Az Atlanta megfogta Jamest és a Cavst, Dragic megsérült

Carrollék lelassították LeBront és a Cavst - az Indiana a Bullst is elkapta - Thomas a Boston nyerőembere - Goran Dragic megsérült

Az Atlanta nyerte a keleti csúcsrangadót a Cleveland ellen az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján, de Jamesék két közvetlen riválisa, a Bulls és a Raptors is bukott a szárnyaló Indiana és Charlotte otthonában. A Miaminál megsérült Goran Dragic, de a cseresor majdnem csodát tett a Wizards ellen, a Boston nyerni tudott New Orleansban, a címvédő Spurs a magára találó Denvert, az Orlando a Sacramentót verte pontzáporos meccsen, a Memphis, a Houston és a Warriors pedig hozta a kötelezőt – utóbbi a Dallasszal szemben. Íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei videós rovatunkban megtekinthetők!

Charlotte Hornets – Toronto Raptors 103-94

Ez a Charlotte playoff-csapat. A Hornets Mo Williams sikeres beépítésével megtalálta a hiányzó láncszemet, ez pedig ma már zsinórban a negyedik győzelmüket eredményezte. Az irányító mellett a dupla-duplázó (23 pont, 13 pattanó) Al Jefferson villogott, a játék úgy is működött, hogy Williamst leszámítva nem ültek a tripláik – a negyedik negyedben egy 17-3-as etappal zárták le a találkozót. A Hornets és a Pacers a két „gyorsuló” csapat és már ők foglalják el a keleti hetedik-nyolcadik helyet.

Lowry visszatért, de ez is kevésnek bizonyult. Három meccs után lépett újra pályára az All-Star irányító és rögtön eljutott 25 pontig, igaz ehhez kellett is 22 rádobás. Ő és a harminc egységet szóró DeRozan próbálták tolni a Raptors szekerét, de más nem tudott melléjük fellépni, Valanciunasékat nagyon megverte a Hornets a palánk alatt (56-32-re hozták a lepattanózást a hazaiak) és a két sztáron kívül még a tíz pontot sem érte el senki. Ezzel szemben a Charlotte-nál négy meccs után fordult elő először, hogy ne érje el ezt a határt mind az öt kezdő…

A Hornets legjobb dobói: Jefferson 23, Mo Williams 23/12, Henderson 13/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 30, Lowry 25/15, Valanciunas 9

Indiana Pacers – Chicago Bulls 98-84

Megvan a győzelem receptje. Sorozatban negyedik győzelmét aratta az Indiana, amivel megelőzte a Miamit és a Charlotte-tal együtt playoff-helyen van – a jó forma nem is jöhetett volna jobbkor. Ma a végig szoros találkozót a negyedik negyedben döntötték el, ezt 32-18-ra nyerték és két nagy futással elvették a vendégek kedvét – a végig kemény védekezés mellé itt már sikerült felőrölniük a Chicagót támadásban is. Az öt kezdőjátékosuk 49 pontig jutott és az öt pályára lépő cserejátékosuk szintén – maximálisan eloszlottak a terhek, ma elmennek New Yorkba, aztán jövő héten jöhet Paul George?

A hajrára elfáradt a Bulls. Jól tartotta magát a Chicago, sőt, a harmadik negyed végén produkált futással még a vezetést is át tudták venni. Erre azonban a hazaiak egy 7-0-s, majd kicsit később egy 10-2-es etappal válaszoltak, a 11 pontos különbség pedig már kitartott a találkozó végéig – Tom Thibodeau szerint a védekezésük nem bírta a hajrát. Ma 16 percet kapott az újonc McDermott, amit 16 ponttal hálált meg, de rajta kívül csak Gasol és Dunleavy bizonyult veszélyesnek. Érdekes, hogy az Indiana az utóbbi 12 meccséből tízet nyert, közte a Curry nélküli GSW-t, a James nélküli Cavst és most a Rose-Butler-Gibson trió nélküli Bullst kapták el…

A Pacers legjobb dobói: S. Hill 16/6, Mahinmi 14, Stuckey 12
A Bulls legjobb dobói: Gasol 18, McDermott 16, Dunleavy 14/6

Orlando Magic – Sacramento Kings 119-114

Nem ért győzelmet Gay 39 pontja. A kiscsatár vállára vette csapatát, 26 dobásából 16-ot értékesített és az ő vezérletével a Kings ledolgozta 18 pontos hátrányát, sőt, szűk hét perccel a vége előtt a vezetést is átvették a vendégek. Itt magához tért a Magic és fej-fej mellett haladtak a felek, majd fél perccel a vége előtt Harris triplájával került újra előnybe az Orlando – egy korábbi hármasát utólag visszavontak a játékvezetők. Cousins hibázott a palánk alól 14 mp-cel a vége előtt, így Harris büntetőivel végül nyert a Magic és megszakította a vereségszériát.

Szűk kerettel is parádés volt a támadójáték. Öt sérült játékosa is volt ma Borrego mesternek, köztük Vucsevics, aki nyilvánvalóan alapja az egész rendszernek. Nélküle is zseniális volt azonban a csapat elöl, a 32 pontos Oladipo mellett Frye (22 pont, 6/9 tripla) is remekelt, Harrisről már szóltunk, Payton 12 gólpasszal mozgatta a gárdát, a padról pedig Nicholson és Ben Gordon hozták a pontokat – 57%-kal (!) tüzeltek mezőnyből és 54%-kal tripláztak.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 32/6, Frye 22/18, Harris 19/6
A Kings legjobb dobói: Gay 39/9, Cousins 29, McCallum 13/3

Philadelphia 76ers – Utah Jazz 83-89

A második félidőben kerekedett felül a Jazz. A harmadik negyed elején még 47-41-re vezetett a nagyon masszívan védekező Philly, de innen egy 11-3-as futással előbb fordított a Utah, majd a játékrész végére kilencpontos fórt építettek ki Haywardék – 5/18-at dobott ebben a negyedben a Sixers. A záró etapban ez nőtt 14-re is és bár a hazaiak közelebb értek az utolsó percekben, kitartott a vendégek előnye.

Hayward volt a különbség. A védekezés szerelmesei remek mérkőzést nézhettek végig, mindkét csapat nagyon agresszíven és szervezetten játszott hátul. A vendégeknél viszont ott volt Gordon Hayward, aki képes volt megtalálni a réseket és végül 25 ponttal zárt – az ő vezérletével 41 büntetőt harcolt ki a Jazz, miközben a Philly csupán 18-at, ez pedig aranyat ér akkor, amikor mindkét fél 40% alatt dob mezőnyből. A palánk alatt élvezetes küzdelem folyt Noel (10 pont, 11 pattanó, 6 szerzett labda) és Gobert (9 pont, 15 pattanó) között, ebből Favors segítségével a francia center jött ki jobban.

A 76ers legjobb dobói: Canaan 16/12, Mbah a Moute 14/9, Smith 14
A Jazz legjobb dobói: Hayward 25/6, Favors 15, Burke 10/3

Washington Wizards – Miami Heat 99-97

Majdnem elrontotta a Wizards. A Washington gálaelőadást tartott az első negyedben, 40-18-ra hozták ezt a tizenkét percet és később sem igazán akartak lassítani – a harmadik negyed közepén 35 egységgel jártak előrébb. Kevesen gondolták, hogy innen visszatáncol még a négy legjobb játékosát is nélkülöző Heat, de hirtelen 180 fokos fordulatot vett a meccs, beragadt a Wizards, a záró etapban 13 pontot beszóró Beasley vezérletével pedig felzárkóztak – a hazaiak hibáit kihasználva egyetlen egységre közelítettek. Az utolsó támadásnál azonban Walker hármasa lejött a gyűrűről, Beasley tempója pedig már nem fért bele az időbe, így megmenekültek a fővárosiak…

Dragic is megsérült. Chris Bosh mellett ma Dwyane Wade és Luol Deng sem lépett pályára a vendégeknél, de ezzel együtt is meglepő volt az a hatalmas fölény, amit a Wizards mutatott. A 18 pontos, 7 gólpasszos Dragic próbálta húzni övéit, de reménytelennek bizonyult a projekt – egészen addig, amíg egy betörés végén nem esett a derekára. Kénytelen volt elhagyni a pályát és nem tért vissza, innentől indultak be Beasley-ék és nyerték meg kis híján a meccset – viszont ha Dragic sérülése komoly, az amúgy sem túl vérmes PO-reményektől búcsút kell venni Miamiban.

A Wizards legjobb dobói: Nené 20, Beal 17/6, Gortat 14
A Heat legjobb dobói: Dragic 18/3, Napier 16/12, Beasley 13/3

Atlanta Hawks – Cleveland Cavaliers 106-97

Erős kezdés, rápihenés, erős zárás. Bombaformában indította a találkozót a Hawks, 71%-kal tüzeltek mezőnyből az első negyedben és vezettek is 36-19-re. Ezt követően aztán magához tért a Cavs és Irving vezérletével ledolgozták a hátrányt, 79-79-nél utolérték a hazaiakat – a hajrát viszont ismét megnyomta az Atlanta, a megszigorított védekezés mellett Korver beemelt két triplát és végül simán hozta a derbit a ligaelső.

Üzenet LeBronnak. A Cavaliers sztárját nagyon megfogta ma a Hawks, ami kulcsfontosságú lehet majd egy esetleges playoff-párharcban is. DeMarre Carroll egész este szívta a vérét (akárcsak tavaly Kawhi Leonard), a négyszeres MVP pedig csupán 5/13-as mezőnymutatót produkált és eladott kilenc labdát. Összességében is csak 42%-kal tüzelt a Cavs, csapatszinten is nagyon megfogta őket az egyébként 51%-kal dobó Atlanta – a festékben brutális fölénnyel, 54-24-re nyertek Horfordék. Ehhez a kulcs mindenképpen James lassítása volt, de egyébként is hatan jutottak tíz pont fölé a hazaiak közül, szétosztottak 27 gólpasszt úgy, hogy a hármasaik nem is ültek – nézőként dörzsölhetjük a tenyerünket, ha ez a két csapat összefut a playoffban…

A Hawks legjobb dobói: Horford 19/3, Teague 16, Millsap 16
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 20, James 18/3, Love 14/12

Brooklyn Nets – Phoenix Suns 100-108 – h. u.

Megy ez a játék triplák nélkül is. 21 elhibázott hárompontos kísérlet után, a negyedik negyed derekán szerezte első tripláját a Phoenix, mely bár nagyon mélyre zuhant a harmadik negyedben, tudott egyenlíteni a negyedik játékrészben. Marcus Morris egalizált egy perccel a rendes játékidő vége előtt, s jöhetett a ráadás öt perc. Ahogy fogyott a hátralévő idő, úgy lettek egyre pontosabbak a vendégek támadásai, akik egy pillanatnyi esélyt sem hagytak a Brooklyn számára és bár kritikán aluli, 11,5%-os hatékonysággal dobták a triplát a vendégek, mégis ők örülhettek a győzelemnek a hosszabbítás után.

Eleresztett győzelem. Már megnyertnek hihette a Nets a találkozót, ugyanis nem kevesebb, mint 15 ponttal vezetett, de támadásban totálisan becsődölt a hazai gárda, a rendes játékidő utolsó hét percében csupán négy pontot tudtak az eredményjelzőre írni, a Suns pedig élt a kínálkozó lehetőséggel és egyenlített. Azzal együtt is nagy sansza volt a sikerre a főcsoport 10. helyére visszacsúszó Nets-nek, hogy összesen 20 labdaeladásuk volt, valamint Williams (2/16), Jack (3/12) és Bogdanovic (4/13) is gyenge, botrányos dobóformát mutattak ezen az estén. 

A Nets legjobb dobói: Lopez 19, Jefferson 12, Bogdanovic 11/9, Johnson 11/3
A Suns legjobb dobói: Bledsoe - Marc. Morris 19/3 - 19/3, Mark. Morris 19

Houston Rockets – Detroit Pistons 103-93

Drexler nyomdokain. Némi túlzással Harden (10/21 mezőnyből, 16/18 büntető, 12-12 lepattanó - gólpassz) egymaga rendezte le a mérkőzést, szezonbeli harmadik tripla-dupláját szállította, melyre utoljára Rockets-játékos az 1996/97-es szezonban volt képes, bizonyos Clyde Drexler. A hátvédnek elég volt két fegyverhordozó - Jones a kezdőben, Brewer a cserék közül - ahhoz, hogy behúzzák a Houston számára a találkozót. Az utolsó negyed első öt percében 15-2-es rohamot vezetett Harden élenjárásával az addig is végig előnyben játszó Rockets, mely 24 ponttal lépett el ekkor ellenfelétől, eldöntve ezzel a győztes kilétét. 

Két játékos nem tud meccset nyerni. Nagyon hosszú ideig úgy festett, hogy szoros mérkőzést tud játszani a Pistons mai ellenfelével, bár rendre csak loholt az eredmény és az Rockets után a hazai alakulat, a differenciát állandósítani tudta 4-10 pont közé. Ez a művelet azonban nagyon sok energiába került és negatív irányban kiütközött a negyedik negyed elején, ott vesztette el minden sanszát az egyenlítésre a Pistons. Persze a vereséghez az a tény is nagyban hozzájárult, hogy támadásban csupán Monroe és Jackson produkált értékelhető teljesítményt.

A Rockets legjobb dobói: Harden 38/6, Jones 17/6, Brewer 15/3
A Pistons legjobb dobói: Monroe 19, Jackson 17/3, Prince 9/3

Memphis Grizzlies – Los Angeles Lakers 97-90

Ha szoros, megoldják rutinból. Nem akarta magát blamálni saját közönsége előtt a Grizzlies, tegyük hozzá, hogy jó ideig sikerült, mivel csak kapart a vendéglátó a lelkes Lakers ellen. Egyetlen triplával zárta a mérkőzést a Memphis (1/11), de nem is volt szüksége a külső dobásokra, hiszen Randolph (10/16 mezőnyből, 13 lepattanó) parádézott a támadó oldalon – nagyrészt neki és a pontos támadójátékot bemutató Allennek (7/8) köszönhették a hazaiak, hogy egyenlíteni, fordítani tudtak. A nehéz helyzetekre tartogatott rutinját, kemény védekezését előhúzó Memphis 13-3-as etappal zárta az összecsapást, melyet ugyan a vártnál nehezebben, de hozott a hazai gárda.

Reménykeltő mérkőzés végén jött a lecke. Sokáig úgy tűnt, hogy a motiváltan játszó vendégek megtréfálják a sokkal komolyabb erőt képviselő hazaiakat. Az első félidőben remekül kezdő és karriercsúcsig jutó Clarkson vezetésével meglódult a Lakers, mely a fordulás után már tíz pontos fórban is játszott. A rutin hiánya alaposan kiütközött az utolsó percekben, amikor vagy rossz döntéseket hoztak a Lakers játékosai, vagy olyan védekezést kaptak a hazaiaktól, mellyel nem találkoznak gyakran győzelemmel kecsegtető mérkőzés végjátékában.

A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 24, Gasol 18, Green 16
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 25/3, Jonhson - Ellington 14/3-14/3

New Orleans Pelicans – Boston Celtics 98-104

Aranyat talált a Celtics. A vendégjátékosok közül Crowder védekezésben (4 szerzett labda), Bass a támadójátékban emelkedett ki, a csereirányítóhoz társulva keményen küzdöttek a Celtics sikeréért. A Suns-tól érkező Isaiah Thomas hatodik alkalommal jutott húsz pont fölé új együttesében, aki a záró negyedben támadásról-támadásra kergette az őrületbe a Pelicans játékosait. A cserepadról beszálló kisember 14 pontot, közte három triplát szerzett az utolsó negyedben, áthelyezte a momentumot a Boston oldalára, mely döntőnek bizonyult a találkozó kimenetelt illetően. Győzelmével a Boston közel került az utolsó rájátszást érő hely eléréséhez.

Azok a drága labdák. Davis (11/21, 14 lepattanó, 3 blokk) nagy lendülettel vetette bele magát ismét a mérkőzésbe, s a szurkolóknak nem kellett csalatkozniuk, ismét hátán cipelte a rájátszásra hajtó gárdát. A Pelicans 18 eladott labdát jegyzett, melyekből a Boston 20 pontot tudott az eredményjelzőre írni, Evans és Cole 7-5-ös elosztásban az ellenfélnek ajándékozott játékszerek kétharmadát vállalták be. Nagyobb problémaként hatott hazai oldalon, hogy Davis mellé csak Gordon (7/15, 4/9 hárompontos) ért fel a húzóember szerepkörében, a cserék közül pedig csak Babbitt (5/6, 7 lepattanó) nyújtott érdemi segítséget.  

A Pelicans legjobb dobói: Davis 29, Gordon 20/12, Anderson 12/6
A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/12, Bass 17/3, Turner 16/3

San Antonio Spurs – Denver Nuggets 120-111

Bírja a tempót a Spurs. Nem a védekezésről szólt a ma esti mérkőzés, melyen mindkét gárda 50% feletti mezőnymutatóval végzett. A találkozó alaphangját Leonard első negyedben dobott három triplája adta meg, válaszként 11-0-s rohammal érkezett a Denver. A pontszerzési adok-kapok egészen a negyedik negyed derekáig tartott, amikor a pazarul játszó Parker és Leonard eldöntötték a mérkőzést. Duncan újabb mérföldkövet tudhat maga mögött, ugyanis a hatodik helyre lépett fel a blokkok örökranglistáján, s a 2895 blokkolt dobással álló magasembernek már csak 59 sapkát kell kiosztania, hogy elérje az előtte álló korábbi csapattársát, David Robinsont.

Kicserélték a Denvert? Annak ellenére, hogy vereséggel távozott a Spurs csarnokából a Nuggets, mutatott olyan jeleket, melyből arra lehet következtetni, hogy a Shaw távozása jótékony hatással bírt az együttesre. Faried például azonnal megtalálta régi önmagát, ismét dupla-duplás estét tudhat maga mögött (9/15, 10 lepattanó), s bár kulcsszituációban hibázott a végjátékban, nélküle nem lehetett volna ott a Spurs nyomában a Denver. A vendégektől hat játékos lépte át a tíz pontos határt, de a támadóarzenálokat felvonultató mérkőzést így is a hazaiak bírták jobban. 

A Spurs legjobb dobói: Leonard 25/3, Parker 24, Duncan 15
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 23/3, Faried 20, Chandler 16

Golden State Warriors – Dallas Mavericks 104-89

Gond nélkül hozott kötelező. A félidőben már több mint tíz ponttal vezetett a hazai csapat, mely csak a mérkőzés elején, alig öt percig játszott hátrányban, onnan már egészen a lefújásig vezetett, s nyert magabiztosan, megerőltetés nélkül. A Warriors meghatározó játékosai anélkül produkáltak masszív statisztikákat, hogy 30 játékperc fölé mentek volna. Bogut a lepattanók (22 perc alatt 13), Green a pontszerzés (8/14 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 gólpassz), Curry pedig önmagához hűen a triplák terén (5/8 hármas, 7 gólpassz) emelkedett ki. Emellett Livingston dupla-duplázott (4/10, 10 lepattanó, 3 blokk) a padról, Ezeli hasznos cserecenterként szerepelt. A franchise történetében most fordult elő másodjára, hogy két egymást követő szezonban legalább 48 győztes mérkőzésig jutott a Warriors.

Back-to-back pofonok. A Parsons-t továbbra is nélkülöző Dallas-nál Harris is kihagyni kényszerült a mérkőzést, Barea pedig kisebb sérüléssel vállalta a játékot. A vendégek nélkülöztek mindent, ami szükséges lett volna az egál körüli mérkőzéshez, mezőnyből 37%-kal dobtak Nowitzkiék, összesen 11 dobásukat blokkolták a vendéglátók, s nagy különbséggel vesztették el a lepattanócsatát (34-51). Bár a különbség nem ezt mutatja, de a Mavs alig 24 óra leforgása alatt a második demoralizáló vereségét szenvedte el.

A Warriors legjobb dobói: Curry 22/15, Green 18/6, Thompson 16/6
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 14/6, Rondo 14/3, Stoudemire 12

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus