A Toronto állította meg a Houstont, de a GSW is kikapott Portlandben

17 győzelem után vesztett a Houston - a Blazers lenyomta a tartalékos GSW-t - kikapott a Pelicans, nyert a Denver.

Sorozatban 17 győzelem után szenvedett vereséget a ligaelső Houston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, miután James Harden 40 pontja ellenére alulmaradt a keleti listavezető Torontóval szemben. Kikapott viszont a címvédő Golden State is, amely Steph Curry nélkül nem bírt a továbbra is szenzációs Portlanddel - a Cleveland a Clippers otthonából távozott vereséggel, a Denver a Lakerst nyomta le, a Pelicans pedig Anthony Davis nélkül zsinórban tíz győzelem után bukott a Washingtonnal szemben. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva tekinthető meg.

Detroit Pistons - Chicago Bulls 99-83

Másfél negyed előnyt adott a Pistons. Csak a nagyszünet előtti percekben talált magára a hazai alakulat, de onnantól nem volt kérdés, hogy melyik a jobb csapat, az utolsó két és fél negyedben 70-44-re múlta felül ellenfelét a Van Gundy-legénység. Amellett, hogy kiválóan védekezett a társaság, Blake Griffin (25 pont, 8 lepattanó, 8 gólpassz) vezetésével támadásban is elkapta a fonalat ebben az időszakban és a tízpontos hátrányt nagyon hamar megfordította, így végül tulajdonképpen magabiztosan hozta a kötelezőt - továbbra is öt meccsre vannak a keleti rájátszástól Drummondék, most utaznak Salt Lake Citybe. 

A támadójáték nem létezett. A meccs elején még voltak biztató jelek a vendégek részéről támadásban, de a második negyedben már közel voltak az értékelhetetlenhez és erre az egész mérkőzés során nem találtak megoldást. Alig 35%-kal dobtak, eladtak 14 labdát, nem ültek a hármasaik, nem nagyon harcoltak ki büntetőket, elvesztették a lepattanózást, gyakorlatilag semmibe sem tudtak kapaszkodni és bár Fred Hoiberg szerint a küzdeni akarással nem volt gond (ezt a 99 kapott pont is mutatja), ilyen támadójátékkal nem sok mindent remélhettek. Egyedül Cameron Payne négy triplája említhető, rajta kívül viszont csak Kris Dunn érte el a tíz pontot, ez mindent elárul a gárda teljesítményéről...

A Pistons legjobb dobói: Griffin 25/9, Bullock 21/9, Ennis 14/6
A Bulls legjobb dobói: Payne 17/12, Dunn 13/3, Lopez 9/3

Indiana Pacers - Atlanta Hawks 112-87

Ahogy kell. Nagyon hamar került tekintélyes előnybe az Indiana, miután eléggé megnyomta már az első negyedet, amelyet végül 19 ponttal húzott be - innentől nem volt miről beszélni, végig magabiztosan vezetett és könnyed, "pihenős" győzelmet aratott Nate McMillan csapata. Szépen járt a labda és senki nem vállalta túl magát, jól is dobtak (50%-kal tripláztak) és végül csak Joseph töltött harminc percnél többet a parketten, nem kellett túl sok energiát befektetni ahhoz, hogy hozzák a kötelező győzelmet. Külön öröm számukra, hogy térdműtéte után visszatérhetett Darren Collison, aki 21 percet játszott a kispadról beszállva és rögtön 17 ponttal, valamint 5 gólpasszal jelentkezett, frissen és egészségesen mozgott - éppen jókor épült fel, hiszen jön az alapszakasz hajrája.

Nincs mit mondani az Atlantáról. Mike Budenholzer szerint intenzitásban, agresszivitásban, élességben messze elmaradtak ellenfelüktől és ezért nem volt egy percig sem esélyük a sikerre, ezzel pedig jól össze is lehet foglalni, hogy mi történt - pocsékul játszottak a vendégek, nincs ezen mit szépíteni. Az is sokat elárul, hogy Tyler Dorsey lett a gárda legjobb dobója 18 ponttal úgy, hogy mindegyiket a második félidőben, már 25-30 pontos hátrányban szerezte, eközben például Bazemore négy, Prince három pontot tett fel a táblára a találkozó folyamán és Dennis Schröder is annyi labdát adott el, ahány mezőnykosarat szerzett...

A Pacers legjobb dobói: Bogdanovic 21/6, Joseph 18/6, Turner 17/9, Oladipo 17/6, Collison 17/6
A Hawks legjobb dobói: Dorsey 18/9, Schröder 15/3, Muscala 12/9

Toronto Raptors - Houston Rockets 108-105

A Torontóé a dicsőség. A kanadaiak mondhatják el magukról, hogy megtörték a Houston 17 meccses győzelmi sorozatát és bár az ő formájukat, illetve a hazai pályájukat elnézve ez nem számít azért különösebb meglepetésnek, de természetesen így is óriási fegyvertény. Nagyon bekezdett a társaság és a meccs elején átrohant ellenfelén, 32-16-ra nyerték az első negyedet Ibakáék, de a folytatásban azért felvette a kesztyűt a Rockets, csökkentette a hátrányát és a záró etapban már abszolúlt nyílttá vált a küzdelem - két perccel a vége előtt Harden triplájával ki is egyenlítettek a vendégek. Erre DeRozan válaszolt egy duplával és innentől mindkét oldalon jöttek a hibák, 104-102 után legközelebb tíz másodperccel a vége előtt született pont, amikor Paul elrontott triplája után faultolta Lowryt, aki mindkét büntetőjét bedobta, de Gordon szinte azonnal válaszolt rá egy hármassal. 106-105 után azonban Valanciunas sem hibázott a vonalról és bár volt még öt másodperce a Houstonnak, Harden nagyon távoli hármasa kimaradt, így a Raptors nyerte a konferenciaelsők csatáját - sőt, összességében csak három meccsel van elmaradva a Houstontól. Kiemelendő egyébként az említett Lowry, mert 30 pontját 7/9-es triplamutatóval szerezte, az ő parádés dobóformája elengedhetetlen volt a hazai sikerhez. 

Leegyszerűsödött a Rockets játéka. Nem igazán tudta megszokott teljesítményét hozni a vendégcsapat, sem Chris Paul, sem Eric Gordon nem játszott különösebben jól, Clint Capela is kevésbé tudott érvényesülni és bár elég sokat voltak fent center nélküli alacsony szerkezetben, ezzel sem tudták kellően széthúzni a pályát: alig kilenc hármast süllyesztettek el, ami negatív szezoncsúcs számukra. James Harden mindent megtett (40 pont, 15/22 mezőnyből, 4/8 tripla), a harmadik negyedben egyedül vitte csapatát, de a többieket ő sem tudta most kellően bevonni, védekezésben is voltak gondjaik, így végül egy kosárnyival rövidnek bizonyultak - január 26-a óta először szenvedtek vereséget, de Dallasban már egy újabb sikerszériát kezdenének meg.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 30/21, DeRozan 23/9, Valanciunas 14
A Rockets legjobb dobói: Harden 40/12, Paul 14, Gordon 14/9

Memphis Grizzlies - Utah Jazz 78-95

A támadójáték volt kérdéses. A védekezésben nem volt hiba a Jazznél, azt a megszokott és már elvárt szinten művelte a vendégcsapat, csak az első negyedben engedte húsz pont fölé a Memphist, de a győzelemhez a pálya túloldalán is virítani kellett valamit, ez pedig kevésbé ment jól. A kissé akadozó kezdőötöst azonban kisegítette a padról 22 ponttal, közte 6/11 triplával beszálló Jae Crowder, aki megadta a szükséges pluszt, így nem számított Gobert (4 pont, 2/5 mezőnyből), Rubio (3/10 mezőnyből) és Mitchell (4/15 mezőnyből) gyengébb teljesítménye, a második negyedben sikerült meglépni, majd beosztani a kiharcolt tíz pont feletti előnyt. A Utah ezzel továbbra is ott kopogtat a playoff ajtaján, de holnap este kemény feladat vár a társaságra New Orleansban. 

Ennyit tudott a Memphis. Másfél negyeden keresztül jól tartotta magát, sőt, még vezetett is a Grizzlies, ám a nagyszünet előtti utolsó hat percet 14-2-re veszítette el, annyi támadópotenciál pedig nem volt a gárdában, hogy innen felálljon, komolyabb futást vezessen, vagy hasonló. A harmadik negyed közepétől már nem is volt igazából kérdés a találkozó kimenetele, csak az, hogy mennyi lesz a vége, Gasolék pedig végül a nyolcvan pontból sem tudtak kijönni, így elszenvedték sorozatban tizenhatodik vereségüket is - alig 18 meccset nyertek az egész szezon során, ők a ligautolsók.

A Grizzlies legjobb dobói: Brooks 18/6, McLemore 14/6, Martin 13
A Jazz legjobb dobói: Crowder 22/18, Ingles 16/12, Rubio 15

Milwaukee Bucks - New York Knicks 120-112

A negyedik negyedben került fölénybe a Milwaukee. A vártnál nehezebben hozta a kötelezőt a hazai alakulat, a végig szoros találkozó harmadik negyedének végén két Antetokounmpo-villanással vette át a vezetést a Bucks, majd a záró etapban szintén a görög vezérletével sikerült a maga javára fordítani a dolgot. Antetokounmpo egymaga 13 pontot szerzett az utolsó negyedben és bő hat perc alatt egy 19-7-es periódust futott a társaság, itt került minden szempontból fölénybe és innentől tudta már beosztani a kiharcolt előnyt - az említett Antetokounmpo (28 pont, 10 lepattanó, 5 gólpassz) mellett Middleton (30 pont, 11/16 mezőnyből) is remekelt és a Milwaukee ezzel a sikerrel ismét utolérte a Miamit. 

Védekezés nélkül nem lehet. Ugyan a korai 15 pontos hátrányát hamar eltüntette, a vezetést is átvette és szorossá tette a meccset a Knicks, összességében képtelen volt mit kezdeni a Bucks fő fegyvereivel, Antetokounmpo és Middleton is azt  csinált, amit akart, így pedig reális esélyük azért nem nagyon volt a sikerre. Elöl Tim Hardaway Jr. (26 pont, 10/20 mezőnyből) vezetésével ők is hatékonyan dolgoztak, de amíg az ellenfél 56%-kal dob mezőnyből, plusz kiharcol 39 büntetőt, addig elég nehéz nyerni - nem is sikerült, 1-14-re állnak már az utóbbi 15 meccset tekintve. 

A Bucks legjobb dobói: Middleton 30/6, Antetokounmpo 28, Henson 14
A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 26/12, Muday 19/3, Williams 18/3

New Orleans Pelicans - Washington Wizards 97-116

Davis nélkül nem megy. Sorozatban tíz győzelem után kapott ki a Pelicans, méghozzá gyakorlatilag teljesen simán, a nagyszünetben már tizenöt pont volt közte és annyira nem működött a játék, hogy Alvin Gentry nem is erőltette a kezdőit, 20-28 perc között játszott mindenki az első ötösből. Sem Holiday, sem Rondo, sem Mirotic, sem Moore nem volt komoly faktor ezen az estén, a nagyobb pofont a váratlanul hasznos cserepad kerülte el, de a győzelemre nem volt érdemi esélye az együttesnek - a legutóbb megsérült Anthony Davis hiányában ennyire voltak képesek, visszafojtott lélegzettel várhatják, hogy visszatérjen a magasember...

Kihasználta az esélyt a Wizards. Szépen tette a dolgát a vendégcsapat, Davis nélkül szinte folyamatosan duplázták Jrue Holidayt, akit így le is lehetett venni a pályáról, eközben "rágyúrtak" Gortaték a lepattanózásra és 18-4-re nyertek a második esélyből szerzett pontokat tekintve, tudatosan és fegyelmezetten kosárlabdáztak. Támadásban innentől már nem is kellettek különösebb dolgok, Satoransky és Beal szépen elosztotta a labdákat, hatan érték el a tízpontos határt és végül ők is pihenhettek valamennyit, nem kellett megszakadniuk. Jól jött nekik a Pelicans helyzete, így megőrizték a keleti negyedik helyüket, most pedig back-to-backre utaznak Miamiba. 

A Pelicans legjobb dobói: Miller 20/12, Diallo 14, Rondo 11
A Wizards legjobb dobói: Porter 19/6, Morris 17, Beal 16/6

Denver Nuggets - Los Angeles Lakers 125-116

A hajrá a Denveré volt. Fordulatos meccs volt, az első félidőben már 13 ponttal is vezetett a Nuggets, de a harmadik negyedben fordítani tudott a Lakers és a záró etapban összesen hétszer változott az elöl lévő csapat kiléte. Utoljára aztán bő négy perccel a vége előtt fordult a kocka, akkor Paul Millsap 2+1-es játékával éppen a Denver került jobb helyzetbe és onnantól már meg is őrizte a vezetést, a hajrában Millsapnek volt még egy clutch triplája és egy clutch blokkja is, a különbség pedig végül a büntetőkkel nőtt kilenc pontra. Az említett Millsap (21 pont, 8/12 mezőnyből, 3 blokk) mellett Nikola Jokics (21 pont, 8/14 mezőnyből, 6-6 lepattanó és gólpassz), Jamal Murray (22 pont, 8 gólpassz, 4 labdaszerzés) és Gary Harris (19 pont, 5/8 tripla) is dicsérhető, a Nuggets pedig három vereség után tudott újra nyerni, így nem került komolyabb lépéshátrányba a playoffba jutás szempontjából. 

Megint egy vezér hiányzott. Többször előfordult már idén a Lakersszel, hogy a végjátékokban hiányzott némi rutin és egy olyan játékos, aki meg tudja oldani a clutch helyzeteket, ezúttal is nagyon kellett volna valaki, akire ezeket rá lehet bízni. Ugyanis ahogy fogyott az idő, úgy esett vissza a Los Angeles, az utolsó öt percben összesen hat pontot szerzett a társaság, sorra emelgették el a rossz triplákat Caldwell-Pope-ék, ezen felül rengeteg labdát adtak el, Lonzo Ball kapott egy blokkot is fél perccel a vége előtt, semmit sem tudtak megoldani eben az időszakban, így vereséget szenvedtek. 

A Nuggets legjobb dobói: Murray 22/6, Jokics 21/3, Millsap 21/6
A Lakers legjobb dobói: Lopez 29/9, Randle 18, Caldwell-Pope 17/15

Portland Trail Blazers - Golden State Warriors 125-108

Ez is kipipálva. Sorozatban kilencedik győzelmét aratta a Portland, méghozzá a címvédő ellen, amelyet ráadásul így az alapszakaszban 2-1-re megvert az egymás elleni harcban. Nagyon olajozottan működött a hazaiak támadójátéka, Damian Lillard (28 pont, 8 gólpassz) ezúttal bőven kapott segítséget, CJ McCollum (30 pont, 5/9 tripla) remekelt, de a kispadról beszálló négy, érdemi időt kapó játékos mindegyike elérte a tíz pontot, mindenki hozzátette, amit hozzá kellett. A harmadik negyedben ugyan volt egy gyengébb időszakuk, amikor hátrányba kerültek, de az utolsó játékrészre megint felszívták magukat, Lillard és McCollum alaposan megszórta Durantéket kintről és egy 12-2-es rohammal ismét megléptek, ezt követően pedig már nem is néztek hátra. Elképesztő formában van Terry Stotts legénysége, amely kezd elszakadni az üldözőitől, a Davist elveszítő Pelicans előtt másfél, mindenki más (a gyengélkedő Spurs-Wolves duó és a nem túl meggyőző OKC) előtt pedig két és fél meccs az előnye a nyugati dobogó alján. 

Ennyi gondot nem bírt el a Warriors. A kezdőből Steph Curry, a kispadról pedig Andre Iguodala, David West, Jordan Bell és Pat McCaw is hiányzott a kemény back-to-backet vívó vendégeknél, ráadásul a pályára lépők közül többen is gyenge teljesítményt nyújtottak - ez nem fért bele, a Portland túl jó csapat ahhoz, hogy ezt büntetlenül hagyja. Hiába játszott jól most Klay Thompson (25 pont, 4/7 tripla) és hiába hozott ismét extrát Kevin Durant (40 pont, 6/12 tripla), ez csak arra volt elég, hogy a korai hátrányból egyszer felálljanak és a harmadik negyedben átvegyék a vezetést, de a záró etapra már eléggé kifulladtak, főleg ami a védekezést illeti - sorra kapták a hármasokat és 38 pontot engedélyeztek ellenfelüknek. Ezzel egy hétmeccses sikerszéria szakadt meg a részükről és érdekesség, hogy éppen a Blazers verte meg őket utoljára is, február 14-én, az All-Star előtt...

A Blazers legjobb dobói: McCollum 30/15, Lillard 28/12, Turner 12/6, Collins 12/3
A Warriors legjobb dobói: Durant 40/18, Thompson 25/12, McGee 10

Sacramento Kings - Orlando Magic 94-88

Csalódott csapatok csatája. A liga alsó régióiban tanyázó két gárda nem kápráztatta el a nagyérdeműt, az első negyedben összesen 36 pont esett, annak örülhettek a hazai drukkerek, hogy a Kings állt jobban. Bár két kezdőjük, Cauley-Stein és Fox is hiányzott sérülések miatt, Zach Randolph nem öltözött át, és Labissiere is csak 22 percet játszhatott, mert csúnyán odaverte magát a parketthez, összességében simán győzött a Sacramento. Temple és a dupla-duplázó Koufos parádésan célzott, Bogdanovics 10 gólpasszal bizonyította, hogy több egyszerű shooternél, a padról pedig Mason nagyon kapart, Cooley és a veterán Vince Carter pedig a negyedik negyedben nyújtott extrát.

Megrogyott az Orlando. A minap komoly bírói hiba miatt vették el tőlük a győzelem esélyét, ráadásul a Lakers elleni meccsen térdsérülést szenvedett Evan Fournier, első számú védelembontójuk hiánya pedig nagyon érződött, pláne hogy Aaron Gordon sem játszhatott. Jonathon Simmons igyekezett alkotni, DJ Augustin pedig szervezni, de ez csak arra volt elég, hogy újabb tisztességes vereséggel zárjanak.

A Kings legjobb dobói: Temple 23/12, Koufos 18, Carter 15/6.
A Magic legjobb dobói: Simmons 25, Vucsevics 13, Augustin 12/12.

Los Angeles Clippers - Cleveland Cavaliers 116-102

LeBron James limitálva. Az idén nem először mutatta meg a LAC, hogy védekezésben bárki ellen van keresnivalójuk, a Clevelandet az első negyedben nem engedték levegőhöz jutni, az itt megszerzett 18 pontos előnnyel pedig jól gazdálkodtak. Jamest mindössze 8 ponton tartották az első félidőben, és a másodikban is végig látótávolságon kívül voltak a vendégek. Tobias Harris és a kezdőként pályára lépő Lou Williams intézte a kinti dobásokat, a Rivers-Williams-Teodosic trió 19 gólpasszt szállított, DeAndre Jordan tombolt a palánkok alatt (20 pont, 23 pattanó), Harrell pedig a padról beszállva termelt kerek 20 egységet. Nem volt ma gyenge pontja a Clippersnek, azt is elbírták, hogy 11 büntetőjük kimaradt – az újabb győzelemmel tartják magukat a nyugati 8. helyen. 

Ezt gyorsan el kell felejteni. A kezdőötös egyáltalán nem működött a Cavaliersnél, ahogy elkezdett rotálni Tyronn Lue, úgy stabilizálódott a csapat játéka. Sokat köszönhetnek Jordan Clarksonnak, aki a padról beszállva fel tudta kicsit pörgetni a csapatot, és a második félidőben már James (25 pont, 10 pattanó, 6 gólpassz, 3 blokk) is megérkezett a meccsbe, de hiába Larry Nance Jr. újabb szép estéje (16 pont, 12 pattanó), annyira sok lábon állt az ellenfél, hogy esélytelenül próbálkoztak, hogy átvegyék a kezdeményezést. Holnapután a Lakers ellen javíthatnak, és kell is, mert a Wizards-Pacers-Sixers trió ott van a nyomukban. 

A Clippers legjobb dobói: Harris 23/15, Jordan, Harrell 20-20.
A Cavaliers legjobb dobói: James 25/9, Clarkson 21/12, Nance 16.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus