Bryant Jordan előtt, gálázott a Thunder

A Lakers ikonja megelőzte Air Jordant a pontlistán, simán nyert a Bulls és az OKC, túlórában a GSW és a Raptors

Kobe Bryant 26 ponttal, clutch kosarakkal vezette győzelemre a Lakerst – nem mellesleg megelőzte a sportág valaha volt legjobb játékosát a pontlistán az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság vasárnapi játéknapján. A Warriors hosszabbításban nyomta le a Davis nélkül is remeklő Pelicanst, a Bulls simán nyert Miamiban, a Thunder lejátszotta a Sunst, Anthony 34 pontja ellenére a Knicks túlórában kikapott a Torontótól – íme a részletek!

A játéknap legszebb, legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

New Orleans Pelicans – Golden State Warriors 122-128 – hosszabbítás után

Nagyot küzdött a Pelicans. Bár melegített, pályára nem lépett végül Davis, de ez nem nagyon zavarta a hazaiakat. Bár az elejétől kezdve a Golden State vezetett, a második félidőben elkezdték ledolgozni tízpontos hátrányukat – sőt, vezettek is nyolccal az utolsó öt percben. Innen visszakapaszkodott a GSW, az utolsó dobást mindkét fél elrontotta, a hosszabbításban aztán Steph Curry nyolc pontjára nem tudtak válaszolni a hazaiak. Davis távollétében a Holiday-Evans páros dobott el szinte mindent, aminek kettejüktől 64 pont lett a vége, méltó ellenfelei voltak Curry-éknek.

21-2. Nehezen, de megvan a következő győzelem a ligaelső számára, a Splash Brothers 63 pontot rámolt be és a periméterről a többiek is jól dolgoztak, de a védekezésük kissé szétcsúszott, elöl pedig húsz labdát adtak el – ez visszatérő probléma náluk. Steve Kerr szerint a 72-10-es Bullshoz majd esetleg akkor lehet hasonlítani őket, ha húszat nyernek a következő huszonegyből – mindenesetre kedden Memphisbe látogatnak rangadózni.

A Pelicans legjobb dobói: Evans 34/6, Holiday 30/6, Anderson 15/6
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/18, Thompson 29/6, Iguodala 20/9

Miami Heat – Chicago Bulls 75-93

A Bullsról szólt. Esélye sem volt ma a Miaminak, amíg közel voltak Wade-ék, a vendégek eladott labdáinak köszönhették, hiszen 29%-kal dobtak mezőnyből az első félidőben. A szünet után aztán beindult a végül 22 ponttal (8/11 mezőnyből, 4/5 tripla) záró Mike Dunleavy (a 3. negyedben 7/8 mezőnyből, 3/3 tripla) és állva hagyta a floridaiakat a Chicago, ez pedig kitartott a meccs végéig. Érdekes módon nem igazán tudták dominálni a Heatet a palánk alatt és Rose-ék is kissé fáradtnak tűntek, Dunleavy extrája nagyon kellett a sikerhez – a korábbi MVP végül az utolsó negyedben beszórt tizenegy pontjával kozmetikázott.

Vékony volt a Miami. Bosh és McRoberts sem lépett pályára sérülés miatt, így a Hamilton-Haslem duóval kezdett Spoelstra. Ennek ellenére előbbi remek meccset hozott védekezésben, Pau Gasolt kilenc ponton és kilenc pattanón tartotta. Összességében 35%-kal tüzeltek a hazaiak mezőnyből, Wade sem szaggatta az istrángot, érződött, hogy hazai sorozat előtt áll a csapat és nem ez a legfontosabb meccs.

A Heat legjobb dobói: Wade 17/3, Deng 17/3, Chalmers 11/3
A Bulls legjobb dobói: Dunleavy 22/12, Butler 17, Gibson 15

Washington Wizards – Utah Jazz 93-84

Nagyon kellett a kispad a rohanáshoz. Az első félidőben sorra adta el a labdákat a Washington és vezetett is a Jazz, de a nagyszünet után váltani tudott a fővárosi csapat és egy 30-16-os harmadik negyeddel fordítottak. Ebben nagy szerepe volt a Nené-Andre Miller párosnak, akik tíz-tíz pontot és kulcsfontosságú játékokat tettek hozzá, főleg a rohanás alatt, ezzel megragadva a momentumot. Mellettük főleg a védekezésben is nagyot alakító (öt labdaszerzés, három blokk) Wall, a 22-t szóró Beal és a 15-ig jutó Pierce dolgozott sokat, az utolsó etapban már nem tudott közelebb jönni a Utah.

Nem használta ki a lehetőséget a Jazz. Az első félidőben rengeteg lehetőséget adott a vendégeknek a Washington, de Haywardék képtelenek voltak élni ezekkel, a legnagyobb előnyük hét pont volt. A folytatásban bekeményített a Wizards, most a Utah adott el tíz labdát és nem maradt esélyük a győzelemre. A dobásaikkal ismét szenvedtek, egyedül Alec Burks volt elfogadható, sem Hayward, sem Burke, sem a belső emberek nem hozták, amit kell – összességében 40% alatt zártak.

Otthon nagyon erős a Washington. Ebben a csarnokban már több nagyágyú is megégett idén, 5-1-re állnak a nyugati csapatok ellen és zsinórban hetet nyertek otthon Wallék – kedden a Minnesota érkezik ide, jó eséllyel tovább nő ez a sorozat.

A Wizards legjobb dobói: Beal 22/6, Wall 16, Pierce 15/3
A Jazz legjobb dobói: Burks 19/9, Hayward 16, Burke 15/3

Minnesota Timberwolves – Los Angeles Lakers 94-100

Kobe Jordan előtt. Bár sokan már az előző találkozóra várták, végül ma született meg: a Lakers legendája megelőzte a sportág legfényesebb csillagát az NBA pontlistáján és fellépett a harmadik helyre. Az újonc 1/1-es Andrew Wiggins remekül védekezett Bryanten, de a klasszis a második negyed közepén két büntetővel így is elérte a célt. Végül 26 ponttal zárt (7/20 mezőnyből, 10/13 büntető), az utolsó öt percben tíz egységet rámolt be, majd 01:07-tel a vége előtt 94-94-nél beemelt hármasa végül győzelmet ért csapatának.

Muhammad megtáltosodott. A cserecsatár gyakorlatilag a semmiből lépett elő és sorra hozza a húszpontos találkozókat a padról – ma 21 dobást vállalt és 28 egységgel, 9 lepattanóval húzta csapatát. Vezérletével végig egálközelben maradt a Wolves (bár Carlos Boozer 22 pontos, 13 lepattanós dupla-duplát szállított a Lakersnél) de a hajrában Bryant megállíthatatlannak bizonyult, erre pedig nem volt válasza a hazaiaknak. Muhammad mellett Wiggins is aktív volt, a jó védekezés mellett 8/8 büntetőjével kompenzálta gyenge mezőnyszázalékát és végül 16 pontig jutott.

A Timberwolves legjobb dobói: Muhammad 28, Wiggins 16, Brewer 10/6, LaVine 10
A Lakers legjobb dobói: Bryant 26/6, Boozer 22, Hill 13

Oklahoma City Thunder – Phoenix Suns 112-88

Nem lehet velük mit kezdeni. Russell Westbrook egészen elképesztő jeleneteket szállított, átugrott, lerohant mindenkit, szinte egyetlen támadásnál sem lehetett megállítani, csak rajta múlt a befejezés. Félidőre berámolt 24 pontot (a csapat 70-ig jutott), majd a nagyszünet után már keveset volt pályán, végül 28 ponttal és 8 gólpasszal, bár csak 7/18-as mutatóval zárt. Ekkor Durant is kapott néhány labdát, ő 23 egységgel fejezte be a találkozót 24 perc alatt, gyakorlatilag alig hibázott – a záró etapban már a cseresor volt a parketten.

Nem jött be a rohanás. A Suns lendületes, leindításokra alapuló támadójátékát teljesen megfordította a Thunder, Westbrook vezérletével minden hibát megbüntettek, első 11 dobásukból 9-et értékesítettek és a vendégek egyszer sem tudták átvenni a vezetést.

Nem csak Dragic hiányzott. A Suns hátvédje nem tudott pályára lépni ma, a helyén kezdő Green 15 pontig jutott, de ezzel ő volt a csapat legeredményesebb játékosa. Teljesen lenullázták őket, a palánk alatt is nagyon kikaptak, 63-40-re hozta a Thunder a lepattanózást, mindössze 34%-kal dobtak – egy pillanatig sem volt esélyük.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 28/3, Durant 23/3, Morrow 14/6
A Suns legjobb dobói: Green 15/9, Bledsoe 12, Ennis 11/3

New York Knicks – Toronto Raptors 90-95 – hosszabbítás után

Félbehagyta a munkát a Knicks. A Keletet vezető Toronto ellen remekül tartotta magát a New York, Carmelo Anthony 34 pontot zúzott be a rendes játékidőben, és bár csapatszinten mindössze 37%-kal tüzeltek, a 4. negyed utolsó 2 és fél percében nem hagyták kosarat szerezni ellenfelüket – a záró fél percben két támadást is kivédekeztek. A hosszabbításban viszont megint előjött az a betegségük, ami miatt utolsó előtti helyen állnak a konferenciában: mindössze 2 büntetőt és egy mezőnykosarat tudtak bedobni, utóbbit ráadásul akkor, amikor már eldőlt a csata.

Lowry és Ross elintézte. Jonas Valanciunas is becsülettel harcolt a palánkok alatt (8 pont, 13 pattanó), de nem ő nyerte meg a meccset. Terrence Ross végig nagyon kiegyensúlyozottan kosarazott (22 pont, 5 lepattanó, 2 labdaszerzés), Lowry pedig bár eladott kilenc labdát, de hatot megszerzett, és 11 gólpasszt osztott ki. Amikor nagyon kellett, az irányító a kosárba is betalált – a ráadásban ő szerezte azt a két duplát, amivel végleg leszakította ellenfelét a Raptors.

Hiányzó dobóhátvédek. A Torontónál DeMar DeRozan, a hazaiaknál JR Smith és Iman Shumpert sem léphetett pályára sérülés miatt, és nem igazán tudták őket pótolni. Az egyik oldalon Landry Fields és Greivis Vasquez összesen 2 pontig jutott, míg a Knicksnél Tim Hardaway Jr. szerzett ugyan 18 egységet, de utolsó 10 dobásából nyolcat kihagyott.

A Knicks legjobb dobói: Anthony 34/12, Hardaway Jr. 18/3, Calderon 13/3.
A Raptors legjobb dobói: Ross 22/9, Lowry 21/3, Williams 15/6.

Denver Nuggets – San Antonio Spurs 91-99

Kawhi Leonardnak majdnem összejött az 5x5. A 2014-es döntő MVP-je két meccs után tért vissza kézsérüléséből, és bár elmondása szerint nem volt 100 százalékos állapotban, ez nem akadályozta meg abban, hogy 18 pontot termeljen be. Persze nem is támadásban, hanem védekezésben jelent ő rengeteget: karriercsúcsot jelentő 6 blokkja mellett 5 labdát szerzett és 8 pattanót is megkaparintott. Emellett volt 4 gólpassza is, ha társai eggyel több átadását segítik a gyűrűbe, akkor öt statisztikai mutatóban (pont, lepattanó, gólpassz, blokk, labdaszerzés) is elérte volna az öt egységet. Erre a bravúrra összesen 8 játékos volt képes 1973-74 óta (ekkortól vezetik a statisztikában a blokkokat és labdaszerzéseket), legutóbb 2012-ben Nicolas Batum.

Tony Parkert pótolták. A sérült francia klasszis helyén a kanadai Cory Joseph egy rontott dobással jutott 13 egységig, Ginobili pedig hat gólpasszal jelentkezett a padról – összességében a Spurs 34 mezőnykosarára kiemelkedően sok, 26 assziszt jutott. A San Antonio a 2. negyedben alapozta meg a győzelmét, 25-12-re nyerték a játékrészt, innentől kényelmesen játszhatták a játékukat.

Afflalo nagy estéje is kevés volt. A hátvéd 60 százalékos pontossággal termelt be 31 pontot, Chandler ugyanilyen hatékonysággal 14-et – a többiek viszont nem nagyon találták a gyűrűt. Ty Lawson (aki a második negyedben elég szerencsétlenül ütközött Manu Ginobilivel, és a szünetben össze kellett varrni a szemöldökét) hiába osztott ki 10 gólpasszt, 2/10-es mutatója nem irányítóhoz méltó, de a center Mozgov 4/12-je sem ütős. A bosnyák ifjonc, Jusuf Nurkic dicsérhető még, aki 10 pontot, 8 pattanót és egy blokkot hozott össze – viszont csak 18 percet lehetett a pályán tartani, a tehetséges, de rutintalan center 4 faultot ütött be ez idő alatt. Ma nagyon hiányzott a sérült Kenneth Faried a palánkok alól, nélküle a maradék lendületét, atlétikáját is elvesztette a gárda a magasember-posztokon.

A Nuggets legjobb dobói: Afflalo 31/12, Chandler 14/6, Mozgov 11.
A Spurs legjobb dobói: Leonard 18, Ginobili 15/3, Duncan 15.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus