Blake Griffin: idénycsúcs és győztes tripla

Repkedtek a hosszabbítások, parádés meccs volt Washingtonban, a Clippers sztárja 45-öt szórt, a GSW-ben pályára lépett Holiday 

Hét meccsből három is túlórában dőlt el az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság hétfői játéknapján. Blake Griffin 45 pontos idénycsúccsal és győztes triplával jelentkezett a Phoenix ellen, a Washington és a Boston drámai csatája két ráadás után dőlt el, a Toronto szintén hosszabbításban múlta felül a Denvert, a Cleveland Brooklynban, a Warriors Minnesotában nyert simán – itt pályára került az ex-szolnoki Holiday is. Nézzük a részleteket!

A játéknap legfontosabb és legszebb jeleneteit állandó videós rovatunkban lehet megtekinteni!

Indiana Pacers – Atlanta Hawks 92-108

Horford idén először dominált igazán. A center sérülése után fokozatosan lendült formába és tökéletesen passzolt a rendszerbe, ma viszont rendkívül agresszíven és hatékonyan kosárlabdázott. 25 pontos szezoncsúcsát 50%-kal érte el, leszedett 8 pattanót, dobott egy hármast, hibátlanul büntetőzött és kiosztott három blokkot is – ma ő volt a vezér. Mellette Teague élt nagyon (21 pont, 8/11 mezőnyből, 7 gólpassz, 3 szerzett labda), vezérletükkel a festékben is az Atlanta volt az úr, „csak” 9 triplát értékesítettek, de a második félidőben ízekre szedték a Pacerst bentről.

Csak futásokra volt jó a Pacers. Félidőben már 17-tel vezetett a Hawks, később többször elérte a különbség a húszat is, a hazaiak ugyan egy-egy rohamot tudtak indítani, de tartósan nem tudtak felzárkózni. CJ Miles egymaga 15 pontot szerzett az utolsó negyedben, de ez már késői volt (ráadásul védekezésben nem jutott előrébb az Indiana), rajta kívül pedig képtelenek voltak betalálni kintről, ennek tetejébe a festékből szerzett pontok tekintetében is alulmaradtak. Aki kiemelhető, az Stuckey, de West és Hibbert sem tudott érdemben hozzászólni a találkozóhoz, a gyenge védekezés mellett ez nem fért bele.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 15/3, Miles 15/12, Scola 12
A Hawks legjobb dobói: Horford 25, Teague 21/3, Korver 13/9

Washington Wizards – Boston Celtics 133-132 – kétszeri h. u.

Parádés volt az utolsó negyedtől. Három negyeden keresztül sima meccsnek tűnt, húsz pont felett vezetett a Washington, de innen megindult a Boston és három perccel a vége előtt már átvették a vezetést. Válaszoltak a hazaiak, de Turner hátraugrós triplája az utolsó mp-ben hosszabbítást ért. Itt már a Celtics járt előrébb öt ponttal, de a végén jött Paul Pierce hármasa és egy újabb ráadás. Ennek végéhez hétpontos fórral érkezett meg a Boston, de erre is tudott válaszolni a Wizards és John Wall révén átrohantak a vendégeken – az irányító dobta csapata utolsó tíz pontját és végül egy 2+1-es játékkal megszerezte a győzelmet.

Pierce előzött. A Wizards veteránja parádézott, 28 pontos szezoncsúcsot hintett ma korábbi csapata ellen (9/12 mezőnyből, 4/5 tripla), amivel ráadásul a pontlistán megelőzte Reggie Millert és feljött a 16. helyre. Mellette John Wall 26 ponttal és 17 gólpasszal (karriercsúcs) dupla-duplázott és bár eladott kilenc labdát, mégis csapata vezére volt – de ki kell emelni az elöl-hátul remeklő Gortat-Humphries duót is.

Villogtak a bostoni cserék. A kezdőcsapat nem igazán tudott mit kezdeni a Washingtonnal, Rondo pont nélkül, 4 gólpasszal, Sullinger 5, Bradley 7 egységgel zárt – nem is nagyon játszottak a negyedik negyedben és a hosszabbításban, kivéve a remeklő Jeff Greent. Játszottak viszont a cserék, Evan Turner zseniális volt (18 pont, 8/13 mezőnyből, 6 pattanó, gólpassz), akárcsak Bass, az újonc Smart 23 pontos karriercsúccsal jelentkezett – a második sor 82 ponttal zárta a meccset.

A Wizards legjobb dobói: Pierce 28/12, Wall 26/3, Gortat 21
A Celtics legjobb dobói: Green 28/3, Smart 23/12, Olynyk 19/3, Bass 19

Brooklyn Nets – Cleveland Cavaliers 88-110

A második sor eldöntötte a harmadik negyed végén. Szinte végig vezetett a Cleveland 5-6 ponttal, de a harmadik játékrész végén egy 10-0-s etappal végleg eldöntötte a találkozót a vendégcsapat, innen már nem volt visszaút a Brooklyn számára. Ekkor a Waiters-Thompson páros volt a főkolompos, a dobóhátvéd végül 26 ponttal zárt (11/21 mezőnyből), az erőcsatár 14-gyel (6/7 mezőnyből) és 12 pattanóval (ebből 8 támadó) – ráadásul James Jones is beemelt négy hármast, így a Cavs padja nyerte meg a meccset. Szükség is volt rájuk, mert Irving 2/10-zel és 7 egységgel zárt, ezt pedig James és Love nem tudta pótolni.

Ennyire futotta. Sem Brook Lopez, sem Joe Johnson nem lépett pályára, a center hiányát pedig nagyon megérezte a Nets – 55-33-ra bukták el a lepattanózást, húsz támadót engedtek a Cavsnek. A kezdőbe Teletovics került be, de a hasznosan játszó Garnett helyett sokat volt fent Plumlee és Jerome Jordan is, akik bár mind hatékonyak voltak a gyűrű alatt, a lepattanóknál nagyon elnyomta őket a Varejao-Love-Thompson trió. Emellett Deron Williams dobásai sem ültek (3/14), így hiába osztott ki 11 gólpasszt, kész csoda, hogy egyáltalán a harmadik negyed végéig meccsben tudtak maradni – pláne úgy, hogy mindössze 4/21-es triplamutatót szenvedtek össze.

A Nets legjobb dobói: Garnett 14, D. Williams 13/3, Jordan 12
A Cavaliers legjobb dobói: Waiters 26/3, Love 19/6, James 18/3

Toronto Raptors – Denver Nuggets 112-107 h.u.

Túlóra döntött. Bár sokáig bőven vezetett a Toronto, még időben felzárkózott a Denver és a negyedik negyed elején fordított – ezt végigvitték a játékrészen, de Patterson hármasa után hosszabbítás következett. Itt már nem volt igazán kérdés, Lou Williams nagy kosara után meglógott a Raptors, a Denvernek nem maradt ereje válaszolni.

Patterson és Lou Will volt a kulcs. Az erőcsatár 19 pontot rámolt be a padról beszállva 8 lepattanó mellett és öt hármast is értékesített hét próbálkozásából – a többiek együtt 4/26-tal zártak innen. Ő a rendes játékidőben, a 26-ig jutó Williams pedig a hosszabbításban szerzett kulcsfontosságú triplát, így ma nem hiányzott igazán DeRozan és Lowry 3/13-as mezőnymutatója is belefért, bár az irányító ezt 13 gólpasszal igyekezett kompenzálni.

Elfáradt a Denver. Faried, McGee és Nate Robinson sem léphetett pályára, így Lawson és Mozgov 49, Chandler 47, Afflalo 44 percet töltött parketten, amit a back-to-backből érkező csapat nem bírt el – Lawson elmondása szerint egyszerűen nem bírták erővel a végét. Ő és Mozgov így is dupla-duplát, Afflalo 25 pontot tett hozzá, de a ráadásban hiányzott egy valamivel bővebb rotáció.

A Raptors legjobb dobói: L. Williams 26/9, Patterson 19/15, Valanciunas 18
A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 25/12, Lawson 22/6, Chandler 18/12

Minnesota TImberwolves – Golden State Warriors 86-102

Kezdőkre várva. Nagyon nehéz helyzetet kell megoldania Flip Saundersnek, ugyanis három kezdő játékosát kell sérülés miatt nélkülöznie, s ez alatt az idő alatt már sorozatban hatodik vereségét szenvedte el csapata. Dieng (11 lepattanó, 4 gólpassz, 2 blokk) lepattanózásban ugyan tudja helyettesíteni Pekovicsot, de ponttermése eléggé visszafogott. A LaVine – Brewer hátvédpáros 8/24-es mezőnymutatót produkált, igaz, kozmetikázták a 12 gólpasszal, a 8-8 eladott és szerzett labda pedig kioltotta egymást. Wiggins hiába játszott ponterősen (8/19 mezőnyből), 36%-os mezőnypontossággal nem lehet meccset nyerni a Golden State ellen.

Triplák nélkül is megy. Sorozatban 13. győzelmét aratta a Warriors, melynél már a mérkőzés elején aggódva néztek Bogutra, aki két perc játék után leült a kispadra és már nem tért vissza a játékba, de Ezeli (7 pont, 8 lepattanó) és Speights (5/8 mezőnyből, 7 lepattanó) megoldották a helyettesítését. Curry ma csupán 1/7-tel zárt a triplavonalon túlról, a csapat 5/22-vel, viszont nem is szorultak rá a vendégek a hárompontosokra, ugyanis bőségesen tudtak élni a hazaiak eladott labdáiból (19). Pályára léphetett az ex-szolnoki Justin Holiday is, aki bő hat percet kapott Kerr mestertől, 3 pont és 1 eladott labda került a neve mellé.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 21, Muhammad 14, Young 13/3
A Warriors legjobb dobói: Thompson 21/9, Curry 21/3, Livingston - Speights 12-12, Green 10

Sacramento Kings – Utah Jazz 101-92

Rudy Gay vezér volt. A Kings továbbra is a vírusos agyhártya-gyulladással bajlódó DeMarcus Cousins nélkül kénytelen játszani, vissza is esett a teljesítménye a szezont remekül kezdő alakulatnak. Ma viszont kötelező győzelemre készültek Sacramentóban, ahol a cél a playoff – végül ha nem is könnyen, de megszerezték a sikert. Rudy Gay a pálya minden pontján hasznos volt, dobott 29 pontot, kiharcolt 10 büntetőt, adott 7 gólpasszt, és védőoldalon is odatette magát (4 pattanó, 3 labdalopás, 1 blokk).

Nik Stauskas mozgolódik. Az újonc dobóhátvédnek eddig hektikus szezonja van, nem igazán sikerült még megtalálni a helyét a csapatban – a Jazz ellen viszont nagyon is elemében volt. A negyedik negyednek közel egállal futottak neki a csapatok, itt azonban Stauskas beindult, dobott tempót, triplát és csinált egy 2+1-es játékot, alaposan megtolva ezzel a Kings szekerét.

Meddig lesz még Enes Kanter kezdő? A Jazz kezdő erőcsatára, Derrick Favors faultgondokkal küzdött, így kaphatott közel 21 percet a francia óriás, Rudy Gobert. A center eddig is kiváló évet fut (például úgy Top20-as blokkoló, hogy átlagban alig 16 percet van pályán!), ma sem vallott szégyent: 12 pont, 9 pattanó, 1 blokk került fel a statisztikai lapjára. A török poszt-társa viszont évek óta komolyabb eredmény nélkül élvezi a bizalmat – a Kings ellen a negyedik negyedben 4 faultot szedett össze, védekezésben és támadásban is sok hibát vétett. Nem csak rajta ment el a meccs, mert senki nem tudott a gárda élére állni a nehéz pillanatokban, viszont Gobert játékát látva egyre nehezebb megmagyarázni, miért Kanter a kezdő.

A Kings legjobb dobói: Gay 29, Collison 16, Stauskas 15/6.
A Jazz legjobb dobói: Hayward 19/3, Burks 16, Burke 13/3, Kanter 13.

Los Angeles Clippers – Phoenix Suns 121-120 - hosszabbítás után

Majdnem csodát tett a Suns. Óriási dobópárbaj alakult ki a két gárda között, Chris Paul 10 gólpasszal, egykori cseréje, Eric Bledsoe óriási tripla-duplával (27 pont, 16 gólpassz, 11 lepattanó) diktálta az iramot. Bár a pontossággal akadtak gondok hazai oldalon (9/31 a triplavonalon túlról), így is sokáig nyerőnek tűnt a Clippers. A negyedik negyednek 9 pontos előnnyel futottak neki, és még 3 perccel a vége előtt is öttel vezettek. Innen viszont egy 7-2-es futással zárta le a rendes játékidőt a Phoenix, a legvégén Bledsoe még triplát is rontott – majd betakarta Chris Pault, így jöhetett a ráadás. Fél perccel a vége előtt 120-116-ra már a Suns vezetett, de nem sikerült nyerniük…

Blake Griffin MVP-estéje. A Clippers erőcsatára parádés évet teljesít és a mai meccsel be is jelentkezett az MVP-díjért folyó versenyfutásba. 45 pontot hintett be egészen elképesztő dobóteljesítménnyel (14/24 mezőnyből, 2/2 tripla, 15/17 büntető), ráadásul ő döntötte el a meccset. 120-116-ra vezetett a Suns, amikor Redick duplájával 120-118-ra zárkózott a hazai csapat. A következő támadást elrontotta a Suns, Dragic homálya után lejárt a támadóidejük, így 5 másodperc maradt az órán. PJ Tucker nagyon okosan faultolt egyet, így maradt 2.6 szekundum – ez is elég volt azonban Griffinnek, hogy beszórjon egy (kicsit szerencsés) hárompontost, amire már nem lehetett válasza az ellenfélnek.

Összekapta magát a Phoenix. Az utóbbi időben nem játszott túl jól a Suns, ma viszont a liga talán legjobb formában (9 meccsből 8 győzelem) lévő csapatának otthonában sikerült kis híján győzniük. Egál körülre hozták a pattanócsatát, 32 gólpasszt osztottak ki, jöttek az extrák a padról – nüanszok hiányoztak. Ezzel a játékkal simán lesz keresnivalójuk a playoff-ért folyó harcban, jelenleg nyolcadikok Nyugaton.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 45/6, Paul 20/3, Redick 17/6.
A Suns legjobb dobói: Bledsoe 27/6, Mark. Morris 21/9, Dragic 17/9.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus