A Wizards simán verte a Chicagót, kikapott a Pistons

A Bulls esélytelen volt a fővárosban, a Hawks szakította meg a Detroit sorozatát, Holiday remekelt a GSW-nél, nyert a Lakers és a Spurs

John Wallék nem adtak esélyt Derrick Rose-éknak és felléptek a keleti második helyre az észak-amerikai profi kosárliga pénteki játéknapján. A Detroit sorozata az Atlanta ellen szakadt meg, Bryant nélkül nyert a Lakers, Durant vezérletével a Thunder, de a Sixers is győzni tudott a Brooklyn ellen. A Pelicans lenyomta a Memphist, az ex-szolnoki Justin Holiday pedig ismét jó meccset játszott a Cavaliers ellen. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Indiana Pacers – Boston Celtics 107-103 – h. u.

Csak túlórában dőlt el. Végig szoros meccset láthattunk, amikor valamelyik csapat meglépett volna, mindig jött egy nagy kosár a másik oldalról, amivel eltűnt a momentum és a különbség is. Már-már úgy tűnt, hogy megnyerte a Pacers, de négy mp-cel a vége előtt Bradley egy triplával hosszabbításra mentett. Itt is folytatódott az adok-kapok, de a hazaiak négy kulcsfontosságú büntetővel végül kicsikarták a győzelmet, Olynyk hármasa kimaradt a végén.

Ismét cserélt a Celtics. Kezdő kiscsatárukat, Jeff Greent küldik Memphisbe, Brandan Wright-ot pedig Phoenixbe – ma már nélkülük lépett pályára az együttes. Nem is működött a támadójáték, Turner próbált szervezni, Bradley pedig dobálni, de 40% alatt maradtak mezőnyből és a meccs nagy részében csak szenvedtek a Pacers védekezése ellen – igaz, a hazaiak sem dobtak jól, de Hibbert (19 pont, 11 pattanó, 5 blokk) vezérletével egy hajszállal jobbnak bizonyultak.

A Pacers legjobb dobói: Hibbert 19, Miles 17/12, Watson 15/6
A Celtics legjobb dobói: Bradley 23/9, Bass 17/3, Olynyk 13/3

Brooklyn Nets – Philadelphia 76ers 88-90

Noel zsákolása győzelmet ért. A Brooklyn 13 ponttal is vezetett a második félidőben, de még az utolsó negyednek is hétpontos fórral vágtak neki a hazaiak – az utolsó percekben aztán fordított a Sixers. 25 mp-cel a vége előtt Lopez egy nagy kosárral még egyenlített, aztán jött Carter-Williams, betört, majd leosztotta a gyűrű alatt álló Noelnek, aki bezsákolta – a maradék 3 mp alatt egy Lopez-hármast tudott „kitalálni” a Nets, így újabb vereséget szenvedtek el, sorozatban a negyediket.

A Netsnél hiányoztak a triplák. A hazaiaknál hiába dobott 18-at Lopez, hiába hozott 15 pontos, 15 pattanós dupla-duplát Plumlee, hiába játszott jól Jack, a külső dobások nem voltak meg, 3/16-tal zártak a vonalon túlról. Ezt ugyan pótolták büntetőkkel, de Covington (20 pont, 7 pattanó, 6 labdaszerzés) vezérletével veszélyesebb volt kintről a Philly (47%-kal tüzeltek innen) és bár sem Carter-Williamsnek, sem Wrotennek nem igazán ment a dobás, a megszokotthoz képest jóval hatékonyabban támadtak a vendégek.

A Nets legjobb dobói: Lopez 18, Plumlee 15, Jack 14
A 76ers legjobb dobói: Covington 20/9, Mbah a Moute 16/6, Noel 12, Wroten 12

Detroit Pistons – Atlanta Hawks 103-106

Nagyot hajrázott a Pistons. Három negyeden keresztül az történt a pályán, amit az Atlanta akart, Millsapék gyönyörűen járatták a labdát és szedték ízekre a hazaiak védekezését – félidőben 19-cel vezettek és 15 pontos fórral vághattak neki a záró etapnak. Itt azonban hozzászólt a Detroit is, Caldwell-Pope nagy kosaraival (16 pontot szórt az utolsó negyedben!) felzárkóztak, sőt, némi szerencsével az egyenlítésre is nyílt esélyük, de ezt már nem tudták kivitelezni .

Rengeteget dobott kintről a Detroit. 43 hármast emeltek rá a hazaiak, Caldwell-Pope egymaga 16-ot (!) – végül csak 30%-kal dobták, ami nem indokolta ezt az ágyúzást. Drummondot nagyon megfogta a Hawks, akiknél ismét hatan lépték túl a tíz pontot, a rendszerük tökéletesen működött. A második negyedben 6 triplát pörköltek be a vendégek, amivel húsz fölé növelték a különbséget és bár az utolsó negyedben nem tudták megállítani a Pistonst, egy kosárral így is nyertek – három meccsel vezetik Keletet, a Detroit sorozata pedig véget ért.

A Pistons legjobb dobói: Caldwell-Pope 20/12, Singler 16/9, Monroe 15, Tolliver 15/9
A Hawks legjobb dobói: Horford 19, Millsap 17/3, Teague 14

New Orleans Pelicans – Memphis Grizzlies 106-95

Sorjáztak az egyéni extrák hazai oldalon. Négy Pelicans-játékos is elérte a húsz pontot, bár Anthony Davisnek nehéz estéje volt Gasolék mellett, azért hozta magát (20 pont, 9 pattanó, 7/16 mezőnyből), Jrue Holiday pedig 23 egysége mellett 8 gólpasszt is kiosztott. Az igazi extra a padról jött, Ryan Anderson is berámolt húszat, Evans pedig innen beszállva is vezér volt (21 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz). Gordonnal kiegészülve komoly tűzerőt vonultatott fel a hazai csapat, amit nem tudott egyszerre levédekezni a Memphis, így az első negyedtől kezdve tíz pont körüli hátrányban játszottak.

Randolph visszatért. Az erőcsatár kilenc találkozó után, némi meglepetésre lépett pályára, a Davis elleni védekezésben rögtön hasznos volt és azonnal 11 pontos (4/9 mezőnyből, 3 kapott blokk), 11 pattanós dupla-duplát szállított. Gasol és Conley is 19-et szórt, de nem igazán volt erő ma a Memphisben egyik oldalon sem – talán éppen ennek orvoslására szerzik meg csere útján Jeff Greent a Bostontól.

A Pelicans legjobb dobói: Holiday 23/9, Evans 21, Davis 20, Anderson 20/12
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 19, Conley 19/6, Randolph 11

Oklahoma City Thunder – Utah Jazz 99-94

Durant terepe a hajrá, Waitersnek is jutott szerep. A regnáló MVP 32 (14/21 mezőnyből) pontig jutott, ebből 21-et szórt a nagyszünet után – különösen a negyedik negyedben élt, ahol sorra dobta a kosarakat, nem tudtak vele mit kezdeni Haywardék. Másfél perccel a vége előtt aztán kiosztotta Waitersnek, aki elrontotta a hármast – 25 mp-cel a végső dudaszót megelőzően azonban újra odaadta új társának, a hátvéd pedig nem hibázott, nagyon fontos triplát emelt be, amivel megnyerték a mérkőzést.

Szinte végig vezetett a Jazz. Pár ponttal majdnem a teljes meccs alatt előrébb járt a vendégcsapat, a 27-et szóró Hayward (11/18 mezőnyből) mellett Favors (22 pont, 11 pattanó, 3 blokk) és Burke (20 pont, 5 pattanó, 5 gólpassz) is remekelt. Az utolsó másfél negyedben aztán már nem tudták megállítani Durantet, a 25 ponttal és 12 gólpasszal dupla-duplázó Westbrook is hatékonyan játszott, a padról pedig Waiters hozta, amit kell – erősségeire építve „lebontotta” a Utah ellenállását a Thunder.

A Thunder legjobb dobói: Durant 32/6, Westbrook 25/3, Waiters 15/3
A Jazz legjobb dobói: Hayward 27/3, Favors 22, Burke 20/6

Washington Wizards – Chicago Bulls 102-86

Hova tűntek a Bulls dobásai? A vendégek 4/24-gyel (!)kezdtek mezőnyből és már itt 30-10-re meglépett a Washington, elég korán eldőlt a találkozó. Jimmy Butler borzasztó volt (2/12 mezőnyből), a kezdőből egyedül Derrick Rose csipkedte magát igazán, de neki is 19 dobás kellett a 19 pontjához. Ugyanannyi eladott labdát jegyeztek, mint gólpasszt és reálisan egy pillanatig sem volt esélyük a győzelemre – november óta először kaptak ki kétszer egymás után.

Wall elsőzött. A Wizards irányítója még soha nem győzte le Derrick Rose-t profi karrierje során a mai napig - ugyan ő is szenvedett a dobásaival (6/15), 16 pontjával és 12 gólpasszával húzta csapatát. Gortat és Nené dominált egyébként a palánkok alatt, együtt 36 pontot és 24 lepattanót jegyeztek – ráadásul a Beal-Butler párosnak köszönhetően 50% felett triplázott a Washington, a kettő együtt pedig elég volt a sikerhez. A Bulls gondjait kihasználva sorozatban harmadik sikerüket aratták és meg is előzték Rose-ékat, ezzel ők a másodikak az Atlanta mögött.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 21, Beal 17/9, Wall 16
A Bulls legjobb dobói: Rose 19/3, Brooks 16/12, Gasol 12

Milwaukee Bucks – Minnesota Timberwolves 98-84

Kenyon Martin a fedélzeten. 10 napos szerződést írt alá a veterán erőcsatár a Bucks-szal, és rögtön lehetősége is nyílt bemutatkozni – új csapata ugyanis hamar lerendezte a Wolvest. A vendégek az első negyed után még vezettek, a másodikban viszont 18 pontot vertek rájuk a hazaiak, akik fantasztikus csapatjátékot mutattak be: senki nem jutott 14 pont fölé, de 30 gólpasszt osztottak ki egymás között. Martin egykori csapattársa, Jason Kidd hívására csatlakozott a Buckshoz, de OJ Mayo, a gárda hátvédje is nagyon örült neki, mivel egyik példaképe – ki is osztott neki egy alley-oop passzt.

14. Ennyi vereségnél tart a tavalyi Philadelphiára egyre jobban hasonlító Wolves: a fiatalok rengeteg játékidőt kapnak, gyakorolhatnak (a szerb center, Miroslav Raduljica is bemutatkozott). További közös pont Thaddeus Young, aki az előző évadot a 76ersnél szenvedte végig, majd örömmel jött Minnesotába, mondván majd itt komolyabb célokért küzdhet, mint az 1/1-es draftjog…

A Bucks legjobb dobói: Knight 14/6, Mayo 12/12, Henson 12.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 20/3, Young 12/6, Muhammad 12.

San Antonio Spurs – Phoenix Suns 100-95

Pusztító harmadik negyed. A Spurs 11 pontot vert ellenfelére az első negyedben, a következőben viszont zárkózott a Suns, a harmadikat pedig 26-10-re nyerték – 10 pontos előnnyel várhatták a záró felvonást. Minden klappolt ekkor a vendégeknél, Bledsoe (19 pont, 10 gólpassz), Dragic, Tucker és a padról beszálló Gerald Green (16 pont) vezetésével azt is elbírták, hogy Markieff Morris 1/13-as mezőnyt hozzon össze.

Pusztító negyedik negyed. Tim Duncan védekezésben hasznos volt, Tony Parker viszont 7 pontja és 1 gólpassza mellé 5 eladott labdát tett, Ginobili pedig idejekorán kivált hátfájdalmak miatt – Gregg Popovich így a 4. negyed elején komoly gondban volt. A jól dobó Danny Green mellett azonban a cseresor nagyot villantott, a nemrég sérülésből visszatérő ausztrál kisember, Mills és a két nagyon fontos triplát behintő Matt Bonner révén a negyed közepére utolérte ellenfelét a San Antonio. Cory Joseph is csatlakozott (9 pont a végjátékban) és végül az utolsó 12 percben 41 pontot termelve nagy győzelmet aratott a bajnok.

A Spurs legjobb dobói: D. Green 20/12, Mills 15/9, Duncan 12.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 19/9, Tucker 19/3, G. Dragic 17/3.

Sacramento Kings – Denver Nuggets 108-118

Ki emlékszik Mozgovra? Az orosz centert a napokban postázta el a Denver Clevelandbe, de egy pillanatig sem hiányzott a sorozatban negyedik sikerét arató csapatból. Az alig húszéves bosnyák újonc, Jusuf Nurkic kezdőként 22 perc alatt 16 pontot, 8 pattanót és 3 blokkot mutatott be (utána kipontozódott), Kenneth Faried (12 pont 13 pattanó) és JJ Hickson (16 pont) pedig nagyon hasznosan játszott. A magasember-trió 21/30-cal dolgozott mezőnyből, ha ehhez hozzávesszük a Lawson-Afflalo hátvédpár 44 egységét, kiderül, hogy nem volt ma gyenge pontja a csapatnak támadásban.

A Kings süllyed. Egy félideig bírta a Denver tempóját a Sacramento – Cousins, Gay és Collison (illetve a padról beszálló, 13-ig jutó újonc Stauskas) remek volt támadásban, a többiek viszont nem igazán találtak be. Védekezésben ismét komoly lyukak tátongtak, a harmadik negyedet 36-15-re hozta a Nuggets, innentől nem volt kérdés, melyik gárda fog nyerni – a hazaiak szempontjából fájó lehet, hogy a Nuggets közvetlen rivális volt.

A Kings legjobb dobói: Cousins 32, Gay 22/6, Collison 15/3.
A Nuggets legjobb dobói: Lawson, Afflalo 22/3-22/3, Nurkic, Hickson 16-16.

Golden State Warriors – Cleveland Cavaliers 112-94

Újabb könnyed győzelem. Az első negyedben még 32 pontot szórt a Jamest továbbra is nélkülöző Cavs, utána viszont egy csapat volt a pályán. A listavezető GSW a Thompson-Curry duó játékára alapozva felpörgött, a többi három kezdő (Speights, Green és Barnes) is elérte a 10 pontot – amikor pedig megpihentek, jött a Holiday (14 pont 6/8-as mezőnnyel) vezette, igen veretes nevekből (David Lee, Bogut, Iguodala) álló cseresor.

JR Smith hozott egy kis tűzerőt. A frissen szerzett hátvéd jó százalékkal dobott, de nem igazán akadt társa – Irving gyenge volt Curry-ék mellett (9/23 mezőnyből, 5 gólpassz), Kevin Love pedig kevés dobáshoz jutott. Timofej Mozgov is bemutatkozott (bő 26 perc alatt 9 pont, 8 pattanó), ha James visszatér, sokat javulhat az átalakult gárda – jelen pillanatban viszont a meccs eredménye a realitás: a Cavaliers egy meccsre van az 50 százalékos mérlegtől (19-18). 

A Warriors legjobb dobói: Thompson 24/12, Curry 23/9, Holiday 14/3.
A Cavaliers legjobb dobói: Smith 27/9, Irving 23/6, Love 17/3.

Los Angeles Lakers – Orlando Magic 101-84

Nagy siker Bryant nélkül. A Lakers legendája megint pihenni kényszerült, a gárda pedig jól reagált erre. Bár csapatjátékról nem beszélhetünk (16 gólpassz), a hazaiak iszonyatosan hajtottak: 60-36-ra hozták a lepattanócsatát, 31 büntetőt harcoltak ki, a kispadról pedig 56 pont jött. Boozer és Davis dupla-duplázott, Lin 18 pontja mellett adott 6 gólpasszt, a nemrég Houstontól szerzett újonc center, Tarik Black pedig egyetlen büntetőt hibázva termelt be 14 egységet és szedett 9 pattanót.

Ez demoralizáló volt. Komolyabb sérült nélkül állt fel a Magic, három negyeden keresztül nem is játszottak rosszul (igaz, jól sem), a negyedikben viszont összeomlottak. Egyszerűen senki nem akadt, aki meg tudta volna bontani a Lakers közel sem világverő periméter-védekezését, az utolsó játékrészben már szinte a gyűrűre sem néztek – így nem lehet nyerni. Ráadásul a nagy akarásban a húzóember Tobias Harris a bokáját is kificamította, teljessé téve a csődöt.

A Lakers legjobb dobói: Lin 18/9, Black 14, Kelly 13/9.
A Magic legjobb dobói: Oladipo 17, Harris 15/3, Vucsevics 14.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus