A Warriors átlépett az Atlantán, Holiday kezdő volt

Curry-éknek nem volt gond a Hawks - Wade csillogott a Portland ellen - Westbrook 36-ot szórt - gálázott a Cavs - Mirotic remekelt

Klay Thompson helyén az ex-szolnoki Justin Holiday kezdett a Golden State-ben, a ligaelső pedig magabiztosan győzte le a keleti éllovas Atlantát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapjának rangadóján. Dwyane Wade vezérletével a Miami a Portlandet is elkapta, Russell Westbrook 36 ponttal vezette győzelemre a Thundert, a Cleveland viszont meg sem izzadt a Brooklyn ellen. Triplaesővel nyert a Clippers, a Wizards megállította a Jazzt, javított a Spurs, a Bullsban pedig ismét villogott Nikola Mirotic – lássuk a részleteket!

A játéknap legfontosabb jeleneteit összegyűjtöttük videós rovatunkban!

Cleveland Cavaliers – Brooklyn Nets 117-92

Könnyed győzelem takarékon. Nem erőltette meg magát a Cleveland, bár az első negyedben már 13 ponttal is meglógott a Brooklyn, egy 30-8-as etappal válaszoltak Jamesék és átgázoltak a vendégeken. Senki nem érte el közülük a húsz pontot és LeBront leszámítva senki nem játszott többet fél óránál, 54,9%-kal dobtak mezőnyből és 15 triplát süllyesztettek el – emellett kiosztottak 32 gólpasszt és nagyjából akkor szereztek kosarat, amikor akartak. Az utolsó negyednek már 21 pontos fórral vágtak neki, így sorozatban 14. hazai győzelmüket aratták.

Nehéz helyzetben a Nets. Az égvilágon semmit nem tudtak kezdeni a Cavs ellen védekezésben, a hazaiak üres triplákat dobálhattak és könnyedén jutottak el a festékbe, ahol ráadásul még nem is a legegyszerűbb megoldásokat választották – emellett a Brooklyn támadásban sem működött, egyedül Deron Williams dicsérhető. A 25 pontos verésből hamar fel kell állniuk, ugyanis ha playoffba akarnak kerülni, most kell megmutatni: a közvetlen riválisnak számító Bucks, Hornets, Pacers és Celtics lesz az ellenfél a következő hét napban.

A Cavaliers legjobb dobói: Mozgov 17, Smith 17/15, James 16/6
A Nets legjobb dobói: Williams 20/3, Bogdanovic 12/6, Jack 11

Philadelphia 76ers – Detroit Pistons 94-83

A Philly védekezése Noel kiesését is elbírta. Azok után, hogy januárban 30,7%-kal dobott a Sixers ellen a Detroit, ma 33%-on zártak és gyakorlatilag egy pillanatig nem volt esélyük a győzelemre. A hazaiak remekül védték a passzsávokat és a betöréseket is, Drummondot tíz pont alatt tartották és bár Reggie Jackson tripla-duplázott, ő is pocsék hatékonysággal termelt. Az is belefért, hogy a harmadik negyed hajrájában Noel rosszul fogjon talajt és ne térjen vissza a meccsbe – elmondása szerint ő megpróbálta volna, de edzője szerint nem volt rá szükség.

Mindig van, aki fellép. A Philadelphia nem érzi meg, hogy hosszú idő óta nincs Tony Wroten, hogy elcserélték Carter-Williamst, sőt azt sem, hogy ma sem Canaannak, sem Covingtonnak nem ment igazán a játék. Ish Smith személyében megtalálták új irányítójukat, aki 15 ponttal és 8 gólpasszal járult hozzák a sikerhez, Richardson, Robinson, Noel és Grant is hozzátett, így bár ők is csak 42,5%-kal dobtak, a rendkívül szigorú védekezés mellé ennyi pont elég is volt. Utóbbi hat mérkőzéséből hármat megnyert a Sixers!

A 76ers legjobb dobói: Smith 15, Richardson 14/9, Robinson 12
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 20/3, Jackson 11/3

Miami Heat – Portland Trail Blazers 108-104

Wade clutch volt. A Miami ikonja óriási formába lendült márciusra, ma ismét megállíthatatlan volt a hajrában – csapata utolsó 17 pontjából 15-öt ő szerzett. A Heat 11 pontos hátránnyal kezdte az utolsó negyedet, de öt perccel a vége előtt már nyolcpontos előnyben volt, igaz, az utolsó percre megint fordított a Blazers. Wade azonban előbb egy floaterrel, majd egy visszalépős tempóval válaszolt, az utolsó támadást pedig meg sem kezdhette a Portland, mert bedobásból eladták a labdát – nagyon fontos meccset nyert meg a Miami és fellépett a keleti hetedik helyre.

Összeállt a Heat. A 32 pontos Wade mellett remekelt Dragic (20 pont, 11 gólpassz), Deng (24 pont, 4/4 tripla) és Whiteside (12 pattanó, 6 blokk) is, a hazaiak 52%-kal dobtak és csak nyolcszor adták el a labdát. A vendégeknél Aldridge parádézott (34 pont, 12 pattanó), de az utolsó percben homályt dobott, így a hajrából a Miami jött ki jobban – hiába tüzeltek Lillardék is 50%-kal, a végén nem tudtak mit kezdeni Wade-del, a hibáikat pedig kihasználta Spoelstra csapata.

A Heat legjobb dobói: Wade 32, Deng 24/12, Dragic 20/3
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 34/3, Lillard 17/6, Afflalo 15/12

Toronto Raptors – Minnesota Timberwolves 105-100

Kevin Martin óriási estéje nem volt elég. A Minnesota dobóhátvédjére egész este nem talált megoldást a Toronto, már az első negyedben 18 pontot rámolt be Martin, végül 37-tel zárt (14/28 mezőnyből), de ez csak arra volt elég, hogy szorossá tegye a mérkőzést. Mellé fel tudott lépni Budinger és helyenként Wiggins, de Rubio visszatérése is csupán annyit tudott hozzátenni, hogy szervezettebb játékot játszottak a vendégek – a hajrában eladott labdája sokba került és az utolsó percekben nem tudták megállítani a Raptorst.

Lowry megsérült. Masszívabb volt a Minnesota védekezése, mint amire számítani lehetett, így Martin remeklésével végig partiban voltak a vendégek – épp ezért volt duplán ijesztő a Toronto számára, amikor a harmadik negyedben Lowry bement az öltözőbe. A hírek szerint a háta fáj, ha ismét meccseket kell kihagynia, az óriási blama lenne az utóbbi öt meccsből hármat nyerő és magát stabilizáló Torontónak. A hajrában nélküle is megoldották a hazaiak, bár két és fél perccel a vége előtt két pontra közelített a Minny, DeRozan egy tempóval, Williams egy labdaszerzéssel, Vasquez pedig egy triplával válaszolt és lezárták a találkozót.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 21/3, Valanciunas 15, Ross 15/9
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 37/15, Budinger 19/3, Wiggins 15

Chicago Bulls – Indiana Pacers 103-86

Mirotic volt a kulcs. Frank Vogel szerint az első félidőben is komoly gondokat okozott a spanyol erőcsatár levédekezése, de akkor még nem igazán szórta meg magát – a második félidőben aztán pótolta ezt. 25 ponttal zárt, amiből húszat a nagyszünet után rámolt be, az Indiana összes felzárkózási kísérletére válaszolni tudott és egyre érdekesebbek azok a kérdések, hogy mi lesz a sorsa, ha Taj Gibson visszatér – márciusban 20 pont felett átlagol Mirotic.

Nem volt esélye a Pacersnek. Az első félidőben Mike Dunleavy dobta szét a vendégeket 5/7 triplával, a fordulás után pedig Mirotic jelentett megoldhatatlan problémát – amellett, hogy a védekezésük nem bírt ezzel a két emberrel, a támadójátékuk is becsődölt. 52-38-ra elbukták a lepattanózást Hibberték, nagyon keveset passzoltak és sem Hill, sem Stuckey nem tudta a vállára venni a csapatot – megfordult a szélirány Indianában, a győzelmi széria után sorozatban harmadik vereségükkel ismét kicsúsztak a playoff-helyekről.

A Bulls legjobb dobói: Mirotic 25/3, Dunleavy 21/15, Gasol 19/3
A Pacers legjobb dobói: S. Hill 13/3, Hibbert 12, Stuckey 11/3

Milwaukee Bucks – San Antonio Spurs 103-114

Ma már nem hibázott a Spurs. A Knicks elleni kiábrándító vereséget követően nem tehette meg a címvédő, hogy nem nyeri meg a mérkőzést a Milwaukee impozáns hazai mérlege ellenére, ennek megfelelő sebességgel és intenzitással játszották végig a találkozót. Boris Diaw rendkívül agresszív volt a labdával, folyamatosan támadta a gyűrűt, végül 18 pontot tett hozzá a kispadról – a mindössze egyetlen dobást rontó Parker, valamint Green és a 7 gólpasszt jegyző Duncan mellett ő volt az egyik kulcs a sikerhez. A Spurs 50%-kal tüzelt mezőnyből és végighajtotta a mérkőzést, körülbelül ez az elszántság hiányzott a Knicks ellen…

Ennyire volt elég a Milwaukee. Jason Kidd csapata nem játszott rosszul, szokásos sokat passzoló csapatjátékát hozta, hatékonyan is dolgozott, viszont ma a San Antonio remekül használta ki a hibáikat, főleg ami a védekezést illeti. Hiába nyerték a pattanózást a hazaiak, a festékből 50 pontot szerzett a Spurs (36-ot a Bucks), ezt pedig nem tudták kompenzálni sehol – sorozatban negyedik vereségét szenvedte el a Milwaukee.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 19, Iljasova 17/6, Middleton 15/3
A Spurs legjobb dobói: Green 20/6, Duncan 19, Diaw 18

Oklahoma City Thunder – Boston Celtics 122-118

Elsöprő Westbrook hullám. A mai estén nem a mezőnybeli, sokkal inkább a büntetők terén mutatott dobáspontossággal (19/22) ért el masszív pontmennyiséget Westbrook (8/26 mezőnyből, 10 gólpassz, 5 lepattanó, 5 gólpassz). Ezzel a precizitással, valamint az eladott labdák (7) ellenére kiemelkedőnek mondható mezőnymunkával vezette sikerre a két kulcsjátékosát nélkülöző Thundert. Viszont a győzelem további fő letéteményeseként kell emlegetni az Adams-Kanter párost, valamint a padról berobbanó Morrow-t. A hazaiakat alaposan felpiszkálta, hogy a félidőre előnnyel vonulhatott a Boston, olyan elánnal jöttek ki a harmadik negyedre, hogy kérdés sem fért hozzá, hogy melyik csapat nyeri meg a találkozót.

Nem lehet átaludni egy teljes negyedet. Mit ér az idegenben dobott 118 pont, 13 tripla, 52% feletti dobóteljesítmény és 32 kiosztott gólpassz, ha az ezeket számokat produkáló együttes egy komplett negyedet átalszik védekezésben? Vereséget. A kezdőben villogó Smart (8/14, 7/12 hárompontos, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Bass (8/11), valamint az alig 20 perc alatt komoly pontmennyiséget termelő Olynyk (7/13, 3/6 tripla, 2 blokk) segítségével sokáig a Thunder mellett loholt, sőt, vezetett a Celtics. De a félidő után védekezésben szinte semmilyen ellenállást nem tanúsítottak a vendégek, 40 pontot kaptak, s ez a tény megpecsételte sorsukat. A Thunder magabiztosan őrizte előnyét a záró játékrészben és csak az utolsó percben vált az eredményt tekintve szorossá az összecsapás.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/3, Kanter 22, Morrow 20/12
A Celtics legjobb dobói: Smart 25/21, Olynyk 20/9, Bass 20/3

Dallas Mavericks – Orlando Magic 107-102

Majdnem ráfizetett a Dallas. Erősen kezdett az első negyedben 11 pontot szóró Nowitzki hathatós közreműködésével a hazai csapat. Kifizetődőnek tűnt a jó nyitány, ugyanis ettől kezdve a Dallas folyamatosan duzzasztotta fórját, mely a harmadik negyedben már 22 pontosra is rúgott, de a záró etapban az Orlando rohamával szinte semmit nem tudott kezdeni a vendéglátó. Bő öt perc alatt egyetlen árva mezőnykosarat jegyeztek Ellis-ék és csupán a vendégek rutintalanságból fakadó hibáinak köszönhették, hogy nem csúszott ki a kezükből a már megnyertnek hitt mérkőzés.

Hiányzó rutin és higgadtság. A beszedett több mint húsz pontos hátrány ellenére sem omlott össze a sorozatban hatodik vereségét begyűjtő Magic. A karrierje első tripla-dupláját szállító Payton (6/10 mezőnyből, 10 lepattanó, 12 gólpassz) hatalmas rohamot vezetett a negyedik játékrészben, a társak pedig csatlakoztak hozzá, s szinte teljesen eltüntették a negyed elején látott 16 pontos hátrányt. Harminc másodperccel a lefújás előtt Payton dobhatott tiszta tempót, hogy átvehesse a vezetést a Magic-nek – a találkozó során először -, de hibázott, ahogy az utolsó támadásnál Oladipo is, aki úgy vállalt kifacsart helyzetből triplát az egyenlítésért, hogy még hat másodperc volt hátra a mérkőzésből. Egy kicsivel több higgadtság győzelmet érhetett volna a Magic-nek.

A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 25/15, Ellis 21/3, Harris 12/9
A Magic legjobb dobói: Oladipo 19, Harkless 18/6, Payton 15/3

Sacramento Kings – Los Angeles Clippers 105-116

Jó az öreg a háznál. A Clippersnél komoly gondokat okoz mostanában a kiscsatár pozíció, folyamatosan sérülnek meg a játékosaik, így Doc Rivers kénytelen-kelletlen a veterán török Türkoglut tette be a kezdőbe. A húzás telitalálatnak bizonyult, 19 pontig jutott az egykoron éppen a Sacramentóból induló játékos, a negyedik negyedben 3 triplát bombázott be – ráadásul 6/19-es mezőnymutatóba kergette Rudy Gay-t. Addig is történt persze egy s más, például a Paul-Redick duó tarthatatlannak bizonyult, ketten együtt 60 százalék felett dobtak és 12 hárompontos jött tőlük (Paul ezt megfejelte 11 gólpasszal), a Clippers gyakorlatilag akkor szerzett kosarat, amikor akart. A negyedik negyedben volt egy kis megingásuk, 86-87-re feljött a Sacramento – ekkor azonban fent említett úriemberek megrázták magukat, és két perc alatt helyére küldtek négy triplát.

Egyszer, egy szép napon. A Kings hívei már nagyon várják, hogy két húzóemberük egyszerre lehessen a pályán, de nem biztos, hogy erre még idén sor kerül – Rudy Gay ugyanis felépült, de most DeMarcus Cousins dőlt ki lábsérüléssel (arról ne is beszéljünk, hogy a kezdőirányító Darren Collison számára hetekkel ezelőtt befejeződött már a szezon). Azonban nem Cousins hiánya volt a döntő, hanem a Sacramentónál megszokott fejetlen védekezés: a periméteren azt csináltak a Clippers játékosai, amihez éppen kedvük volt. Így hiába nagyon dicséretes például Andre Miller vagy az újonc Nik Stauskas dobóiskolája, ha a túloldalon már/még nem ütik meg a minimum szintet.

A Kings legjobb dobói: Gay 23, Miller 16, Stauskas 13/3.
A Clippers legjobb dobói: Paul 30/12, Redick 27/21, Türkoglu 19/15, Griffin 19.

Golden State Warriors – Atlanta Hawks 114-95

Eldőlt az alapszakasz-elsőség? Majdnem egy hónap van még hátra a playoffig, de úgy tűnik, hogy a Warriorsnak lesz végig pályaelőnye, miután egyetlen veszélyes riválisát nagyon simán oktatta. Egy negyedig jól tartotta magát a Kyle Korvert nélkülöző Atlanta, utána viszont a Klay Thompsont bokasérülés miatt pihentető Warriors tekert egyet a fordulatszámon, amit a Hawks nem tudott lekövetni. Stephen Curry ma hagyta a dobásait (4/11), és elkezdett osztogatni (12 gólpassz), cseréje, Shaun Livingston is 7 asszisztot kézbesített – a többiek pedig kedvet kaptak a kiszolgáláshoz. A GSW végül 39 (!) gólpasszt hozott össze, 50 százalék feletti mezőnymutatóval, 14 triplával – a vendégek a 4. negyedben már nem is nagyon erőltették a dolgot.

Nem bánkódnak Atlantában. 14 meccsük van még hátra az alapszakaszból, de 11-gyel már most több győzelmük van, mint a keleti második Clevelandnek, a nyugati második Memphisnél pedig hat sikerrel számlálnak többet – ha valami nagy összeomlás nem történik, simán nyerik Keletet és ligaszinten is csak a Warriorsnak lesz jobb mérlege. Ma nagyon hiányzott az orrtörés miatt kidőlt Korver, illetve Mike Scott és Thabo Sefolosha is, és az sem mindennapi, hogy Al Horford 4/18-cal, Dennis Schröder 1/12-vel zárjon mezőnyből – a Hawks egyszerűen nem tudta lereagálni a hazaiak ritmusváltását, utána pedig már csak rohantak az eredmény után. Millsapéknél egy ideje érezhető, hogy igyekeznek kímélni a kulcsembereiket, a mai vereség után nincs is nagyon értelme terhelni például a korábban kétszer is súlyos vállizom-szakadást szenvedő Horfordot.

A Warriors legjobb dobói: Barnes 25/6, Iguodala 21/6, Green 18/15.
A Hawks legjobb dobói: Carroll 16/9, Millsap 16/6, Teague 12.

Utah Jazz – Washington Wizards 84-88

Wall hátára vette a Washingtont. Az All-Star irányító múlt héten magára vállalta a Wizards rossz sorozatát, azóta pedig tesz róla, hogy elfelejtsék azt a fővárosban: zsinórban ötödik győzelmére vezette a Wizards gárdáját. 24 pontot termelt kiváló mutatóval (9/13), szedett 9 pattanót és adott 6 gólpasszt, a végjátékban pedig nagyon fontos kosarakkal segített. Mellette a veterán Paul Pierce (18 pont, 4/5 tripla) volt a nyerőember – de az egész csapat felvette a kesztyűt az All-Star szünet óta minden fontosabb csapatmutatóban ligaelső (!) Jazz ellen. Hiába adtak el 22 labdát, 50 százalék felett dobtak mezőnyből és a triplavonal mögül is.

Most kellettek volna a dobások. A Jazz nagyon jól védekezett, sok hibára kényszerítette ellenfelét, azonban a túloldalon nagyon rossz dobóformát fogtak ki. Kintről gyakorlatilag veszélytelenek voltak (4/22), ráadásul 24-ből 12 büntetőt kihagytak, így hiába játszotta a megszokott játékát a Utah, a kis extrák kellettek volna a győzelemhez. Szégyenkeznivalójuk persze nincs, viszont sokat tanulhatnak ebből a meccsből.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 26/3, Favors 16, Burke 14/9.
A Wizards legjobb dobói: Wall 24, Pierce 18/12, Gooden 9/3, Beal 9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus