All-Star Beharangozó: A zsákolóverseny

Az All-Star hétvége szombati programja magyar idő szerint holnap hajnalban, 02:30-kor kezdődik, a négy fő esemény történetét mutatjuk be addig is, és visszatekintünk az elmúlt év versenyeire. A nap utolsó versenyszáma a Sprite Slam Dunk Contest, azaz a zsákolóverseny. Ennek a múltjára tekintünk most vissza.

A Shooting Starsról és a Skills Challenge-ről ezen a linken olvashattok!

A tripladobóversenyről itt tudhattok meg többet!

A zsákolóverseny a legpatinásabb a szombati programok közül. Már 1976-77-ben rendeztek ilyen viadalt, de az még kicsit más rendszer szerint működött: több verseny is volt év közben, az ezeken szerzett pontok összege alapján hirdettek győztest, aki az Indiana Pacers játékosa, Darnell "Dr. Dunk" Hillman lett. Ezt követően évekig nem rendeztek ilyen versenyt.

1984-ben, Denverben volt következőleg zsákolóverseny, amit Larry Nance nyert meg. Legendás összecsapások és győztesek születtek a 80-as és a 90-es években, elég csak Michael Jordan (1987, 1988), Dominique Wilkins (1985, 1990), Spud Webb (1986) győzelmeire, vagy Cedric Ceballos (1992) bekötött szemmel bemutatott zsákolására gondolni.

1998-ban nem rendeztek versenyt a New York-i All-Star hétvégén, és mivel a következő szezonban lockout volt, emiatt All-Star hétvége sem volt, ezért az 1997-es győztes, Kobe Bryant három évig mondhatta magát címvédőnek. Két évnyi kihagyás után, 2000-ben minden idők legjobb versenyét futotta a győztes, Vince Carter.

A 2000-es évek elején meglett a negyedik duplázó is Jordan, Wilkins, Harold Miner (1993, 1995) után, Jason Richardson uralta a versenyt 2002-ben és 2003-ban is, így Jordan után az első játékos lett, aki meg tudta védeni a címét. Van egy triplázónk is: Nate Robinson 2006 után 2009-ben és 2010-ben nyert, övé a legtöbb cím.

Az utóbbi időben, már Robinson győztes éveiben is sokat esett a színvonal - a kreativitással és a kivitelezéssel is nagyon sok gondja akadt az indulóknak. Két éve Jeremy Evans nyert, tavaly pedig Terrence Ross lett az első.

Az idei verseny más lesz, mint az eddigiek. Három-három induló lesz keletről és nyugatról is. Mindkét konferencia játékosai először 90 másodpercet kapnak, hogy annyi és olyan zsákolást mutassanak be, amennyit és amilyet akarnak. A zsűri eldönti, hogy melyik konferenciáé volt a jobb produkció összességében, a nyertes döntheti el ki ki ellen induljon a következő körben.

A második kanyar már "vérre megy": mindkét konferenciából kiválasztanak egy-egy embert, akiknek be kell mutatniuk egy-egy zsákolást. A győztes csapata kap egy pontot. Az a konferencia győz, amely előbb nyer meg három ilyen ütközetet. Az indulók:

Kelet: Paul George (Indiana Pacers), Terrence Ross (Toronto Raptors), John Wall (Washington Wizards)

Nyugat: Harrison Barnes (Golden State Warriors), Damian Lillard (Portland Trail Blazers), Ben McLemore (Sacramento Kings)

A versenyszám a 02:30-kor kezdődő szombati eseménysorozat utolsó programja lesz.

A teljes szombati programhoz találtok élőképes streamet ezen a linken!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus