volt válasza.

Noel nem. A találkozó előtt a Sixers edzője, Brett Brown úgy nyilatkozott, hogy Nerlens Noel valószínűleg az egész szezont kihagyja, és a rehabilitációját fogja tölteni. A tankoláshoz tökéletesen illik ez a hozzáállás, de ezt majd az All-Star hétvége utáni időszakban fogjuk megtudni.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 28/18, Bargnani 20/3, Shumpert 19/9
A 76ers legjobb dobói: Turner 34/9, Carter-Williams 19/6, Young 19/3.

Houston Rockets - Sacramento Kings 119-98

Kidőltek a Kings vezérei. A tegnap 41 ponttal karriercsúcsot beállító Rudy Gay már hét perc után kiszállt, miután fájdalmat érzett a bal Achillesében, majd a második negyedben DeMarcus Cousins is befejezte a találkozót, miután aláfordult a bal bokája. Állapota a csapata szerint day-to-day, tehát lehet, hogy játszhat már pénteken az Indiana ellen, de Kaliforniában még megvizsgálják. Gay hosszabb időt fog kihagyni, de a szezonja szerencsére neki sem ért véget.

Leindításokból és festékből is büntetett a Rockets. Cousins kiválásával szabad prédává vált a gyűrű környéke a Houston számára, ezt pedig maximálisan ki is használták, 66-38-ra nyerték ezt a külön csatát, amivel a Kings szempontjából nem lehetett szorossá tenni a találkozót. Emellé a hazaiak 29 pontot szereztek leindításból a vendégek öt egységével szemben, ez eredményezte a 21 pontos Houston-győzelmet.

Williams bizonyított. A húzóemberek kiválásával több lehetőséghez jutott Derrick Williams, aki ezt 22 ponttal és 11 lepattanóval hálálta meg, de rajta kívül csak a gyengén dobó Thomas jutott el húsz pontig, a túloldalon viszont a mezőnyből remekül, de a büntetővonalról 40% alatt célzó Howard mellett Harden, Casspi és Parsons is kiemelhető.

A Rockets legjobb dobói: Howard 26, Harden 24, Casspi 20/6
A Kings legjobb dobói: Williams 22/9, Thomas 20/6, Fredette 14/12

Milwaukee Bucks - Detroit Pistons 104-101

Nem sikerült a visszatérés. Brandon Jennings a nyáron távozott a Buckstól, és ma hiába szórt 30 pontot vállalható mezőnymutatóval (11/23), és Rodney Stuckey is hiába tett ehhez hozzá 23 egységet a kispadról, a Milwaukee cseresorával nem tudtak versenyre kelni. Pedig a 3. negyed vége előtt 1 perccel még 10 egységgel vezettek, azonban ekkor Caron Butler és Miroslav Raduljica vezetésével nagy rohamot vágott ki a hazai csapat, és másfél perccel a vége előtt már 104-101-re vezettek. A végén előbb Stuckey két próbálkozását blokkolta le pár másodperc alatt Khris Middleton, majd Jennings hagyott ki egy ziccert – végül Josh Smith tette fel a koronát mai teljesítményére (2/10 mezőnyből, 4/8 a vonalról), két kihagyott büntetővel. 

Caron Butler és a pad volt a mérleg nyelve. A veterán kiscsatár a padról beszállva termelt kerek 30 pontot, de Middleton, Raduljica és Ridmour sem tétlenkedett – összesen 56 pont érkezett a cseréktől, felülmúlva a kezdőötös termését (48). A Bucks ezzel a sikerrel kilencmeccses vereségsorozatot szakított meg, és a szurkolók örömére egy régi rivális ellen. A győzelem értékét növeli, hogy Larry Sanders és OJ Mayo influenza miatt hiányzott. 

A Bucks legjobb dobói: Butler 30/6, Knight 16/6, Henson, Iljasova 12-12.
A Pistons legjobb dobói: Jennings 30/9, Stuckey 23, Monroe 18.

San Antonio Spurs - Oklahoma City Thunder 105-111

Durantre Parker. A legutóbbi tíz találkozóján 38 pontot átlagoló Durant ezen az estén is eljutott 36-ig, de ezúttal 50% alatt maradt és 11(!) labdát adott el. Ráadásul akadt rá válasz a Spursnél, hiszen Tony Parker 37 pontos szezoncsúcsot dobott 14/22-es mutatóval. Viszont Durant mellé ezúttal felnőtt Reggie Jackson, aki 27-ig jutott, 17 dobásából 12 betalált és kiosztott 8 gólpasszt is.

Nem adott esélyt a hajrában a Thunder. Négy ponttal vezettek a vendégek két perccel a vége előtt, ám ekkor előbb Durant dobott egy gyilkos triplát, majd Ibaka szerezte meg a labdát Duncantől és ebből zsákolhatott Jackson, végül Durant bepörkölt még egy hármast, így kevesebb, mint egy perc alatt egy 8-0-s rohanással elintézte az ujjtörést szenvedő Leonardot korán elveszítő Spurst a vendég együttes.

Jók ellen kell nyerni. A Thunder két nap alatt két közvetlen riválisát győzte le, előbb a Portlandet, majd a San Antoniót is megverte, ezzel pedig Nyugat élére kerültek, fél meccsel a Spurs, másféllel a Blazers előtt.

A Spurs legjobb dobói: Parker 37/3, Diaw 14/6, Duncan 14
A Thunder legjobb dobói: Durant 36/6, Jackson 27/9, Ibaka 14

Phoenix Suns - Indiana Pacers 124-100

A Suns újabb óriást győzött le otthon. A hat divízióelsővel szemben a Phoenix mérlege ezzel a sikerrel 5-5, hazai pályán viszont 4-1, ilyen szempontból nem meglepő a sikerük. Két játékos azonban extra motivációval készülődhetett a mérkőzésre, hiszen tavaly lemondtak róluk Indianában. Akkor Luis Scola ellenértékeként Gerald Green és Miles Plumlee érkezett Arizonába – ma Plumlee 11 pontja és 7 lepattanója mellett nagyszerűen limitálta a Pacers nagyembereit (West 13, Hibbert 6 pont), Green pedig csapata legeredményesebbje volt. Nem csak ők emelhetőek ki azonban, hanem a teljes Suns, amely 54% felett dobott mezőnyből, a triplákat pedig fenomenális, 68.8 százalékos hatékonysággal süllyesztették el. 

Ez nem a Pacers meccse volt. A második negyed elején pillanatok alatt 10 pont feletti hátrányba kerültek Paul George-ék (26 pont, 10/19 mezőnyből), ráadásul David West kézsérülést szenvedett. Bár az erőcsatár vissza tudott térni, a kispadról jóval több lendület kellett volna ahhoz, hogy labdába rúgjanak ma. A vereség ellenére nincs okuk a szomorúságra, hiszen az alapszakasz felét elérve így is vezetik a ligát 33-8-as mérlegükkel. 

A Suns legjobb dobói: Green 23/9, Dragic 21/6, Markieff Morris 20/6.
A Pacers legjobb dobói: George 26/3, Hill 16/3, West 13.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus