A visszavágások estéje: a Knicks, a Celtics és a Timberwolves is elégtételt vett

A Boston-Miami párharc az elmúlt évek slágere, a Knicks-Pacers csata előzményei 20 évre nyúlnak vissza, míg a Timberwolves Dallas elleni frusztrációja egészen új keletű – most a papíron gyengébb csapatok győztek. Nyugaton tovább kuszálódik a playoffért folyó harc, Keleten a dobogóért indult óriási versenyfutás legalább három csapat között – a Spurs viszont biztos pont, egyre stabilabban vezetik az NBA mezőnyét. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Philadelphia 76ers - Chicago Bulls 94-102

Egyre közelebb a rekordhoz a 76ers. Zsinórban 22. vereségét szenvedte el a Philly, így már övék a hatodik leghosszabb széria az NBA történetében. A LeBron James távozása után új életet kezdő 2010-11-es Cavaliers vezeti a rangsort, 26 vereséggel – könnyedén befoghatják őket Thaddeus Youngék, mivel a következő négy ellenfél sorrendben: Knicks, Bulls, Spurs, Rockets…

Némi életjelet mutatott a Philadelphia. Elég szoros meccset sikerült játszaniuk a hazaiaknak, a Bulls egészen az utolsó pillanatokig nem nyugodhatott meg, mivel a Sixers Young és Wroten vezetésével folyamatosan veszélyt jelentett kintről, és a védekezésük is egészen jól működött a korábbiakhoz képest. A büntetőket viszont irgalmatlan rossz százalékkal dobták (9/19) – ha jobban koncentrálnak, akkor még győzelmi esélyeik is lehettek volna. 

A kispad segítsége kellett. Kirk Hinrich kivételével minden Bulls-kezdőjátékos elérte legalább a 12 pontot, azonban a 11 eladott labda miatt nem voltak igazán hatékonyak. A cseresorból azonban DJ Augustin (20 pont) és Taj Gibson (19 pont, 13 pattanó) is előlépett, így a Chicago nyert – és továbbra is versenyben van a keleti dobogóért. 

A 76ers legjobb dobói: Young 24/12, Wroten 17/12, Carter-Williams 16.
A Bulls legjobb dobói: Augustin 20/12, Gibson 19, Butler 16/3.

Boston Celtics - Miami Heat 101-96

Rondo nyerte meg a végén. Jeff Green triplája után 97-94-re már vezetett a Celtics két perccel a vége előtt, de Rondo előbb Haslemmel ugrott a labdáért és nyert, majd dobott egy floatert, az utolsó percben pedig Chalmers rossz hármasa után Wade-et verte meg egy-egyben és dobott még egyet, ezzel eldöntötte a találkozót. Rondo egyébként ezeket leszámítva nem remekelt pontszerzésben (9-ig jutott összesen), de tíz lepattanó és tizenöt gólpassz került a neve mellé.

Kintről parádézott a Celtics. 46%-kal céloztak a triplavonalon túlról, ebben nagy szerepe volt Avery Bradleynek, aki karriercsúcsot jelentő hat hármast is értékesített, ráadásul alig hibázva (6/9 tripla, 8/13 mezőny) jutott el 23 pontig.

LeBron pihent. James hátfájdalmak miatt kihagyta ezt a találkozót, de nem játszott Oden sem, hiányukban pedig főleg Chris Bosh szenvedett (hat pont, 3/11 mezőnyből), előkerült viszont az idén mellőzött Haslem (14 pont, 7/8 mezőnyből).

A Celtics legjobb dobói: Bradley 23/18, Bass 18, Sullinger 14/6
A Heat legjobb dobói: Wade 17, Andersen 16, Allen-Haslem 14/3-14

Brooklyn Nets - Charlotte Bobcats 104-99

Johnson és Williams jól működött. Ketten együtt 45 pontot és hat triplát tettek hozzá, utóbbi ráadásul kulcsfontosságú tempót süllyesztett el az utolsó percben. A Nets egyébként mindössze hét labdát adott el, viszont hatan értek el minimum tíz pontot, a Bobcats viszont tizenötször szórta el a játékszert, Kemba Walker pedig nem tudott faktor lenni támadásban, mindössze hét pontig jutott.

Otthon nagyon megy. Zsinórban tizedszer nyert otthon a Brooklyn, ez alatt a Charlotte csupán a második olyan csapat volt, aki vezetni tudott ellenük a második félidőben. Ezzel egyébként Kiddék már csak fél meccsre vannak a negyedik helyen lévő Chicagótól. A Bobcatsnek viszont vigyáznia kell, fél meccsel vezetnek csak a nagyon beinduló Atlanta előtt, de zsinórban hetet nyert a még messze lévő New York is.

Kirilenko erőltette. A bedobó sérülten vállalta a játékot, de 11 perc alatt csupán négy elrontott büntető, egy lepattanó és egy labdaszerzés került a neve mellé.

A Nets legjobb dobói: Williams 25/9, Johnson 20/9, Livingston 17
A Bobcats legjobb dobói: Jefferson 18, Neal 17/9, Douglas-Roberts, Henderson 13/9-13/3

Memphis Grizzlies - Utah Jazz 96-86

Borítékolható volt? A Grizzlies 16 pontos előnyt épített fel a félidőre, a Jazz azonban nem hagyta magát, és a Burke-Burks hátvédduó segítségével visszajött a meccsbe, és 84-84-nél utolérte ellenfelét. A Grizzlies azonban ekkor előkapta legendás védekezését, és 12-2-re nyerte a végjátékot. A Memphis zsinórban 14. alkalommal tartotta 100 pont alatt a Jazzt…

Palánk alatt remekelt a Grizzlies. Zach Randolph és Marc Gasol is 20-10-es estén van túl, a spanyol ráadásul még 4 blokkot is kiosztott, míg cseréjük, Kosta Koufos 7 pontot és 7 lepattanót hozott össze alig 14 perc alatt – mondhatni, hogy dominálták a Jazz fiatal duóját, Favorst és Kantert. Hozzájuk felnőtt a végére a hátvédtrió is: Conley, Lee és Tony Allen összesen nyolc labdát szerzett. Ezzel a győzelemmel a Memphis immár egyedül áll a nyugati hetedik helyen, és formájukat elnézve reális esélyük van az ötödikre is.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 21, Gasol 20, Conley 18/3.
A Jazz legjobb dobói: Burke 16/9, Burks 16/6, Hayward 16.

New Orleans Pelicans - Toronto Raptors 100-107

Anthony Davis hiányzott. A szupertehetséges magasember vírusos megbetegedéssel bajlódik, távollétében három negyedig tudta tartani magát a Pelicans. A kisebb meglepetésre kezdőötösbe kerülő Tyreke Evans (18 pont, 70 százalékos mezőnnyel) mellett inkább csak a kispadról érkeztek jó teljesítmények (kiemelést érdemel Al-Farouq Aminu 19 pontja és 10 lepattanója, valamint 7/8-as mezőnymutatója) – de a végjátékban összeomlott a New Orleans, 11 ponttal bukták el az utolsó negyedet. 

Valanciunas nem hiányzott. A vendégek kezdőcentere sem öltözött át a meccsre, azonban nélküle is 22(!) támadólepattanóba kapaszkodott bele a Raptors. A jó palánk alatti munka mellett a két hátvéd, DeRozan (31 pont) és Lowry (23 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) is igyekezett, ketten együtt 23 büntetőt harcoltak ki. A hős viszont a szezon előtt New Orleansból Sacramentóba cserélt, majd onnan Torontóba továbbküldött Greivis Vasquez volt, aki 14 pontjából kilencet a kritikus 4. negyedre tartogatott. 

A Pelicans legjobb dobói: Aminu 19, Evans 18, Gordon15/6.
A Raptors legjobb dobói:  DeRozan 31/6, Lowry 23/9, Johnson 17/3.

New York Knicks - Indiana Pacers 92-86

George szenvedett, Anthony szárnyalt. Paul George ugyan eljutott 17 pontig, de ezt 4/17-es mezőnymutatóval érte el, félidőben 1/9-nél tartott, miközben Carmelo Anthony már az első negyedben 14 pontot szerzett, végül 34-gyel zárt (12/23 mezőnyből, 10/12 büntető). De a kezdőbe az utóbbi időben bekerülő Stoudemire is villogott, 50% felett ért el 21 pontot, így hiába játszott jól Hibberet (20 pont) és Stephenson (21 pont, 9 lepattanó), végig jobb volt a Knicks.

Rohan a New York. Anthonyék a hetedik meccsüket nyerték meg zsinórban, de március 2-a óta most játszottak először 50% feletti csapattal, de ez sem jelentett gondot. Még mindig nagy a lemaradásuk, négy meccs az Atlantával szemben.

Phil Jacksonnak nagyon örültek. A Madison Square Garden felállva ünnepelte a csapat újonnan bemutatott vezetőjét, aki több, mint tíz évet töltött el a klub alkalmazásában játékosként, és az utolsó Knicks-bajnokcsapat (1973) tagja volt. 

A Knicks legjobb dobói: Anthony 34, Stoudemire 21, Felton 11/3
A Pacers legjobb dobói: Stephenson 21/6, Hibbert 20, George 17/6

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 122-123 hosszabbítás után

Fájdalmas ponton vágott vissza a Wolves. December 30-án egy emlékezetes eset miatt (a liga utólag elismerte, hogy Kevin Love javára le kellett volna fújni egy szabálytalanságot a végjátékban) kapott ki otthon a Minnesota a Dallastól, most viszont eljött a visszavágás ideje. Love 35 ponttal állt bosszút, és a hosszabbításban ő szerezte a győztes kosarat. Ezzel a sikerrel még mindig életben tartotta esélyeit a Timberwolves, hogy odaérjen a nyugati 8. helyre – amelyet éppen a Dallas birtokol. 

Ricky Rubio elit társaságban, JJ Barea visszatérése. A spanyol irányító nem káprázatos dobásairól ismert, ma viszont egyrészt remek dobásokkal tripla-duplát csinált, másrészt 22 pontot, 15 gólpasszt, 10 pattanót és 4 labdaszerzést egy meccsen az aktív játékosok közül csak Chris Paul és Andre Miller tud felmutatni. Cseréje, Barea is jól tért vissza egykori sikerei színhelyére, a 2011-es bajnokcsapat oszlopos tagja 15 ponttal keserítette egykori szurkolóit. 

Nem volt clutch a Mavs. Hiába zárkózott fel a Dallas és egyenlített ki az utolsó negyedben, illetve dobtak majdnem 50 százalékkal mezőnyből, a végjátékban és a hosszabbításban sem tudták kihasználni a lehetőségeiket, pedig volt bőven. Szokásával ellentétben Dirk Nowitzki is gyenge volt, 11/27-es mezőnymutatót, azon belül 0/7-es triplázást hozott össze, számos rossz dobást kritikus pillanatokban engedett el. 

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 27, Ellis 22/12, Marion 16.
A Timberwolves legjobb dobói: Love 35/6, Rubio 22, Martin 19/9.

Denver Nuggets - Detroit Pistons 118-109

Aaron Brooks nagy estéje. Ty Lawson az utolsó pillanatban rossz közérzet és migrén miatt nem vállalta a játékot, így a nemrég Houstonból megszerzett Brooks ugrott be helyette - fantasztikusan. Az apró irányító 27 pontot szórt be, leszedett 6 pattanót (ebből három támadót!), illetve kiosztott 17 gólpasszt – egyszerűen nem volt erre válasza a Lawsonra készülő Pistonsnak. Randy Foye is igyekezett, 22 pontja és 5 triplája mellett 5-5 pattanót és gólpasszt, valamint 3 labdaszerzést tudott felmutatni. A kezdőötösből mindenki, összesen hét játékos ért el legalább 10 pontot, a kispadról JJ Hickson dupla-duplázott – úgy tűnik az elmúlt meccsek alapján, hogy a Denver inkább szép szezonbefejezésre törekszik, és nem áll be tankolni. 

A Pistons idegenben nulla. Utoljára január közepén nyert otthonától távol a Detroit, azóta ez volt 11. vereségük. Bár a nyaksérüléssel bajlódó Andre Drummond értelemszerűen hiányzik a palánkok alól, ez talán egy kis mentség a mai buktára, azonban vele sem pörgött jobban a Pistons, amelynek már nincs reális esélye a playoffra. 

A Nuggets legjobb dobói: Brooks 27/3, Foye 22/15, Faried 15.
A Pistons legjobb dobói: Monroe 22, Stuckey 18, Singler, Villanueva 13/9-13/9.

Phoenix Suns - Orlando Magic 109-93

A legjobbkor kapta össze magát a Suns. Az elmúlt napokban a Suns kiesett a rájátszó helyekről, ám a Dallas veresége és a gyenge Magic elpáholása után újra nyílt a küzdelem a playoffért. Az Orlando nagyon szépen tartotta magát a félidőben egál volt – onnantól kezdve viszont nem sok közük volt a meccshez, a Phoenix tekert egyet a fordulatszámon, amit képtelenek voltak lekövetni. 

Nikola Vucsevics butasága. Az első negyedben dupla technikaival sikerült kiállíttatnia magát a Magic palánk alatti legjobbjának, a folytatásban egyre jobban hiányoztak a lepattanói és jó védőmunkája. 

A Suns legjobb dobói: Dragic 18/6, Green 14/12, Frye 12/6, Mark. Morris 12.
A Magic legjobb dobói: Harris 23/3, Afflalo 20/9, Oladipo 14/3.

Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 109-125

Nem lassít a Spurs. Zsinórban 11. sikerével a legjobb formában lévő csapat jelenleg a Spurs – nem véletlen, hogy vezetik is a ligát. A Lakers szokása szerint nem fejtett ki nagy ellenállást védőoldalon, ez pedig a remek alapjátékkal és bő rotációval dolgozó San Antonio ellen öngyilkosság. Minden kezdőjátékos eljutott 10 pontig, ketten a 20-ast is megdobták, a cseresorból 8 triplával spékelt 40 pont érkezett, a lepattanókért folyó küzdelemben is jobbak voltak. 

Vajon meglesz a negatív rekord? A 82 meccses alapszakasz 1967-es bevezetése óta a Lakers legrosszabb szezonmérlege 30-52 (1974-75-ből), a jelenlegi csapat már most 45 vereségnél tart, és még hátra van 15 összecsapás. 

A Lakers legjobb dobói: Henry 24/3, Gasol 22, Kelly 14/3.
A Spurs legjobb dobói: Parker 25, Leonard 22/3, Green 16/9.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus