Bryant és James is meccset nyert, kikapott a Spurs

A címvédő kikapott, de villogott James, Kobe, Bosh, Durant és Westbrook is, a Dallas triplaparádéja viszont kevés volt Memphisben

Remekeltek a sztárok az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság keddi játéknapján: LeBron James 35 pontjával verte a Cavs a Raptorst, Chris Bosh 34 egységével a Miami nyert Phoenixben, Kobe Bryant 32-t szórt és sikerre vitte a Lakerst, a Durant-Westbrook páros remeklésével aratott győzelmet a Thunder. A Dallas triplaesője kevés volt Memphisben, a címvédő Spurs viszont meglepetésre kikapott Salt Lake Cityben – nézzük a részleteket!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Toronto Raptors 105-101

Ha baj van, jön James. A Lowry-Valanciunas páros vezérletével és főleg kettejük összjátékával már az első negyedben meglépett a Toronto és később is fokozatosan építették az előnyüket – 63 pontot rámoltak be félidőre, a záró etapnak pedig hétpontos fórral vágtak neki. Bár zsinórban 39-szer nyert a Raptors, ha előnnyel kezdhették az utolsó negyedet, most jött LBJ, egymaga betermelt tíz pontot, majd az utolsó percben egy triplával a vezetést is megszerezte csapatának – nem volt visszaút a vendégek számára. James 35 ponttal zárt (12/21 mezőnyből, 9/9 büntető), ma az agresszív énjét vette elő, de sem Irving (13 pont, 10 gólpassz), sem Love (17 pont, 9 pattanó, 6/15) nem dominált, így kénytelen volt ezt tenni.

Casey döntése nem jött be. Landry Fields idén először került be a kezdőbe, a Toronto mestere a LeBron elleni védekezésen szeretett volna javítani DeRozan hiányában – nem sikerült, Fields végül 23 percet töltött csak parketten. Valanciunas (18 pont, 15 pattanó) lejátszotta Varejaót, de Lowry zseniális megoldásai mellett rengeteget rontott és bár Ross eredményes volt (18 pont, 8/13), a kispadról nem érkezett a szokásos segítség, Lou Williamsnek nem ment, Vasquez alig volt fent a második félidőben, egyedül Patterson tudott pluszt hozni innen.

A Cavaliers legjobb dobói: James 35/6, Waiters 18/9, Love 17/3
A Raptors legjobb dobói:  Ross 18/3, Valanciunas 18, Lowry 16/6

Detroit Pistons – Portland Trail Blazers 86-98

Aldridge előzött. A Blazers nagyembere egy saroktriplával megelőzte a franchise örök pontlistáján Terry Portert és feljött a második helyre Clyde Drexler mögé. Aldridge végül 23 ponttal és 11 lepattanóval zárt (zsinórban hatodik dupla-duplája) és bár mezőnymutatója nem volt az igazi, mégis ő húzta ma csapatát. Mellette Matthews volt elemében, Lillard  aktív volt, de sokat rontott, a padról pedig Kaman hozott extrát az első félidőben.

Egy futás kevés volt a Pistonstól. A hazaiak zsinórban 13. vereségüket szenvedték el (egy kell még a franchise-rekord beállításához), a kezdőcsapatuktól mindössze 40 pontot kaptak, Brandon Jennings kosár nélkül zárt, de Drummond is csak kárt okozott elöl – egyedül a padról beszálló Monroe 22 pontjának örülhettek, de neki is kellett ehhez 22 dobás. A harmadik negyedben teljesen megfogta őket a Blazers és bár egy rohanással később négy pontra zárkóztak fel, feléledt Aldridge és Lillard, egy gyors 7-0-s etappal pedig lezárták a meccset a vendégek.

A Pistons legjobb dobói: Monroe 22, Butler 13, Caldwell-Pope 11/3
A Trail Blazers legjobb dobói:  Aldridge 23/3, Matthews 19/9, Lillard 14/3, Kaman 14

Memphis Grizzlies – Dallas Mavericks 114-105

Nagyon koncentráltan játszott a Memphis. A teljes meccs alatt tömték két belső emberüket labdával, akik együtt össze is hoztak 47 pontot, védekezésben pedig teljesen kizárták a festékből a vendégeket (52-26-ra nyertek innen). Tyson Chandler mindössze egyszer próbált kosarat szerezni, végül pont nélkül zárt, 40 hármast dobott el a Mavs (viszont 18-at értékesítettek is), Tony Allen pedig teljesen leszedte a könyöksérüléssel bajlódó Monta Ellist (1/11, 2 pont) – ráadásul csupán öt eladott labdát vétettek a hazaiak. A harmadik negyedben el is fogyott a lendület a Dallasból, majd amikor a meccs végén egálközelbe kerültek, a hazaiak egy újabb futással lezárták a meccset.

Parsons és Nelson nagyot játszott. A Dallas kiscsatára próbálta pótolni Ellis kieső pontjait, végül 30 egységgel zárt, közte hat triplával (10/18 mezőnyből, 6/10 kintről), ráadásul leszedett hét pattanót is mellé. Az irányító 7,2 pontot átlagol a szezonban, ma a meccs elején berámolt három triplát, végül 18 ponttal zárt – de hiába dobott kintről ihletett formában a vendégcsapat, Nowitzkinek nem ment, a Grizzlies védekezése pedig semmi mást nem engedett, így a támadásban is remeklő Gasolék ellen ez most kevés volt.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 30, Conley 22/6, Randolph 17
A Mavericks legjobb dobói: Parsons 30/18, Nelson 18/12, Barea 17/9

New Orleans Pelicans – New York Knicks 104-93

Ma Evans volt a mérleg nyelve. Anthony Davist ma nagyon megfogta az első félidőben a Stoudemire-Acy páros és bár a Pelicans akkor fordított, amikor ő beindult, ma mégis a 27-et szóró Tyreke Evans volt a vezér. 15 dobásából 11 pontos volt, majd az utolsó három percben egymaga berámolt nyolc pontot, ezzel mindenféle Knicks-rohamot rövidre zárt. Máskor, ha AD ennyit tesz hozzá egy félidőn keresztül, a nagyszünet utáni rész  csak formalitás, ma két ponttal itt is vezetett a New Orleans.

Ismét kevés hiányzott a New Yorknak. Gyakorlatilag végig közel maradtak a vendégek, de az igazi plusz hiányzott belőlük – ahogy az elmúlt meccseken is, így zsinórban kilencedszer kaptak ki. Stoudemire remek formája egyelőre kevés, ma 26 pontos szezoncsúccsal jelentkezett ugyan, de Anthony és J. R. Smith 17-17 egységén kívül ehhez nem nagyon tudott hozzátenni senki – és utóbbinak is kellett ehhez 18 rádobás. Hátvédposzton komoly gondban voltak elöl és hátul is, ugyanakkor belül még nagyobb volt a baj, 54-40-re kaptak ki a festékben és 43-30-ra bukták a lepattanózást, ugyan Davist limitálni tudták, cserébe Ömer Asik remekelt (16 pont, 14 pattanó, 7/10).

A Pelicans legjobb dobói: Evans 27/3, Davis 18, Asik 16
A Knicks legjobb dobói: Stoudemire 26, Anthony 17/6, J. R. Smith 17/6

Oklahoma City Thunder – Milwaukee Bucks 114-101

Működik a Thunder. Sztárjai visszatérésével megtalálta a győzelemhez vezető utat az OKC, ma szezoncsúcsot jelentő 61 pontot dobtak félidőre és 114-et a meccs végére. A szokásos leosztás most is bejött, Westbrook (28 pont, 5 pattanó, 7 gólpassz) és Durant (23 pont, 7/11 mezőnyből, 9 pattanó, 7 gólpassz, zseniális megoldások) vitték a prímet, melléjük az 5/5-tel dobó Ibaka és a padról beszállva 18 dobást eleresztő Reggie Jackson tudott fellépni, a második negyed elejétől kézben tartották a mérkőzést.

Antetokounmpo okozott gondokat. A hármas-négyesként használt mindenes betöréseivel nehezen boldogult az OKC, 11 büntetőt harcolt ki a fiatal görög, végül 17 ponttal és 7 lepattanóval zárta a találkozót. Mellette Jabari Parker és Mayo hozta a pontokat, de Brandon Knight nagyon gyenge napot fogott ki, neki sem az irányítás, sem a dobás nem ment (2/10 mezőnyből), így Baylessnek kellett ezeket pótolnia több-kevesebb sikerrel.

A lepattanózás a kulcs. Az elmúlt meccseken toronymagasan a liga legjobb csapata ezen a téren a Thunder, ma 54-31-re múlták felül a Milwaukee-t ebben. Ráadásul Durant révén rengeteg védőpattanóból indítottak le, végül 25 pontot szereztek a gyors indításokból, miközben a Bucks csupán hármat – ezzel az egy+egy elemmel gyakorlatilag megnyerték a találkozót.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28, Durant 23/3, Lamb 18/6
A Bucks legjobb dobói: Mayo 18, Antetokounmpo 17/3, Parker 15

Phoenix Suns – Miami Heat 97-103

A Heat megoldotta a cserék nélkül is. A vendégek kispadosai összesen 10 pontot adtak a közösbe, mindezt 4/18-as mezőnymutatóval tették. Ha megnézzük, hogy a kezdők 39/62-es dobóhatékonyságot virítottak, akkor nagy biztonsággal kijelenthető, hogy rá sem szorultak a pad hathatós segítségére. Bosh (14/21 mezőnyből, 4/6 tripla, 9 lepatanó, 4 szerzett labda) elképesztő munkát végzett, nem találtak rajta fogást a hazaiak, de ugyan ez elmondható Dengről (9/12 mezőnyből, 3/4 hárompontos) is. A Heat a cserepad rontása mellett is 53%-os pontossággal dobott mezőnyből és a triplavonalon túlról is, a festékből szerzett pontok tekintetében pedig 58-24-re múlta felül ellenfelét, mely brutális különbséget mutat.

Kiszorítva és végül elveszve. Belső játék nélkül nagyon nehéz nyerni, kivéve, ha ülnek a távoli dobások. A hazaiak hét hárompontost és két középtávoli tempót szereztek a záró negyedben és volt esélyük a győzelemre, de könnyű kosarak nélkül nem érhették el a sikert Greenék. Pedig Marcus Morrisszal karöltve 5-5 triplát vágtak be, összesen három elhibázott kísérlettel. 91-90-es vezetésük után bő egy perc alatt Bosh három villanása elég volt ahhoz, hogy 97-91-re lépjen el a Heat, ahonnan már nem engedte ki kezéből a győzelmet a floridai gárda.

A Suns legjobb dobói: Marcus Morris 25/15, Green 19/15, Markieff Morris 17/3
A Heat legjobb dobói: Bosh 34/12, Deng 23/9, Wade 16

Utah Jazz – San Antonio Spurs 100-96

Fáradtság ellen bajnokverés. A back-to-back második meccsét játszó Jazz harcosan és a pálya mindkét oldalán megfelelő keménységgel vette fel a harcot a regnáló bajnok ellen. Elbírták, hogy saját nagy futásukat visszaadja a Spurs és nagyon leredukálták a potenciális pontszerzők többségét. A záró negyed végén a már szétzilált védekezéssel és pontatlan támadójátékkal tevékenykedő vendégeket két vállra fektette a Jazz.

Kanter észbe kapott? A tegnapi harmatos produkció ellenére újra a kezdőben kapott helyett a török center (6/9 mezőnyből, 15 lepattanó), de ez alkalommal megdolgozott a bizalomért. Jól játszott Favors (10/20 mezőny, 8 lepattanó, 2 blokk) mellett és Duncant (10/16 mezőnyből, 14 lepattanó, 3 szerzett labda, 4 blokk) leszámítva a bajnok teljes belső állományát semlegesítették. 

Minden terhet a Spurs sem bír el. Parker nélkül lépett parkettre a bajnok, mely Duncan vezetésével szorosan tartotta magát a hazai alakulaton. De Ginobili rendkívül gyenge dobóformát hozott (3/17 mezőnyből), Joseph messze volt attól, hogy helyettesítse Parkert, triplákat pedig gyenge, 20%-os (4/20) hatékonysággal dobták a vendégek. A harmadik negyed végén Popovich mestert is elvesztette a Spurs, aki egy Baynesre fújt faultot kért számon meglehetősen vehemensen a játékvezetőkön, akik második technikaija után kiállították a vezetőedzőt. Az elmúlt 12 mérkőzéséből ez volt a bajnok második veresége.

A Jazz legjobb dobói: Favors 21, Hayward 20, Burks 14/3
A Spurs legjobb dobói: Duncan 23, Leonard 16, Green 16/3, Belinelli 16

Los Angeles Lakers – Sacramento Kings 98-95

Nem ízlett a back-to-back. A Kings tegnap győzelmet aratott a Jazz ellen, alig 24 órával később viszont a negyedik negyedre teljesen elfogytak – az utolsó 12 percben mindössze 14 pontra voltak képesek. 16 eladott labdával lehet ugyan meccset nyerni, azonban a Kings védekezése egész mérkőzésen „nem harapott”, az általában sok labdát elszóró hazaiak mindössze ötször vétettek, és 27 gólpasszt osztottak ki. A végső nyolc percben csak Gay és Collison tudott pontot szerezni, most nem érkezett olyan segítség a padról, mint tegnap Nik Stauskas. Hiába vezettek még 95-94-re, az utolsó két triplakísérletüket elrontották, míg a túloldalon Bryant zsinórban négy büntetőt bedobva megfordította a meccset.

Bryant fontos megmozdulásai. A harmadik negyedben Nick Younggal együtt levezényelt egy kisebb felzárkózást Kobe, majd Carlos Boozernek köszönhette a Lakers, hogy a negyedik negyedben nem szakadt le végzetesen. A sorozatban második meccsén kispadra szoruló erőcsatár tudott csak pontot szerezni a hazai oldalon a játékrész első felében. Utána újra jött Bryant: a Lakers ikonja csapata utolsó 16 pontjában benne volt – vagy ő dobta a kosarat, vagy ő adta a gólpasszt.

A statisztika megmondta. Hiába nyert csak három hazai meccset a lehetséges 12-ből a Los Angeles, a továbbra is DeMarcus Cousins nélkül játszó Kings legutóbbi 13 meccséből 12-t elvesztett a Lakers otthonában. Collisonék egyébként érdekes sorozatban vannak, hiszen 5 hazai mérkőzésüket követően elruccantak Los Angelesbe, majd újabb öt hazai összecsapás következik – kerek egy hónapig ki sem kell tenniük a lábukat Kaliforniából.  

A Lakers legjobb dobói: Bryant 32/6, Boozer 15, Young 12/3.
A Kings legjobb dobói: Collison 26/6, Gay 23/6, McLemore 15/9.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus