Bajban a bajnok: a Kings is győzött Clevelandben

Újabb hosszabbítást vesztett a Cavs - Bostonban is elbukott a Rockets - Gasol 42 pontjával nyert a Memphis - nem hibázott a GSW.

Hiába LeBron James kifakadása, illetve újabb tripla-duplája, továbbra sem tud nyerni a címvédő Cavaliers, ezúttal a Sacramento örülhetett a bajnok otthonában. A Houston Bostonban bukott rangadót, a Warriors Kevin Durant vezérletével győzött Charlotte-ban, már megint nyert a Philadelphia, Marc Gasol 42 pontos karriercsúcsot szórt a Torontónak, Russell Westbrook ismét tripla-duplázott, a Chicago pedig egy szinte megnyert meccset veszített el az Atlanta ellen. Nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers - Sacramento Kings 112-116 - hosszabbítás után

Van baj Clevelandben. Amellett, hogy LeBron James egyre nyíltabban beszél arról, hogy szerinte kevés ez a keret és jobb kiegészítők kellenek, a pályán is "bizonyítja" a csapat, hogy érdemes lenne valamit változtatni. Ezúttal is jól játszott James (24 pont, 13 pattanó, 11 gólpassz) és Love is (21 pont, 16 pattanó, 5 gólpassz), Kyrie Irving már kevésbé, de a kiegészítők közül is fellépett a Shumpert-Korver páros (együtt 8/14 tripla), mégsem tudtak nyerni. Hiányzott belőlük az igazi átütőerő, ráadásul 17 büntetőt rontottak el a 18 eladott labda mellett, ezek miatt pedig a Kings hosszabbításra tudott menteni, majd ott meg is nyerte az összecsapást - a rendes játékidő és a túlóra végén is jó párat hibáztak a hazaiak. A gárda az utóbbi nyolc meccséből a hatodikat veszítette el, a gyenge formában és hosszú idegenbeli túrán lévő Kings ellen pedig ez különösen frusztráló - legközelebb a Brooklynt fogadják Irvingék.

Nem várt bravúr. Fáradt és fásult a Sacramento, az előző tíz meccséből nyolcat elbukott a Cavs elleni találkozót megelőzően, most sem játszott igazán jól, mégis nyerni tudott. DeMarcus Cousinsnak 30 mezőnykísérlet kellett a 28 pontjához, de a csapat jóval többet dobhatott rá, mint a Cleveland, előkerült Collison és Afflalo is, a hajrában pedig a védekezés is jól működött - a rendes játékidő utolsó három és fél percében egyetlen kosarat engedtek, három másodperccel a vége előtt pedig Cousins kiegyenlített. A hosszabbításban megint ellépett a Cavs öt ponttal, de az utolsó két és fél percben egyetlen büntetőt tudott dobni a bajnok, mezőnykosarat egyet sem és 17 másodperccel a vége előtt Afflalo elsüllyesztette a meccsnyerő triplát - ekkor sorra jöttek a clevelandi eladott labdák, majd a végén James rontott el egy távoli hármast. A váratlan győzelem talán lendületet adhat a Sacramentónak, de a csapat nyolcmeccses idegenbeli túrát teljesít, amely extrém terhelést jelent számukra.

A Cavaliers legjobb dobói: James 24. Love 21/12, Irving 20/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 28, Collison 23/9, Afflalo 14/12

Boston Celtics - Houston Rockets 120-109

A Boston talált megoldást. Mindkét gárda gyengébb időszakát éli, ezúttal a Celtics tudott villantani, különösen a második félidőben. Brad Stevens átvariálta kezdőcsapatát, Thomas mellett Brown, Jerebko, Crowder és Horford került be az első ötösbe, az első félidő azonban még a Houstoné volt, csak Horford buzzer triplájával zárkózott vissza hat pontra a Boston. A fordulás után aztán változott a képlet, sebességet váltott Isaiah Thomas és vezérletével fordítottak a hazaiak, ezt a két negyedet pedig összesen 17 ponttal nyerték meg - igaz, még a záró etapban is vezetett a Rockets, csak 98-98 után jött egy 13-2-es Celtics-futás. Ez már döntőnek bizonyult, a hátralévő szűk három percet lemenedzselte a Boston, Thomas végül 38 ponttal (15/27 mezőnyből, 9 gólpassz) zárt és ismét parádés estét produkált, de mellé felnőtt Crowder és Horford is - az alap ötösbe végül egyébként Smart került be Brown helyére, utóbbi csak 13 percet játszott.

A hajrára elfogyott a Houston. Jól kezdett a Rockets, a Harden-Anderson páros 18 pontot szórt az első negyedben és a nagyszünetig még nekik is állt a zászló, ám ahogy haladtunk előre, úgy csökkent a csapat hatékonysága - előbb védekezésben, majd támadásban is elfogyott a lendület. Ennek oka talán a megszokottnál rövidebb rotáció volt, Gordon sérülés, Nené pihenő miatt nem játszott, összesen csak nyolc játékost küldött pályára D'Antoni és bár Harden 30 pontos, 12 gólpasszos dupla-duplája jól mutat, a csapatszinten 32,3%-kal beszórt tíz tripla nem, főleg őket ismerve. A negyedik negyed közepén jött egy rövidzárlatuk, ahol elúszott számukra a találkozó, így ismét kikaptak és már négy meccsre vannak a San Antoniótól.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 38/12, Crowder 23/3, Horford 20/6
A Rockets legjobb dobói: Harden 30/6, Anderson 19/9, Dekker 15/3

Brooklyn Nets - Miami Heat 106-109

Már megint Dion Waiters. Sorozatban négy győzelem után érkezett meg a ligautolsó otthonába a Heat, ahol kötelező volt számára  győzelem, de úgy tűnt, hogy itt véget is ér a szép történet - a második-harmadik negyedben esélytelenek voltak és 18 pontos hátrányt szedtek össze. A záró etapban aztán minden megfordult: Dion Waiters egymaga beszórt 14 egységet ebben a periódusban, a Miami pedig 38-17-re hozta a játékrészt, amellyel hatalmas fordítást produkálva végül győzelmet aratott. Waiters egyébként az előző két szenzációs meccse után most is hőssé vált, remek negyedik negyedét (összesen 24 ponttal és 8 gólpasszal zárt) ismét egy győztes triplával koronázta meg, 6,8 másodperccel a vége előtt süllyesztette el a mindent eldöntő hármast - igaz, előtte az 1,7 pontot átlagoló Okaro White triplájára is szükségük volt. Ezzel még az is belefért, hogy Hassan Whiteside használhatatlan húsz percet töltsön parketten, majd bokasérüléssel távozzon - többet egyelőre nem tudni az állapotáról.

Kicsúszott a Nets kezéből. Brook Lopez elképesztő dobófesztivált rendezett, az előző nyolc szezonja során összesen 31 hárompontossal próbálkozó és abból hármat (!) értékesítő center ezen az estén 7/14-gyel zárt kintről - idén már kétszáz kísérlet felett jár és 34,5%-kal küldi ezeket a gyűrűbe. Rajta kívül még Bogdanovic volt igazán veszélyes a hazaiaknál, de a negyedik negyedben már ők is eltűntek, védekezésben pedig teljesen kifulladtak, így hiába a két extra negyed, végül a közel húszpontos előny sem volt elég. A gárda így már hat meccsre van a liga második legrosszabb csapatától, az utóbbi 15 találkozójából 14-et elveszített és pontosan egy hónapja, december 26-án nyert utoljára otthon - idei 10. győzelmükre továbbra is várniuk kell LeVertéknek.

A Nets legjobb dobói: Lopez 33/21, Bogdanovic 17/3, LeVert 12/3
A Heat legjobb dobói: Waiters 24/6, Ellington 22/12, Dragic 17/3

Chicago Bulls - Atlanta Hawks 114-119

Megnyert meccset bukott el a Bulls. Fantasztikusan játszott Jimmy Butler és Dwyane Wade a hazaiaknál, előbbi 40, utóbbi 33 ponttal zárt, hatékonyan dobott, mindent jól csinált támadásban, ám hátul kész átjáróház volt a Chicago, ez pedig most nem fért bele. A negyedik negyedben 41 pontot kapott Fred Hoiberg együttese, pedig nem egészen három perccel a vége előtt még 110-100-ra vezetett - innen sikerült kikapni, ennyi idő alatt benyeltek 19 pontot, elöl pedig lefagytak. A Bulls így egy megnyert meccset veszített el, két szenzációs egyéni teljesítmény és a komoly előny ellenére, Dwyane Wade pedig ki is fakadt csapattársaira a lefújást követően - szerinte nem érdekli őket eléggé a dolog, ez pedig őt rendkívüli módon felhúzza...

A végére állt össze a Hawks. A sok eladott labda és a gyenge védekezés miatt került komoly bajba az Atlanta, de éppen a legjobbkor kezdett el működni a gépezet - a meccszáró 19-4-es futásban beakadtak a triplák, megtalálták Dwight Howardot és a játékszerre is vigyázni tudtak. Összességében egészen extra dobóformát mutattak, hiszen az 50% feletti mezőnyhatékonyság mellett 17/30 (!) hármast pörköltek be, valamint kiosztottak 29 gólpasszt is - végül hatan is beszórtak legalább 15 pontot, rendkívül kiegyensúlyozott volt a támadójáték. Egyénileg gyakorlatilag a teljes perimétert ki lehetne emelni, de a Millsap-Howard kettősre sem lehetett panasz, az újabb győzelemmel pedig már csak egy meccsre vannak a keleti második Torontótól és mindössze négyre a Clevelandtől.

A Bulls legjobb dobói: Butler 40/12, Wade 33, McDermott 10/6
A Hawks legjobb dobói: Schröder 24/12, Millsap 21/9, Sefolosha 18/9

Milwaukee Bucks - Philadelphia 76ers 109-114

Már megint a Philly. Rövid időn belül másodszor is megverte a Milwaukee-t a Sixers, ráadásul két nap alatt második győzelmét aratta a gárda Joel Embiid és Jahlil Okafor nélkül. Az első félidőben egészen ellenállhatatlan volt az együttes, rendkívül kiegyensúlyozott támadójátékkal 72 pontot szórt be és ízekre szedte a hazaiakat, de a fordulás után eltűnt ez a lendület és a negyedik negyedben már átvette a vezetést a Bucks. Ekkor azonban még egyszer felszívták magukat Saric-ék és az utolsó percben higgadt, érett játékkal, pazar büntetőzéssel és egy kulcsfontosságú Noel-duplával végül mégis nyerni tudtak - Brett Brown szerint kiemelkedő, ahogy csapata megtalálta a győzelemhez vezető utat. Mese nincs, a Philly már csak 4,5 meccsre van a keleti nyolcadik Chicagótól, következőleg a Houstont fogadja - ott sem lehet őket leírni...

Megvolt a Bucks esélye. Az első félidőben energia nélkül, kicsit hitetlenül játszott a Bucks, az Antetokounmpo-Parker párost jól lassította a Philly és kinti dobásokra kényszerítették őket - azonban ketten együtt 0/11-gyel zártak távolról, innen nem tudtak nyerni. A fordulás után legalább a védekezésüket össze tudták szedni és a padról érkező Monroe-Brogdon páros révén megvolt az a plusz is, amivel vissza tudtak jönni a meccsbe, ledolgozták a hátrányt, de az utolsó percekben hibát hibára halmoztak - Monroe például fejbe dobta Antetokounmpót egy oldalbedobásnál, eladták a labdákat, ezeket pedig a Sixers könyörtelenül kihasználta. A két csapat között már csak 3,5 meccs a különbség!

A Bucks legjobb dobói: Monroe 28, Parker 20, Antetokounmpo 17
A 76ers legjobb dobói: Henderson 20/6, Saric 17/3, Ilyasova 17/9

Memphis Grizzlies - Toronto Raptors 101-99

Gasol ma nem kaphatott ki. A spanyol center ihletett formában játszott ezen az estén,  az első perctől kezdve uralta a pályát és ő szerezte csapata első 13 pontját - ez a lendület kitartott a végéig, mindenki őt kereste a labdával. Végül 42 pontos karriercsúccsal (14/25 mezőnyből, 5/10 tripla) és a két meccsnyerő büntetővel zárt, amellyel megtörte a Raptors rohamát és az utolsó fél percben ismét előnyhöz juttatta csapatát - ugyan volt még egy lövésük a vendégeknek, de a hazai gyűrűről lejött Lowry dobása. Mondhatni, hogy még a gyűrű sem akarta a kukába dobni Gasol estéjét, aki mellé ezúttal elég volt egy-egy jó teljesítmény Allentől és a kezdőbe bekerülő Zach Randolph-tól, Conley gyengébb napja belefért.

Lowry mindent megtett. DeMar DeRozan nélkül ismét minden teher az irányítón volt, aki becsülettel küzdött, majd a negyedik negyedben magára is vállalt mindent - 14 pontot szórt ebben a játékrészben és az ő vezérletével jött vissza a Raptors vert helyzetből. Hiába érte azonban utol ellenfelét egy 12-0-s rohammal 99-99-nél a gárda, érkezett Gasol, majd Lowry válasza kimaradt, így sorozatban ötödször is veszített Dwane Casey együttese - igaz, most a védekezésre és az akaratra sem lehetett panasz, de elöl ennyire voltak képesek DeRozan nélkül.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 42/15, Randolph 16/3, Allen 15/3
A Raptors legjobb dobói: Lowry 29/12, Powell 21/6, Joseph 15

New Orleans Pelicans - Oklahoma City Thunder 105-114

Semmi sem változik. Persze van ebben némi túlzás, de két dolgot vehettünk biztosra egy Pelicans-Thunder meccs előtt: Russell Westbrook tripla-duplát szállít, Anthony Davis pedig megsérül. A Thunder vezére pályafutása 60. ilyen jellegű statisztikai bravúrját produkálta, amellyel megelőzte Larry Birdöt, az előző hét meccséből hatodszor érte el ezt a határt, januárban pedig 7/12 az aránya. Eközben a Pelicans sztárja ugyanarra sérült rá, amivel kihagyta a legutóbbi Cavs elleni győzelmet és kivált a második negyedben - igaz, nem sokat számított, vele is simán kikapott csapata és nélküle is csak reménykedhetett, reális esélye nem volt.

A vége szoros lett. Teljesen simán alakult a mérkőzés, a Thunder nagyon hamar magához ragadta az irányítást, Westbrook mellé felnőtt Oladipo, Adams és Kanter is, sőt, Abrines is jól szállt be - a második negyedben már húsz pont körüli előnyben voltak a vendégek. A fordulás után azonban két rohamot is bemutatott a Pelicans, egy 10-0-t s egy 9-0-t, ezekkel pedig egészen 105-100-ig zárkózott, visszajött a meccsbe. Azonban amikor elkezdett szorulni a hurok, rögtön jött Oladipo, jött Westbrook, majd jött Adams és lezárta a még nyitott kérdéseket. 

A Pelicans legjobb dobói: Moore 18/6, Evans 14/3, Holiday 14/6, Hill 14/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 27/12, Adams 20, Kanter 17

Charlotte Hornets - Golden State Warriors 103-113

A negyedik negyedben fordított a GSW. Nem játszott igazán jól a Warriors, a harmadik negyedben egy 19-4-es futással át is vette a vezetést a Hornets és a záró etapnak hátrányból vághattak neki a vendégek. A szülővárosába 28 ponttal, közte 6/12 triplával visszatérő Steph Curry mellett azonban ekkor fellépett Kevin Durant (33 pont, 11/20 mezőnyből, 4 blokk) és 14 egységet rámolt be a negyedik negyedben, ez pedig már elég volt a Golden State sikeréhez - KD folyamatosan betört és faultokat harcolt ki, vele nem tudtak mit kezdeni a hazaiak. A ligaelső így már 132 mérkőzés óta tartja sorozatát, mely szerint nem kap ki egymás után kétszer.

Nem oké. A szurkolók jól érezték magukat a meccsen és alapvetően a tízpontos vereségre és a mérlegre is sokan azt mondják, hogy rendben van, de Steve Clifford ezt másképp látja - szerinte ez már nem az öt évvel ezelőtti Hornets, hanem egy jó csapat, szóval nem elégedett a helyzettel. Egyébként valóban nem játszottak rosszul, Kemba Walker betegen is beszórt 26 pontot, többen is fel tudtak mellé nőni, ráadásul védekezésben is jól lassították a Warriorst - Curry tripláival és főleg Durant betöréseivel azonban nem tudtak mit kezdeni, a negyedik negyedben bekapott 38 pont soknak bizonyult.

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/6, Batum 16/6, Kidd-Gilchrist 15
A Warriors legjobb dobói: Durant 33/3, Curry 28/18, Thompson 19/6

Dallas Mavericks - New York Knicks 103-95

Seth Curry-ben mocorog valami. A sérült Wes Matthews és JJ Barea nem is lépett pályára, a jól játszó, 7 gólpasszt kiosztó Deron Williams pedig még az első félidőben esett ki lábujjsérülés miatt, így a kisebbik Curry nyakába szakadt a periméter - nem esett kétségbe, bebombázott 20 pontot. Rajta kívül ismét remekelt Harrison Barnes és Nowitzki, ráadásul Andrew Bogut is visszatért, ami meg is látszott az ellenfél magasembereinek teljesítményén. A Bogut-Nowitzki duó összesen volt 46 percet a pályán, de 3-3 blokkot osztottak ki, Curry és Justin Anderson pedig 3-3 labdaszerzéssel jelentkezett, a védőmunkával ellensúlyozták a 36-55-ös pattanómutatót és a borzasztó triplázást (6/26). A végén is ezzel nyertek, a Knicks utolsó három támadásában eladta a labdát... A Dallas egyelőre a kertek alatt közlekedik, de jegyezzük fel: utóbbi 7 meccséből ötöt megnyert.

Hernangomezben mocorog valami. Carmelo Anthony nagyszerű dobóformát mutatott, viszont eladott 7 labdát, és ezek nagyon sokba kerültek a végén - különösen úgy, hogy azért pihengetett rendesen védekezés közben. Porzingis 5 perc alatt összeszedett 3 faultot, Rose sem dobásban, sem játékszervezésben nem alkotott maradandót, Joakim Noah alig volt pályán tartható, így más fegyvereket kellett keresniük. A periméteren Courtney Lee lépett elő (23 pont, 9/13 mezőnyből), a palánk alatt pedig Willy Hernangomez: a spanyol ifjonc 8 pontja mellett 16 pattanóba kapaszkodott bele és kiosztott 3 blokkot, a pedigrés magasember-állományból egyedül ő tudta felvenni a versenyt az ellenféllel. Ez a duó azonban a végén nem volt elég, a végjátékot sokkal jobban menedzselték a hazaiak, így a Knicks egy biztató győzelem után megint kikapott, és jottányit sem mozdul előre a tabellán.

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 23, Curry 20/6, Nowitzki 19.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 30/9, Lee 23/6, Rose 13/3, Porzingis 13.

Portland Trail Blazers - Los Angeles Lakers 105-98

Bill Walton egyik szeme sírt, a másik nevetett. A 40 évvel ezelőtti bajnokcsapatra emlékeztek Portlandben, amelynek legjobbja Bill Walton volt – fiának, a Lakers edzőjének is van kötődése a csapathoz, mert Walton egykori csapattársa, Maurice Lucas beceneve után nevezték el Luke-nak. A hazaiak igyekeztek emlékezetessé tenni a jubileumot, ami végül egy nehezen kiszenvedett sikerrel össze is jött. A McCollum-Lillard duó nagy pontpárbajt vívott a Lakers hátvédjeivel, cseréjük, Allen Crabbe (12 pont) is mindent megtett, ugyanakkor nem nagyon lettek volna meccsben, ha a center Mason Plumlee (19 pont, 13 pattanó) és Noah Vonleh (8 pont, 10 pattanó) nem játssza le a pályáról az ellenfél kezdő magasembereit: Mozgov, Randle és Deng összesen 12 pontot szenvedett össze. A végjátékban aztán előbb Lillard egyenlített 94-94-nél, majd McCollum szedett vissza egy támadópattanót és dobott triplát – itt tört meg a vendégek ellenállása.

Ivica Zubac villantott, de ez kevés volt. A magasember-gondok között örömteli volt az újonc horvát, Zubac játéka, aki ugyan nem dobott túl pontosan, de mégis dupla-duplázni tudott és jól védekezett (12 pont, 10 pattanó, 3 blokk). A hátvédek elöl mindent megtettek, Lou Williams és Clarkson a padról beszállva szórt 53 pontot, Nick Young a kezdőben célzott pontosan, nem is védekeztek rosszul a hazaiak szuperduója ellen, de hiába nyerte a triplacsatát simán (11-4) a Lakers, a palánk környéki problémákat nem tudták orvosolni. A Dallas elleni rettenetes, 49 pontos vereséget követően láthatóan jóval összeszedettebbek voltak, de ez sem volt elég, hogy elkezdjenek kilábalni a hullámvölgyből – egyébként zsinórban 11. alkalommal vesztettek a Portland ellen…

A Trail Blazers legjobb dobói:McCollum 24/6, Lillard 24/3, Plumlee 19.
A Lakers legjobb dobói: Williams 31/18, Clarkson 22/6, Young 15/9.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus