Bemutatkozott a Bucks, a Jazz is elvette a pályaelőnyt

Rögtön elbukta első hazai meccsét a Toronto és a Clippers - Gobert térdsérülést szenvedett - megúszta a Cavs - gálázott a Spurs.

Parádés védekezéssel nyert Torontóban a fiatal Milwaukee, míg a Rudy Gobert-t az első percben elveszítő Jazz Joe Johnson kosarával verte meg a Clipperst, így mindkét csapat rögtön elvette ellenfele pályaelőnyét. A Cleveland nagy csatában menekült meg a Pacers ellen, a Spurs viszont nem adott esélyt a Memphisnek - nézzük, hogy mi történt az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) rájátszásának első játéknapján!

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói itt megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers - Indana Pacers 109-108

Ott volt Miles kezében. Jó meccset játszott a Pacers, Paul George ugyan kemény védekezést kapott, de így is megoldotta a feladatát (29 pont, 9/19 mezőnyből, 6/8 tripla, 7 gólpassz), mellette pedig többen is használhatónak bizonyultak - a második félidőben például Lance Stephenson (16 pont, 8/13 mezőnyből) játéka jelentett elég sokat számukra. Ugyan védekezésben komoly gondjaik voltak az első két negyed során, a fordulás után fokozatosan rendezték soraikat és a záró etapra összegyűlt tízpontos hátrányukat a hajrában le is dolgozták. Az utolsó percben George süllyesztette el hatodik tripláját, majd James hibája után volt még egy támadásuk tíz másodperccel a vége előtt, de George-ot beduplázta a Cavs, az üresen maradó CJ Miles pedig elrontotta a győztesnek szánt dobást - ott volt a kezében a meglepetés, de ez ezúttal elmaradt. Az látszik, hogy a Pacersnek elöl-hátul megvan a játéka ahhoz, hogy megszorítsa a bajnokot, de az azért kérdés, hogy hány ilyen esélyük lesz George-éknak.

Ha ez a playoff-mód, akkor baj van. Magához képest nem játszott igazán jól a címvédő, bár az első félidőben elképesztő támadójátékot mutatott be a gárda: James tarthatatlan volt, Love pár pillanat alatt bevert tíz pontot. Irving büntetett az egy-egyekből és a többiek is hozzátették a magukét, így bőven 60% felett dobtak mezőnyből. A fordulás után azonban stabilan és hatékonyan már csak James (32 pont, 12/20 mezőnyből, 13 gólpassz) dolgozott, Love helyzetei eltűntek, Irving dobásai (11/27, 1/9 tripla, 23 pont) nem ültek, a félidei 66 pont után a negyedik negyedben csak 17-et szerzett a társaság és kis híján elbukta első hazai playoff-meccsét. Az első félidőben a védekezéssel is komoly gondjaik voltak és ezt csak részlegesen tudták megoldani a folytatásban, az élességüket vitatja a 13 kihagyott büntető is, így ha ez a sokat emlegetett "playoff-kapcsoló" eredménye, akkor ez így kevés lesz - most mindenesetre így is meg tudták nyerni az első meccset, de ennél több kell tőlük a továbbiakban.

A Cavaliers legjobb dobói: James 32/6, Irving 23/9, Love 17/6
A Pacers legjobb dobói: George 29/18, Stephenson 16, Teague 15/6

A párharc állása: 1-0 a Cavaliers javára.

Toronto Raptors - Milwaukee Bucks 83-97

Nagy győzelem. Rögtön elvette ellenfele pályaelőnyét a fiatal Milwaukee, amely szenzációs védekezést mutatott be Torontóban: a második félidőben összesen 34 pontot engedélyezett a keleti harmadik kiemeltnek. A vendégcsapatban remekelt Giannis Antetokounmpo (13/18 mezőnyből, 28 pont, 8 pattanó, 3 gólpassz), helyzetkreálásban kisegítette Khris Middleton (4/15 mezőnyből, 9 gólpassz), a lehetőségekkel pedig nagyon jól élt (de hátul is villogott) a Brogdon-Snell páros (együtt 7/14 tripla) és Monroe (14 pont, 15 pattanó) is. A gárdának ugyan volt egy hullámvölgye a második negyedben, de a fordulás után ismét összeszedte magát elöl-hátul, Dellavedováék még az Antetokounmpo nélküli percekből is jól jöttek ki, a záró etapban pedig nagyon hamar tíz pont feletti előnybe kerültek. Ezek után nyomás nélkül léphetnek pályára a második meccsen, hiszen az idegenbeli "feladatot" már elvégezték - innentől náluk van a pályaelőny, elsősorban otthon kell domborítaniuk.

Csak a szokásos. Ahogy azt már megszokhattuk, ezúttal is elvesztette egy playoff-párharc első meccsét a Toronto, méghozzá erőlködős, szenvedős, pocsék játékkal. Kyle Lowry (2/11 mezőnyből, 4 pont) teljesen használhatatlan volt Brogdonék ellen, DeRozannak voltak jó időszakai (10 pontos második negyed, összesen 14 kiharcolt büntető), de leginkább Ibaka (8/14 mezőnyből, 14 pattanó, 3 blokk) volt dicsérhető - érdekesség, hogy a kezdőcsapatból ő volt az egyetlen, aki képes volt triplát dobni. A bőven 40% alatti mezőnymutató, az 5/23 tripla és a kilenc elrontott büntető főleg a második félidőben csúcsosodott ki, amikor 24 perc alatt 7/35 dobást tudtak a gyűrűbe küldeni, ez pedig egészen botrányos adat - támadásban nagyon sokat kell javulniuk már a következő meccsre, ha nem akarnak vert helyzetbe kerülni.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, Ibaka 19/3, Valanciunas 9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 28, Brogdon 16/12, Monroe 14

A párharc állása: 1-0 a Bucks javára.

San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 111-82

Egy félidőnyi Gasol-extra. Két negyeden keresztül volt partiban a vendégcsapat, köszönhetően annak, hogy addig a Spurs képtelen volt megállítani Marc Gasolt - a spanyol center 25 pontig jutott ennyi idő alatt, a nagyszünetben pedig még csak három egységgel vezetett a San Antonio. Gasol azonban eltűnt a folytatásban és csak hét pontot szerzett innentől, ezzel pedig a Grizzlies reményei is elszálltak: a harmadik negyedet 17, a záró etapot további kilenc ponttal bukta el a társaság és végül komoly pofonba szaladt bele. Támadásban senki nem tudta megközelíteni sem az említett Gasol szintjét, Conley erőlködése (13 pont 14 dobásból) mellett Randolph, Carter és mindenki más is teljesen használhatatlannak bizonyult - ráadásul védekezésben is nagyon hiányzott Tony Allen. Ez elsőre nem volt túl biztató és ha Allen nem tér vissza, akkor nagyon nehéz dolga lesz Dave Fizdale-nek...

Még pihenni is jutott idő. Nagyjából egy negyed után átvette az irányítást a Spurs, majd a fordulás után el is döntötte a győztes kilétét, így végül 25 percnél többet csak Aldridge (30) és Leonard (32) töltött parketten. Az is belefért, hogy Dedmon, Green, valamint a kisebb sérülést szenvedő, de később visszatérő Ginobili is mezőnykosár nélkül zárja az összecsapást, ezúttal 16 gólpassz is elég volt csapatszinten, így is 50% felett tüzeltek mezőnyből és kintről is. Tony Parker lendülete mellette Kawhi Leonardot azért érdemes külön kiemelni, a kiscsatár 4/5-ös mezőny- és 7/7-es büntetőmutatóval hozott 15 pontot a döntő jelentőségű harmadik negyedben és 32 egységével beállította playoff-karriercsúcsát - végül 14 dobásából 11-et értékesített, vele nem tudott mit kezdeni a Memphis.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 32/3, Aldridge 20, Parker 18/6
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 32/9, Conley 13/6, Harrison 10/3

A párharc állása: 1-0 a Spurs javára.

Los Angeles Clippers - Utah Jazz 95-97

Ezért kellett Joe Johnson. A veterán dobógép tavaly Miamiban is megmutatta, hogy lehet rá számítani és bár ezúttal sokszor pihenős volt számára az alapszakasz, ismét kiderült, hogy a rájátszás az ő terepe. A Jazz 18 másodperc után lelkileg és szakmailag is komoly hátrányba került, hiszen az első játéknál térdsérülést szenvedett Rudy Gobert, így nagyon sok small-ballt játszott a gárda, de az Év Védője díj egyik várományosa nélkül is nagyon megfogták a Clipperst, ami óriási teljesítmény, tekintve, hogy a hazaiak milyen formában zárták az alapszakaszt. A döntő szót aztán az említett Joe Johnson mondta ki: miután több fontos kosarat is jegyzett a negyedik negyedben, kulcshelyzetben eladta a labdát, majd Favors kihagyott büntetője után 13 másodperccel a vége előtt egyenlített a Clippers. Johnson azonban javított, ennyi idő is elég volt neki a győztes duplához, megtalálta a mismatchet (Crawford védekezése az volt...), betört, majd két védő felett hidegvérrel elsüllyesztette a mindent eldöntő dobást. A dicséret azonban nem csak neki, az egész csapatnak jár ezúttal, óriásit küzdött a társaság Gobert nélkül és lenullázta azt, amit elveszített az alapszakasz végén - már Haywardéknál van a pályaelőny, de azért Gobert nélkül a folytatás is borzasztóan nehéz lesz...

Több kell támadásban. Még Gobert nélkül is eléggé lebontotta a Clippers játékát a Jazz, a hazaiak nem tudták kihasználni a francia center hiányát. Támadásban eleinte Blake Griffin (26 pont, 9/21 mezőnyből, 6 eladott labda) villogott, de később fokozatosan tűnt el, főleg a negyedik negyedre, így Chris Paul (25 pont, 10/19 mezőnyből, 11 gólpassz, 3 szerzett, 1 eladott labda) eléggé egyedül maradt - ő hiába egyenlített egy nagy kosárral a hajrában, nem tudták kivédekezni az utolsó játékot. DeAndre Jordant elöl nem igazán találták meg a small-ball ellen, a nagyon fontos szerepet betöltő kinti tüzérsor (Redick, Crawford, Felton), valamint Speights pedig ezúttal nem tudott eleget hozzátenni. Az utóbbi hetekben látottakhoz képest nagyon leegyszerűsödött a LAC kosárlabdája, ez pedig végül a pályaelőny elvesztéséhez vezetett, de most lesz idejük felkészülni és a második meccset mindenképpen hozniuk kell.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26/6, Paul 25/3, Jordan 10
A Jazz legjobb dobói: J. Johnson 21/9, Hayward 19, Hill 16/3

A párharc állása: 1-0 a Jazz javára.

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus