Az Atlanta megállította a Bullst, nyolcnál jár a Clippers

A Hawks gyönyörűen játszva verte meg a Bullst - tovább száguld a Clippers - Curry 38-at, a GSW 128-at szórt - a Jazz lenyomta a Miamit

A támadásban és védekezésben is parádézó Atlanta állította meg a Chicagót az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, Jimmy Butlerék sorozatban hat győzelem után kaptak ki egyik riválisuktól. A Golden State Steph Curry 38 pontos estéjével túldobta a Sacramentót, a Clippers zsinórban nyolcadik sikerét aratta, John Wall győzelemre vezette a Washingtont Orlandóban, a Jazz a második félidőben lejátszotta a Miamit, a Toronto és a Detroit pedig hozta a kötelezőt – íme a részletek!

Visszajátszás: Curry újra MVP-formában

Los Angeles Clippers – Charlotte Hornets 97-83

A nyolcadik. Sorozatban nyolcadik győzelmét aratta a Clippers még hozzá úgy, hogy nem erőltette meg magát – csak Paul és Jordan játszott harminc percnél többet. A második negyedben ugyan feltámadt a Hornets és vezetett is a nagyszünetben, de a fordulást követően szigorított védekezésén a hazai csapat és megfojtotta Walkerék játékát – innentől már végig kézben tartotta a meccset Doc Rivers együttese. Támadásban elsősorban Chris Pault kell kiemelnünk (25 pont, 7 pattanó, 7 gólpassz), de meg kell említeni DeAndre Jordant is, aki uralkodott a palánk alatt (11 pont, 19 pattanó, ebből 7 támadó, 4 blokk).

A hatodik. Zsinórban hatodszor hagyta el vesztesen a pályát a Charlotte és úgy fest, hogy ezekben a hetekben komoly hátrányba kerülhetnek a playoff-helyek szempontjából – igaz, a Clippers otthonában éppen ki lehet kapni. Batum ezúttal sem léphetett pályára és bár a helyén kezdő Lin (26 pont, 9/16 mezőnyből) és a padról érkező Lamb (18 pont, 13 pattanó, 8/14 mezőnyből) hozta a pontokat, ők ketten kevésnek bizonyultak – Walkert leszedte a pályáról Paul, a Clippers pedig összesen kilenc blokkot és hat labdaszerzést mutatott be.

A Clippers legjobb dobói: Paul 25/9, Crawford 19/3, Redick 17/9
A Hornets legjobb dobói: Lin 26/9, Lamb 18/6, Walker 11

Atlanta Hawks – Chicago Bulls 120-105

Jelentkezett az Atlanta. A hazaiak az első pillanattól kezdve nagyon haraptak védekezésben, összesen 15 (!) labdát szereztek és 13 (!) blokkot osztottak ki – elképesztő számok, ezek pedig megalapozták a parádés támadójátékot. A Hawks sokszor tudott indulni és gyorsan befejezni, ebből született végül a 120 pont és a viszonylag sima győzelem – Al Horford 33 pontos szezoncsúcsot rámolt be tíz lepattanó, hat gólpassz és négy blokk mellett, ő elöl-hátul lejátszotta Pau Gasolt. A gárda a második negyedben már 19 ponttal is vezetett és bár a fordulás után felzárkózott a Chicago, a hajrában ismét magabiztossá tette a győzelmét a vendéglátó.

Megszakadt a sorozat. Zsinórban hat győzelem után kapott ki a Chicago, amely úgy szerzett 105 pontot, hogy a Hawks sokszor demoralizáló módon állította meg őket – a harmadik negyedben azonban Jimmy Butler egymaga 14 pontot szórt és az ő vezérletével pár pontnyira zárkózott a csapat. Hiába jutott azonban ő és Mirotic együtt ötven pont fölé, Rose több eladott labdát jegyzett, mint kosarat, Gasolról már szóltunk, a cserepadról sem jött segítség, védekezésben pedig képtelenek voltak tartani az Atlanta tempóját – ezzel a két csapat között fél meccsre csökkent a különbség.

A Hawks legjobb dobói: Horford 33/3, Millsap 18, Scott 14/6
A Bulls legjobb dobói: Butler 27/3, Mirotic 24/15, Rose 17

Orlando Magic – Washington Wizards 99-105

John Wall sok volt a Magicnek. A Wizards irányítója parádés mérkőzést játszott, az első pillanattól kezdve diktálta a tempót, dobatta a társakat, vagy éppen óriási kosarakat szerzett, az ő vezérletével pedig félidőben már tizenegy ponttal vezettek a fővárosiak. A harmadik negyed hajrájában aztán elindított egy felzárkózás az Orlando, de ekkor is Wall állta ennek útját, végül 24 ponttal, tíz gólpasszal és négy szerzett (igaz, hét eladott) labdával zárt – csapata 55%-kal dobott mezőnyből és 56%-kal triplázott (13/23).

Nem tört meg az átok. Az Orlando sorozatban 12. mérkőzését veszítette el a Washington ellen, méghozzá gyakorlatilag végig hátrányban játszva. Hiába remekelt Vucsevics (23 pont, 9 pattanó) és hiába nyert a Magic a festékből, illetve a lepattanózás terén, ezt kintről pótolta a Wizards, Oladipo pedig nem tudott mit kezdeni Wall ellen – ismét hiányzott Elfrid Payton játéka. Az Orlando egyébként most csomagol és utazik Londonba, ahol csütörtökön lép pályára a Raptors ellen.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 23, Oladipo 17/6, Frye 12/3
A Wizards legjobb dobói: Wall 24/9, Dudley 16/12, Porter 16/6, Neal 16/6

Detroit Pistons – Brooklyn Nets 103-89

Morris nélkül is megy. A kiscsatár Marcus Morris térdsérülés miatt kihagyta a találkozót, a helyén az újonc Stanley Johnson kezdett, de a „nagy durranás” az eddig keveset látott, idei második körös választott Darrun Hilliard volt – ő húsz perc alatt nyolc pontot és négy lepattanót tett a közösbe. A fővezér természetesen Reggie Jackson (23 pont, 8 gólpassz) és Andre Drummond (23 pont, 11 pattanó) volt, de a dupla-duplázó Ilyasovát is érdemes megemlíteni – ugyan a harmadik negyedben faragott hátrányából a Nets, a záró etap elején végleg eldöntötte a mérkőzést a Detroit.

Brooklyn: csak a szokásos. Az első percekben hátrányba került a vendégcsapat, aztán vérrel-verejtékkel azon dolgoztak Lopezék egész meccsen, hogy felzárkózzanak – majd amikor ez sikerült, pillanatok alatt ismét meglépett az ellenfél. Az említett Lopeznek hosszú estéje volt Drummond mellett és kevés jó dobóhelyzete akadt, de a többiek sem tudtak igazán fellépni, csak védekezéssel pedig nem lehet mérkőzést nyerni – főleg, hogy simán elbukták a lepattanózást is. Donald Sloan meglepően jól teljesített a padról beszállva, 24 perc alatt 15 pontos, 10 gólpasszos dupla-duplát jegyzett, talán ő emelhető még ki a vendégcsapatból.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 23, Jackson 23/9, Ilyasova 19/6
A Nets legjobb dobói: Lopez 19, Sloan 15/6, Johnson 14/6

Philadelphia 76ers – Toronto Raptors 95-108

Csak a negyedik negyedben dőlt el. Bár úgy tűnt, hogy a második játékrészben eldönti a találkozót a Toronto, a fordulás után feltámadt a Philly és ismét szorossá tette az állást. A záró etap elején így ismét sebességet kellett váltaniuk a vendégeknek és Kyle Lowry vezérletével ezt meg is tudták tenni, az irányító egymaga beszórt tíz pontot ebben a negyedben és bő három perc alatt lezárta a mérkőzést a Raptors – ezzel sorozatban 11. alkalommal győzték le a Philadelphiát. Lowry mellett egyébként DeRozan és Valanciunas is jól játszott, de a padról a Ross-Joseph-Patterson trió is hozzátette a magáét, így a Toronto már holtversenyben keleti második.

Ish Smith karriercsúcsot hintett. A Philly nemrég megszerzett irányítója őrült harmadik negyedet játszott, egymaga annyi pontot (18) szerzett, mint a Toronto és vezérletével fel is zárkózott a hazai együttes – végül 28 pontos karriercsúccsal zárt, igaz, a társakat ezúttal kevésbé kereste. Kimondottan hasznosan játszott Jahlil Okafor, az újonc center 19 ponttal, hat lepattanóval és négy gólpasszal segítette övéit, Smith mellett ő volt az egyetlen, aki veszélyt jelentett a Torontóra – ezúttal ráadásul védekezésben sem volt elveszett.

A 76ers legjobb dobói: Smith 28/6, Okafor 19, Landry 11/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 25/3, DeRozan 19, Valanciunas 17

Utah Jazz – Miami Heat 98-83

Nagy győzelmet aratott a Jazz. Rudy Gobert visszatért a kezdőcsapatba és rögtön ki is osztott négy blokkot, a Jazz pedig a második félidőre nagyon megtalálta a védekezését – teljesen elszívta a levegőt a Heat-játékosok elől, így könnyedén megfordították a találkozót. A különbséget ezúttal Gordon Hayward jelentette, aki támadásban hátára vette csapatát, aminek 34 pontos szezoncsúcs (és nyolc eladott labda) lett a vége, Raul Neto és Chris Johnson pedig „kiegészítette” az ő teljesítményét. A Jazz összességében 55%-kal dobott mezőnyből és 45%-kal triplázott, a fordulás után lejátszották ellenfelüket Burke-ék.

Elfogyott a Heat. Az első negyedet tíz ponttal nyerte a Miami és a nagyszünetig nem is volt nagy gond, Dragic és Bosh hozta a pontokat, ellensúlyozva Wade botrányos (3/17 mezőnyből) napját. A fordulás után azonban Dragic már csak két egységet tudott hozzátenni, a gárda támadójátéka összeesett, hiába hozta magát Bosh (24 pont, 7 pattanó) és Whiteside (10 pont, 11 pattanó, 4 blokk), a harmadik és negyedik negyedben 19 ponttal kaptak ki. Fájó vereség ez a floridaiak számára, mert hosszú idegenbeli túrán vannak és ez lett volna papíron az egyik nyerhető mérkőzés – persze lehet úgy számolni, hogy majd a Golden State otthonában…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 34/6, Johnson 14/6, Neto 13/3
A Heat legjobb dobói: Bosh 24/6, Dragic 16/6, Green 13/3

Sacramento Kings – Golden State Warriors 116-128

Vissza az MVP-formához. Sérülésekkel és kérdőjelekkel tarkított időszak után ezúttal ismét elképesztő formát mutatott Steph Curry, a regnáló MVP 38 ponttal (12/21 mezőnyből, 8/14 tripla)) és 11 gólpasszal állt csapata élére, vezérletével pedig csapata a back-to-back második felén is káprázatos számokat produkált. A 128 pont mellett meg kell említenünk a 35 gólpasszt, az 56%-os mezőnymutatót és az 51%-ka beszórt 19 (!) triplát – Curry és Green (25 pont, 8/12 mezőnyből, 5/6 hármas) extra teljesítménye mellett az is belefért, hogy Klay Thompson ezúttal csendesebb legyen. A győzelem ennek ellenére nem jött könnyen, mert védekezésben finoman szólva is verhető volt a GSW, de a második félidőben már végig stabil előnyben játszott a gárda.

Nem volt messze a Kings. A Golden State 19 eladott labdáját kihasználva 27 pontot jegyeztek leindításból a hazaiak, ezzel és a sok kiharcolt büntetővel ellensúlyozták a vendégek tripláit és Steph Curry-t. Tartották is magukat a nagyszünetig, Cousins eddig beszórt 21 pontot, ám a folytatásban már „csak” 12-ig jutott, a harmadik negyedben tíz pont feletti előnyt épített ki a GSW, amit a záró etapban meg is tartott – Curry egymaga 14 egységet rámolt be ebben a játékrészben. A pontszerzéssel a Sacramento részéről sem volt probléma, de a címvédőt túldobni elég hálátlan feladat…

A Kings legjobb dobói: Cousins 33/6, Gay 23/6, Collison 16/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 38/24, Green 25/15, K. Thompson 15/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus