A Warriors és a Celtics is hazai pályán kapott ki

Tartalékos volt a GSW – győzött a Cavs, a Spurs és a Rockets – detroiti remeklés Bostonban – visszatért Tony Parker, megsérült Blake Griffin

A tartalékos címvédő Warriors a Sacramentótól, a gyengén játszó Boston a Detroittól kapott ki saját közönsége előtt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján. Az élcsapatok közül Philadelphiában húzott be rangadót a Cavaliers, otthon nyert a Spurs és a Rockets, a Pacers tovább folytatta jó sorozatát, a Portland a New York skalpját is begyűjtötte, a Clippers pedig megnyerte ugyan a városi rangadót, de megsérült a legjobbja, Blake Griffin. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Indiana Pacers – Orlando Magic 121-109

Victor Oladipo nagy estéje. A kisebb térdsérüléssel bajlódó hátvéd első 11 dobását értékesítette, ez jó alapot adott a Pacersnek, akik egyébként is nagyon sok lábon álltak: a kezdőben Myles Turner (18 pont) és Bogdanovic, a cseresorból Sabonis (19 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) és Stephenson (18 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz) is remekelt. A kispadról mindössze Sabonis, Stephenson és Cory Joseph lépett pályára, de mindenki azonnal hozzá tudott tenni a csapat hetek óta parádés támadójátékához –  az Indiana ezúttal is beszórt 15 triplát (26 kísérletből), 50 százalék felett volt a mezőnye, ráadásul 22/26-tal büntetőzött, így nem csoda, hogy jelenleg egy 6-1-es győztes szériában van. 

Pár percnyi dominancia nem elég. Csak a harmadik negyed végjátékában tudta egy időre átvenni a program irányítását a Magic, a vendégeknek azonban ma egy esélyük lett volna, ha túldobják a Pacerst. Próbálkoztak is becsülettel, a 16 tripla nem is mutatna rosszul, de ehhez 41 kísérletre volt szükségük, ráadásul a büntetővonalat is jóval ritkábban (13/16) látogatták, mint ellenfelük. Az említett harmadik negyedben kezdett el dobásokat hibázni Oladipo, akkor 10 pontról felzárkóztak egyre – hogy aztán a negyedik negyedben sansztalanul bukjanak el. Hiába szerzett a kezdőötösből mindenki legalább 12 pontot, igazi vezér nem akadt, így sorozatban kilencedik vereségét hozta össze az Orlando - legközelebb az OKC ellen próbálkozhatnak a széria megtörésével. 

A Pacers legjobb dobói: Oladipo 26/12, Bogdanovic 22/6, Sabonis 19/3.
A Magic legjobb dobói: Simmons 21/12, Gordon 16/12, Vucevic 16/6. 

Philadelphia 76ers – Cleveland Cavaliers 91-113

Egyelőre az eredeti LeBron jobb. Joggal hasonlítják Ben Simmonst LeBron Jameshez, a Philly újonc kiscsatára nagyszerű játékkal jelentkezik eddig, most viszont oktatófilmet nézhetett. James elöl-hátul félelmetes produkciót nyújtott (30 pont, 13 pattanó, 6 gólpassz), mindkét oldalon felpörgette csapata játékát, ennek köszönhetően már az első negyedben előnyben volt a Cavs, utána pedig folyamatosan nyílt az olló, tulajdonképpen nagyon sima győzelmet arattak. Az alacsony kezdőötös ismét működött annak ellenére is, hogy Kevin Love nem élete meccsét játszotta, a kispadról Wade, Green és Frye is kétszámjegyű ponttermést szállított, Korver bevert három triplát, ráadásul védekezésben is működött a rendszer. 

Tanulni, tanulni, tanulni. Ben Simmons életét végig megkeserítette Jae Crowder, ráadásul a negyedik negyedben bokasérülést is szenvedett, az ő jó játéka nélkül pedig összeomlottak a hazaiak támadásai. A második félidőben egyszer tudtak visszajönni öt egységre, de a Cleveland gyorsan rendezte a sorokat, így Joel Embiid 30 pontos meccse ment a levesbe. A 91 dobott pont önmagáért beszél, a gyengélkedés fő oka Simmons mellett a tripladobás volt, 28 kísérletből mindössze 3 akadt be a hazaiaknál, akik előző hat meccsükből ötöt megnyertek, most viszont Embiid és Brett Brown edző elmondása szerint tanulniuk kell abból, ahogyan a Cavs szétrúgta azt a bizonyost. 

A 76ers legjobb dobói: Embiid 30, Luwawu-Cabarrot 12/3, Redick, McConnell 11/3-11/3.
A Cavaliers legjobb dobói: James 30/9, Wade 15/3, Green 14.

Boston Celtics – Detroit Pistons 108-118

Andre Drummond szintet lépett. A Pistons centere elfogadhatóra fejlesztette a büntetőzését, ez pedig olyan magabiztosságot adott neki idén, amit tőle még nem láttunk – ma 10/12-es mezőnnyel és 6/8-as büntetőzéssel jelentkezett, mellé 22 (!) pattanót kapott le, ráadásul a végjátékban 11 pont érkezett tőle, abszolút kulcsfigura volt. Mellé felnőtt a szintén élete formájában kosarazó Tobias Harris, illetve Reggie Jackson is (20 pont, 7 gólpassz), de említést kell tennünk a hazalátogató Avery Bradley-ről is, aki révén Irvinget végig limitálni tudta a Detroit. A vendégek az első negyedben szerzett előnyt eltapsolták, de a negyedik játékrészben 32 pontot termeltek, amire nem akadt válasz – ezzel a sikerrel ott loholnak a Boston mögött a keleti 2. helyen. 

Senki nem lépett fel Irving helyére. Hiába osztott ki 9 gólpasszt a hazaiak irányítója, 6 labdát eladott és borzasztó nehéz dobásokba kergették a vendégvédők – ezzel sikerült is megtörni a Boston támadásainak ritmusát. A padról ugyan jól szállt be Marcus Smart, de őt majdhogynem fel is adta a Pistons, inkább arra figyeltek, hogy se Horford, se Tatum, se Jaylen Brown ne nagyon tudjon felpörögni. Nem is tudtak, a végére teljesen kihűltek, így a sikersorozat óta négy meccsen második vereségüket szenvedték el – így is vezetik Keletet, de nagyon jön felfelé a Cavaliers, ráadásul most a Philly érkezik hozzájuk. 

A Celtics legjobb dobói:  Smart 23/18, Irving 18/6, Morris 13/9.
A Pistons legjobb dobói: Harris 31/15, Drummond 26, Jackson 20/6.

New York Knicks – Portland Trail Blazers 91-103

Nem volt energia a New Yorkban. Kristaps Porzingis visszatért, de nem volt túl hatékony (22 pont, 6/16 mezőnyből, 7 gólpassz), Hardaway Jr. is rengeteg labdát használt (6/18 mezőnyből), a többiek pedig nem pontszóró gépek – nagyon hiányzott Enes Kanter, aki ugyan nem védőzseni, de képes 20-25 pontokat beszórni. Erre annál is inkább szükség lett volna, mert a kispadról Michael Beasley-n kívül nem jött extra, Ntilikina elöl-hátul gondban volt Lillardékkal. Az eredmény csalóka, a nagyszünetben 16, a harmadik negyed végén 26 ponttal égett a Knicks, tükörsimán kaptak ki, amivel le is csúsztak a playoff-vonal alá. 

Megtáltosodott a Portland. Sorozatban harmadik idegenbeli sikerükkel zárták le ötmeccses túrájukat Lillardék, az irányító azt csinált, amit akart (32 pont, 10/20 mezőnyből, 11/11 büntető), Nurkic elöl-hátul tolta a csapatot (12 pont, 9 pattanó, 6 gólpassz), Connaughton 17 pontot szórt be, így azt is bőven elbírták, hogy CJ McCollum ezt a meccset nem rakja el a gyűjteményébe. Az utóbbi tíz mérkőzéséből hetediket nyerő Portland megint jelezte, hogy számolni kell vele: a tavalyi szezonnal ellentétben kiválóan védekeznek, idén már 12. alkalommal tartották ellenfelüket 100 pont alatt - jelenleg 13-8-cal a nyugati negyedik helyen állnak. 

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 22/6, Hardaway Jr. 16/6, Lee 14.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/3, Connaughton 17/9, McCollum 12/6, Nurkic 12.

Houston Rockets – Brooklyn Nets 117-103

Carroll és Crabbe nélkül nem volt esély. A csapat legjobb periméter-védője és egy jókezű swingman létfontosságú lett volna a Houston ellen, az eleve tartalékos és kissé diszfunkcionális Nets-kezdőötös 43 pontot nyelt be az első negyedben, onnantól kezdve pedig esélytelenek voltak bármiféle fordításra. A vendégek annak örülhetnek, hogy a padról beszálló Whitehead vezérletével végig látótávolságban maradtak, így Hardenéket nem lehetett nagyon korán leültetni, de mindez persze sovány vigasz. Azt mindenképp jegyezzük fel, hogy a mai NBA-ben teljesen szokatlan fegyvert vetettek be hátul: zónavédekezéssel próbálkoztak, ami egyébként működött – érdemes figyelni, hogy ezt más gárdák is megpróbálják-e alkalmazni a Rockets ellen. 

Fura meccs, de a vége sima. A zónavédekezés megkavarta a Houston támadójátékát, voltak érdekes játékhelyzetek, de azért így is gond nélkül hozták a kötelezőt. Hardent egyébként megzavarta a zóna, az első negyedben 20 pontig jutott, utána viszont jóval kevesebb dobóhelyzete akadt – szerencsére ott volt a csapatban Chris Paul, aki 14 gólpasszt osztott ki (eladott labda nélkül!), megcsinálta a játékokat, Capela kellő súlyt adott a palánkok alatt, Anderson és Ariza pedig hat triplát szórt be. A hazaiak végül 20 triplát dobtak, az egész mérkőzést tekintve ezzel a Brooklyn sem tudott mit kezdeni. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 37/24, Capela 20, Anderson 13/9.
A Nets legjobb dobói: Whitehead 24/3, Dinwiddie 14/6, LeVert 13.

San Antonio Spurs – Dallas Mavericks 115-108

Tony Parker emlékezetes visszatérése. A Spurs veterán irányítója megkezdhette a szezont, de egyelőre még csak 14 percet töltött a parketten. Nagyjából annyit, mint Gregg Popovich a kispadon,  a mestert a második negyedben reklamálásért kiállították, onnantól Ettore Messina forgatta a csapatot. Kellett is, hogy valami felrázza a Spurst, mert az első félidőben elég gyengén játszottak, mindössze 46 pontot szereztek. Fordulás után aztán begyújtotta a rakétákat Aldridge és Pau Gasol, a két magasemberre egyszerűen nem volt opciója a Dallasnak védekezésben, innentől kezdve a hazaiak voltak nyeregben, a kisemberek is egyre sűrűbben találtak be, ezeket a meccseket pedig behúzza a San Antonio – pláne úgy, hogy a második félidőben a védekezésüket is nagyon összekapták. 

Erre lehet építeni. Az első félidőben alaposan összekuszálta a szálakat a Dallas, szépen elvették a hazaiak játékait, megvolt a ritmusuk támadásban, összességében szaporodnak az elmúlt időszakban látott biztató jelek. Ez a Spurs otthonában nem volt elég a győzelemre, de a sikereknél most fontosabb, hogy a Matthews-Smith Jr. páros jól nézett ki egymás mellett, Nowitzki kifejezetten hasznos volt, a padról pedig hárman értek el legalább 10 pontot. Még azt kellene elérni, hogy Harrison Barnes is hozzátegye a magáét, ha a mai 3/14-es mezőnymutatóját csak 50 százalék körülire hozza, ez egy egylabdás meccs lehetett volna. 

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 33, Gasol 25/9, Green, Mills 12/6-12/6, Anderson 12.
A Mavericks legjobb dobói: Matthews 19/15, Smith Jr. 19/3, Barea 16/6.

Golden State Warriors – Sacramento Kings 106-110

Mindent a GSW sem bír el. Kevin Durant mellett Stephen Curry sem volt hadra fogható, így Casspival és McCaw-val a kezdőötösben állt fel a címvédő. Ők egyébként egészen jól játszottak, McCaw például 7 gólpasszt szortírozott, de azt már nem fért bele, hogy Thompson 7/20-szal, Green 4/15-tel dobjon mezőnyből. Hiába jöttek a padról a veteránok pontjai (Iguodala, Livingston, West és Young 37 pontot tett a közösbe), végig szorosan alakult a találkozó, a végjátékban pedig nem akadt senki, aki a hátára vette volna  a Warriorst – Thompson próbálkozott ugyan becsülettel, de „vezetésével” az utolsó három percben mind a hét kinti dobását kihagyta a Golden State. 

Bogdanovic dobása döntött. A vendégeknél Willie Cauley-Stein parádézott (19 pont, 8/9 mezőnyből, 8 pattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) de a kezdőből és a cserepadról is három-három játékos ért el kétszámjegyű pontot, kiegyensúlyozott volt a gárda. Bár csak kilenc triplát dobtak, de összességében 53%-kal tüzeltek mezőnyből, több büntetőt harcoltak ki, így jó helyzetbe hozták magukat a végjátékra, ahol előlépett a szerb hátvéd, és táblás dobásával bevitte a célba a Sacramentót. 

A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/15, McCaw 15/6, Green 14/12.
A Kings legjobb dobói: Cauley-Stein 19, Hill 16/12, Temple, Mason III 14/6-14/6.

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 120-115

Győzelem vezéráldozattal? Lou Williams 42 ponttal terhelte meg egykori csapata gyűrűjét, de ez is csak arra volt elég, hogy végig meccsben maradjon a Clippers, mivel mellette mindössze Blake Griffinben (26 pont, 11 pattanó, 6 gólpassz) és Austin Riversben (19 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz) volt pont, DeAndre Jordan például 9 pontja mellett 5 labdát adott el. A végjátékban aztán felülkerekedett kicsit rutintalan ellenfelén a LAC, ugyanakkor ezt már Blake Griffin nélkül tették, akinek egy földharcban saját csapattársa, Rivers esett rá szerencsétlenül a bal lábára – az erőcsatár saját lábán hagyta el a pályát, de azonnal be is ment az öltözőbe…

Nance Jr. sem segített a védekezésen. 11 meccs után tért vissza a Lakers atletikus erőcsatára, és bár 4 labdát szerzett, a csapattársai helyett nem tudott védekezni, a kezdőötös ma nem volt erre alkalmas. Támadásra sem igazán, Caldwell-Pope 29 egysége és Ingram 17 pontja dicséretes, de Lonzo Ball megint csak 26 percig volt pályán tartható, hiába osztott ki 7 gólpasszt, 1/7-es dobásmutatóval zárt, ráadásul a center Brook Lopez is borzasztóan játszott. Szerencsére a kispad összekapta magát, a Nance miatt innen beszálló Kuzma 15 pontot szórt, Clarkson sokoldalú volt (17 pont, 8 pattanó, 5 gólpassz), Randle is eljutott 11 egységig, így sokáig vezettek is. A végén viszont kellett volna valaki, aki összerántja a társaságot – ilyen nem akadt, így a Clippers visszaelőzte őket a tabellán. 

A Clippers legjobb dobói: Williams 42/12, Griffin 26/9, Rivers 19/3.
A Lakers legjobb dobói: Caldwell-Pope 29/15, Clarkson 17/3, Ingram 17.

A tabellát ide kattintva tekinthetitek meg!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus