A Washingtont is kipipálta a Westbrook-cirkusz

Sorozatban négy tripla-dupla Westy-től - váratlan Lakers-siker Chicagóban - mi lesz veled, Atlanta? - megint villogott a Detroit.

Sorozatban negyedik mérkőzésén is tripla-duplát szállított Russell Westbrook az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, vezérletével a Washingtont is lenyomta az OKC. A tartalékos Lakers meglepő győzelmet aratott Chicagóban, a Detroit parádés játékkal győzött Bostonban, az Atlanta Phoenixben is elbukott, a New York viszont Carmelo Anthony kosarával megverte a 47 pontos Towns által húzott Minnesotát. Idén először egyébként el kellett halasztani egy összecsapást, Philadelphiában a pálya nem volt alkalmas a játékra.

Visszajátszás: Gigászok Csatája Minnesotában

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetőek!

Philadelphia 76ers – Sacramento Kings ELHALASZTVA

A Philadelphia Flyers NHL-mérkőzésének nyomai nem tűntek el az arénából, a parketta rendkívül csúszós maradt, így a találkozót nem tudták lejátszani.

Boston Celtics – Detroit Pistons 114-121

Elsöprő támadójáték. Hihetetlen hatékonysággal dolgozott a Detroit az ellenfél térfelén, a vendégcsapat a kőkemény back-to-back ellenére 55,2%-kal dobott mezőnyből – a kezdő ötös félelmetes iramban termelt, csak Smith (9/12 mezőnyből, 8-8 pattanó és gólpassz) nem érte el a húszpontos határt. Andre Drummond dominált a palánk alatt (20 pont, 17 lepattanó) és leszedte a pályáról Al Hofordot, igaz, a győzelemért a negyedik negyedben is tenni kellett – egy 11-0-s futással az első játékrész óta először átvette a vezetést a Celtics, ám egy 9-0-s etappal visszavágtak a vendégek és lehozták a találkozót. A Hornets legyőzése után újabb keleti élcsapat otthonában tudtak nyerni, így kezdik elűzni az idegenbeli mumust, összességében pedig 50%-ra javultak.

A palánk alatt esélytelen volt a Boston. Al Horfordnak összesen öt mezőnykísérlet (abból is két tripla) jutott és kilenc pontot tett hozzá, egyedül akkor működött a Celtics, amikor Kelly Olynyk volt az ötös – ő 19 ponttal (7/9 mezőnyből, 3/4 tripla) szállt be a padról. Összességében hiába dobtak be tizenöt hármast, a lepattanócsatát 52-33-ra veszítették el és a festékben teljesen esélytelennek bizonyultak, így főleg csak kisebb futásokban bízhattak, stabilan nem tudták ellenfelükre erőltetni akaratukat. Isaiah Thomast leszámítva nem is dobtak jól, de a mindössze öt eladott labdájuknak köszönhetően közel tudtak maradni, sőt, a negyedik negyedben a vezetést is átvették, de hamar tisztázta a dolgokat a Detroit és behúzta a találkozót.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/9, Olynyk 19/9, Crowder 14/6, Bradley 14/12
A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 25/6, Harris 21/9, Drummond 20, Morris 20/6

Toronto Raptors – Memphis Grizzlies 120-105

Brutális támadójátékkal nyert a Raptors. Előzetesen sokkal inkább várhattunk egy küzdelmes, kevéspontos mérkőzést, mint pontzáport, de a tartalékos Grizzlies jól helytállt ebben a harcmodorban is. Az első félidőben kiegyenlített volt az összecsapás, a harmadik negyedben kissé meglépett a Raptors, majd a záró etapban már túldobta ellenfelét a hazai alakulat – Kyle Lowry (29 pont, 8/13 mezőnyből, 8 gólpassz) és DeMar DeRozan (24 pont, 6/9 mezőnyből, 6 gólpassz) játékával nem bírtak a vendégek. Rájuk építve 55,1%-kal tüzelt mezőnyből a Toronto és 16 hármast pörkölt be 50%-kal, félelmetesen hatékonyan dolgozott a gárda – ez végül győzelmet ért, méghozzá zsinórban a negyediket.

Tartalékosan is meccsben volt a Memphis. Mike Conley, Zach Randolph, Chandler Parsons, Vince Carter, Brandan Wright és James Ennis is hiányzott a vendégeknél, de a Harrison-Allen hátvédpár a padról érkező Daniels támogatásával kifejezetten jól működött és meglepően ponterős játékkal rukkolt elő. Egészen a negyedik negyed közepéig tartotta is a lépést Dave Fizdale együttese, ám ott elfogyott az erő, a Toronto még feljebb tudott kapcsolni és eldőlt a meccs – a tréner szerint egyébként nincs itt semmi látnivaló, lehetőséget kapnak a cserék és teszik tovább a dolgukat a sérülések ellenére.

A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/12, DeRozan 24/6, Carroll 17/9
A Grizzlies legjobb dobói: Harrison 21/12, Daniels 19/12, Gasol 18/6

Chicago Bulls – Los Angeles Lakers 90-96

Váratlan győzelem. A fáradtabb és kezdő hátvédpárosát nélkülöző vendégcsapat idei egyik legnagyszerűbb védekezését mutatta be az első negyedet követően, támadásban pedig a cserepad lépett elő, a Russell-Young duó helyén kezdő Calderon és Ingram nem sok hasznosat csinált. Clarkson és Lou Williams viszont annál inkább, ráadásul Nance Jr. is remekül szállt be, így a második sor vezérletével hozta a találkozót a gárda – a döntő szót viszont végül a 13 pontos, húsz lepattanós Julius Randle mondta ki. Az erőcsatár egy nehéz kettest értékesített az utolsó percben, Butler elrontotta a választ, innentől pedig már „csak” büntetőzni kellett – ez remekül ment a vendégeknek, akik így meglepő sikert könyvelhettek el.

Gyenge volt a Bulls. Az előjelek és az első negyed is Chicago-győzelmet vetített előre, ezt követően azonban összeomlott a hazaiak játéka. Mindössze 35,2%-kal dobtak mezőnyből, simán alulmaradtak a lepattanózást tekintve, hiányzott a tűzerő a játékukból és csak az erőlködés ment – Dwyane Wade szerint egyszerűen szörnyű kosárlabdát játszottak. A negyedik negyedet egyébként még így is előnyből kezdték, de itt már egyre kevésbé tudták tartani a Lakerst – ugyan 90-90-nél még egálban voltak, itt jött Randle clutch kosara és a hazai alakulat nem tudott több pontot szerezni.

A Bulls legjobb dobói: Butler 22/3, Wade 17, Rondo 14/6
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 18, Williams 18/3, Randle 13

Oklahoma City Thunder – Washington Wizards 126-115 – hosszabbítás után

Westbrook elpusztíthatatlan. A Thunder vezérét ezúttal sem állíthatta meg senki és semmi, még saját gyenge dobóformája sem – sorozatban negyedik tripla-dupláját is megcsinálta, 35 pontja mellé 14 lepattanót és 11 gólpasszt pakolt. Összességében borzalmasan (12/35) dobott mezőnyből, de a rendes játékidő végén az ő nagy hármasa küldte hosszabbításra a feleket, majd a ráadásban egymaga 14 (!) pontot rámolt be, míg a Wizards összesen tízet. Bár nem ment neki igazán a játék, akarata és mentalitása ezúttal is győzelmet ért az OKC-nek, így zsinórban negyedik sikere után, 12-8-ról folytathatja majd az együttes.

Egyszer még felállt a Wizards. A mérkőzés korai szakaszában tizenhat pont is volt a hazai csapat előnye, de Bradley Beal vezérletével visszajött innen a Washington és a harmadik negyed végére kiegyenlített. Ebben az időszakban az ő akaratuk érvényesült és a záró etapban meg is léptek hét ponttal, de nyolc másodperccel a vége előtt érkezett Westbrook triplája, nem tudták lehozni a meccset a fővárosiak. A hosszabbításban aztán már sok esélyük nem volt, így a visszatérő és hangos üdvrivalgással köszöntött Scott Brooks vereséggel távozott Oklahoma City-ből.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 35/3, Oladipo 25/15, Kanter 14
A Wizards legjobb dobói: Beal 31/12, Morris 19, Wall 15/6

Minnesota Timberwolves – New York Knicks 104-106

Melo-time. Ugyan tíz pont is volt a vendégcsapat előnye a negyedik negyedben, a végére kiegyenlített a Minnesota – az utolsó percben Towns válaszolt két büntetővel Porzingis támadópattanójára, majd jöhetett a mindent eldöntő Knicks-támadás. Ahogy azt megszokhattuk, ezt ismét az egyébként gyengén dobó (5/16) Carmelo Anthony vállalta magára és két másodperccel a vége előtt el is süllyesztette a győztes duplát Andrew Wiggins felett, ezzel megnyerte a meccset csapatának. Egyénileg Porzingis messze kiemelkedett most a New Yorkból, de a gárda így is főleg a kinti dobásokra épített, innen tudták ellensúlyozni festékbeli gondjaikat – a győzelemmel megtört a jég és idei második idegenbeli sikerét aratta Jeff Hornacek együttese.

Towns elképesztő estéje ment a kukába. A Minnesota centere ihletett formában kosárlabdázott, 22 mezőnykísérletéből 15-öt, 20 büntetőjéből pedig 17-et értékesített, így összességében 47 pontos karriercsúcsot szállított – emellett a 18 lepattanó már csak ráadás. Teljességgel tarthatatlannak bizonyult a magasember és azt csinált, amit akart, az utolsó támadásnál is könnyedén harcolt ki faultot – végül azonban a Knicks számára jött ki jobban a lépés, Anthony pedig nem hibázott. A Wolves így zsinórban harmadszor is kikapott és már csak 5-13-mal áll, ennél mindenképpen jobb rajtban reménykedtek a csapatnál.

A Timberwolves legjobb dobói: Towns 47, Wiggins 19/9, LaVine 17/3
A Knicks legjobb dobói: Porzingis 29/9, Anthony 14/3, Kuzminskas 14/12

Dallas Mavericks – San Antonio Spurs 87-94

Nagyon kellett Mills extrája. A harmadik negyedben közel hét percen keresztül egyetlen pontot sem szerzett a San Antonio és 60-47-re meglépett a Dallas, a Gasolt, Ginobilit és Parkert is nélkülöző vendégek nehéz helyzetben voltak – ám érkezett a megmentő Patty Mills személyében. Az irányító 15 pontot szerzett a negyedik játékrészben, berámolt 5/6 triplát és vezérletével fordítani tudott Gregg Popovich csapata – ha nehezen is, de hozták a kötelezőt, így 11-0-ra állnak idegenben. Érdekesség, hogy Gasol és Parker helyére Dedmon és Laprovittola került be a kezdőbe, előbbi tíz lepattanóval és három blokkal igyekezett bizonyítani.

Átütőerő nélkül. Wesley Matthewsra ezúttal is lehetett számítani, Deron Williams sem mozgott rosszul, az Andrew Bogut által irányított védekezés pedig jól működött – sikeresen lassították Leonardot és levették a pályáról Aldridge-et. Támadásban azonban ezúttal sem tudtak egyről a kettőre jutni, ugyan voltak jobb periódusaik, de az igazi átütőerő hiányzott és védekezzenek bárhogyan, 87 ponttal nagyon nehéz nyerni – igaz, most néhány jó játékra voltak ettől, de ismét „rövidnek” bizonyultak.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 26/15, Barnes 17/3, Curry 14/6
A Spurs legjobb dobói: Mills 23/15, Leonard 21/6, Green 11/6

Denver Nuggets – Miami Heat 98-106

Ellington és a negyedik negyed. Három játékrészen keresztül Hassan Whiteside (25 pont, 16 pattanó, 4 blokk) és Tyler Johnson (18 pont, 7 gólpassz) játéka jelentette a biztos pontot a Heat támadásaiban, a záró etapban azonban előkerült Wayne Ellington: a hátvéd 14 pontot, közte négy nagyon fontos triplát szórt ebben a periódusban. Vezérletével egy 11-0-s futást produkáltak és fordítottak a vendégek, ezt a negyedet megnyerték 31-18-ra és behúzták a találkozót, így már kétszer annyi sikerük van idegenben, mint hazai pályán.

Nem volt vezér a Denverben. Hiába vállalta a játékot Danilo Gallinari, ő sem tudott segíteni csapatán a negyedik negyedben, Mudiay nagyon gyengén játszott és ezúttal sem Murray, sem Nelson nem tudott a Nuggets élére állni. A záró etapban leginkább egy vezér hiányzott, aki meg tudja nyugtatni a többieket és néhány fontos kosárral elállítja a vérzést, de mire észbe kaptak Jokicsék, már tízpontos hátrányban voltak, innen pedig nem volt visszaút.

A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 17/3, Nelson 17/9, Jokics 17, Chandler 17/3
A Heat legjobb dobói: Whiteside 25, Ellington 22/15, T. Johnson 18

Phoenix Suns – Atlanta Hawks 109-107

Nagy pluszt adott a Suns-pad. A hazai cserék döntő faktornak bizonyultak a találkozón, hiszen amellett, hogy Brandon Knight volt a gárda legjobbja, 17 pontot, közte 3/5 triplát tett hozzá Dudley, Barbosa pedig sorozatban három nagyon fontos kosarat jegyzett a negyedik negyedben. Összességében, amíg a pad volt fent, egyértelmű volt a Phoenix fölénye, így ellensúlyozták, hogy sem Bledsoe, sem Booker nem dobott jól – a negyedik negyedben végig menekültek az Atlanta elől és végül sikeresen teljesítették is a küldetést.

Zuhanórepülés. Sorozatban negyedik vereségét könyvelte el a Paul Millsapet térdsérülés miatt nélkülöző Atlanta, bár a gárda egyes periódusokban kifejezetten jól játszott. Dennis Schröder (31 pont, 9 gólpassz) nagyszerűen bontotta a védelmet, kintről Bazemore és Hardaway, bentről Howard élt a lehetőségekkel, de egyrészt védekezésben sokszor elcsúsztak, másrészt nem tudtak büntetőket kiharcolni – tízszer állhattak csak a vonalra, míg a Suns huszonötször. A 22 eladott labda sem segített, a záró etapban már hiába üldözték ellenfelüket, utolérni nem tudták – a 9-2-es rajt óta 1-7-et (!) futott a csapat, nagyon mély gödörben vannak Korverék.

A Suns legjobb dobói: Knight 23/9, Dudley 17/9, Tucker 17/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 31/6, Bazemore 22/12, Hardaway 21/6

Portland Trail Blazers – Indiana Pacers 131-109

Így tud nyerni a Portland. Ellenállhatatlan támadójátékot produkált a hazai alakulat, végig óriási nyomás alatt tartotta az Indianát és hamar meg is lépett – félidőig 73 pontot szórtak be Lillardék, ekkor már tizenöttel vezettek. A fordulás után erre még rátettek egy lapáttal és a harmadik negyedben végleg eldöntötték a mérkőzést, végül a 130 pontos határt is átlépték – ezúttal mindegy volt, hogy védekezésben mit csinál a csapat. A portlandi közönség egyébként nagyon lelkesen fogadta az együttes korábbi edzőjét, a jelenleg a Pacerst irányító Nate McMillant, bár tény, hogy az Indiana most udvarias vendég volt…

Ezúttal ennyi volt a Pacersben. Paul George most sem lépett pályára, de a támadójátékkal nélküle sem volt gond, Jeff Teague (7/13 mezőnyből, 25 pont, 8 gólpassz) remekül irányította a gárdát és termelték a pontokat – csak éppen védekezésben maximum asszisztálni tudtak a Blazers játékához. Ez nem fért bele, annyi tűzerő jelenleg nincs az Indianában, hogy pontpárbajt nyerjen Portlandben, így továbbra is csak egy mérkőzést tudott behúzni idegenben.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/3, Harkless 23/9, McCollum 19/6
A Pacers legjobb dobói: Teague 25/3, Turner 19, Brooks 16/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus