Az OKC a Memphist, a Clippers a Houstont lépte át

Vége a Grizzlies sorozatának, DeAndre Jordan újabb nagy meccse győzelmet ért a Houston ellen, Bostonban bukott a Hawks, a végén nyert a GSW

Vége a Grizzlies sorozatának, Kevin Duranték megállították a nyugati második helyezettet - közben a Clippers DeAndre Jordan újabb nagy meccsével legyőzte a Houstont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) szerdai játéknapján. Evan Turner kosarával a Boston elkapta az Atlantát, DeRozan tempójával ismét legyőzte a Toronto a Washingtont, Klay Thompson hármasával nyert a GSW - íme a részletek!

A játéknap legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Orlando Magic – New York Knicks 89-83

Vucsevics döntött a végén. A center egész este remekelt, nem tudott vele mit kezdeni a New York – a végig szoros mérkőzés hajrájában két kulcsfontosságú kosarat szerzett, amivel eldöntötte az érdemi kérdéseket. Végül 28 pontig és 18 lepattanóig jutott, de mellette Oladipo és Payton is jól játszott – annak ellenére, hogy csapatszinten csak 13 gólpasszt osztottak szét a hazaiak, nem nézett ki rosszul a támadójáték. Miután zsinórban 14 mérkőzésen engedték ellenfelüket száz pont fölé, ez már sorozatban a negyedik volt, hogy ez alatt tartották – érződik Borrego hatása?

Jason Smith parádézott egy félidőt. A vendégek Carmelo Anthony nélkül álltak ki ma, de az első huszonnégy percben ez nem okozott gondot – Jason Smith centerként szállította a pontokat. 9/12-es mezőnymutatóval 21 egységet szórt félidőre, viszont a fordulás után ehhez csak négyet tudott hozzátenni – a Knicks is mindössze 36 pontot ért el a meccs második felében. Bár Channing Frye megsérült, így is több fegyver volt a hazaiaknál, Derek Fisher csapatában senki nem tudott érdemben fellépni Smith mellé, így a hajrában már kevésnek bizonyultak.

A Magic legjobb dobói: Vucsevics 28, Oladipo 19, Green 13/6
A Knicks legjobb dobói: Smith 25/3, Bargnani  11, Hardaway Jr. 10/3

Boston Celtics – Atlanta Hawks 89-88

Turner ismét meccset nyert. Úgy tűnt, simán hozza a találkozót az Atlanta, 18 ponttal is vezettek már Korverék az első félidőben. A folytatásban azonban változott a helyzet, egyre több dobást rontottak a vendégek, a Boston pedig szépen megkezdte a felzárkózást. Így is nagy hajrá kellett, az utolsó négy percben kilencpontos hátrányt dolgoztak le, majd miután Teague kettese kimaradt, Turner betört és egy nehéz dobással megszerezte csapatának a győzelmet. Érdekes, hogy a Boston egészen botrányos, 32%-os mezőnymutatóval is nyerni tudott, igaz 15-tel többször is kísérletezhetett…

Gödörben az Atlanta. Tíz nap alatt harmadik vereségét szenvedte el a keleti éllovas azok után, hogy zsinórban 19 győzelmet jegyeztek – az All-Star szünet előtt kicsit belassult Budenholzer csapata. Ugyan parádésan kezdtek, a negyedik negyedre mintha elfáradtak volna, itt összesen hat kosarat szereztek és hat labdát adtak el – a Celtics köszönte szépen és az utolsó másodpercben kihasználta ezt. Amin javítaniuk kell: ismét kikaptak a palánk alatt, 16 támadópattanót engedélyeztek a hazaiaknak, ez pedig senki ellen nem fér bele.

A Celtics legjobb dobói: Sullinger 17/4, Thornton 14/12, Turner 12
A Hawks legjobb dobói: Horford 22, Carroll 14/6, Millsap 11

Detroit Pistons – San Antonio Spurs 87-104

A Spurs védekezése győzelmet ért. Pazarul játszott hátul a címvédő, az első negyedben 12 ponton tartotta a Detroitot és bár a hazaiak később magukra találtak, végig kényelmes előnyből kosarazhattak Leonardék. A harmadik negyedben aztán a támadójátékukat is megtalálták a vendégek, gyönyörű labdajáratással, 67%-os dobóteljesítménnyel pörköltek be 34 pontot, ezzel pedig az érdemi kérdések le is zárultak – viszont a kulcs az volt, hogy a Monroe-Drummond párost 7/20-as mezőnymutatón és 16 ponton tartották.

Augustin egymaga kevés. Az irányító ma is remekül játszott, 22 ponttal és 6 gólpasszal jelentkezett – de csapata szinte csak kintről tudott eredményes lenni, belül senki nem tudott hozzátenni érdemben, bukták a lepattanózást és 52-38-ra alulmaradtak a festékben. 40%-os dobóteljesítménnyel ritkán lehet meccset nyerni (igaz, ma a Bostonnak 32%-kal is sikerült…), így a jóval hatékonyabb Spurs 2-1-re áll kilencmeccses idegenbeli túráján.

A Pistons legjobb dobói: Augustin 22/6, Caldwell-Pope 20/6, Drummond 10
A Spurs legjobb dobói: Green 19/15, Parker 17, Ginobili 13/3

Toronto Raptors – Washington Wizards 95-93

DeRozan kosara döntött. Elég hullámzó volt a mérkőzés, a dobógépek formaingadozásától függően vezettek a felek – John Wall triplája után 93-93 volt az állás a végén. 13 másodperccel a lefújás előtt DeRozanhoz került a labda, de elsőre levédekezték – azonban egy hátraugrós, Paul Pierce feletti tempóval megoldotta a helyzetet. Ez végül győzelmet ért, mert John Wall győztesnek szánt hármasa kimaradt (pár mp-cel előtte Amir Johnson blokkolta a kettesét), így a Toronto idén harmadszor is legyőzte a Washingtont és söpörte a szériát az alapszakaszban.

A hátvédekkel nem tudott mit kezdeni a Wizards. Itt érződött igazán Bradley Beal hiánya, a dobóhátvéd nélkül nem tudták tartani a vendégek a Williams-DeRozan duót – ez a páros ötven pontot rámolt be és 17/17 büntetőt süllyesztett el. Így hiába nyerte a lepattanózást a Washington, hiába dobott pontosabban, a vonalról mindent tudott kompenzálni a hazai gárda, ráadásul a tripláik is ültek, így a Raptors zsinórban harmadik győzelmével stabilizálta a keleti második helyét – három meccsel vezetnek a Chicago előtt.

A Raptors legjobb dobói: Williams 27/12, DeRozan 23/3, Lowry 13/9
A Wizards legjobb dobói: Wall 21/3, Pierce 17/6, Nené 14

Milwaukee Bucks – Sacramento Kings 111-103

Több fegyver volt a hazaiaknál. A Mayo-Knight-Middleton hátvédtrió 56 pontot rámolt be 50%-os triplamutatóval, mellettük pedig Antetokounmpo, Henson és Pachulia is hozzátette, amit kellett. Ugyan Cousinsszal nem tudtak mit kezdeni, a harmadik negyed végén már 18 ponttal is vezettek – bár innen még elindított egy felzárkózást a Kings, igazán közel nem tudtak kerülni. A Bucks majdnem 50%-kal tüzelt mezőnyből és úgy mehetnek az All-Star szünetre Jason Kidd játékosai, hogy utóbbi 11 meccsükből kilencet megnyertek, otthon pedig hat mérkőzés óta nem találtak legyőzőre.

Cousins nagy estéje megint kevés volt. Az újabb edzőváltás kapujában álló Sacramento képtelen volt tartani a lépést a hazaiakkal, bár támadásban még meg is lettek volna, védekezésben komoly problémáik akadtak ismét. Cousins ismét remekelt, 28 pontja mellé 19 lepattanót kapott le, 5 gólpasszt és 4 blokkot osztott szét, de ez sem volt elég – igaz, most a játék és az eredmény az utolsó a csapatnál…

A Bucks legjobb dobói: Mayo 21/6, Knight 20/9, Middleton 15/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Gay 17/3, McLemore 16/12

Minnesota Timberwolves – Golden State Warriors 91-94

A cseresor segített. Nyolc nap alatt az ötödik mérkőzését játszotta a Warriors, az utolsó négyet ráadásul idegenben – elég fáradtnak is tűntek Curry-ék, nem ment nekik a dobás a mérkőzés elején. Aztán jött Iguodala és Barbosa, a vezérletükkel pedig rendkívül hatékonynak bizonyult a vendégek kispadja – 34 pontot rámolt be a második sor és előnyhöz juttatta a Golden State-et. A végén aztán mégis Thompsonra volt szükség a győzelem megszerzéséhez, mert Rubio vezérletével egy 12-0-s etapot futott a Wolves és egyenlített – a dobóhátvéd azonban egy nagy hármassal végül megszerezte a győzelmet csapatának.

Ez még nagy falat volt a Minny-nek. Ugyan Andrew Wiggins kevés labdát kapott, a kezdőcsapat többi része ma is hozta, amit kell, Rubio vezérletével pedig végig partiban is voltak. A különbséget a kispad jelentette, hiszen amikor az irányító leült, képtelen volt érdemi támadást vezetni a hazai csapat, miközben Barbosáék lendületes játékkal elléptek – a hajrában aztán Pekovics rontott, így a nagy rohanás ellenére elmaradt a bravúr.

A Timberwolves legjobb dobói: Martin 21/9, Rubio 18/6, Pekovics 17
A Warriors legjobb dobói: Curry 25/6, Thompson 14/9, Bogut 10, Barbosa 10

New Orleans Pelicans – Indiana Pacers 93-106

Gyorsan eldőlt. A Holiday-t és Anthony Davist továbbra is nélkülöző Pelicans Ryan Andersonra sem számíthatott könyöksérülése miatt, Tyreke Evans és Eric Gordon pedig versenyt űzött abból, hogy ki tud rosszabbul dobni. Az első negyed végén már 14, a félidőben 26 pontos hátrányban volt a hazai csapat, végül az utolsó játékrészben tudott kozmetikázni az eredményen. A Pelicans ezzel a vereséggel újra közelít az 50 százalékos határhoz, ezzel együtt távolodik a playoff-helyektől.

Minden a helyén volt. George Hill visszatérésével rendeződni látszik az Indiana játéka (az utóbbi öt meccsből ez volt a 4. siker), az irányító ma 17 ponttal és 9 gólpasszal zárt – mindössze 29 perc alatt. Az egykori csapata ellen parádésan dobó (8/9) David West illetve a kispadról beszálló Rodney Stuckey (7/10) személyében társai is akadtak – végül 53 százalék feletti mezőnymutatót hoztak össze, ami a Pacersnél extra, illetve 28 asszisztot osztottak szét.

A Pelicans legjobb dobói: Babbitt 15/9, Douglas 14/3, Ajinca 14.
A Pacers legjobb dobói: G. Hill 17/15, West 17, Stuckey 16/6.

Oklahoma City Thunder – Memphis Grizzlies 105-89

Mellbevágó első félidő. A hazaiak nem sokat vacakoltak, nekiestek a nyugati második, remek formában lévő Grizzliesnek: Kevin Durantet (26 pont, 9/15 mezőnyből, 10 pattanó, 3 blokk) nem tudta tartani egykori csapattársa, Jeff Green, Russell Westbrook pedig sok dobást hibázott ugyan, de 15/15-tel büntetőzött, illetve kis híján tripla-duplázott (9-9 gólpassz és lepattanó). A nagyszünetben 18 ponttal állt jobban az OKC, és bár a Grizzlies a második félidőben jobban védekezett, egy percig nem volt esélye. Külön dicséret illeti a veterán OKC-nagyembert, Nick Collisont, aki a pad végéről beugorva 15 pontot, 9 pattanót és 2 blokkot jegyzett.

Semmi sem működött. A palánk alatt 7/25-ös mezőnymutatóba kergették bele a Randolph-Gasol duót, Jeff Green bicskája beletört Durantbe, a kezdő hátvédpáros (Conley és Lee) 2/12-vel zárt. Hiába próbálta menteni a menthetőt a kispad, ma előfordult az a ritka eset, hogy lejátszották a pályáról a Grizzliest. Van rá esély, hogy egy Grizzlies-Thunder párosítás alakuljon ki a playoff első körében – a mai meccs alapján nem a Memphis lenne az esélyesebb…

A Thunder legjobb dobói: Durant 26/12, Westbrook 24/3, Collison 15.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 16, Green, Udrih 11/3-11/3.

Cleveland Cavaliers – Miami Heat 113-93

A domináns magasemberek. James azzal együtt közelítette a tripla-duplás teljesítményt, hogy mezőnydobásaival akadtak problémák (6/16, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 5 eladott labda), de sokat így sem rontott csapata pazar, 56%-os mezőnyhatékonyságán. A hazai középjátékosokra nem talált ellenszert a Heat, Mozgov (9/11 mezőnyből) és Thompson (7/8) sorra, szinte hiba nélkül gyártották a kosarakat, a festékből szerzett pontok terén 52-32 arányban magasodtak a hazaiak ellenfelük fölé. Pedig Love a második félidő nagy részét a cserepadon töltötte, mivel megsérült a jobb szeme. Az első negyedben megszerzett magabiztos előnyét végig tartotta a vendéglátó, s úgy nyert, hogy hét játékosa jutott tíz egység fölé. A Cavs visszavágott a karácsonyi derbin elszenvedett vereségért, legutóbbi tizenöt mérkőzéséből 14-et megnyert.

Egy rövid fellángolás. Wade és a cserepadról érkező érdemi segítség nélkül elkeseredett küzdelemre kényszerült a Heat. Már az első negyedben komoly hátrányt szedtek össze Bosh-ék, viszont a második játékrészben egy 20-4-es rohammal újra tíz ponton belülre kerültek, s felcsillant némi remény a mérkőzés szorossá tételére. A fordulás után azonban percek alatt újra elhúzott a hazai alakulat, melynek a négyemberes, 40%-kal dobó Miami nem tudott megálljt parancsolni. Whiteside újabb dupla-dupláján (8/15, 14 lepattanó) kívül sok pozitívumot nem lehet emlegetni a Heat részéről.

A Cavaliers legjobb dobói: Mozgov 20, James 18, Thompson 17
A Heat legjobb dobói: Chalmers 18/6, Deng 17/9, Whiteside 17

Dallas Mavericks – Utah Jazz 87-82

Elszalasztott esély. Nem minden nap adódik olyan lehetőség, hogy egy jóval esélyesebb csapat saját csarnokában csak 37%-os mezőnypontosságra képes. Ez esett meg a Dallas-szal, viszont fájdalom a Jazz számára, hogy a Haywardék szinte totálisan másolták a Mavs támadásbeli formáját, annyi különbséggel, hogy nagyon gyengén büntetőztek a vendégek (11/21). Sokat elmondd a Jazz támadójátékáról, hogy egyik legeredményesebb játékosuk az a Novak (12 perc, 4/6 tripla) volt, aki az elmúlt két találkozón annyi pontot szerzett, mint korábbi 20 mérkőzésén. Bár a végjátékban nagyon közel került az egyenlítéshez a jól küzdő Jazz, az utolsó lépést nem tudták megtenni. Sokba került az első negyed mindössze 9 dobott pontja és az elhibázott büntetők.

Nyerj a védekezéssel. A Mavericks két embernek és a hatékony védőmunkájának köszönhette mai sikerét. A 13. All-Star gálájára készülő Nowitzki (5/14, 14 lepattanó) bár hadilábon állt a dobásokkal, de jól pattanózott Chandler hiányában. Barea pedig átvette Rondo és Ellis szerepét is, ezen a mérkőzésen kiemelkedőnek számító dobáspontossággal (8/15, 4/7 tripla) zárt, szezoncsúcsot jelentő pontmennyiségéből 15-öt a harmadik negyedben termelt, amikor a Mavs visszatalált a helyes útra, a második játékrészbeli eltévedés után. Az utolsó másfél percben a Dallas mind a nyolc büntetőjét helyére küldte, melyekkel eldöntötték Ellis-ék a találkozót.

A Mavericks legjobb dobói: Barea 22/12, Nowitzki 15, James 9
A Jazz legjobb dobói: Burke 16/12, Favors 14, Novak 12/12, Hayward 12/3

Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 102-86

Ujjgyakorlat. A Trail Blazersnek nem kellett megizzadnia a Lakers ellen – az első félidőben még csak nyolc pontos előnyüket a harmadik negyedben megtoldották 15-tel, és Aldridge rossz napja (6/20 mezőnyből) is bőven belefért. Összesen hatan érték el a 10 pontos határt, és bár alig 40 százalékkal dobtak, 35 mezőnykosarukra 27 gólpassz jutott. Kétszer annyi büntetőt (22-11) értékesítettek, és a védekezésük is kiválóan működött – a Houstonnal holtversenyben állnak a nyugati 3-4. helyen.

Mindenhol nagyon várják a Lakerst. Zsinórban 11. idegenbeli vereségét szedte össze a teljesen tank-üzemmódba váltó Los Angeles. Bár a Clarkson-Ellington hátvédpár nem volt rossz, többen is rettenetes napot fogtak ki: Boozer 1/11-gyel, Lin 0/6-tal dobott, összesen 17 gólpasszra futotta. Semmi esélye nem volt a vendégeknek a győzelemre, bár a Kelly-Black-Sacre kezdő frontcourt ismeretében ez nem nagy meglepetés. Zsinórban hatodszor kaptak ki, és lassan bebetonozzák magukat az alsóházi Top4-be (Knicks, Wolves, 76ers, Lakers).

A Trail Blazers legjobb dobói: Matthews 20/9, Aldridge 18, Lillard 15.
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 17/3, Ellington 16/6, Johnson 12/6, Sacre 12.

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 110-95

DeAndre Jordan komolyan gondolja. Blake Griffin kidőlése után úgy tűnik, hogy a center veszi széles vállaira a Clipperst: a minap előadott 22 pont-27 pattanós teljesítményéhez hasonló számokat hozott (24 pont, 20 lepattanó), és bár a 12/26-os büntetőmutató kicsit belerondít a képbe, összességében a hazaiak neki köszönhetik, hogy nyertek. Az utolsó négy percben hiába próbálkozott a Houston a Hack-A-Jordannel, a kihagyott büntetőkből nem tudtak profitálni, ráadásul a Redick-Crawford dobóhátvéd-duó is termelte a pontokat.

Ilyen dobásokkal nem lehet nyerni. A kezdőötösből Donatas Motiejunas célzott elfogadhatóan (no meg a mindössze egyet vállaló Dorsey), a többiek rettenetes napot fogtak ki. Harden néhány szép megoldáson kívül csak szenvedett (9 pont, 0/7 tripla, 5 eladott labda), Beverley 3/11-zel zárt, Ariza pedig 1/9-es triplamutatóval. A 45 (!) triplakísérlet jól mutatja, mennyire kiszorultak Jordan miatt a festékből – a 9 találat pedig azt, hogy ezek jó része már kétségbeesett kísérlet volt. Hiába hozott extrát a padról beszálló Brewer és Josh Smith, a végjátékban teljesen elfogyott az ötlet a Rockets játékából – a vereségnek köszönhetően pedig utolérte őket a Portland.

A Clippers legjobb dobói: Jordan 24, Redick 20/6, Crawford 20/3.
A Rockets legjobb dobói: Brewer 22/6, Smith 21/6, Ariza 13/3.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus