Baj van a Cavsnél: a tartalékos Toronto is kiütötte Jameséket

34 pontot vert a Cavsre a Raptors - 22 pontos hátrányból nyert a Celtics Londonban - a Spurst is elkapta a Lakers - megint győzött a LAC.

Újabb hatalmas pofont kapott a Cleveland az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. LeBron Jamesék ezúttal 34 ponttal maradtak alul a közvetlen riválisnak számító, két alapemberét nélkülöző Toronto otthonában. Nagy fordulatot hozott a londoni meccs, a Boston 22 pontos hátrányból állt fel és győzte le a Philadelphiát, ezzel zsinórban hetedik sikerét könyvelhette el. A tartalékos Spurst is lenyomta a jól védekező Lakers, a Clippers pedig Sacramentóban is nyerni tudott. 

Visszajátszás: cserejátékosok alázták meg Jamest és bandáját

Philadelphia 76ers - Boston Celtics 103-114

22 pontos hátrányból nyert a Celtics. Nagyon mélyre került a második negyedben a Boston, Kyrie Irving képtelen volt a gyűrűbe találni, a támadójáték nagyon akadozott, védekezésben pedig jött egy rövidzárlat, így elrohant a Philly - az első játékrész végén kialakult ötpontos különbség 22 egységre nőtt, nagy bajban volt a Celtics. Itt azonban beindult az említett Irving, a gárda előhúzta a ligaelit védekezését és már a nagyszünetig bejött tíz pont alá, a fordulás után pedig abszolút a Stevens-legénység diktált: a  harmadik negyedet 37-22-re húzta be a társaság, fordított, majd a záró etapban egy újabb 17-4-es rohammal el is döntötte a találkozót. Az első másfél negyed után szenzációs játékkal kerekedett felül a keleti listavezető és végül behúzta sorozatban hetedik győzelmét, jelenleg egyetlen meccsre van a ligaelső Golden State-től.

Ezúttal sem sikerült. A szezon során harmadszor is kikapott a Bostontól a Philly, méghozzá harmadszor is legalább tíz ponttal - Brett Brown szerint azért, mert a liga legjobb védelme ellen pokolian nehéz játszani, Joel Embiid pedig a túl sok beütött faultot és az eladott labdákat emelte ki a találkozó után. Az mindenesetre tény, hogy a második negyedet 9/9 mezőnykísérlettel kezdték, majd négy és fél percig egyáltalán nem találtak a gyűrűbe, így a hamar felépített előnyük elillant, a második félidőben pedig már egyértelmű volt a Celtics fölénye - Simmonsék simán elvesztették a lepattanózást (46-37, 11-3 a támadópattanók aránya) és magukhoz képest nem tudták úgy járatni a labdát, ahogy szokták, így végül vereséggel távozhattak Londonból. 

A 76ers legjobb dobói: Redick 22/15, Simmons 16, Embiid 15/3
A Celtics legjobb dobói: Brown 21/6, Irving 20/9, Morris 19/9

Toronto Raptors - Cleveland Cavaliers 133-99

Nagyot égett a Cleveland. A Lowry és Ibaka nélkül felálló Raptors ellen nem ezt vártuk a Cavalierstől még idegenben sem, főleg, hogy közvetlen riválisokról beszélünk, akik között így már 3,5 meccsre nőtt a távolság. Sem motivációt, sem játékot, sem mást nem lehetett azonban felfedezni a vendégeknél, már az első negyedben hátrányba kerültek, a másodikban pedig teljesen összeomlottak - 25 pont volt a különbség a nagyszünetben, nagyon hamar feladták a meccset Jamesék. A vége abszolút kiütés lett, ami a minnesotai, hasonlóan nagy pofon után egyértelműen aggasztó a csapat számára, LeBron James azt mondta, hogy fogalma sincs, mi csúszott félre, de karácsony óta 2-6-tal állnak, zsinórban harmadszor kaptak legalább 127 pontot, a mostani 133-mal és a 34 pontos vereséggel is negatív szezoncsúcsot döntöttek, ez pedig nem mehet így tovább. Isaiah Thomas teljesítményét azért még emeljük ki: félidőben 0/10 sikeres dobásnál járt, végül négy ponttal, 2/15-ös mezőnymutatóval zárt. És még egy adalék: először fordult elő LeBron James pályafutása során, hogy egymás után két meccset is legalább 25 ponttal veszítsen el...

A Raptors csak élvezte. A sérülés és eltiltás miatt hiányzó két alapember ellenére gálázott a kanadai alakulat, a kezdőcsapat is jól működött, a cseresor pedig olyan tüzet hozott, ami végleg eldöntötte a kérdéseket - a második negyed elején főleg a kispad révén ütötte ki ellenfelét a társaság. Végül összesen heten jutottak el legalább 12 pontig, a Toronto 50%-os mezőnymutatóval, 18 bedobott hármassal, 31 gólpasszal és 63-35-re megnyert lepattanózással (18-9 a támadópattanók aránya) zárt, a második félidőben már pihentethette is játékosait Dwane Casey - senki nem játszott 29 percnél többet, éppen ezért érdekes például Valanciunas 19 perc alatt hozott 16 pontja és 18 lepattanója. A Raptors ezzel a franchise történetének legjobb első 40 meccsét produkálta, szombatról vasárnapra virradóra pedig a címvédő Golden State-et fogadja.

A Raptors legjobb dobói: VanVleet 22/18, Siakam 16, Miles 16/12
A Cavaliers legjobb dobói: James 26, Green 13/3, Crowder 11/3

Sacramento Kings - Los Angeles Clippers 115-121

Ezt is behúzta a Clippers. Visszatért Blake Griffin és Milos Teodoszics, de még így is több alapember nélkül, ráadásul a GSW elleni siker másnapján lépett pályára a vendégcsapat, a tűzerővel azonban ennek ellenére nem akadt probléma. Lou Williams ismét megtette a magáét (30 pont, 6 gólpassz, 10/24 mezőnyből), Griffin sokoldalú játékkal tért vissza (18 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz), Teodoszics helyzetbe hozta a többieket (10 pont, 9 gólpassz, 26 perc), a kispadról pedig ezúttal Montrezl Harrell (25 pont, 11/12 mezőnyből) és Wesley Johnson (13 pont, 3/4 tripla) hozott hatalmas pluszt és extra energiát. Mivel a Kings nem fejtett ki túl nagy ellenállást, így az 50% felett dobó (bár a második negyedben DeAndre Jordant bokasérülés miatt elveszítő) LAC meg is lépett 14 ponttal, de a negyedik negyedre elfogyott az erő és egy 17-2-es rohammal fordított a hazai alakulat. Itt azonban sikerült még egy fokozatot találni, szerzett kosarat Harrell, Griffin és Williams is clutch helyzetben, majd kétpontos előnynél, tíz másodperccel a vége előtt Tyrone Wallace lopott labdát és zsákolt egyet, ez volt a döntő momentum - megizzadt érte, de back-to-back győzelmet aratott Doc Rivers alakulata, így már csak fél meccsel van a playoff-vonal alatt.

Egy roham kevésnek bizonyult. Hiába voltak pihentebbek a hazaiak, védekezésben nagyon rosszul teljesítettek ezen az estén, képtelenek megfogni a Clippers fegyvereit, akár a periméteren, akár a festékben. Ezt sikerült tetézni egy 30,8%-os kinti dobóformával, a támadásban legstabilabb opciónak bizonyuló Bogdan Bogdanovics faultgondokba került, majd bár a negyedik negyedben volt egy nagy hajrájuk, ez végül nem ért győzelmet - átvették ugyan a vezetést, de az utolsó két percben már nem dobtak kosarat, csak 2/4 büntetőt, ráadásul döntő pillanatban vesztettek labdát. Ezzel zsinórban harmadszor kaptak ki és a Clippers ellen is 0-3-ra állnak ebben a szezonban, hétvégén az OKC-hez látogatnak. 

A Kings legjobb dobói: Bogdanovics 22/12, Hill 21/3, Randolph 16
A Clippers legjobb dobói: L. Williams 30/15, Harrell 25, Griffin 18/6

Los Angeles Lakers - San Antonio Spurs 93-81

Beindult a Lakers. Zsinórban harmadik sikerét könyvelhette el Luke Walton csapata, mióta egészségesek a kulcsemberek, maguk mögött hagyták a vereségszériát - ezúttal a Spurs játékát bontották le és magabiztosan múlták felül a tartalékosan érkező texasiakat. A kulcs a védekezés volt, de támadásban is rendkívül precízen dolgozott a társaság, Lonzo Ball például rontott dobás nélkül, három triplával állt a nagyszünetben, a LAL pedig egy 25-3-as (!) rohammal került komoly előnybe. Ball végül remek estét zárt (18 pont, 7/11 mezőnyből, 10 lepattanó, 6 gólpassz, 4 labdaszerzés), de támadásban ezúttal Brandon Ingram volt a vezér (26 pont, 11/21 mezőnyből), összesen öten érték el a tízpontos határt, ezek a teljesítmények pedig elegendőnek bizonyultak a sikerhez. Ugyan a nagy előny elillant és a záró etap közepén csak két pont volt közte, de ekkor megint bekeményítettek Nance-ék és egy 13-0-s rohammal bevitték a döntő ütést - most egy hárommeccses idegenbeli túrára indulnak, először Dallasba látogatnak. 

Nem volt több a Spursben. Leonard, Gay, Parker és Green nélkül nem tudott mit kezdeni a Lakers védédekezésével a vendégcsapat, LaMarcus Aldridge sem tudott igazán érvényesülni és ugyan a Murray-Forbes hátvédpár hozta, amit kellett, de a cserepadok között most nagy különbség volt - elsősorban akkor maradt le a San Antonio, amikor a második sorok voltak fent. A harmadik negyedben ugyan átvették az irányítást, sőt, egyszer a vezetést is, de a záró etapban ismét jött egy hullámvölgy, ebből pedig már nem tudtak kimászni, így alig 40%-os mezőnymutatóval, húsz eladott labdával zártak és már csak egy meccsel előzik meg a Minnesotát.

A Lakers legjobb dobói: Ingram 26/6, Ball 18/12, Nance 14
A Spurs legjobb dobói: Aldridge 20/3, Forbes 18/12, Murray 14

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus