Az OKC is zuhan: Sacramentóban is kikaptak Westbrookék

Nyugat két leggyengébb csapata egyaránt bravúrral jelentkezett - a Milwaukee-t már legyőzte a Cavs - zsinórban ötnél jár a Philly.

Idei második győzelmét aratta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában a Sacramento és a Dallas is, előbbi az egyre mélyebbre zuhanó Thundert, utóbbi a szintén szenvedő Washingtont verte meg. Nyerni tudott viszont a Cleveland, LeBron Jamesék a Milwaukee-t múlták felül, zsinórban ötödször győzött a Sixers, harmadszor a Knicks, a Spurs és a Pelicans - nézzük, hogy mi történt hajnalban!

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva megtekinthető!

Cleveland Cavaliers - Milwaukee Bucks 124-119

Most jobban nézett ki a Cleveland. A korábbiakhoz képest sokkal nagyobb intenzitással és figyelemmel kezdték a meccset a hazaiak, igaz, a védekezésük továbbra sem állt össze, de mégis ők vezettek szinte végig - a nagyszünet előtt vette át egyszer a vezetést a Bucks, ezt leszámítva folyamatosan a Cavs járt előrébb. LeBron James (30 pont, 8 lepattanó, 9 gólpassz, 1 eladott labda) igazi vezérként húzta csapatát, Kevin Love most a festékből (32 pont, 14/16 büntető, 0 triplakísérlet) büntetett, JR Smith (5/7 tripla) hozta a kinti tűzerőt és a kispad is hozzátett annyit, amennyit kellett. Ennek köszönhetően a végjátékra sem fogytak el, folyamatosan tudtak "menekülni" a Milwaukee elől, így nagyon fontos győzelmet arattak - még mindig van min dolgozni, de számukra most minden sikernek nagy jelentősége van...

Hiába Antetokounmpo extrája. A Bucks hasonló helyzetben van, mint a Cavs, a védekezéssel nagyon komoly gondjaik adódnak folyamatosan és sorra veszítik el a meccseket, ez már zsinórban a negyedik vereségük volt. Giannis Antetokounmpo hiába dolgozott bődületes hatékonysággal (40 pont, 16/21 mezőnyből, 9 lepattanó, 4 blokk, de 8 eladott labda), hiába kapott támadásban kellő segítséget Middletontól (20 pont, 7 lepattanó, 11 gólpassz) és Brogdontól (22 pont, 5 lepattanó, 6 gólpassz), végig üldözték a Clevelandet - védekezésben ezúttal sem tudták összeszedni magukat, a hazaiak pedig most ennyivel pontosabbnak bizonyultak. Jason Kidd alakulata már csak 4-6-ra áll Antetokounmpo folyamatos extra teljesítménye ellenére, most San Antonióba utazik, könnyebb dolga ott sem lesz. 

A Cavaliers legjobb dobói: Love 32, James 30/6, Smith 20/15 
A Bucks legjobb dobó: Antetokounmpo 40, Brogdon 22/12, Middleton 20/6

Indiana Pacers - New Orleans Pelicans 112-117

A fordulás után összeállt a vendégek védekezése. Az első két negyed során 75, ezt követően viszont összesen 37 pontot kapott a New Orleans, nem kell sokáig keresgélnünk a győzelem okait - a nagyszünetben még 14 pontos hátrányban volt a társaság, de már a harmadik játékrész végére megfordította a találkozót. A két magasember ezúttal is tarthatatlan volt, Anthony Davis (37 pont, 14/18 mezőnyből, 4/5 tripla, 14 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) és DeMarcus Cousins (32 pont, 13 lepattanó, 6 gólpassz, 2 blokk) most nem is szorult segítségre támadásban, a többiektől elég volt a kemény védekezés. A hajrában aztán a szoros végjátékot is megoldották a vendégek, 111-110-re kapaszkodott még vissza az Indiana, de Davis azonnal érkezett egy duplával, Holiday két büntetővel, Cousins pedig egy kettessel, így zsinórban harmadik győzelmét is behúzta a társaság - érdekesség, hogy 6-5-ös mérlegükből 5-2-t hoztak eddig idegenben.

Elfogyott az erő. Szezoncsúcsot jelentő 37 pontot szórt az első negyedben a Pacers, majd ehhez 38-at tett rögtön hozzá a másodikban, átrohantak a vendégeken és rengeteg jó dobóhelyzetük adódott. A szünetben azonban "kihűltek" és ahogy legutóbb a Knicks ellen, úgy most is leadták a nagy előnyt - energia nélkül jöttek ki a harmadik negyedre, innentől pedig már nem igazán tudtak úrrá lenni a helyzetet. Örülhetnek ugyan a nemrég visszatért Myles Turner jó játékának (21 pont, 12 lepattanó, 3 blokk), de sorozatban harmadszor kaptak ki, kicsit mintha elfogyott volna a lendületük - csütörtök hajnalban Detroitban folytatják.

A Pacers legjobb dobói: Turner 21/3, Oladipo 15/3, Bogdanovic 14/6, Stephenson 14/3 
A Pelicans legjobb dobói: Davis 37/12, Cousins 32/12, Miller 12/9

Washington Wizards - Dallas Mavericks 99-113

Bravúrgyőzelem. Sorozatban hat vereség után aratott meglepő sikert a Mavericks, méghozzá elsősorban az eddigieknél kategóriákkal veszélyesebb támadójáték miatt. Az újonc Dennis Smith Jr. kiválóan mozgatta csapatát (22 pont, 8-8 lepattanó és gólpassz, 2 eladott labda), a pontfelelős szerepkört megoldotta Harrison Barnes (31 pont, 9 lepattanó, 11/18 mezőnyből), de Wesley Matthews (4/7 tripla, 6 gólpassz) is hozzátette a magáét - a nagyszünetig szezoncsúcsot jelentő 64 egységet rámoltak be és természetesen a végére elért 113 is annak számít. Ráadásul egy másik olyan faktorban is parádéztak, ami eddig gyengeségüknek számított, mégpedig a lepattanózásban: 53-39-re múlták felül ebben a Washingtont, 11-3 volt a támadópattanók aránya, Salah Mejri játéka külön kiemelendő ebből a szempontból. A texasiak így idei második győzelmüket könyvelhették el, most a Cleveland lesz a következő ellenfelük.

Blama. Ez egy kötelező győzelem lett volna a Washingtonnak, főleg hogy visszatért és jól is mozgott (23 pont, 14 gólpassz) John Wall - mégsem találták a ritmust a fővárosiak sem támadásban, sem védekezésben, a meccs nagy részében jelentős hátrányban voltak. Egyszer tudtak egy 14-0-s rohammal visszajönni egy labdán belülre a második félidőben, de egy 15-5-rel felelt erre a Mavs, több esélyük pedig nem volt arra a hazaiaknak, hogy megszorítsák ellenfelüket - a váratlan pofon után 5-5-ös mérleggel fogadják a Lakerst úgy, hogy az elmúlt hét meccsükből ötöt elveszítettek. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 23, Beal 23/9, Porter 13/3 
A Mavericks legjobb dobói: Barnes 31/6, Smith 22/3, Matthews 14/12

New York Knicks - Charlotte Hornets 118-113

A cserepad megalapozta, Porzingis befejezte. Nem játszott igazán jól a hazaiak kezdője, de hatalmas extrát kaptak a második sortól támadásban, illetve védekezésben is: utóbbiért az ismét remeklő újonc, Frank Ntilikina felelt, elöl pedig hihetetlen hatékonysággal (10/11 mezőnyből, 5/5 tripla) szórt harminc pontot a McDermott-Thomas duó - ráadásul O'Quinn is hozzátett 12 pontot (6/9 mezőnyből) négy gólpasszal és két blokkal kiegészítve. Ahogy a meccs során egyszer már megtették, úgy a negyedik negyed elején is ez a sor tüntette el a tíz pont feletti hátrányt, majd az utolsó két és fél percben jött a vezér, Kristaps Porzingis: a lett magasember ebben a clutch időszakban egymaga hét pontot szerzett, az ő büntetőivel egyenlített a Knicks, majd az ő triplájával vette át a vezetést, végül az ő nevéhez fűződik a győzelmet jelentő dupla is tizenegy másodperccel a vége előtt. A támadásban ezúttal is kiválóan működő együttes így végül nagy csatában behúzta sorozatban harmadik győzelmét is és 6-4-re áll, most Orlandóba utazik.

Elrontotta a Charlotte. 41 pontot szórt az első negyedben a Hornets, később vezetett 15 egységgel is, sőt, úgy tűnt, hogy a negyedik negyedben is sikerül visszaverni a Knicks rohamát - a cseresor akciói után két fontos dobással ismét kilenc pont lett közte. Ezt követően azonban előbb kaptak sorozatban négy triplát, majd a végén Porzingis szedte szét őket, miközben támadásban sorra követték el a hibákat - hiába dobott ezúttal jól Kemba Walker, ő sem tudta győzelemre vezetni övéit. Nincs egyébként egyszerű dolga Steve Clifford alakulatának, mert Nic Batum és Michael Kidd-Gilchrist nélkül küzdenek, játszottak már jó pár nyugati topcsapattal, most pedig Bostonba utaznak...

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 28/12, McDermott 20/12, Hardaway Jr. 19/9 
A Hornets legjobb dobói: Howard 21, Walker 21/12, Monk 21/15

Toronto Raptors - Chicago Bulls 119-114

Majdnem elrontotta a Toronto. A második negyedben átrohant ellenfelén a hazai csapat és a nagyszünetben kereken húsz pont volt közte, de kúszott ennél feljebb is a különbség - a félig már megnyert összecsapást azonban nem tudta lezárni a Raptors és 115-112-nél még erősen izgulniuk kellett az utolsó percben. A döntő szót aztán DeMar DeRozan (24 pont, 9/18 mezőnyből, 4 gólpassz) mondta ki, húsz másodperccel a vége előtt elsüllyesztett egy tempót, így végül hozta a kötelezőt a Toronto - igaz, az eddigi legkisebb különbségű győzelmét aratta a gárda az idei szezonban. Érdekesség, hogy 13 bedobott triplájukkal beállították a szezoncsúcsukat és tíz meccsből hetedszer osztottak szét legalább húsz gólpasszt.

Portis nagyon igyekezett. Miután a szezon előtt kiütötte csapattársát, Nikola Miroticot, a Bulls nyolc meccsre eltiltotta Bobby Portist, aki most léphetett pályára először idén - nem is vesztegette az idejét, rögtön a vendégek legjobbja volt. A padról beszállva beszórt 21 pontot (8/13 mezőnyből, 3/5 tripla), leszedett 13 lepattanót és kiosztott négy gólpasszt, nagy szerepe volt abban, hogy visszajött a meccsbe a Chicago, igaz, győzelemre végül nem tudta vezetni övéit - magas posztokon így most rendben lehet a gárda, Robin Lopez és Lauri Markkanen sem játszott rosszul, de ott van még Felicio is. 

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 24/6, Valanciunas 21/3, Lowry 17/3 
A Bulls legjobb dobói: Ports 21/9, Lopez 20, Holiday 15/6

San Antonio Spurs - Los Angeles Clippers 120-107

Szezoncsúcsokat döntött a Spurs. Több szempontból is idei legjobbját hozta ezen az estén a San Antonio, a 15 bedobott hármas, a 12 labdaszerzés, valamint Danny Green, Rudy Gay és Pau Gasol pontszáma is rekordnak számít eddig - utóbbi trió egyébként 11/15 triplát süllyesztett el, óriási szerepük volt a sikerben. A kérdések a harmadik negyedben dőltek el, a nagyszünetben ugyan még három ponttal a Clippers vezetett, de a fordulás után 40-21-re hozta a következő 12 percet a Spurs, az itt megszerzett előnyt pedig már nem adták ki a kezükből Aldridge-ék - hat triplát dobtak ebben az időszakban, Manu Ginobili egymaga hármat vállalt belőle. Gregg Popovich alakulata az utóbbi időben összeszedte magát, sorozatban harmadszor is nyert és a Leonard-Parker páros hiánya ellenére elindult felfelé - szombat hajnalban a Milwaukee érkezik, az lesz a következő feladat.

Tovább csúszik lefelé a Clippers. A 4-0-s rajt óta 1-4-re áll Doc Rivers alakulata, Milos Teodoszics már korábban kidőlt, most Danilo Gallinari sem tudott pályára lépni, Blake Griffint és DeAndre Jordant pedig sikeresen limitálta a San Antonio - a nagy kérdés persze az, hogy az első meccseken látott védekezéssel mi történt, most a Spurs is azt csinált velük (53,6% mezőnyből, 33 gólpassz), amit csak akart. Így nem nagyon lehet meccset nyerni, az akadozó kezdőötöshöz csak Lou Williams tudott hozzátenni a padról, így 50%-os mérleggel, komoly gödörben fogadják a szintén elég mélyen lévő Thundert. 

A Spurs legjobb dobói: Aldridge 25/6, Green 24/12, Gay 22/12 
A Clippers legjobb dobói: Rivers 24/12, Williams 17/9, Griffin 15/6

Denver Nuggets - Brooklyn Nets 112-104

Jokics túldobta a brooklyni kezdőt. A Denver centere ihletett napot fogott ki, kintről-bentről tarthatatlannak bizonyult és 41 pontos karriercsúcsot szállított 12 lepattanóval, 5 gólpasszal, valamint 2-2 labdaszerzéssel és blokkal megspékelve - a negyedik negyedben még visszatért két kosár erejéig, ezzel döntötte meg eddigi 40 pontos rekordját. Érdekesség, hogy a teljes Nets-kezdő kereken negyven pontig jutott, így Jokics egymaga túldobta őket, igaz, a cserepadról azért érkeztek ennél jobb teljesítmények is a vendégeknél, de a Nuggets sikere nem forgott veszélyben: a félidőben tizenegy, három negyed után húsz pont volt közte, ezen már csak kozmetikázni tudott a Brooklyn. Ezzel a hazaiak hozták a kötelezőt és ismét pozitív mérleggel állnak, most az OKC-t fogadják.

Nem volt esély. A back-to-backet játszó vendégek nem tudták tartani a lépést Jokiccsal és a Denver lendületes támadójátékával, hiába hozott 21 pontot a padról Zeller, most egyértelműen jobbak voltak a hazaiak - ezen az sem segített, hogy D'Angelo Russell ezúttal több labdát adott el, mint ahány mezőnykosarat szerzett. Végig masszív hátrányban volt a társaság, a kezdők végül kaptak is némi pihenőt (21 percnél senki nem játszott többet közülük), hiszen folytatódik ötmeccses idegenbeli túrájuk, a következő állomás Portland. 

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 41/12, Millsap 17/3, Barton 17/6 
A Nets legjobb dobói: Zeller 21, LeVert 13/3, Russell 12

Utah Jazz - Philadelphia 76ers 97-104

Elöl-hátul gyenge volt a Jazz. Nem működött jól a hazai védekezés, figyelmetlenek voltak Rubióék, rengeteg hátsó befutást, könnyű ziccert engedélyeztek a Sixersnek, ráadásul üres kinti dobóhelyzetből sem volt hiány a vendégek részéről. Emellett támadásban egészen pocsék napot fogtak ki, az említett Rubio 4/16, Hood 4/14, a "csodafegyver" Mitchell pedig 3/21 mezőnykísérletét szenvedte be a gyűrűbe, így nem volt meglepő a csapatszinten elért 30,3%-os mutató - hazai pályán ez különösen elfogadhatatlan, így nem igazán lehet nyerni az NBA-ben. Valami eléggé félrecsúszott a Jazznél az utóbbi időben, vannak hiányzóik, de játékban elöl-hátul szétestek és sorozatban harmadszor kaptak ki, ráadásul most már otthon sem képesek hozni a győzelmeket.

Most Saric lépett elő. Joel Embiid nem játszott, Ben Simmons gyengén dobott (7/22 mezőnyből, 13 lepattanó, 6-6 gólpassz és eladott labda, 3-3 labdaszerzés és blokk), de így is meg tudta nyerni a találkozót a Philly, mert előkerült JJ Redick és főleg Dario Saric. A Clipperstől érkező dobógép kulcsszerepet vállalt a harmadik negyed elején bemutatott 21-7-es futásból, az eddig háttérben lévő horvát erőcsatár pedig 25 pontos (7/13 mezőnyből, 5/9 tripla) szezoncsúccsal, valamint tíz lepattanóval jelentkezett - ez elégnek is bizonyult most, még a 22 eladott labda is belefért. A gárda nem viccel, zsinórban ötödik győzelmét is behúzta, 6-4-gyel utazik tovább Sacramentóba, ahol a tervek szerint ott lesz már Embiid is.

A Jazz legjobb dobói: Hood 19/6, Gobert 16, Ingles 15/9 
A 76ers legjobb dobói: Saric 25/15, Redick 20/9, Simmons 16

Portland Trail Blazers - Memphis Grizzlies 97-98

Ha Lillard gyenge, nem nagyon nyer a Blazers. Ezt az alapigazságot erősítette a mai meccs is, az előzőleg rendre 30 pont fölé jutó All-Star irányító első hét dobását elrontotta, végül 12 pont mellett 5 pattanóig, 6 gólpasszig, illetve 5 eladott labdáig jutott, nagyon nem ízlett neki a Grizzlies védekezése. Mellette Jusuf Nurkic is gyengélkedett (6 pont, 5 pattanó), így az a csoda, hogy a remeklő McCollum és a padról jól beszálló Napier-Turner duó vezetésével meccsben lehetett a Blazers. Az utolsó percben 5 ponttal is vezetett a Memphis, a hazaiaknak azonban így is volt labdájuk a győzelemhez, de McCollum akkor már hibázott – a Portland hetedik hazai meccsén harmadik vereségét szedte össze, ami nem túl biztató, ha playoffba akarnak jutni. 

Tyreke Evans újabb parádéja. Az egykori Év Újonca egyik sérülésből a másikba esik egész pályafutása alatt, amikor viszont egészséges, megvillantja, hogy mekkora tehetség – ebben a szezonban már nem az első extrát hozta a padról: 21 pontja mellett kiosztott 5 gólpasszt, elcsent három labdát és még blokkolt is. A védekezéssel egyébként sem volt gond, hátul Marc Gasol osztott ki 4 blokkot, az oregoni, tapsot kapó újonc, Dillon Brooks három szerzett labdával zárt, és a felsorolásban csak most értünk a liga egyik legjobb periméter-védőjéhez, Mike Conley-hoz. A harmadik negyedben ragadta magához a kezdeményezést a Grizzlies, és bár nagyon hullámzó volt a mérkőzés, kis szerencsével be tudták húzni – ezzel ötmeccses túrájuk közepén 2-1-re állnak, egyébként pedig 7-4-gyel rajtoltak. 

A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 36/12, Turner 16, Napier 12/3, Lillard 12.
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 21/3, Conley 20/6, Gasol 16/3.

Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 94-86

Lassan Oklahomában is érik egy csapatgyűlés. Szépen csendben zsinórban harmadszor bukott az OKC, a meccs előtt 1-8-as mérleggel szerénykedő Kings otthonában parádésan kezdtek, 25-10-re vezettek egy negyed után, aztán viszont semmit nem tudtak kezdeni a Kings-szel. Már a félidőben hátrányban voltak, a harmadik negyedben pedig háromszor járt le a támadóidejük, teljesen tanácstalannak tűntek – a második félidőben Anthony kapott egy technikait, Westbrook pedig egy flagrant-1-nal gazdagodott, amikor ziccerdobás közben arcba csapta Bogdan Bogdanovic-ot. Fejben teljesen szétesett a gárda, George és Anthony 8/33-at dobott mezőnyből, Westbrook 7/21-et és 6 gólpasszára 7 eladott labda jutott. Ha nincs Steven Adams és a padról jövő Jerami Grant, hamarabb is eldőlhetett volna. 4-6-tal áll jelenleg a Thunder, a támadójátékuk borzasztó, lenne miről diskurálni…

Megvillantak a Kings fiataljai. Egyelőre még csak keresgeti Dave Joerger a jó rotációt, a kezdőötös ennek megfelelően nem igazán működött – bár Randolph 18 ponttal végül nyerőember lett, 6 labdát adott el, a Hill, Bogdanovic, Temple és Cauley-Stein alkotta kvartett egy 7/21-es mezőnymutatót szenvedett össze. Nem is ők fordították meg a meccset, hanem a cserék: Buddy Hield rojtosra lőtte a hálót (7/9 mezőnyből, 4/4 tripla), De’Aaron Fox 10 pontja mellé 8 asszisztot szortírozott, Justin Jackson pedig 16 pontig jutott, közte az utolsó percben egy demoralizáló zsákolással. Egyre jobban érik pár csere a kezdőben, kíváncsian várjuk, hogy az ezért kaparó játékosok élnek-e majd az előbb-utóbb adódó eséllyel. 

A Kings legjobb dobói: Hield 21/12, Randolph 18, J. Jackson 16/6.
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 20/6, Anthony 16/9, Adams 14.

A tabella ide kattintva megtekinthető!

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus