Antetokounmpo MVP-formában, Williamson és Doncic sem viccel

Csapatszinten a Boston, a Philly, a Pacers és a Washington is jól nézett ki - nézzük, hogy mi történt az NBA-előszezon hajnali játéknapján. 

 

Indiana Pacers - Chicago Bulls 105-87

A Pacers komolyan vette. Az Indiana oldalán 27-31 percet játszott a kezdőöötös, úgyhogy abszolút az alapszakaszra készítették a rotációt és a továbbra is sérült Victor Oladipón kívül ott is volt mindenki, aki igazán számított. A terhek és a labdák szépen meg is oszlottak, a kezdőből csak Domantas Sabonis (8 pont, 14 lepattanó, 3 gólpassz) nem érte el a tízpontos határt, Myles Turner elöl-hátul villogott (13 pont, 2/3 tripla, 7 lepattanó, 3 gólpassz, 2 labdszerzés, 5 blokk), Malcolm Brogdon (14 pont, 3/4 tripla, 4 gólpassz) és Jeremy Lamb is jól mozgott, a padról pedig Doug McDermott és Edmond Sumner is kétszámjegyű ponttermést tett be a közösbe. A tartalékos Bulls ellen így összességében kérdés nélkül nyertek, a nagyszünetben 13, a harmadik negyed végén 20 pont volt az előnyük, de javítanivaló azért akad: 27 alkalommal adták el a labdát és rengeteg pontot kaptak ezekből, illetve a dobásuk (44% mezőnyből, 9 kihagyott büntető) sem volt még az igazi. 

A Chicago pihentetett. A Bullsnál egyáltalán nem az alapszakasz-rotáció játszott, sőt, a kezdőből Satoransky, LaVine, Porter, Markkanen és Carter Jr. sem lépett pályára, ráadásul Young, Hutchison és Harrison is kihagyta a mérkőzést. Így nagy terepet kapott az újonc irányító, Coby White, aki igyekezett is bizonyítani és messze kilógott most csapatából felfelé: rajta kívül senki nem jutott tíz pont fölé, ő viszont bevert 24-et, közte 4/9 triplával, egyedül benne volt tűzerő - az más kérdés, hogy irányítóként 0 gólpasszal zárt, igaz, Kris Dunn révén volt más is, aki szervezzen. Mindenesetre a Chicago ebben a formában nem volt egy súlycsoportban a Pacersszel, úgyhogy összességében sima vereség lett a vége, következőleg majd a Toronto ellen lépnek pályára.

A Pacers legjobb dobói: Warren 17/3, Brogdon 14/9, McDermott 14/9
A Bulls legjobb dobói: White 24/12, Arcidiacono 10, Simon 10

Orlando Magic - Boston Celtics 75-100

Már-már erőt demonstrált a Boston. Olyan első negyedet produkált a Celtics, amelyet előszezonban nem nagyon szoktunk látni, nagyon pörgött a gárda, határozottan és agresszíven védekezett, támadásban pedig szintén megvolt a ritmus és nagyon ültek a dobások - 35-11-re hozta ezt a játékrészt Brad Stevens csapata, innentől a meccs sorsa már nem lehetett kérdéses. Kemba Walker kihagyta a találkozót, de így is parádézott a gárda, a kezdőben Marcus Smart és Daniel Theis is nagyon jól működött és bár egyénileg nem jöttek az extrák, most nem is volt rájuk szükség, elég volt a jó védekezésből indulni és a kijátszott helyzeteket bedobni - az előző felkészülési meccshez képest egészen mást mutatott meg a Boston. Az összességében magabiztos, kérdés nélküli győzelem mellett ez a játék is biztató lehet számukra, a fiatalok és a cserék közül többen is meg-megvillantak, úgyhogy bizakodva várhatják a Cavs elleni folytatást.

Elveszett a Magic. Az elmúlt három edzőmeccsen kifejezetten jól nézett ki az Orlando, most viszont már a feldobástól csak keresték önmagukat a Nik Vucsevicset nélkülöző hazaiak - támadásban érthetetlen dolgokat produkáltak, a Celtics védekezése finoman szólva sem ízlett nekik, úgyhogy pillanatok alatt elvesztették a találkozót. Az első negyed 4/20-as mezőnymutatója (míg a túloldalon a Boston csak triplából hatot vert be) mindent elárul és később is csak szenvedtek, Aaron Gordon 1/14 jó dobással zárt, Evan Fournier pontot sem szerzett és most az Isaac-Bamba páros sem tudott segíteni - nagyon nem állt a helyzet magaslatán most az együttes, kíváncsian várhatjuk, hogy a Philly ellen melyik arcát mutatja majd. 

A Magic legjobb dobói: Ross 21/12, Frazier Jr. 10, Aminu 9/3
A Celtics legjobb dobói: Tatum 15/6, Smart 14/12, Brown 11

Detroit Pistons - Cleveland Cavaliers 109-105

Leadta nagy előnyét a Cavs. Most játszotta első edzőmeccsét NBA-csapat ellen a Cleveland és meglehetősen jól nézett ki az együttes játéka, az első negyedet hét ponttal nyerte meg, a záró etapot 11 egységnyi fórral kezdhette, de vezetett 19-cel is - hogy aztán a végén jöjjön az összeomlás és a vereség. Collin Sexton (24 pont, 3/5 tripla, 9/10 büntető) ponterősen játszott, Tristan Thompson is jól mozgott (15 pont, 8 lepattanó, 7/11 mezőnyből), a padról Brandon Knight és Jordan Clarkson is elérte a tízpontos határt, csapatszinten pedig egészen jól védekeztek, valamint kontrollálták a tempót - sokáig az történt, amit ők szerettek volna, ráerőltették akaratukat az ellenfélre. Beilein mester szerint nagyrészt jól hajtották végre a megbeszélteket, úgyhogy ezzel elégedett, a meccs végével viszont természetesen nem, addigra elfáradtak minden téren, a hajrában pedig rengeteg apró, de jelentős hibát követtek el, amelyeket megbüntetett a Detroit. Ennél is nagyobb ijedtségre adott okot Darius Garland sérülése, az újonc az első negyedben elcsúszott, a lábához kapott, kezelni is kellett, de később pár percre még vissza tudott térni, úgyhogy valószínűleg nincs gond. 

Csak a clutch játékok mentek a Pistonsnál. A Detroit pihentette ezen a meccsen Blake Griffint és nélküle azért egészen másképp néztek ki, ne szépítsük, simán megverte őket a Cleveland három negyeden keresztül. Reggie Jackson és Andre Drummond is elég pontatlanul játszott, Derrick Rose, Luke Kennard és Thon Maker próbált némi energiát hozni a kispadról, a kezdőben pedig kisebb meglepetésre Bruce Brown (15 pont, 5 lepattanó, 7 gólpassz, 4/6 mezőnyből) volt az, akit igazán dicsérni lehet - csapatszinten viszont csak 4/22 triplájuk esett be, rosszul büntetőztek, egyszerűen gyengébbek voltak, mint a Cavs. A negyedik negyedben aztán kozmetikázták az estét és megnyerték a meccset, a végén kihasználták a Cleveland hibáit, de az előszezonban ennek még nagy jelentősége nincs, sokkal aggasztóbb számukra az, hogy igazán jól még egyik meccsükön sem játszottak, sőt...

A Pistons legjobb dobói: Drummond 15, Jackson 15/3, Brown 15, Rose 15
A Cavaliers legjobb dobói: Sexton 24/9, Thompson 15, Knight 11/6

New York Knicks - Washington Wizards 99-115

Jól dobott a Wizards. A fővárosiak gyengén kezdték a meccset, nagyon hamar tíz pont feletti hátrányba kerültek, de már az első negyed végére sikerült ezen javítani, a második játékrészben pedig valósággal szétlőtték ellenfelüket: 41-17-re (!) nyerték ezt a tizenkét percet, úgyhogy a nagyszünetben már nagyobb előnnyel vezettek. Bradley Beal eddigre beszórt 21 pontot, de rajta kívül többen is jó számokkal zárták az estét: Mo Wagner megint villogott (18 pont, 4/7 mezőnyből kezdőként) Jordan McRae (15 pont, 3/3 tripla) és Justin Anderson (15 pont, 5/11 tripla) a padról hozott komoly tűzerőt és ők adták meg a játék alapját - a Wizards 19 hármast bombázott be összesen, méghozzá 46%-os hatékonysággal. Ennek köszönhetően a második félidőben már kézben tartották az eseményeket és nem engedték vissza a New Yorkot annak ellenére, hogy a kezdők a nagyszünet után már nem nagyon kerültek pályára, Beal, Bonga és Smith megállt 18-19 percnél, Bryant és Wagner pedig 24-24-et játszott - az újonc Rui Hachimura ezúttal pihentetés miatt nem lépett pályára.

Csak pár perc jutott a Knicksnek. Szenzációs védekezéssel és labdajáratással, látványos játékkal kezdte a meccset a hazai alakulat és 30-15-re vezetett már, amikor megérkezett a Wizards is és onnantól már nem nagyon osztottak lapot a New Yorknak - következett egy 36-6-os fővárosi futás és a hátralévő időben már nem volt esélye a társaságnak. A magasemberek nem igazán találták a helyüket, Mitchell Robinson alig játszott faultgondok miatt, Taj Gibson se került sokat pályára, Julius Randle és Bobby Portis rengeteget hibázott, ráadásul az ő gondjaikat csak tetézte, hogy a kezdő irányító, Elfrid Payton 0/9-es mezőnymutatót (!) szenvedett össze - így azért nehéz lett volna nyerni, főleg egy ilyen jól dobó Wizards ellen. A pozitív oldalon Marcus Morrist (21 pont, 6 lepattanó, 8/13 mezőnyből) említhetjük és mást senkit, Allonzo Trier néhány szép kosár mellett produkált hajmeresztő dolgokat is, az újonc RJ Barrett 35 perc alatt, 6/15-ös mezőnymutatóval szedte össze 15 pontját, úgyhogy bőven lenne min javítani a csapat számára.

A Knicks legjobb dobói: Morris 21/9, Barrett 15/6, Randle 14/3, Trier 14/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 21/6, Wagner 18/6, McRae 15/9, Anderson 15/15

Charlotte Hornets - Philadelphia 76ers 87-100

Kérdés nélkül. Joel Embiid hiányában is egyértelmű volt a Sixers sikere, a kezdők kiválóan játszottak és sokkal magasabb szintet képviseltek, mint a továbbra is harmatos Charlotte, úgyhogy az első negyed 33-14-es Philly-vezetéssel ért véget, amely után már csak a pontos végeredmény volt kérdéses. Ben Simmons ezúttal nem vállalt el triplát, de most is jól játszott (15 pont, 5 lepattanó, 4 gólpassz, 6/8 mezőnyből, 23 perc), Josh Richardson is nagyon aktív volt (18 pont, 4 gólpassz, 7/14 mezőnyből, 3 blokk), Al Horford is bizonyította értékét (11 pont, 9 lepattanó, 3 gólpassz, 3 labdaszerzés, 2 blokk) és Tobias Harris is bevert 16 pontot 8 lepattanóval - a kispad ugyan elég rövidnek tűnt, eladtak 21 labdát, illetve a triplájuk 30% alatt maradt, de ez ezen a meccsen egyáltalán nem okozott nekik problémát. Egyelőre pontosan úgy néznek ki, ahogy egy keleti élcsapatnak október első felében kell, ráadásul az újonc Matisse Thybulle 18 perc alatt négy labdaszerzéssel, egy blokkal, összességében parádés védekezéssel jelentkezett, őt is érdemes kiemelni. 

Még mindig sehol sincs a Hornets. Sorozatban a harmadik előszezon-meccsen is energia, tűz, lendület nékül játszott a Charlotte, ami különösen az első negyedben volt feltűnő, később már valamelyest sikerült kiegyenlíteni a mérkőzést - hiába, pár perc alatt kikaptak, a folytatás már csak részletkérdés volt. Nic Batum és Marvin Williams hiányára ezt nem lehet fogni, csapatszintű problémáik vannak eddig, a festékben mintha nem is akarnának védekezni és támadásban sem tudják, hogy mit kellene tenni - Terry Rozier sem tudott segíteni (10 pont, 2 gólpassz, 5/15 mezőnyből), a 17 pontos Dwayne Bacon sem dobott jól, Malik Monk pedig csak hat percet játszott. Pozitívumként az újonc PJ Washingtont lehet kiemelni, aki rögtön bevert egy hármast és kiosztott egy szép gólpasszt, végül 10 pontot, 5 lepattanót, 3 gólpasszt, 4 labdaszerzést és 2 blokkot jegyzett, ő volt az egyetlen, aki maximálisan hozzátette, amit kellett.

A Hornets legjobb dobói: Bacon 17/3, Bridges 12/3, Zeller 12
A 76ers legjobb dobói: Richardson 18/9, Harris 16/6, Simmons 15

New Orleans Pelicans - Utah Jazz 128-127

Williamson talpra ugrasztotta a közönséget. Az 1/1-es újonc eddig kiváló előszezont fut és ezen a mérkőzésen is bizonyította, hogy milyen potenciál rejlik benne, támadásban ezúttal sem tudtak vele mit kezdeni, hiába védte a gyűrűt a túloldalon egy bizonyos Rudy Gobert. Williamson az első félidőben is beszórt már tíz pontot, rögtön a meccs elején elsüllyesztett egy triplát is, de a fordulás után még inkább elkapta a fonalat és végül 23 perc alatt 26 pontig jutott 9/12-es mezőnymutatóval, valamint 7/9 büntetővel, ráadásul ez idő alatt +13-ban volt vele a Pelicans - több látványos megmozdulást is bemutatott, voltak 2+1-ei, a New Orleans-i közönség pedig ezeket látva többször is felugrott a helyéről. Mellette emeljük még ki a másik újoncot, Nick Alexander-Walkert, aki a padról beszállva alig 16 perc alatt rámolt be 22 pontot (4/5 tripla) és szintén parádézott, de Brandon Ingram (18 pont, 6 lepattanó, 3 gólpassz), Lonzo Ball (15 pont, 2/5 tripla) és Frank Jackson (14 pont, 6/10 mezőnyből) is tíz egység fölé jutott - ugyan Holiday, Okafor, Moore és Miller is hiányzott, de így is jól játszott a Pelicans. Végül a győzelem is összejött, a negyedik negyedben Williamson és Alexander-Walker villanásaival ledolgozták a hátrányukat, majd a hajrát már a cseresorok vívták meg és egy másodperccel az órán goaltendinget fújtak Jarrell Brentley-re, úgyhogy Javon Bessé lett a győztes kosár. 

Ingles a padon. A harmadik meccsen most már azért minden fontos játékost bevetett Quin Snyder, ennek pedig az lett az eredménye, hogy az utóbbi évek csapatának egyik legfontosabb láncszeme, Joe Ingles a kispadon találta magát a Jazznél - a Conley-Mitchell-Bogdanovic-O'Neale-Gobert ötös kezdett, míg az ausztrálnak be kellett érnie csereként kapott 25 perccel. Végül gyakorlatilag második számú irányítóként működött (2 pont, 8 gólpassz), a kezdő pedig jól nézett ki ebben a formában, egyedül Mitchell dobott gyengébben (10 pont, 7 gólpassz, 4/11 mezőnyből), de Conley jó volt (13 pont, 7 gólpassz, 3/5 tripla), Bogdanovic is tette a dolgát (15 pont, 8 lepattanó, 3 gólpassz, 3/5 tripla), O'Neale 4/6 hármassal húzta szét a pályát, Gobert pedig rontott mezőnykísérlet nélkül jutott el 15 pontig. A kezdővel pár ponttal jobbak is voltak a Pelsnél, de a rotációk azért ezen az estén elég eltérőek voltak a két csapat viszonylatában, a cserék közül azonban mindenképpen emeljük még ki Jeff Greent, aki 20 pontot szórt 8/9-es mezőnymutatóval - összességében rendben volt most a Utah, a végén a győzelem nem jött össze, de ez most másodlagos, hibák persze vannak, de támadásban működött a gépezet az új játékosokkal, úgyhogy van mire építeni.

A Pelicans legjobb dobói: Williamson 26/3, Alexander-Walker 22/12, Ingram 18
A Jazz legjobb dobói: Green 20/6, O'Neale 16/12, Bogdanovic 15/9

Dallas Mavericks - Milwaukee Bucks 111-118

Antetokounmpo elképesztő. A görög MVP már az előző, egyben első edzőmeccsén is szenzációs volt, de erre most még rátett egy lapáttal és alig 23 perc alatt is elkápráztatta a közönséget - 34 pontig jutott, 13/20 dobása beesett, ebben volt 3/4 tripla is, nem hibázott büntetőt, leszedett 11 lepattanót és kiosztott 4 gólpasszt is. Vele egyszerűen nem lehetett mit kezdeni és úgy is sikerre vitte a Milwaukee-t, hogy mellette a többi négy kezdő összesen 16 pontot szerzett és hogy az alapötösből csak Khris Middleton játszott - Bledsoe sérült, Matthews és Brook Lopez pedig pihenőt kapott. Giannis mellett még DiVincenzo az, akit ismét dicsérni lehet, 14 pontot dobott és neki eddig remek előszezonja van, illetve magas poszton Ersan Ilyasova (18 pont, 5/7 tripla), valamint Dragan Bender (17 pont, 3/5 tripla, 6 lepattanó, 3 gólpassz, 2 blokk) is hozta a szükséges spacinget - Bledsoe sérülését leszámítva minden rendben van a Bucksnál és amíg Antetokounmpo így játszik, addig nagy gondjuk nem lehet...

Doncic is varázsolt. Nem akart nagyon lemaradni Antetokounmpótól a Mavs másodéves vezére sem, úgyhogy ő maga is nagyon csipkedte magát: végül 23 perc alatt 27 pontot termelt, beesett 5/8 triplája, 10/11 büntetője, emellett pedig hét lepattanót is megkaparintott. A szlovén játékos ezúttal is maximálisan csapata legjobbja volt és bár nem tudtak nyerni, ez nem feltétlenül rajta múlt - a még bizonytalan Kristaps Porzingis viszont sokat hibázott (11 pont, 5 lepattanó, 4/13 mezőnyből, 2/9 tripla), illetve az sem tett jót, hogy Delon Wright 0 pontot szerzett a kezdőben. A padról Boban Marjanovics (16 pont, 8 lepattanó 16 perc alatt), Justin Jackson (13 pont, 3/6 tripla) és Jalen Brunson (12 pont, 4 gólpassz 12 perc alatt) is hozzátette, amit kellett, de az első és a harmadik negyedet összesen 18 ponttal vesztették el, ezt pedig nem tudták ledolgozni, hiába vitték el simán az utolsó játékrészt. 

A Mavericks legjobb dobói: Doncic 27/15, Marjanovics 16, Jackson 13/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 34/9, Ilyasova 18/15, Bender 17/9

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus