Beasley volt a nyerőember, New Yorkban is elbukott a Boston

Zsinórban két vereség a Celticstől - Clevelandben tört meg a Bulls szériája - DeRozan karriercsúcsot szórt Philadelphiában.

Sorozatban másodszor is kikapott a Boston az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Knicks és Michael Beasley klasszisa sok volt Kyrie Irvingéknek. Szoros csatában megtörte viszont a Bulls szériáját a Cleveland, DeMar DeRozan karriercsúcsával nyomta le a Phillyt a Toronto, a Spurs alulmaradt a Jazz otthonában, a Memphist pedig korábbi játékosa büntette meg. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ezen a linken megtekinthető!

Cleveland Cavaliers - Chicago Bulls 115-112

Ez már sok volt. Ezúttal is jól tartotta magát a sorozatban hét győzelemből érkező Chicago, Lauri Makkanen (25 pont, 11/17 mezőnyből) és Denzel Valentine (18 pont, 4/7 tripla) is remekelt támadásban, Kris Dunn 14 gólpasszt osztott szét és a gárda 55,4%-kal célzott mezőnyből - felvette a kesztyűt a Clevelanddel és szoros meccset tudott játszani. A negyedik negyed elején még visszajött tízpontos hátrányból is és szorossá tette a hajrát, de LeBron James két clutch játéka végül vereséget eredményezett számukra - az utolsó dobás Valentine-é volt, de Crowder felett elvállalt hármasa lejött, így nem tudtak hosszabbításra menteni a vendégek. Fred Hoiberg szerint viszont ahhoz képest, hogy milyen pofont kaptak, amikor legutóbb itt jártak, nagyon sokat fejlődtek, ráadásul a back-to-back is nehezítette a dolgukat, úgyhogy csak a győzelmi széria tört meg, az önbizalmuk nem. 

Lue és Smith nélkül, de hamarosan Thomasszal. Tyronn Lue vezetőedző betegség, JR Smith pedig térdproblémák miatt hiányzott a Cavsnél, Larry Drew irányította a csapatot és a kezdőbe tette Channing Frye-t, magasított a szerkezeten. A kulcs természetesen így is LeBron James (34 pont, 6 lepattanó, 9 gólpassz) volt, de Kevin Love (27 pont, 9/15 mezőnyből) és Kyle Korver (15 pont, 4/6 tripla) is sokat segített neki, a negyedik negyedben pedig fontos védekezéseket (három labdaszerzés, két blokk) tett hozzá Dwyane Wade is - a végig szoros találkozót aztán egy hajszállal behúzta a Cleveland, az utolsó percben egy duplát, majd két büntetőt küldött a helyére James, ennyivel hoztak most többet a hazaiak. A győzelmen felül további öröm lehet számukra, hogy idén először melegíthetett be a csapattal Isaiah Thomas, aki a karácsonyi meccsen még nem léphet pályára, de utána már jó eséllyel bemutatkozhat a Cavaliers mezében.

A Cavaliers legjobb dobói: James 34/6, Love 27/12, Korver 15/12
A Bulls legjobb dobói: Markkanen 25/3, Valentine 18/12, Mirotic 15/9

Philadelphia 76ers - Toronto Raptors 109-114

DeRozanra nem volt megoldás. Ezen az estén tarthatatlannak bizonyult a Raptors dobógépe, aki ezúttal nem "csak" a megszokott betöréseiből és középtávoli tempóiból volt hatékony, hanem ültek a triplái is, karriercsúcsot jelentő hatot süllyesztett el, így végképp foghatatlan volt támadásban. Ennek 45 pont (szintén karriercsúcs) lett a vége, amellyel mélyről fordítva tudott nyerni csapata annak ellenére, hogy az első félidőben komoly hátrányt szedett össze - volt már 22 pont is a távolság, innen nyomták le a Sixerst a vendégek. DeRozan az első negyedben bevert 4/4 triplát, ezzel tartotta meccsben a Raptorst, majd a harmadik játékrészben 54-76 után egy 22-2-t futottak Lowryék, amellyel visszajöttek gyakorlatilag egálra azok után, hogy elrohant a mérkőzéssel a Philly. A záró etapban aztán megint jött DeRozan, sorra harcolta ki és könyörtelenül értékesítette is a büntetőket, egyszer sem remegett meg a keze clutch helyzetben, végül egymaga többször (15-ször) járt a vonalon, mint a teljes Philly (14) - a Toronto ezzel 11-1-et hozott az utóbbi 12 meccséből és már neki van a legkevesebb veresége Keleten.

Ez a valóság? Joel Embiid ezúttal sem léphetett pályára a Sixersnél, nélküle pedig már 1-7-re áll az együttes, ahogy az utóbbi nyolc meccséből is pontosan ez a mérlege - lehet, hogy erőn felül teljesítettek a szezon elején és ez a realitás? Immár három mérkőzésre vannak a rájátszástól és most egy kis híján megnyert találkozót engedtek elúszni hazai pályán, hiába remekelt Saric (18 pont, 10 lepattanó, 9 gólpassz), Simmons (20 pont, 9/14 mezőnyből) és Covington (19 pont, 5/12 tripla, 5 labdaszerzés), Embiid mellett Redick is hiányzott, a végén pedig nem volt senki, aki megnyerte volna nekik ezt az összecsapást. Sürgősen ki kell valamit találniuk, mert Embiid most sem érezte jónak a sérülését a bemelegítés során, ki tudja, hogy mikor számíthatnak rá és mikor nem, de ezek a leolvadások nem nagyon férnek bele - most már többször is megtörtént velük, holnap este ráadásul Torontóba utaznak, ahol még teljes fegyverzetben is pokoli nehéz lenne nyerni. 

A 76ers legjobb dobói: Simmons 20, Covington 19/15, Saric 18/3
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 45/18, Lowry 23/9, Ibaka 12, Wright 12/6

New York Knicks - Boston Celtics 102-93

Porzingis visszatért, de Beasley maradt a sztár. Újra pályára léphetett sérülése után Kristaps Porzingis, de a Knicks vezére finoman szólva sem élete formáját hozta, 23 perce után végül 0/11-es mezőnymutatóval és egy ponttal ült le, hogy a kispadról nézze végig a negyedik negyedet és Michael Beasley bemutatóját. A Porzingis miatt ismét csereként érkező korábbi 1/2-es ugyanis parádézott, az első félidőben még nem nagyon szólt hozzá, de a fordulás után egymaga berámolt 28 pontot (ebből 18-at a negyedik negyedben), alig-alig rontott dobást, a harmadik játékrészben ő állt ellen a Boston rohamának, a záró etapban pedig az ő vezérletével léptek meg ismét a hazaiak - nem véletlenül jött az "MVP! MVP!' rigmus a lelátóról. Mellette persze ki kell emelnünk a meglepően hatékony védekezést is a Knicks részéről, 40% alatt tartották mezőnyből a Bostont, így továbbra is ott vannak a playoff-helyek egyikén - a kérdés tényleg csak az, hogy idegenben is képesek-e jól játszani, most back-to-back utaznak Detroitba, ott megmutathatják.

Back-to-back vereség. A szezon eleji 0-2 óta először kapott ki egymás után kétszer a Celtics, bár Brad Stevens szerint ezzel a vereséggel most együtt tud élni, mert mint mondta: "Beasley mindent bedobott", ezzel nem nagyon lehetett mit csinálni. Azért ha jobban megnézzük, az előző estihez képest ugyanolyan pocsék mezőnymutató és gyenge támadójáték adhat okot némi aggodalomra, Irving sem volt igazán hatékony, Horford sem villogott, a kispad teljesen elveszett, a lepattanózást is simán elbukták, szóval azért van min javítani. Brown egyébként egy kisebb sérülés miatt kihagyta a találkozót, de inkább csak elővigyázatosságból, a következő, Bulls elleni összecsapáson már valószínűleg ott lehet. 

A Knicks legjobb dobói: Beasley 32/3, Kanter 14, Jack 12, Lee 12/6
A Celtics legjobb dobói: Irving 32/18, Tatum 17/6, Horford 10/3, Smart 10/3

Phoenix Suns - Memphis Grizzlies 97-95

Daniels triplája döntött. A várt színvonalat hozta az összecsapás, egyik csapat sem villogott igazán, a hazaiaknál TJ Warren, a vendégek Tyreke Evans próbált vezérré válni támadásban, de végül egy olyan játékos döntött, aki szeptemberben igazolt Memphisből Phoenixbe. A Grizzlies korábbi dobógépe, Troy Daniels ugyanis 17 másodperccel a vége előtt elsüllyesztette harmadik hármasát is Greg Monroe támadópattanójából és passzából, amellyel 94-95 után fordítani tudtak a hazaiak és végül megnyerték a mérkőzést - ez a kosár egy közel négyperces pontcsendet tört meg egyébként, amikor egyik csapat sem tudott a gyűrűbe találni. A Suns így az utóbbi négy meccséből a harmadik győzelmét aratta és november 19-e óta először tudott nyerni hazai pályán, jó szájízzel várhatja a Minnesota elleni meccset.

Ez van. Ugyan volt esélye a győzelemre a Grizzliesnek, mert folyamatosan változott a vezető kiléte és éppen ők is jöhettek volna ki jobban az utolsó percek görcsöléséből, de ezúttal sem így történt, úgyhogy már csak az Atlantának van rosszabb mérlege náluk az idei szezonban. Az említett Evans (23 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) és Marc Gasol (13 pont, 11 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) szép számokat hozott, de a végén egyikük sem tudta győzelemre vezetni csapatát és a Memphisnél egyre inkább valósággá válik a "reménytelen" kifejezés - J.B. Bickerstaff meccs utáni "pozitívak maradunk, aztán meglátjuk" nyilatkozatát is illik a helyén kezelni. 

A Suns legjobb dobói: Warren 27/3, Daniels 14/9, Jackson 13/6
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 23/3, Gasol 13/3, Green 12, Harrison 12

Utah Jazz - San Antonio Spurs 100-89

Nem a győzelem volt a fő cél. Legalábbis ezt szűrhetjük le abból, ahogy Gregg Popovich rotálta a vendégcsapatot, ugyanis senki nem játszott többet 28 percnél, de a pályára lépő tizenegy játékos mindegyike tíz perc felett zárt úgy, hogy Gasol, Green és Ginobili kimenőt kapott erre az estére. A félidei tíz pont feletti hátrány után azért többször is feljött a társaság és kiegyenlítette az összecsapást, de nyerni végül nem tudott, a negyedik negyedben Rodney Hood eldöntötte a találkozót a Jazz javára - igaz, ez a vereség tulajdonképpen belefért, hiszen a Rockets-Warriors páros 4-4,5 meccsre van elöl, a többiek pedig 2,5-3-ra lemaradva, a back-to-back második felén nem is szakadtak meg a texasiak.

Hood tűzereje döntött. Donovan Mitchell ismét hiányzott a Jazzből, így Rodney Hoodnak kellett magára vállalnia az első számú pontszerző szerepét és ezúttal jól is látta el a feladatát. Már a nagyszünetig beszórt 14 pontot és fontos szerepe volt abban, hogy csapata egy 17-3-as rohanással meglépjen ellenfele elől, majd fordulás után többször is visszakapaszkodott a Spurs, de 82-81 után egy 13-2-es futás következett hazai részről, amelyből Hood egymaga kilenc ponttal vette ki a részét, ez pedig végleg megtörte a San Antonio ellenállását, itt eldőlt a találkozó. Hood végül 29 ponttal (12/24 mezőnyből) zárt, mellette elsősorban Rubio (11 pont, 11 lepattanó, 7 gólpassz) és Favors (14 pont, 9 lepattanó) emelhető ki, de Ingles, Burks és Joe Johnson is akkor tett hozzá, amikor kellett. Az 1-5-tel lehozott kőkemény (Celtics, Cavaliers, Rockets és Thunder is szerepelt benne) idegenbeli túra után egy hazai győzelemmel javított a társaság, egy meccsre van a playofftól és hétvégén az OKC-t fogadja. 

A Jazz legjobb dobói: Hood 29/9, Favors 14, Burks 12/6
A Spurs legjobb dobói: Forbes 12/9, Aldridge 11/3, Lauvergne 11, Parker 11, Mills 11/9

A tabella ezen a linken elérhető!

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus