Andrew Wiggins óriási karriercsúcsával nem bírt a Lakers

Wiggins ihletett napot fogott ki - 133 pontig jutott a GSW - a cseresor hozta a Cavs-győzelmet - Ibaka örülhetett az OKC ellen.

Tizenegy ponttal javította meg korábbi rekordját Andrew Wiggins és az ő vezérletével szétdobta a Lakerst a Minnesota az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Szoros találkozón, a cseresor komoly segítségével gyűrte le a Charlotte-ot a címvédő Cleveland, pontzáporos meccsen verte meg a Sunst a Golden State, hozta a kötelezőt a Portland, az Orlando viszont bravúrgyőzelmet aratott Oklahoma City-ben, hiába jutott 41 pontig Russell Westbrook.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Cleveland Cavaliers – Charlotte Hornets 100-93

Nagyon kellett a cseresor. Az első negyedben még működött a Cleveland gépezete és vezettek is tíz ponttal a hazaiak, innentől azonban összekapta magát a Hornets és fej-fej mellett haladtak a felek. Tyronn Lue erre reagálva nem félt drasztikusan belenyúlni a csapatba, Irving, Love és Thompson sem került pályára egyáltalán a negyedik negyedben, James mellett Frye, Shumpert, Jefferson és McRae játszotta végig a záró etapot. Az addig szenvedő James velük javult fel (19 pontjából 11-et dobott ekkor öt gólpassz mellett), de Frye volt az igazi megmentő: 20 pontjával és 6/12 triplájával nagy lökést adott gyengélkedő csapatának. Ez a sor végül a pontok mellett kellően megfogta a Hornets játékát is, így a bokasérülés miatt hiányzó JR Smith nélkül is megnyerte a találkozót a bajnok.

Közel állt a Charlotte. A harmadik negyed után még a Hornets vezetett, de a záró etap első felében nem találtak megoldást a Cleveland ötösére és a hazaiak tíz pont körüli előnybe kerültek – ezt már nem tudta ledolgozni Steve Clifford csapata. Védekezésben remekül megvalósították, amit elterveztek és borzasztóan megnehezítették a Cavs dolgát, de a 37,9%-os mezőnymutató jelzi, hogy ők is szenvedtek támadásban – Kemba Walker szerint fejben követtek el túl sok hibát, pedig komoly esélyük volt a győzelemre.

A Cavaliers legjobb dobói: Frye 20/18, Irving 19/3, James 19/6
A Hornets legjobb dobói: Walker 21/12, Williams 16/9, Batum 15/3

Oklahoma City Thunder – Orlando Magic 117-119

Serge Ibaka bosszúja. Remekül kezdett a Magic, a vendégeken nyoma sem volt az utóbbi meccseken látott tanácstalan erőlködésnek – folyt a labda, ültek a játékok és termelték a kosarakat. A második negyedben már húsz pont feletti előnyben volt Frank Vogel csapata, de még a szünet előtt közelített az OKC, majd a harmadik negyedben át is vette a vezetést a hazai alakulat. A záró etap szorosan alakult, egy perccel a vége előtt négy ponttal vezetett a Thunder, de előbb Payton, majd Fournier is bepörkölt egy-egy triplát, Westbrook büntetőt hibázott és az utolsó pillanatban még esély nyílt a Magic előtt: érkezett Serge Ibaka és a dudaszó pillanatában a gyűrűbe küldte a győztes dobást. A Thundert nyáron elhagyó magasember így „kivégezte” volt csapatát, de egyébként is berámolt 31 pontot kilenc lepattanó és négy blokk mellett, nem tudtak vele mit kezdeni Adamsék. Összességében idei legjobbját hozta az Orlando, bőven 50% feletti mezőnymutatóval, csak kilenc adott labdával – jól jelzi a helyzetet, hogy még Elfrid Payton is berámolt három triplát…

A brutális Westbrook sem volt elég. Most mindent megtett a Thunder vezére, iszonyatosan hatékony estét produkált: 41 pontját 14/21-es (!) mezőnymutatóval érte el, leszedett 12 lepattanót, kiosztott 16 gólpasszt és mindössze két labdát adott el. Egyedül az öt kihagyott  büntetője és az utolsó támadásnál elrontott duplája miatt lehet elővenni, hiszen kétszer is hibázott clutch helyzetben és ha csak az egyiket bedobja, nyer a Thunder, de egy ilyen tripla-dupla után nem feltétlenül benne kell keresni a hibát – sokkal inkább a védekezésben. Az most is látszott, hogy az ellenfeleket túldobni nem nagyon tudja ez az OKC és ha nem találnak vissza ahhoz a védekezéshez, amit láttunk tőlük már több meccsen keresztül, akkor komoly bajban lesznek – most már sorozatban három vereségnél tartanak.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 41, Kanter 16, Roberson 14/6
A Magic legjobb dobói: Ibaka 31/6, Payton 23/9, Fournier 21/9

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 125-99

Wiggins a mezőny felett. Zach LaVine térdfájdalmak miatt kihagyta ezt a meccset és Nemanja Bjelica került be a Wolves kezdőjébe, így magasabb szerkezetre váltott Tom Thibodeau – Andrew Wiggins kettest játszott Rubio mellett. A korábbi 1/1-es aztán élete meccsét produkálta poszttól függetlenül, 47 pontos karriercsúcsig jutott (korábban 36 volt a rekordja), 21 mezőnykísérletéből 14, 22 büntetőjéből pedig 17 vágódott a gyűrűbe és egymaga annyi pontot szerzett, mint a teljes Lakers-kezdőötös – elképesztő formában játszott. Mellette egyébként Bjelica is karriercsúcsot hintett (24 pont, 5/9 tripla, 8 pattanó, 3 labdaszerzés), a Wolves pedig természetesen az első perctől kezdve uralta a találkozót – viszont a nagy előny ellenére Wiggins és Bjelica 41, Towns 39 percet játszott, Thibodeau nem bízta a dolgot a véletlenre…

Nagy pofon. Az utóbbi találkozókon minden rózsás volt a Lakersnél, de most amellett, hogy nem találtak megoldást Wigginsre, a támadójátékuk sem működött – a cseresor több pontot szerzett, mint a kezdők, de ők sem tudták visszahozni a csapatot a meccsbe. Ezúttal a rohanásból sem ők jöttek ki jobban, 17 eladott labdájukból 21 pontot szórt a Minnesota, Luke Walton szerint pedig túl sok büntetőt engedélyeztek a hazaiaknak, főleg Wigginsnek – így is 6-5-re állnak és lezárták az idegenbeli túrájukat, legközelebb a Brooklynt fogadják.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 47/6, Bjelica 24/15, Towns 22/6
A Lakers legjobb dobói: Williams 17/6, Clarkson 14, Randle 14/3

Golden State Warriors – Phoenix Suns 133-120

Megizzadt a Warriors. Káprázatos támadójátékkal rukkolt elő a GSW, Durant 29 pontja mellett Curry és Thompson is elérte a harmincat, de Draymond Green (14 pont, 7 pattanó, 11 gólpassz) is hozzátette a magáét – parádésan működött a gépezet elöl. Hátul azonban közel sem dolgoztak ilyen hatékonyan, a Suns úgy szerzett pontot, ahogy akart, így végig szorosan alakult a találkozó, nem tudott megnyugtató előnyt kiharcolni a Warriors – olyannyira nem, hogy öt perccel a vége előtt még a Phoenix vezetett. Ekkor jött azonban elsősorban Thompson, hozzátett Livingston és megléptek a hazaiak pár ponttal, ezt az előnyt pedig már meg tudták tartani a végéig, de a győzelem ellenére Kerr, Green és Thompson is arról beszélt, hogy ennél sokkal jobban kell védekezniük. Érdekesség: a GSW sorozatban negyedik meccsét zárta legalább 30 gólpasszal és legalább 50%-os mezőnymutatóval.

Ez a stílus fekszik a Sunsnak. Egy nappal korábban NBA-csúcsot jelentő 107 dobást vállalt a gárda a Brooklyn ellen, most „megálltak” 90-nél Warrenék – partnerek voltak ehhez a meccshez, ők sem bonyolították túl a játékaikat. Persze legyen bármekkora tűzereje is egy csapatnak, a Warriors otthonában nem nagyon lehet pontháborúval, védekezés nélkül nyerni, főleg nem egy back-to-back második felén – közel állt a Phoenix, de az utolsó percekben túldobták őket Duranték.

A Warriors legjobb dobói: Curry 30/15, Thompson 30/15, Durant 29/6
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 20/3, Warren 20, Booker 19/3

Portland Trail Blazers – Denver Nuggets 112-105

A harmadik negyed döntött. Félidőben még 57-50-re vezetett a Nuggets, kihasználták a vendégek a Blazers védekezésbeli hibáit, de a harmadik játékrészben fordult a kocka: ezt a tizenkét percet 36-15-re nyerte a Portland és innentől kézben tartotta a meccset. A hazai alakulat élére ezúttal is Damian Lillard (32 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés, 15/15 büntető) állt, de a teljes kezdőötös kitett magáért, így az utóbbi hat találkozójából ötödik győzelmét aratta Terry Stotts csapata.

Süllyed a Denver. Kissé átalakult a Nuggets kezdője, Jokics helyén Faried volt a négyes és Nelson is ott volt Mudiay mellett, de csak az első félidőben volt meg igazán a ritmus a csapatnál. A padról remekül szállt be Murray és Chandler is, de az első sor komoly hátrányt szedett össze a harmadik negyedben, a záró etapban pedig már hiába hajrázott a társaság, a Blazers lemenedzselte a mérkőzést. Összességében 40% alatt maradtak mezőnyből és a biztató rajt óta sorozatban negyedik vereségüket szenvedték el – csütörtök hajnalban a Phoenixet fogadják Gallinariék.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/9, McCollum 21/6, Harkless 17/6
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 19/9, Murray 19/15, Faried 18, Chandler 18

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus