All-Star Beharangozó: Újoncok-Másodévesek

Szombat hajnalban a Rising Stars Challenge (leánykori nevén az újoncok meccse) kerül megrendezésre az All-Star Gála keretein belül. Ezúttal Chris Webber és Grant Hill lesz a két tiszteletbeli edző, akik már egy hete kiválasztották csapataikat a legjobb elsőévesek és másodévesek alkotta bő keretből. Megnézzük, kinek hogy sikerült a csapatépítés, kik a legnevesebb hiányzók – és egy félig komoly esélylatolgatás sem maradhat el.

Team Webber

Várható kezdőcsapat: Victor Oladipo, Michael Carter-Williams, Trey Burke, Anthony Davis, Jared Sullinger. 

Cserék: Kelly Olynyk, Tim Hardaway Jr., Steven Adams, Mason Plumlee. 

Ha az egykori Kings-ikon Chris Webber három szempont szerint válogatta ki a csapatot - minél több újonc legyen benne, minél több keleti és minél kevesebb swingman – akkor maradéktalanul elégedett lehet a "drafttal". A csapata olyan, mintha túl sokat játszott volna fantasy-vel: hasznos játékosok egész sora van a csapatban, az összetétel meg nem érdekes. Az Év Újonca Díj három legesélyesebbje, MCW, Oladipo és Burke ide került, ráadásul a három hátvéd valószínűleg sűrűn lesz együtt a pályán – nagy kérdés, hogy kinek a kezébe adja Webber a karmesteri pálcát. Vagy Carter-Williamsébe, vagy Burke-ébe - feltevésünket arra a komoly szakmai szempontra alapozzuk, hogy a Magicben és a Jazzben nem játszott anno Webber, a Phillyben viszont igen (ez szól MCW mellett), ugyanakkor Trey Burke Webber egykori csapatát, a Michigan Wolverinest vitte el a tavalyi NCAA döntőjéig. 

A magasembereknél már konzervatívabb volt a "mester", hiszen a tavalyi év draftelsője mellett azt a Jared Sullingert vitte el, aki a Celtics bukdácsolása ellenére kiváló szezont fut. Sullinger a triplán túlról is képes veszélyt teremteni, Anthony Davis pedig fantasztikus szezont fut, végül a főmeccsre is meghívták – ez alapesetben hátrány szokott lenni, hiszen ezek a játékosok nem játszanak sokat pénteken. Idén viszont New Orleansban rendezik a gálát, Davist pedig annyiszor akarja látni a pályán a hazai nagyérdemű, amennyiszer csak lehet. Davis elhozásával tehát extra motivált játékost szerzett Webber – és egyúttal a közönség szimpátiáját is maga és csapata mellé állította. 

A kispadon ott találjuk a kiválóan védekező új-zélandi Steven Adamset, a nagyszerű rugókkal megáldott magasembert, Mason Plumlee-t – mellettük két kinti tüzér, Tim Hardaway Jr. és egy újabb bostoni, Kelly Olynyk tehet arról, hogy a jó irányítók betörései által a triplavonal környékén keletkezett óriási lyukakat jól kihasználják. Tim Hardway Jr. egyébként Burke hátvédtársa volt a Michigannél, ők összeszokott párost alkothatnak. 

 

Team Hill

Várható kezdőcsapat: Damian Lillard, Bradley Beal, Harrison Barnes, Terrence Jones, Andre Drummond. 

Cserék: Jonas Valanciunas, Dion Waiters, Giannis Antetokounmpo, Miles Plumlee (Pero Antic helyett). 

Grant Hill, a zseniális kosarasból egyelőre átlagos televíziós műsorvezetővé avanzsáló kiscsatár más elvek alapján építette fel csapatát, az összetétel jobban emlékeztet egy átgondolt taktikára – vagy Hill inkább az NBA2K14-et részesíti előnyben a fantasy-vel szemben. Kicsit közelebbről megnézve a keretet az is feltűnhet, hogy eredetileg hét másodévest hívott meg (Antic kidőlése után ez a szám nyolcra emelkedett), felmerül az emberben, hogy az előző évadban még valamennyire aktív kosaras Hill testközelből (vagy legalábbis a kispadról) szerezhetett közelebbi élményeket ezekről a játékosokról. 

Mindenesetre a várható kezdőötös összetétele közelít az ideálishoz: klasszis, főmeccsre is meghívott tavalyi Év Újonca irányító (Lillard), klasszikus dobóhátvéd (Beal), atletikus kiscsatár és erőcsatár (Barnes és Jones) – centerben pedig egy valódi vadállat (Drummond). Parádé, legalábbis papíron. Mivel azonban csereirányító nincs, a sűrű hétvégét lebonyolító Damian Lillardnak sokat kellene játszania, ami lehet, hogy nem fog megtörténni – ebben az esetben főhet Hill főedző feje. A kezdőötös többi tagja viszont alapvetően "ráér", ami "komoly" gondok elé állíthatja az ellenfelet. 

A cseresorban ott találjuk a pontszóró Dion Waiterst, a kiváló centert, Jonas Valanciunast, illetve a dobóhátvédtől centerig bármit eljátszó görög Jolly Jokert, Giannis Antetokounmpo-t. A macedón Pero Antic sokoldalúsága, térlátása, 31 és fél évének minden rutinja hiányozni fog, cserébe viszont Hill megkapta egykori csapata, a Suns idén berobbanó magasemberét, Miles Plumlee-t. Ő ráadásul Hill alma materéből, a Duke-ról érkezett - az rejtély, hogy a szintén Duke-nevelés "kistesó", Mason Plumlee hogyan kerülhette el Hill mester figyelmét a drafton, de az élet javította ezt a hibát. 


Tipp az eredményre

Hill csapata nagyon jól néz ki, annyira Grant Hillesen, Duke-osan és Mike Krzyzewski-sen letisztult, szakmailag hibátlan és nagybetűsen profi, hogy papíron nincs ellenfelük. Ugyanakkor a hip-hopot és a bikinivonal alá letolt nadrágot a kosárlabdába behozó Fab Five egykori alapembere, Webber csapatában érezzük a váratlant, a vagányságot, az elszabadulni vágyó vad csikók szilajságát, úgy összességében a közhelyek és a sablonok hiányát. Nehéz döntés, de most egy kicsit Webbernek szurkolunk – azért is, hogy az 1992-es NCAA-döntővel ellentétben most neki legyen egy kis sikerélménye, ne Hillnek. 

A hiányzók

A tavalyi elsőéves játékosokból Damian Lillard, Bradley Beal, Anthony Davis, Andre Drummond, Harrison Barnes és Dion Waiters most is itt van. Michael Kidd-Gilchrist, Tyler Zeller, Andrew Nicholson és Alex Shved azonban csak tévén követheti az összecsapást – helyettük Terrence Jones, Jonas Valanciunas, Miles Plumlee és Jared Sullinger került be, megkérdőjelezhetetlenül. 

Az újoncok közül a legnagyobb távolmaradó a draftelső Anthony Bennett, aki Kwame Brown után a második 1/1-es, akit nem hívnak meg erre a gálameccsre újoncként. Bár mostanában kezd magára találni, D-Ligába leküldött újoncokat nem szokás ide invitálni. Ugyanakkor nem csak ő ragadt be NBA-pályafutása rajtjánál: a tavalyi Top 10 draftoltból csak Oladipo és Burke lesz itt, ők nem: Otto Porter, Cody Zeller, Alex Len, Nerlens Noel, Ben McLemore, Kentavious Caldwell-Pope és CJ McCollum. Közülük egyedül Noel az, aki a pályán nem bizonyíthatott, így ha idén nem épül fel sérüléséből, akkor ő jövőre tölti újoncévét. 
 

Team Webber – Team Hill (Rising Stars Challenge)
Feldobás: február 15. szombat, hajnali 3:00

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus