Bombaformában a Brooklyn Nets!

90 pontot dobott a Nets triója - kiütéssel nyert a Spurs és a Blazers - Vucsevics karriercsúcsot hintett - Westbrookot leszedte a Memphis

Deron Williams, Brook Lopez és Thaddeus Young együtt 90 pontot szerzett a Toronto ellen, ezzel a Brooklyn sorozatban hatodik győzelmét aratta az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján. Elképesztő támadójátékkal nyert a címvédő Spurs, könnyedén megfogta a Thundert a Memphis, Nik Vucsevics karriercsúcsot hintett a Minnesotának, harmincat vert a Lakersre és megnyerte divízióját a Portland. Az Indiana kulcsmeccset nyert a Charlotte-tal szemben, a Boston fájó vereséget szenvedett a Milwaukee-tól, Pau Gasol volt a Bulls nyerőembere, a Pelicans pedig bejelentkezett a playoffért – íme a részletek!

Indiana Pacers – Charlotte Hornets 93-74

A nagyszünet után eldőlt. A szoros első negyedet követően meglógtak a hazaiak a másodikban, egy 11-0-s futással állva hagyták a Charlotte-ot, a félidőt egy 26-10-es etappal zárták le. Nagyjából innen folytatták a fordulás után is, a harmadik negyedben összesen kilenc egységet engedélyeztek a Hornetsnek, vezettek 28 ponttal is – a záró tizenkét perc már tét nélkülivé vált. A hazaiaknál senki nem nyújtott extrát, viszont 12 játékos is pontot tudott szerezni, ez és a visszatérni látszó kemény védekezés ezúttal elégnek bizonyult.

Stephenson csak végszükség esetén. A tavaly még Indianában pattogtató Stephenson kijátszotta magát nemcsak a kezdőből, de az aktív rotációból is a Charlotte-nál, ma a kritikus harmadik negyedben szállt be és 14 perc alatt berámolt tíz pontot – hiába, már nem tudott segíteni csapatán. A Hornets 35%-os dobóteljesítménye már sok mindent megmagyaráz, de ha hozzátesszük, hogy Kemba Walker 1/9-cel, Al Jefferson 2/6-tal dobott és Mo Williams is tíz pont alatt maradt, láthatjuk, hogy miért volt esélytelen ma a vendégcsapat.

A Pacers legjobb dobói: Stuckey 15/6, Watson 13/3, Miles 12/3
A Hornets legjobb dobói: Henderson 12/3, Ma. Williams 10/3, Stephenson 10, Biyombo 10

Washington Wizards – New York Knicks 101-87

Wall mindenkit kiszolgált. A Wizards irányítójának nem ment a dobás (3/13), ennek ellenére megtalálta a módját, hogy hogyan tudja leginkább segíteni csapatát. Az első félidőben (!) 11 gólpasszt osztott szét, ehhez még hetet hozzátett a harmadik negyedben, majd kiülte a záró etapot – csapata 43 kosarából 21-hez volt közvetlenül köze. Ezekből a passzokból Beal és Gortat élt meg elsősorban, de a teljes csapat megállíthatatlan volt, 60 egységet szereztek a festékből, már az első negyedet húsz ponttal nyerték és bár a másodikban felzárkózott a Knicks, a fővárosiak végig kézben tartották a találkozót.

Némi fény a kispadról. Ricardo Ledo 11 pontot szórt a második játékrészben és Acy-vel párban ledolgozták a hátrányt – egy 12-3-as futással látótávolságon belülre vezették a New Yorkot. Ledo végül 21 ponttal és 9 lepattanóval zárt, de egyrészt csapatszinten alig 36%-kal dobtak, másrészt csupán 17 gólpasszt osztottak szét (Wall egymaga többet…), harmadrészt pedig védekezésben sem tudtak mihez kezdeni a Wizards játékával – bár a kiütést elkerülték, egy pillanatig sem volt reális esélyük a győzelemre.

A Wizards legjobb dobói: Gortat 19, Beal 18/6, Porter 17/6
A Knicks legjobb dobói: Ledo 21/6, Acy 14/6, Larkin 14

Boston Celtics – Milwaukee Bucks 101-110

Egy rohanással megtört a jég. Február eleje óta, 11 meccs elteltével tudott újra idegenben nyerni a Milwaukee, méghozzá főként a harmadik negyedben bemutatott futásuknak köszönhetően. Addig szorosan alakult a találkozó, de egy háromperces etap alatt 18 (!) pontot rámolt be a Bucks, az itt megszerzett előnyt pedig már nem adták ki a kezükből. Ugyan a negyedik negyedben közelebb jött a Celtics, a 24 pontos Mayo, a 17-et szóró Iljasova és a fontos kosarakkal jelentkező Middleton-Pachulia páros vezérletével lemenedzselték a hátralévő perceket és nagyon fontos sikert arattak.

Sullinger visszatért. Némi meglepetésre lépett újra pályára a Boston magasembere, hiszen február 22-én azt mondta a csapat, hogy véget ért számára a szezon. Igaz, mindössze három percet töltött pályán, ami alatt két rontott dobás és két fault került a neve mellé, de mindenképpen biztató a Celticsre nézve, hogy talán komolyabban is számolhatnak vele az utolsó meccseken. Ma a Thomas-Jerebko-Bradley trió hozta számukra a pontokat, de egyrészt közel sem olyan volumenben, mint a Bucks (a vendégek 31 gólpasszt osztottak szét és 53%-kal dobtak), másrészt védekezésben ezúttal nem tudtak elfogadhatót nyújtani – a fájó vereséggel újra lecsúsztak a Miami mögé a kilencedik helyre.

A Celtics legjobb dobói: Thomas 23/6, Jerebko 17/3, Bradley 17/9
A Bucks legjobb dobói: Mayo 24/12, Iljasova 17/3, Middleton 13/3

Brooklyn Nets – Toronto Raptors 114-109

A hatodik is kipipálva – nem akárhogyan. A topformába lendülő Nets sorozatban hatodik győzelmét aratta a Toronto ellen, méghozzá újfent remek játékot bemutatva. A Williams-Lopez-Young trió 90 (!!) pontot szerzett 63%-os hatékonysággal, ráadásul az irányító 11 gólpasszt, a center pedig 17 lepattanót is mellé tudott tenni – nyilvánvalóan ők uralták a végjátékot is. Az utolsó percben Williams triplája után DeRozan egy nehéz kettessel kiegyenlített, de előbb Young támadópattanójával jutott előnyhöz ismét a Nets, majd DeRozan második próbálkozását már levédekezték és büntetőkkel megnyerték a meccset – most már ideje komolyan venni ezt a Brooklynt…

Némi védekezés hiányzott a Torontónak. Támadásban a vendégek is megvoltak, DeRozan, Lou Williams és Valanciunas is remekelt, az 51%-os dobóteljesítmény pedig magáért beszél. Ugyanakkor védekezésben hozzá sem tudtak szólni a Nets triójához, a végjátékban csak DeRozan egy-egyeire építettek és a 16 eladott labda sem segítette elő a győzelmüket – ezzel és a Bulls győzelmével ismét lecsúsztak a keleti negyedik helyre.

A Nets legjobb dobói: D. Williams 31/15, Lopez 30, Young 29
A Raptors legjobb dobói: DeRozan 27, L. Williams 23/15, Valanciunas 21

Chicago Bulls – Detroit Pistons 88-82

Pau Gasol nyerte meg a Bullsnak. Végig nagyon fizikális volt a mérkőzés és mindkét fél szervezett védekezést mutatott be, így bár a Chicago a második negyedben egyszer állva hagyta a Pistonst, a harmadik etapban visszazárkóztak Jacksonék. A döntő pillanat 83-82-nél, szűk hat másodperccel a vége előtt jött el, amikor Gasol faulttal együtt visszazsákolta Taj Gibson rontott kettesét, a bedobott büntetővel pedig négy pontra hizlalta csapata előnyét – erre nyilvánvalóan nem tudott már válaszolni a Pistons.

Gasol most többet ért, mint Drummond. A spanyol magasember idei 50. dupla-dupláját jegyezte 26 ponttal és 10 lepattanóval, miközben a Detroit centere 14 pontja mellé 22 lepattanót és 6 blokkot tudott felmutatni – ugyanakkor a hajrában előbbi meccset nyert, utóbbi kipontozódott. Hiába dobott 40% alatt a Bulls és hiába csak Butlert (illetve a tíz gólpasszt kiosztó Noah-t) lehet kiemelni a hazai csapatból Gasol mellett, a vendégeknél Jackson nyolc eladott labdája jelentőset rontott az egyébként pontosabb dobóformán – összességében a kulcspillanatokban koncentráltabb játékkal győzött a Chicago.

A Bulls legjobb dobói: Gasol 26, Butler 18/3, Mirotic 11
A Pistons legjobb dobói: Jackson 22, Drummond 14, Caldwell-Pope 14/6

Memphis Grizzlies – Oklahoma City Thunder 100-92

Egységben az erő. Bár a statisztikai mutatók nem jellemezték a hazaiak fölényét, mégis a Memphis a mérkőzés döntő részében kontroll alatt tartotta az eredmény alakulását. Hatékonyan dolgozott a Gasol (8/14 mezőnyből, 6 lepattanó, 5 gólpassz, 3 blokk) - Randolph páros a támadó oldalon -előbbi a védőn is-, teljesen belefért a hazaiaknak, hogy hagyták Kantert statisztikákat gyártani, mivel akadt olyan emberük, aki megakasztotta a Thundert hajtó fogaskereket. Amellett, hogy Green a legeredményesebb (7/12 mezőnyből, 2 blokk) hazai játékosként végzett, nagyon jól limitálta Westbrookot, aki csak kereste dobáspontosságát. Jól funkcionált a csapatjáték a Grizzlies-nél, hatan értek el két számjegyű ponttermést annak ellenére, hogy a hárompontosokkal szenvedtek Conley-ék. 

Egy negyedes Westbrook. Szokásához híven erősen kezdett a Thunder MVP-várományosa, 12 ponttal nyitott az első negyedben, onnantól viszont már csak mindössze 6 egységet tudott a közösbe tenni – 5/20-as mezőnymutatóval zárt és mind a hét második félidőben eleresztett dobását kihagyta. Tovább növelte a vendégek gondjait, hogy Morrow és Waiters is csak szenvedett a dobásokkal, ellenben Kanter (11/19, 17 lepattanó) kiemelkedett a mezőnyből, mély dupla-duplát szállított – viszont csapata kikapott. A végjátékban közel tíz pontos hátrányba kerülő vendég együttes ugyan még megközelítette Adams és Kanter révén az ellenfelet, de az egyenlítés már nem jött össze. 

A Grizzlies legjobb dobói: Green 22/6, Gasol 19, Randolph 14
A Thunder legjobb dobói: Kanter 24, Westbrook 18, Singler 13/9, Morrow 13/3

Minnesota Timberwolves – Orlando Magic 84-97

Más dimenzióban játszó center. Két játékos nyerte meg a mérkőzést a vendég alakulatnak, ugyanis rajtuk kívül csak Payton (4/9 mezőnyből, 10 gólpassz) tudta elérni a tíz pontos határt, ám mindhárman dupla-duplával zártak. Harris inkább a kinti dobásokkal tűnt ki (4/8 tripla, 12 lepattanó), az igazi show-t viszont Vucsevics (18/25, 17 lepattanó) szolgáltatta: a center karriercsúccsal jelentkezett és a vendég játékosok közül egyedüliként jutott 50%-os dobáshatékonyság fölé. Mintha más dimenzióban játszott volna a magasember, nem tudták limitálni a hazaiak, mellyel el is dőlt, hogy a Magic megnyeri a találkozót.

Reménytelen üldözőverseny. Ismét csak nyolc egészséges játékossal vághatott neki a találkozónak a Saunders-legénység, ez a tény alapjaiban redukálta a nullához közel a győzelmi esélyét. Ráadásul hagyták Martinék, hogy a Magic villámrajtot vegyen és tíz ponttal elhúzzon, s innen már a hazaiak erejét jobbára az a munka emésztette fel, hogy üldözzék az ellenfelet. Mivel azonban a triplák lehetőségét teljesen feladták (1/11) és a lepattanócsatát is (30-53) hatalmas különbséggel vesztették el, sansz nélkül bukták el az ütközetet a hazaiak, akik bár a negyedik negyedben feljöttek három pontra, egyszer sem vezettek a mérkőzés alatt.

A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 22, Hamilton 14, Payne 12, Martin 12, Budinger 12/3
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 37, Harris 25/12, Payton 10

San Antonio Spurs – Denver Nuggets 123-93

Lenyűgöző támadójáték. Remekül sikerült a bemelegítés a Spurs játékosainak, hazai parkettre illő első negyedet produkáltak Leonardék, mellyel a mérkőzés érdemi kérdéseire megadták a választ. A Spurs 45 pontot termelt az első 12 percben, tette mindezt 79%-os mezőny-, és 80%-os hárompontos hatékonysággal, mindössze öt ponttal maradtak el a ligarekordtól, ami a nyitó játékrészt illeti. A folytatásban is jól és összehangoltan működött a vendéglátók csapatjátéka, összesen 33 gólpasszt osztottak ki, s még a visszafogott játékpercek ellenére is ponterős egyéni teljesítményeket láthattak a nézők – többek között Green hibátlan (6/6) triplázását. Sorozatban 16. szezonjában hozott legalább 50 győzelmet a San Antonio.

Korán egyértelműsített szerep. A Nuggets számára ezen az estén nem jutott egyéb, mint az asszisztálás a Spurs kiváló játékához. A védő oldalon csak kereste, nyomozta a labdát a Denver, talán csak Gallinarit (8/12 mezőnyből) lehet kiemelni támadás terén a vendégektől. Minden agresszivitást nélkülöztek a Nuggets offenzívái, csupán 11 alkalommal állhattak a büntetővonalra, az olykor bőven harminc pontos különbség pedig jól jelezte, hogy mennyire nem képviselt egy, de még csak hasonló kategóriát sem a két mérkőző fél.

A Spurs legjobb dobói: Green 21/18, Leonard 20/6, Baynes 18
A Nuggets legjobb dobói: Gallinari 20/3, Nelson 14/3, Foye 11/9

Sacramento Kings – New Orleans Pelicans 95-101

Rájátszásra hajt a Pelicans. Davis-nek alaposan meggyűlt a baja a dobásokkal a mai estén, szinte alig talált a gyűrűbe (6/17, 10 lepattanó) a magasember, viszont így is dupla-duplázott és három csapattárs is akadt, akik nyerő helyzetbe hozták a gárdát. Evans mindössze egyetlen gólpasszal csúszott le a tripla-dupláról (8/15, 12 lepattanó, 9 gólpassz), távolról pedig nagyszerűen dobott a Gordon (4/8) - Pondexter (6/9) páros. A negyedik negyedben Cole és Anderson süllyesztettek el fontos triplákat, amelyekkel megalapozták a Pelicans sikerét, hiába kezdett elkeseredett zárkózásba a Kings. A Thunder mai vereségének köszönhetően élesedik a csata a rájátszásba kerülésért nyugaton. 

Cousins ragyogott, a Kings kikapott. A hazaiak példát szolgáltattak arra, hogy miként lehet úgy mérkőzést veszíteni, hogy az kizárólag a gyenge periméter védekezésnek tudható be. Igaz, hogy nagyon sok második esélyt hagyott ellenfelének a Sacramento, mégis nyerhetett volna, ha nem hagyja, hogy közel 50%-os pontossággal dobja a Pelicans a triplákat. Cousins lenyűgöző teljesítményt szolgáltatott, ismét tripla-duplázott, videojátékot idéző számokkal (9/22 mezőnyből, 20 lepattanó, 13 gólpassz, 4 blokk), együttesén azonban ő sem tudott segíteni, hiába vezényelt McLemore és Casspi társaságában felzárkózási rohamot a negyedik negyedben.

A Kings legjobb dobói: Cousins 24, McLemore 17/9, Casspi 17
A Pelicans legjobb dobói: Gordon 21/12, Davis 20, Evans 19/3

Los Angeles Lakers – Portland Trail Blazers 77-107

Domináló divízió-győztes. 2009 óta első alkalommal nyerte meg saját csoportját a Portland, mely dominánsan és ellentmondást nem tűrően kezdte a mérkőzést, mindössze 12 pontot engedélyezett a hazaiaknak. Nagyon egyszerűnek tűnt az eredményesség és az előny kiépítésének képlete: a magasemberek gyűjtötték a lepattanókat, a hátvédek pedig sorra váltották pontokra a helyzeteket. McCollum (10/16 mezőnyből) karriercsúccsal zárta az ütközetet, de Lillard és Afflalo sem maradtak le a fiatal játékos mögött. Játszva nyerte a Portland az összecsapást és december óta először nyert meg sorozatban három idegenbeli mérkőzést.

Tedd, amit tenned kell. Megfelelő kisegítő személyzet hiányában egyetlen emberre redukálódott a Lakers támadójátéka, Clarksonra. Nem túlzás azt állítani, hogy az ő játéka miatt érdemes belenézni csapata meccseibe. Nem játszott öncélú kosárlabdát, mégis kitűnt a mezőnyből (12/20 mezőnyből, 7 lepattanó, 5 gólpassz, 2 eladott labda), ő szerezte az első félidőben a Lakers első hat és utolsó nyolc pontját, felismerte, hogy ezen az estén csak ő mentheti meg a gárdát a nagyobb arányú kiütéstől. Negatív adalékként elég megemlíteni, hogy a Lin-Brown duó 3/18-as mezőnymutatót hozott össze, a festékből pedig csupán 28 pontot szerzett a Lakers.

A Lakers legjobb dobói: Clarkson 27/6, Brown 11/3, Johnson 11
A Trail Blazers legjobb dobói: McCollum 27/6, Lillard 20/12, Afflalo 17/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus