Az OKC túldobta a Houstont, nem hibázott a Cavs

Duranték "többen voltak" - villogott a Cavs triója - ötnél jár a Boston - kapaszkodik a Miami - nem hibázott a Clippers és a Dallas

Az Oklahoma City Thunder nagy csatában, pontzáporos meccsen dobta túl a Houstont az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszának nyugati rangadóján, James Harden ezúttal alulmaradt korábbi társaival szemben. A Clevelandnél villogott a nagy hármas és simán győztek Detroitban, a Miami Milwaukee-ban is nyerni tudott, sorozatban ötödik sikerét aratta a Boston, fontos meccset húzott be a New York, nem hibázott a Portland, a Dallas és a Clippers, a Minnesota centerei viszont egyedül maradtak a Jazz ellen.

Visszajátszás: a Király mozgalmas estéje

Boston Celtics – Orlando Magic 113-94

A megtestesült sokoldalúság. A sorozatban ötödik sikerét begyűjtő Celtics ugyan nem tudta gyorsan eldönteni a mérkőzést, de olyan egyértelmű fölényben játszott - volt, hogy 27 pontos előnyben-, hogy nem forgott veszélyben végső sikere. Egyetlen játékos töltött 30 percnél több időt a parketten, mégis heten jutottak tíz pont fölé a hazai oldalon, Jerebko és Sullinger is dupla-duplázott a jó hatékonysággal támadó (50% mezőnyből, 41% hárompontosból, 28 gólpassz) és az ellenfél hibáit kihasználó együttesben. A Boston egyre biztosabb léptekkel halad a keleti dobogó felé.

Pontosság nélkül nem megy. A többszöri leszakadás és sok védekezésbeli hiba ellenére többször felzárkózott ellenfelére az Orlando, melyből elképesztően hiányzott egy vezér. Oladipo 2/6-os, Harris 3/12, a legeredményesebb játékos Vucsevics pedig 4/11-es mezőnymutatóval zárt. Viszont ezeknél is nagyobb gondot okozott a vendégek számára, hogy 16 eladott labdájukkal 22 pontot ajándékoztak a hazaiaknak, s a negyedik negyedben már teljesen elszakadtak az ellenféltől. Sorozatban nyolcadik vereségét szenvedte el a Magic, mely legutóbbi 13 fellépésén 12 kudarcot könyvelt el.

A Celtics legjobb dobói: Smart 16/9, Olynyk 16/3, Crowder 15/9, Turner 15
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 14, Napier 13/9, Gordon 12/6, Payton 12

Detroit Pistons – Cleveland Cavaliers 106-114

A nagy hármas győzelme. A szezonban első alkalommal fordult elő, hogy a James, Love (9/19, 5/7 tripla), Irving (11/19) trió minden tagja húsz pont fölé jutott, így zárhatott ponterős mérkőzést a Cavaliers. Mentális szempontból messze nincs rendben minden a keleti elsőnél, James összeszólalkozott Thompsonnal és később egy teljesen üres zsákolást elhibázott. Mégis pozitív tény miatt marad emlékezetes számára a találkozó, ugyanis átlépte a 26 ezer pontos határt, ő lett a liga történetének legfiatalabb játékosa, aki elérte ezt a mérföldkövet. Thompson kezdő centerként dupla-duplázott, Mozgov a padról jól szállt be (12 pont, 8 lepattanó), de a cserepad több tagja összesen 8(!) pontot tudott felmutatni, ez a visszafogottság okozhat komoly gondokat a jövőben.

Ellenszer nélkül. A hazai együttes bármennyire vigyázott a labdára (9 eladott labda), Drummondot (2/8) leszámítva jól büntetőz9tt, elfogadhatóan támadott, mégsem tudott mit kezdeni a Cavs újabb és újabb rohamaival, mivel nem talált fogást a húzóembereken – a védekezésbeli hibák miatt úszott el a meccs. A kezdőből mindenki tíz pont fölé került, Drummond (9/14 mezőnyből, 8 lepattanó) és Caldwell-Pope (7/15, 7 lepattanó) vitték a prímet ugyan, de a félidőre begyűjtött 8 pontos lemaradás a harmadik negyed után már 18 egység volt, nem létezett visszaút a Pistons számára.

A Pistons legjobb dobói: Drummond 20, Caldwell-Pope 19/6, Johnson 15/3, Jackson 15
A Cavaliers legjobb dobói: Love 29/15, Irving 28, James 20

New York Knicks – Phoenix Suns 102-84

Gyorsan szerzett biztonság. Ellentmondást nem tűrő módon és ponterős játékkal nyitotta a mérkőzést a hazai együttes, melynek Anthony egyértelmű vezére volt támadásban, s védekezésben is. Bár a dobóhatékonyságával akadt baja, alaposan kitöltötte a statisztikai lapot (5/14 mezőnyből, 10 lepattanó, 8 gólpassz, 4 szerzett labda), s nyugodtan ülhette ki az utolsó negyedet. Rövid hullámvölgyét gyorsan átvészelte a Knicks, mely vigyázott a labdára - pedig nélkülözniük kellett Calderont - és megszakította négy mérkőzéses kudarcsorozatát.

Semmi változás. Már a rajtnál egyértelművé vált, hogy ez az este nem a Phoenix tündökléséről fog szólni, bő tíz perc alatt 18 pontos hátrányt szedett össze a sok hibával játszó vendég együttes. Ezt a differenciát ugyan a csereként pályára lépő Warren és McRae révén némileg lefaragták a vendégek, de egy újabb rossz etap már közel harminc pontos szakadékot nyitott a mérkőző felek között, ami nem csoda, kétszer annyi eladott labdája volt a Hornacek-legénységnek (16-8). Nem tudni mikor szakad meg a Suns rossz idegenbeli szériája, ugyanis 13. alkalommal maradtak alul Goodwinék vendégként. 

A Knicks legjobb dobói: Anthony 19/6, Afflalo 17/6, Lopez 13
A Suns legjobb dobói: Booker 21/9, McRae - Warren 12/3-12/3

Oklahoma City Thunder – Houston Rockets 116-108

A három több mint az egy. A vendégeknél James Harden hozta magát, végig nyomás alatt tartotta az OKC védekezését, az első félidőben az ő vezérletével vezetett is csapata, végül 33 ponttal, 7 lepattanóval és 7 gólpasszal zárt. Mellé azonban nem tudott fellépni senki, Ariza gyenge napot fogott ki, Howard pedig kiállíttatta magát – ezzel szemben a túloldalon Durant 33 ponttal és 12 lepattanóval, Westbrook pedig 26 ponttal, 10 pattanóval és 14 gólpasszal (plusz nyolc eladott labdával) húzta övéit. Ráadásul Howard kiválása után beindult Enes Kanter, „ellenfél híján” a fordulás után ő is beszórt kereken húsz pontot – több volt a fegyver az OKC-nél…

A második félidőben már a Thunder dominált. Az első negyedet még megnyerte a Houston, sőt, a nagyszünetig tartotta is előnyét a texasi csapat, de Howard döntő faktornak bizonyult – egyrészt 2/9 büntetőt dobott a második negyedben és így zárkózott a Thunder, másrészt két értelmetlen technikaival kiállítatta magát. Ezek után esett össze teljesen a Rockets, innentől nem tudtak mit kezdeni Kanterrel, a negyedik negyedben már 14 ponttal is vezettek a hazaiak – ugyan innen közelebb zárkóztak még Hardenék, egyenlíteni nem volt esélyük.

A Thunder legjobb dobói: Durant 33/6, Westbrook 26/3, Kanter 22
A Rockets legjobb dobói: Harden 33/6, Brewer 17, Capela 12

Milwaukee Bucks – Miami Heat 103-107

Ismét Wade döntött. Sorozatban harmadik meccsét nyerte meg a Miami és mindhárom alkalommal Dwyane Wade (24 pont, 7/13 mezőnyből, 7 gólpassz, 3 labdaszerzés, 3 blokk) mondta ki az utolsó szót – ezen az estén is ő volt a vezér. Amellett, hogy óriásit védekezett Middletonon és a 3-3 blokk, illetve labdaszerzés is parádés, 44 mp-cel a vége előtt az ő középtávolijával alakult 103-101-re az állás. Ezek után elrontott két büntetőt, azonban három másodperccel az órán már nem hibázott, ezzel eldöntötte a találkozót.

Pedig működött a Milwaukee játéka. Ugyan az első félidőben még a Miami vezetett, a harmadik negyedben fordítottak a hazaiak és úgy tűnt, hogy minden rendben van az ő szempontjukból – ugyan a védekezésükkel akadtak gondok, de 25 pontot szereztek leindításból, 60-at (!) a festékből és Middleton gyengeségét (2/13 mezőnyből) leszámítva úgy alakult a meccs, ahogy ők tervezték. A hajrában azonban egyre szigorúbb lett a Heat védekezése, Dengék lelassították a játékot – ugyan Antetokounmpo és Monroe nagyon csipkedte magát, de Wade-del nem tudtak mit kezdeni, így elvesztették a derbit.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28, Monroe 24, Parker 17
A Heat legjobb dobói: Wade 24, Bosh 20/6, Deng 16/6

Dallas Mavericks – Brooklyn Nets 91-79

Hamar eldőlt. A visszatérő Zaza Pachuliával kiegészülve nagyon harcosan kezdett a Dallas, már az első negyedben megléptek a hazaiak, a másodikban pedig 18 (!) pontos előnyt építettek ki – ugyan innen még visszakapaszkodott a Nets, a fordulás után már nem volt kérdés a győztes kiléte. Pachulia rögtön dupla-duplázott (16 pont, 12 pattanó), mellette az ismét nagyon aktív Parsons (19 pont, 10 pattanó) emelhető ki, a többiek inkább részfeladatokat láttak el – Barea 3/3 triplával, Nowitzki pedig négy blokkal jelentkezett. Deron Williams szenvedett volt csapata ellen, de nem volt szükség az ő jó játékára, a Mavs így is különösebb gond nélkül hozta a találkozót.

Lopezre mindig lehet számítani, a kispadra nem. A Nets centere ezúttal is hozta magát, folyamatosan agresszív volt és végül 28 pontot szórt 12 lepattanó, valamint két blokk mellett – ezzel a teljesítménnyel viszont messze kiemelkedett csapatából. Ugyan a kezdőötös többi tagja is tíz pont fölé jutott, de a kispadról összesen két (!) egység érkezett 1/14-es mezőnymutatóval, ráadásul az ő egy gólpasszukra jutott négy eladott labda, két kapott blokk és botrányos védekezés is – gyakorlatilag akkor nyerte meg a meccset a Dallas, amikor a kezdők pihentek a Netsnél.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 19/9, Pachulia 16, Barea 13/9
A Nets legjobb dobói: Lopzez 28, Sloan 13/6, Johnson 13

Utah Jazz – Minnesota Timberwolves 103-90

Jól működött a Jazz. Derrick Favors nagyon hosszú idő után térhetett vissza a kezdőcsapatba és rögtön húsz ponttal, valamint kilenc lepattanóval bizonyította, hogy helye van ott, a hazaiak támadójátéka pedig nagyon egyben volt ezen az estén. Egyrészt Favors és Gobert is termelt a palánk alatt, másrészt a 22 pontos Hood, valamint a padról beszálló Trey Burke vezérletével kintről is veszélyesek voltak – mezőnyből végül 52%-os, a triplavonalon túlról pedig 40%-os teljesítménnyel zártak. Ennek ellenére szoros volt a meccs a harmadik negyed végéig, ott azonban egy 14-0-s futással eldöntötte a kérdést a Utah – majdnem három hét után tudott sorozatban két meccset nyerni a csapat.

A magasok dolgoztak, a többiek pihentek. Karl-Anthony Towns és Gorgui Dieng is remek estét zárt, az idei 1/1-es 32 pontos, 12 lepattanós, Dieng pedig 20 pontos, 15 lepattanós dupla-duplát szállított, gyakorlatilag nekik köszönhető, hogy meccsben volt a Minnesota – ugyanis a kezdőcsapat többi tagja összesen nyolc pontot tett hozzá. Wiggins, Rubio és Prince is terített betli volt, a padról LaVine természetesen most is hozott 19 egységet, de a második sor védekezése továbbra sem NBA-szintű – ez most is döntőnek bizonyult, ők „kapták” a meccset eldöntő Jazz-futást. Kevin Garnett kihagyta ezt a meccset is, márpedig ezzel a kezdő sorral még nem nyert meccset a Minny…

A Jazz legjobb dobói: Hood 22/6, Favors 20, Gobert 14
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 32/3, Dieng 20, LaVine 19

Portland Trail Blazers – Charlotte Hornets 109-91

Egyértelmű volt a meccs. A Portland a második negyedtől kezdve átvette az irányítást és erőlködés nélkül, türelmes csapatjátékkal megnyerte a mérkőzést – öten jutottak tíz pont fölé, járt a labda és szép kosárlabdát játszottak Lillardék. Az irányító mellett kiemelendő a padról húsz pontot szállító Crabbe is, de a feladatát a gyengébb napot kifogó Hendersont leszámítva minden pályára lépő elvégezte – a nagy formában lévő Blazers a két középső negyedet 18 ponttal nyerte meg és a hajrában már nem volt kérdés a győztes kiléte. A gárda sorozatban harmadik, az utóbbi tíz meccsből pedig a hetedik sikerét aratta, ezzel tartja nyugati nyolcadik helyét.

Batum visszatérése nem sikerült, Kidd-Gilchristé igen. A tavaly még Portlandben kosarazó Nic Batum finoman szólva sem volt a helyzet magaslatán ezen az estén, 1/11-es mezőnymutatóval szerzett három pontot, nyolc gólpasszára pedig jutott hat eladott labda, nem sikerült dicső módon visszatérni korábbi sikerei színhelyére. A sima vereség ellenére azonban örömre is volt oka a Charlotte-nak, hiszen Michael Kidd-Gilchrist elkezdhette a szezont – idei első meccsén rögtön kezdőként kapott szerepet, 33 perc alatt 13 pontot és hét lepattanót tett a közösbe.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 22/6, Crabbe 20/6, McCollum 17/3, Aminu 17/3
A Hornets legjobb dobói: Williams 20/12, Roberts 17/3, Walker 14/6

Los Angeles Clippers – Los Angeles Lakers 105-93

Mély a kispad. A Clippers kezdőötöse kissé fáradtnak tűnt, Chris Paul volt egyedül, aki húzta csapatát, ő 27 ponttal állt az együttes élére – rajta kívül még Jordan 17 lepattanóját említhetjük meg, de Redicknek sem ment a dobás és a teljes első sor eléggé erőlködött ezen az estén. A cserék azonban ismét megoldották a gondokat, Jamal Crawford, Austin Rivers és a 6/7 dobást értékesítő Lance Stephenson szállította a pontokat, a kispadok csatáját összességében 56-25-re nyerték meg. Ugyan a harmadik negyed elején volt egy nagy futása a Lakersnek, de erre egy 19-7-tel válaszolt a Clippers, majd Crawford és Stephenson triplái már ismét 14 pontos előnyt jelentettek a „hazaiaknak”.

Felemás kép. Összességében még vezetett is a Lakers a harmadik negyedben és nem játszott alárendelt szerepet, viszont a győzelemre reális esélye így sem volt. A vártnál jobban védekeztek az arany-lilák, de amikor igazán kellett, simán átrohant rajtuk a Clippers. Julius Randle 23 pontos, 14 pattanós dupla-duplát szállított, de eladott hat labdát és kapott három blokkot, ráadásul D’Angelo Russell ezúttal sem volt faktor. Mindezek tükrében bár nem volt akkora különbség a felek között, mint amire számítani lehetett, a Lakers mégis sorozatban kilencedik vereségét szenvedte el…

A Clippers legjobb dobói: Paul 27/9, Rivers 17/3, Stephenson 16/6
A Lakers legjobb dobói: Randle 23/3, Clarkson 17, Hibbert 12

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus