Anthony Davis történelmet írt, a Pelicans is legyőzte a Thundert

43 ponttal állt a franchise-lista élére AD - Lillard mérföldkőhöz ért - parádéztak a Boston fiataljai - nem hibázott a GSW.

24 évesen a pontokat és a lepattanókat tekintve is a franchise első helyén áll Anthony Davis, aki ezúttal 43 egységgel vezette győzelemre a New Orleanst Oklahoma Cityben az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Hozta a kötelezőt a Warriors, parádéztak a Boston fiataljai, Donovan Mitchell 40 pontjával gálázott a Jazz, NBA-rekordot döntött a Hornets, visszatért Jabari Parker - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Charlotte Hornets - Indiana Pacers 133-126

Pontzuhatag. Már az első negyed megadta a találkozó alaphangját, a Hornets ugyanis 7/11 triplát és összességében 19/23 mezőnydobást süllyesztett el, felfoghatatlan hatékonysággal célzott a gárda, ennek pedig egy 49 pontos játékrész lett a vége - ez egyrészt a szezont tekintve NBA-csúcs, másrészt franchise-rekord egy negyedre vetítve. Az itt megszerzett előnyt vitte is végig a Charlotte és nem adta ki a kezéből a vezetést, bár lezárni csak a legvégén tudta a mérkőzést, mindenesetre a hátvédpár teljesítménye mindenképpen kiemelendő: a legutóbbi 38 pont után most 41-et (11/22 mezőnyből, 9 gólpassz) szórt Kemba Walker, míg mellette Nic Batum is bevert 31-et (11/18 mezőnyből, 7/11 tripla), ez a duó "levetítette az oktatófilmet" a Pacersnek. A pontzáporos győzelem után négymeccses nyugati túrára indul az együttes, az első állomás Phoenix lesz.

Csak kapaszkodott az Indiana. A vendégek támadójátékára sem lehetett különösebb panasz, a 35 pontos Victor Oladipo vezetésével többször is felkapaszkodtak négy-öt pontra, tartani tudták a lépést, de a kezdeti hátrány teljes eltüntetése nem ment, végigkísérte őket a találkozó folyamán. Védekezésben teljesen tehetetlenek voltak a Walker-Batum kettőssel szemben és kis túlzással bármit csináltak, abból kosarat kaptak, így pedig hiába dobtak ők is remekül, nem érhették utol ellenfelüket - sorozatban három győzelem után szenvedtek vereséget, most pedig jön a Philly elleni fontos összecsapás.

A Hornets legjobb dobói: Walker 41/15, Batum 31/21, Kaminsky 15/6
A Pacers legjobb dobói: Oladipo 35/9, Turner 19/3, Bogdanovic 18/6

Boston Celtics - Atlanta Hawks 119-110

Rozier élvezi a helyzetet. Kyrie Irving és Marcus Smart ezúttal sem tudott pályára lépni a Bostonnál, így megint Terry Rozier kezdett, aki legutóbb, amikor először jelölték az első ötösbe, egy tripla-duplával jelezte, hogy lehet rá számítani. Ezúttal még ezt is meg tudta fejelni és nagyon extra dobóformával, 6/8 triplát elsüllyesztve berámolt 31 pontot, amivel természetesen megdöntötte karriercsúcsát és győzelemre vezette csapatát, újabb extra produkcióval jelentkezett. Ráadásul mivel Marcus Morris sem játszott, többet kellett vállalnia az újonc Jayson Tatumnak is, aki hasonlóan impresszív estét produkált és 27 ponttal szintén karriercsúcsot döntött (11/19 mezőnyből, 4 labdaszerzés), mellettük hozzátett 19 egységet Jaylen Brown is, így bár elég hullámzó volt a meccs, de hozta a kötelezőt a Celtics - méghozzá úgy, hogy a fiatalok varázsoltak.

A harmadik negyedben dőlt el. Az első játékrészt hat ponttal megnyerte a lendületesen, agresszíven játszó Atlanta és még a nagyszünetben is vezetett két egységgel, a fordulás után azonban jött egy rövidzárlat, ami a meccsbe került a vendégek számára: 41-20-ra vesztették el a harmadik negyedet, több könnyű dobást engedtek a fonalat elkapó Bostonnak, az itt beszedett hátrányt pedig már nem lehetett eltüntetni. Hiába szórt 25 pontot Dennis Schröder, hiába döntött 31 ponttal karriercsúcsot Taurean Prince, hiába zárkózott fel még egyszer tízen belülre a Hawks, a Celtics nem rontotta el, így Mike Budenholzer alakulata holnap este New Yorkban javíthat.

A Celtics legjobb dobói: Rozier 31/18, Tatum 27, Brown 19/9
A Hawks legjobb dobói: Prince 31/15, Schröder 25/3, Belinelli 15/6

Brooklyn Nets - Los Angeles Lakers 99-102

Brook Lopez győzelemmel tért vissza Brooklynba. Évekig a Nets arca és alapköve volt a center, nyáron viszont elcserélték Los Angelesbe, ahol közel sem ilyen szerepet kell betöltenie - ezúttal viszont nagy szükség volt rá korábbi csapatával szemben. A meccs ugyanis viszonylag lassan zajlott, nem rohant a Lakers, kevés volt a pont, Lopez festékbeli hatása pedig nagyon kellett a győzelemhez: a center végül 19 ponttal és 3 blokkal zárt, ráadásul a hajrában elöl-hátul mutatott be clutch játékokat, betakarta például Allent és ő dobta a LAL utolsó kosarát is. Luke Walton alakulata elsősorban a kőkemény védekezésnek (a negyedik negyedben volt, hogy percekig nem kaptak pontot) és az 56-38-ra megnyert lepattanózásnak (18-5 a támadók aránya) köszönheti a győzelmét, így két vereség után javított idegenbeli túráján, most pedig utazik tovább Oklahoma Citybe.

Kevésbé volt kiegyensúlyozott a Nets. Amíg a rengeteg támadópattanónak és egy-két szép egyéni teljesítménynek (Randle, Hart és Ingram is dupla-duplázott, utóbbi két lepattanóra volt a TD-től) köszönhetően stabil tudott maradni a Lakers, addig a Brooklynról ez nem feltétlenül mondható el, voltak olyan hullámvölgyeik, amelyek a meccsbe kerültek számukra. Dinwiddie és Allen villogott leginkább, de az ex-Laker Russell is beszórt 15 pontot, a negyedik negyedben viszont jött egy több mint ötperces időszak, amikor egyáltalán nem találtak a gyűrűbe és ez idő alatt kilencpontos hátrányt szedtek össze. Innen ugyan még egyszer felkapaszkodtak, de két támadópattanó és Lopez két nagy játéka megpecsételte a sorsukat, az utolsó másodpercben Harris hármasa volt az utolsó esély, de az is kimaradt, így nagy csatában szenvedett vereséget Kenny Atkinson legénysége.

A Nets legjobb dobói: Dinwiddie 23/6, Allen 20, Russell 15/3
A Lakers legjobb dobói: Lopez 19/9, Randle 19, Ingram 16

Toronto Raptors - Portland Trail Blazers 130-105

A Raptors uralta a meccset. Nem volt kérdés a győztes kiléte, már az első negyedben nekiugrott ellenfelének a hazai csapat és nagyon hamar komoly előnyt épített ki - a játékrész végén 19 pont volt a különbség, a magabiztos előnyt pedig végig meg is tartotta az együttes. A több jó teljesítmény és a gördülékeny támadójáték mellett DeMar DeRozan extrája tette hozzá a pluszt, a hátvéd ugyanis rá nem jellemző módon 6/10 triplát pörkölt be és 35 ponttal zárt, ezzel alaposan megbolygatta a portlandi védekezést - szerinte nem erőltetett semmit, de ha üresen maradt, azt bizony elvállalta. A kintről csapatszinten is kiválóan dobó (19/40, a 19 szezoncsúcs) Toronto így 20-4-re javította hazai mérlegét, ami a liga legjobbja és következőleg is otthon játszik, ezúttal a Memphist fogadja.

Lillard mérföldköve. Ugyan négy győzelem és az NBA legjobbjának számító tizenegy januári siker után ezúttal sansztalanul kikapott a Portland, Damian Lillard mégis örülhet valami miatt: elérte ugyanis a tízezer pontot karrierje során. Ezzel a franchise történetében ő a leggyorsabb, aki megdobta ezt a határt, az aktív játékosok közül a negyedik, aki hat szezon alatt megcsinálta (LeBron James, Kevin Durant és Carmelo Anthony után) és rajta kívül csak Michael Jordan, LeBron James, Larry Bird, Nate Archibald, Pete Maravich, Dave Bing és Oscar Robertson érte el hat szezon alatt ezt, valamint a kétezerötszáz gólpasszt is - történelmi névsor, hozzájuk csatlakozott most a Blazers irányítója. Persze ez a mostani meccsen nem segített, simán kikaptak, most pedig utaznak tovább Bostonba.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 35/18, Valanciunas 18/6, VanVleet 16/9
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 32/9, McCollum 21/3, Nurkic 20

Philadelphia 76ers - Miami Heat 103-97

Gálának indult, szoros végjáték lett belőle. Mondhatnánk, hogy csak a szokásos Philly-forgatókönyv játszódott le, ugyanis kiváló teljesítménnyel húsz pont feletti előnybe kerültek a hazaiak, majd 37-17-re elvesztették a negyedik negyedet és kis híján a mérkőzést is. Végül azért megmenekültek, négy pontnál közelebb nem engedték a Miamit, Joel Embiid (17 pont, 11 lepattanó, 4 gólpassz, 3 blokk), Ben Simmons (20 pont, 6 lepattanó, 5 gólpassz), valamint Dario Saric (17 pont, 10 leattanó, 4 gólpassz) is hozta magát és megtörték a vereségszériát, igaz, a városban ez most abszolút másodlagos - mindenki Super Bowl-lázban ég az Eagles miatt, a meccs utáni interjúk is inkább erről szóltak, pedig a Sixers most még játszik egy back-to-backet a Pacersszel...

Majdnem megcsinálta a Miami. A szoros első negyed után nem tudta már tartani a lépést a Heat, a pálya mindkét oldalán alárendelt szerepet játszottak Dragicék és 28 pontos hátrányba kerültek, hatalmas fölényben volt minden téren a Sixers. A záró etapban azonban felszívták magukat és bár a betegséggel bajlódó Hassan Whiteside kivált a meccsből, így is izgalmassá tudták tenni a végét - Kelly Olynyk volt a vezér ebben az időszakban és a cseresor számlájára írható a nagy felzárkózás, de fordítani végül nem tudott a floridai alakulat. Az újabb idegenbeli vereség után viszont már stabilizálniuk kell magukat, mert elvesztették a keleti negyedik helyet, sőt, csak fél meccsel előzik meg a hetedik Indianát - könnyen lecsúszhatnak, ha nem kezdenek el ismét nyerni.

A 76ers legjobb dobói: Simmons 20, Embiid 17, Saric 17/9
A Heat legjobb dobói: Olynyk 19/6, Ellington 16/12, Adebayo 15

Milwaukee Bucks - New York Knicks 92-90

Antetokounmpo kosara döntött. Egyik csapat sem volt igazán jó támadásban, inkább ölték egymás játékát, különösen a második félidőben, amelyet végül 37-35-re nyert meg a Milwaukee - meglépni egyik fél sem tudott, szinte végig fej-fej mellett haladtak. A hajrában aztán előkerült hazai oldalon Giannis Antetokounmpo és az ő klasszisa döntött: ő szerezte csapata utolsó nyolc pontját, 90-90-nél kiegyenlített, majd a Knicks sorozatos hibáit (Hardaway pl. 0/2-t dobott a büntetővonalról is) kihasználva meg is nyerte a találkozót - pedig a New York jól védekezett, Kanter és Porzingis is útját állta, de a görög megoldotta, így egyetlen másodperccel az órán bevágta a győztes duplát. A vendégek legnagyobb problémája egyébként egyértelműen a kinti dobás volt, csak 20%-kal tripláztak, Hardaway egymaga 0/9-cel zárt, így nem tudták elkapni a fonalat, maradt a birkózás és hiába nyerték 57-36-ra a lepattanózást, most egy klasszissal jobb volt a Bucks.

Jabari Parker visszatért. 2017. február 8-án szenvedett súlyos sérülést a Milwaukee tehetsége, azóta most először lépett pályára és tizenöt percet ott is tölthetett - biztatóan mozgott, beszórt 12 pontot, melyből hét már az első negyedben megszületett, elég erősen kezdett. Nagy kérdés, hogy két súlyos térdsérülés és ennyi kihagyás után mennyit tud segíteni, de tavaly húsz pontos szezonja volt, mielőtt kidőlt, ha megközelíti korábbi formáját, akkor nagyon sokat érhet ő még csapatának - elsőre rendben volt most az önbizalma is, meglátjuk, hogy mire lesz képes később.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29/3, Parker 12, Middleton 9, Brown 9/3
A Knicks legjobb dobói: Kanter 17, Porzingis 17/3, Lee 13/3

Oklahoma City Thunder - New Orleans Pelicans 100-114

Stílusos rekorddöntés. Most először nézett ki jól a Pelicans DeMarcus Cousins sérülése óta, letisztult és eredményes támadójátékot produkált a gárda: a Rondo-Holiday kettős 24 gólpasszt osztott szét, kintről E'Twaun Moore (26 pont, 4/4 tripla) célzott kiválóan, míg az "állat" Anthony Davis volt, aki 43 pontig jutott, ezzel pedig megelőzte David Westet és ő lett a Pelicans történetének legeredményesebb játékosa. A társaság mezőnyből és kintről is 50% feletti mutatóval zárt és Davis parádés teljesítményére építve az első negyedet leszámítva egyértelmű fölényben volt, a nagyszünet után 18 pontot vert ellenfelére és összességében magabiztos győzelmet aratott idegenben, a negyedik játékrészben már nem volt kérdés. Egy-egy ilyen siker sokat érhet a szoros nyugati mezőnyben, hamarosan bevethető lesz már Nikola Mirotic is és csak egyetlen meccsel vannak lemaradva az ötödik helyen álló Thundertől. Egy érdekesség: Anthony Davis 24 évesen már a franchise legjobbja pontban és lepattanóban is, ami elképesztő teljesítmény...

Fáradt volt a Thunder. Az első negyedben még megvolt a lendület, de aztán kijött a nehéz back-to-back miatti fáradtság a hazai csapaton, az előző esti, elég fájdalmas denveri vereség után most nem volt meg a kellő energia - Davisszel képtelenek voltak mit kezdeni, támadásban pedig rengeteg hibával dolgoztak. Russell Westbrook ugyan tripla-duplázott (16 pont, 10 lepattanó, 14 gólpassz), de ennek sok haszna nem volt a 7/21-es mezőnymutatóval és a kilenc eladott labdával, az Anthony-George duó 10/33-at szenvedett össze mezőnyből, teljességgel hiányzott az átütőerő - zsinórban harmadszor kaptak ki, most már azért össze kell szedniük magukat és visszatalálni a helyes útra.

A Thunder legjobb dobói: Adams 23, Westbrook 16/3, George 15/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 43/9, Moore 26/12, Holiday 11/3, Miller 11/9

Phoenix Suns - Utah Jazz 97-129

Donovan Mitchell történelmi estéje. Félelmetes támadójátékkal, kerek 40 ponttal köszönt be a Jazz elsőévese, ami ráadásul már a második ilyen meccse volt – szó szerint nem mindennapi teljesítményről beszélünk, hiszen 40 pontot utoljára Blake Griffin dobott újoncként, Mitchellen kívül összesen hat aktív játékos érte el ezt a platót. 14/19-es mezőnyéből 7/9 volt a tripla, hibátlanul büntetőzött, kiosztott 6 gólpasszt, és hátul sem tétlenkedett: 5 pattanót és 2 szerzett labdát jegyzett – mindezt 33 perc alatt. Mellette mindenkinek jutott a fényből, a kezdőből még hárman dobtak 50 százalék felett, Favors pedig dupla-duplázott, így a kispadtól nem is kellett extra. Zsinórban negyedszer nyert a Utah és tartja a lépést a playoff-csapatokkal. 

Devin Booker egyelőre nem irányító. A Phoenixnél hamar elment a hajó a szezonban, így elkezdtek kísérletezni, a legújabb az, hogy Bookert irányítóként próbálgatják – voltak már reményteljes meccsei, de egy igazán jó védelem ellen csak szenved. Ma kiosztott 6 gólpasszt, de jellemzően a kezében maradt a labda a támadások végén, ebből jött ki egy 7/24-es mezőny és 0/7 tripla – erre az sem mentség, hogy bordasérüléssel bajlódik. A szenvedős támadójáték problémája azonban még mindig eltörpül a védekezés kínjai mellett, 28 és 35 pont között kaptak a negyedekben, gyakorlatilag nem találtak olyan ötöst, ami kicsit is megnehezítette volna a Jazz dolgát. 

A Suns legjobb dobói: Jackson 20/3, Booker 18, Bender 16/12.
A Jazz legjobb dobói: Mitchell 40/21, Ingles 16/12, Rubio 14/6.

Sacramento Kings - Golden State Warriors 104-119

Félmunkát végzett a Kings. Bár 119 pontot kaptak, egyáltalán nem játszottak alárendelt szerepet a címvédő ellen, a negyedik negyedben például 14 pontos hátrányból jöttek vissza 88-89-re, és a GSW-nek csak egy utolsó nagy rohammal sikerült leszakítania őket. A legnagyobb gond az volt, hogy hiába kergették 25 labdaeladásba ellenfelüket, ebből mindössze 19 pontot tettek fel a táblára, rengeteg könnyű pont bennmaradt, és ez nem fért bele. A hazaiaknál örülhetnek annak, hogy az újoncok jól játszottak (Fox 6 gólpasszt adott, Jackson jól dobott, Bogdanovics pedig ötvözte csapattársai erényeit), Buddy Hield vezér volt a felzárkózásban – tulajdonképpen ez a célja az idei Kingsnek, hogy ők fejlődjenek. 

Talán látszik a fény az alagút végén. A Warriors bődületes verést kapott a Jazztől, ebből próbáltak kikecmeregni, de a Sacto nem könnyítette meg a dolgukat – a negyedik negyedben a Casspi-Green-Young trió tolta meg a szekeret, hogy aztán jöjjön Durant és beszórjon zsinórban 10 GSW-pontot. Durant jól játszott, hét triplakísérletéből hat beesett, Thompson is remekül célzott, Steph Curry viszont továbbra is gödörben van, 3/10-zel triplázott, hat gólpasszára hat eladott labda jutott – a kétszeres MVP elég nyíltan beszélt arról, hogy a csapat körül most negatív energiák vannak, és az All-Star szünetig ezt orvosolniuk kell. Hozzá kell tenni, hogy a látottak alapján elsősorban Curry és a támadójáték van hullámvölgyben, mivel hátul javultak, 51-33-ra nyerték például a pattanózást. 

A Kings legjobb dobói: Randolph 18/3, Jackson 17/6, Hield 16/6, Fox 16.
A Warriors legjobb dobói: Durant 33/18, Curry 23/9, Thompson 20/12.

A tabella ezen a linken itt található!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus