A Warriorst a Bulls sem tudta megállítani

A GSW 42 éve nem látott sorozatban, a Philly belejött a nyerésbe, a Spurs és a Clippers gálázott, a Rockets rotációja újra bizonyított

 

Hat mérkőzést rendeztek ma hajnalban az észak-amerikai profi kosárlabda-ligában (NBA), ezek közül kiemelkedett a listavezető Golden State chicagói kirándulása – Steph Curry-éket a Bulls sem tudta elkapni. A Philadelphiánál átszakadt a gát és újabb meccset nyertek idegenben, a Rocketsnál továbbra sem okoz gondot Dwight Howard hiánya, a Kingsnél és a Pelicansnél viszont a kiesőket eddig nem tudják helyettesíteni. A Clippers a kezdői, a címvédő Spurs a cseréi révén aratott sima győzelmet, a Minny újonca, Zach LaVine pedig LeBron James-szel és Stephon Marbury-vel került egy polcra.

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban tekinthetitek meg.

Detroit Pistons - Philadelphia 76ers 101-108 - hosszabbítás után

Megint betliztek a hátvédek. Enyhe túlzással, mintha másolták egymás teljesítményét, úgy játszott Jennings (2/10 mezőnyből, 6 gólpassz, 5 eladott labda) és Caldwell-Pope (2/10 mezőnyből). A legnagyobb hibát Jennings a végjátékra tartogatta, amikor döntetlen állásnál egy hátralépős tempóval próbálta eldönteni a mérkőzést, de még a gyűrűt sem találta el. Singler (8/14 mezőnyből, 6 lepattanó) bizonyult megmentő embernek, aki a rendes játékidő végén még előnyhöz juttatta a hazaiakat, viszont ő egy rosszul sikerült védekezés miatt bánkódhat.

MCW és az új hős, Covington. Carter - Williams a negyedik negyedben rendre könnyen jutott el a gyűrűig, mellyel előkészítette a Philly egyenlítését. Tripla dupla közelbe került megint, melyhez csak 2 gyűrűről lecsorgó labda hiányzott (20 pont, 15 gólpassz, 8 lepattanó). Covington (9/14 mezőnyből, 3/5 tripla, 6 lepattanó) ismét a padról érkezett és alig 30 játékperc alatt a mezőny legeredményesebb játékosa lett. Viszont a kettejük teljesítménye porba hullt volna, ha nem jön a rendes játékidő végén Thompson kifacsart helyzetből dobott triplája, melyről Singler lemaradt.

A légelhárítás döntött a hosszabbításban. Több második esélye is akadt a hazaiaknak, akiknél Monroe és Smith rendre hiába próbálkozott pontszerzéssel. McDaniels kettő, Carter-Williams egy blokkot osztott ki a ráadásban, a Pistons pedig 11 dobást hibázott el mezőnyből és csak egyetlen pontot tudott az eredményjelzőre írni. A 0-17-es kezdés után legutóbbi három mérkőzéséből kettőt megnyert a Phily. Január 31-e óta a 76ers 6 mérkőzést nyert és 50 alkalommal kapott ki, de ebből a Pistons elleni mérlege 2-1.

A Pistons legjobb dobói: Smith 23/3, Singler 21/9, Monroe 15
A 76ers legjobb dobói: Covington 25/9, Carter-Williams 20, Mbah a Moute 14


Chicago Bulls - Golden State Warriors 102-112

Sokba kerültek az eladott labdák. A hazaiak kétszer annyi eladott labdát (22) vétettek, mint a Warriors, ám még így is ellenfelük nyomában tudtak loholni. A harmadik negyedben 17-2-es rohamot vezetett a Bulls, de felzárkózás sok energiát emésztett fel náluk. A lepattanócsatát ugyan megnyerte a Chicago (50-40), de gyorsindításból csupán 13 pontot értek el, szemben a GSW 28 egységével. A rendkívül sokat dolgozó Gasol (22 pont, 20 lepattanó) elismerte, hogy a Curry-ék védekezése döntötte el a mérkőzést. Továbbá a tény, hogy hátvéd poszton és a külső dobások terén jobban teljesítettek a vendégek, mint a Rose (2/11 mezőnyből) és Brooks (1/7 mezőnyből) gyengélkedését nehezen viselő hazaiak.

Triplahullás és karriercsúcs. Nem Curry és nem Thompson hárompontosairól szólt a mérkőzés, hanem Draymond Green hatalmas dobásairól. A fiatal játékos sokoldalú játékkal tűnt ki a vendégektől (11/20 mezőnyből, 7/13 hárompontos, 3 gólpassz, 4 szerzett labda, 3 blokk). A negyedik negyedben Thompson kiosztásaiból fontos kosarakat szerzett, mely meghozta a győzelmet a Warriorsnak és emelett új karriercsúccsal is zárt.

Megdőlt a franchise-rekord. Saját elmondása szerint a legszerencsésebb edző, Steve Kerr által vezetett oaklandi gárda utoljára 1971 decembere és 1972 januárja között számlát egymás után 11 győzelmet. A Warriors mai sikerével sorozatban 12. győzelmét aratta és a liga legjobb mérlegével rendelkezik idegenben is (10-1). 

A Bulls legjobb dobói: Butler 24/9, Gasol 22, Noah 16
A Warriors legjobb dobói: Green 31/21, Thompson 24/6, Curry 19/3

Houston Rockets - Phoenix Suns 100-95

Mindent terhet a Suns sem bírhat el. A Mavericks elleni győzelem úgy tűnt sokat kivett a Sunsból, ugyanis az első félidőben 60 pontot kaptak a Houstontól és közel húsz egységnyi hátrányt szedtek össze Greenék. Nem ültek a távoli dobások (7/28) és a lepattanózásban is alaposan alulmaradtak, Bledsoe, Green és Tucker mellett más nem tudott még átlagos teljesítményt sem hozni. A negyedik negyedben már a back-to-back érződött a lábakban, s hiába adódott lehetőség a vendégek számára, csak megközelíteni tudták a vendéglátókat.

Hármasokkal felülírt hibák. Nagy mennyiségű, összesen 22 eladott labdát vétettek a hazaiak, de ezt a negatív mutatót a nagy különbséggel megnyert lepattanócsatával (57-40), valamint a 40%-os triplamutatójukkal kompenzálták. Harden ismét csak lőtt (5/21) - megtehette, mivel rajta kívül további öt Rockets játékos tett 13-nál több pontot a közösbe -, viszont 12 lepattanót, 7 gólpasszt és 3 blokkot jegyeztek még fel neki. 

Howard nélkül is jönnek a győzelmek. A sérülés miatt hiányzó magasember helyettesítését jól oldják meg a Rocketsnél, ám ma Canaan és Papanikolaou is hiányzott az aktív rotációból. A kellemes meglepetésként ható, kiegyensúlyozott és ponterős teljesítményt hozó Motiejunas dupla duplával jelentkezett (16 pont, 11 lepattanó, 3 blokk), ahogy nagyon kellett a sikerhez a két kisember, Beverley (5/8 hárompontos) és Terry (5/9 mezőnyből, 3/3 tripla) is. 

A Rockets legjobb dobói: Beverley 19/15, Ariza 19/6, Motiejunas 16 
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 23/3, Green 16/6, Tucker 15/3

San Antonio Spurs – Minnesota TImberwolves 123-101

Parkerék pihentek, a cserék villogtak. A kisebb sérüléssel bajlódó Tony Parker és Manu Ginobili sem lépett pályára a Spursnél, azonban Joseph és Belinelli remekük pótolták őket. Előbbi a kezdőben 18 pontig jutott 7/10-es mezőnymutatóval, négy pattanóval és öt gólpasszal, utóbbi pedig 20 ponttal szezoncsúcsot hintett a padról beállva, szintén parádésan dobva (7/12 mezőnyből, 4/6 tripla, 6 gólpassz). Hét hazai játékos is elérte a tíz pontot, 57%-kal (!) dobtak mezőnyből és egy percig sem adtak esélyt  a Wolvesnak.

LaVine történelmet írt. A Minnesota fiatalja Rubio és Mo Williams sérülése miatt lett kezdő irányító és 22 pontig jutott 10 gólpassz mellett – ezzel mindössze a negyedik tinédzser lett az NBA történetében, aki dupla-duplázni tudott LeBron James, Stephon Marbury és Dajuan Wagner után. Egyébként a 101 dobott pont nem hangzik rosszul, LaVine mellett Muhammad (20 pont), Young (14 pont, 4 labdaszerzés) és Bennett (14 pont, 10 pattanó) is hasznosan játszott, kiosztottak 33 gólpasszt, de a gyenge mezőnymutató és a rossz védekezés nem fért bele.

Splitter közel. Gregg Popovich szerint a szezont eddig gyakorlatilag teljesen kihagyó center limitáltan már bevethető lehet kedden, de a jövő héten mindenképpen – vele a San Antonio védekező hatékonysága szinteket lépett tavaly, idén eddig nélküle is a legjobbak között van…

A Spurs legjobb dobói: Belinelli 20/12, Joseph 18, Leonard 18
A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 22/6, Muhammad 20/3, Young – Bennett 14-14

Sacramento Kings – Orlando Magic 96-105

Pár perc jó játék nem elég. DeMarcus Cousins még mindig lábadozik, de legutóbb már nélküle is sikerült meccset nyernie a Kingsnek. Ma viszont nem játszottak jól, ahogy edzőjük nyilatkozta: ’az NBA-ben a védekezéssel tudsz nyerni, de mi ma senkit nem tudtunk levédeni’. 82-66-ra vezetett a Magic a negyedik negyed elején, ekkor azonban Collison és a mind a 14 pontját a negyedik negyedben szerző Derrick Williams vezérletével a Sacramento 90-90-nél utolérte ellenfelét. Ennél többre viszont nem futotta, az Orlando csinált egy 9-0-s szériát, és győzött – sorozatban másodszor, amivel már 9. helyen állnak Keleten. A Kings viszont utolsó 6 meccséből ötöt vesztett, Cousins hiányában kiestek a legjobb 8 nyugati csapat közül. 

Kísértett a múlt. Pár napja a Clippers otthonában ugyanilyen helyzetben vesztett a Magic, most viszont időben meg tudták állítani a zuhanást: Elfrid Payton és a fontos triplát hintő Channing Frye a legjobbkor szólt hozzá a meccshez, majd az egész üsszecsapáson remekül játszó, szezoncsúcsot dobó Tobias Harris, illetve Victor Oladipo elintézte a többit. 

A kiegészítők extrája. A Vucsevicset helyettesítő Kyle O’Quinn ma a kosárlabdázással foglalkozott (a már említett Clippers elleni meccsen kiállíttatta magát), hibátlan dobásokkal jutott 13 pontig, míg a padról beszálló rutinos Ben Gordon egyetlen rontással tett hozzá 11 egységet. Emellett Payton 6 gólpasszal, Dewayne Dedmon pedig 4 blokkal segített. 

A Kings legjobb dobói: Collison 22/9, Thompson 18, Gay 16.
A Magic legjobb dobói: Harris 27/12, Oladipo 16, Fournier 15/3.

Los Angeles Clippers – New Orleans Pelicans 120-100

A második ütésből nem keltek fel. Klasszikus hullámvasutas meccset játszott a két gárda: az első negyedet Blake Griffin (30 pont, 7 pattanó), Chris Paul (18 pont, 16 gólpassz) és JJ Redick (21 pont) parádéjával 16 ponttal nyerte a Clippers, de a Pelicans visszavágott. Nagyszünetre egálra állt a meccs, Anderson vezetésével a New Orleans kispadja nagyon nagyot játszott, majd a palánkok alatt ezúttal kifejezetten visszafogott Anthony Davis (26 pont, 3 lepattanó, 1 blokk) is segített. A harmadik negyedben aztán már nem volt pardon: DeAndre Jordan (8 pont, 18 pattanó, 5 blokk) és Matt Barnes is hozzászólt az eseményekhez, 39-24-re hozta a játékrészt a Clippers, a Pelicansnek pedig elfogytak a lehetőségei.

Védekezésben sehol nem volt a Pelicans. Lepattanózásban hozta magát a New Orleans Davis gyengélkedése ellenére is, azonban Ömer Asikkal párban sem tudták lelassítani a Griffin-Jordan duót. Chris Paullal Jrue Holiday-nek gyűlt meg a baja, ennek köszönhetően kintről-bentről akkor dobott kosarat a Clippers, amikor akart. A LAC mindhárom kezdő mezőnyembere gálázott, összesen 13 hármast tettek a helyére (a csapat végül szezonrekordot jelentő 17-et dobott), Jamal Crawford beszórt még egy 20-ast a padról beszállva – a Clippers zsinórban hetedszer győzött. 

Eric Gordon egyre jobban hiányzik. Amióta a dobóhátvéd vállsérüléssel kidőlt, a Pelicans is lejtmenetbe került annak ellenére, hogy Anthony Davisre nem lehet panasz. A nagyszerű csuklóval megáldott, de sérülékeny Gordon helyettesét eddig nem sikerült megtalálni, és bár Monty Williams folyamatosan kísérletezik a rotációval, mindez győzelmekben nem mutatkozik meg. 

A Clippers legjobb dobói: Griffin 30, Redick 21/15, Crawford 20/6.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 26, Anderson 16/6, Evans 13/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus