Bryant nélkül verte a Golden State-et a Lakers

Rose megint clutch volt, Lillard és Westbrook is 40-et szórt, a Hawks a Clipperst is elverte, a Suns túldobta a Dallast, Hill visszatért

Kobe Bryant nem játszott, de a Lakers így is két vállra fektette a ligaelső Warriorst az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság keddi játéknapján – a Warriorsnál ismét jól játszott az ex-szolnoki Justin Holiday. Damian Lillard és Russell Westbrook is 40-et szórt, a Blazers nyert hosszabbításban. Derrick Rose újabb nagy estéjével győzött a Bulls a fővárosban, a Suns túldobta a Dallast, az Atlanta viszont tovább robog, most a Clipperst győzték le. Nyert a Cavs, belendült a Charlotte, visszatért George Hill – íme a részletek!

A játéknap legszebb és legfontosabb jelenetei állandó videós rovatunkban megtekinthetők!

Cleveland Cavaliers – Minnesota Timberwolves 125-104

Három negyedig tartotta magát a Wolves. Ugyan végig vezetett a Cleveland, Wiggins vezérletével nem szakadt le a Minnesota, a harmadik játékrész végén azonban kifulladtak a vendégek és LeBronék egy 16-1-es rohammal eldöntötték a találkozót. Kevin Love húsz pontot szórt volt csapata ellen, Irvinget nem tudta megfogni a Minny, de James és Waiters is szinte akkor szerzett kosarat, amikor akart. A remek támadójáték és sima győzelem mellett a védekezés viszont nem igazán volt rendben, a legnagyobb gond azonban Varejao, akinek megsérült a bokája, le kellett támogatni a pályáról és nem tudott visszatérni.

Wiggins parádézott. A Cavs 1/1-ese Love-ért cserébe került a Wolveshoz, az újonc pedig most villogott is LeBronék ellen: 27 ponttal zárt 9/16-os mezőnymutatóval, 3/3 triplával, 6/8 büntetővel – bizonyította, hogy miért is volt 1/1. Mellette Dieng és Muhammad is jól játszott, de tűzerőben nem tudták felvenni a harcot a Cavsszel, a védekezésük pedig ezúttal is csak elméleti síkon létezett.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 29/6, James 24/12, Love 20/3
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 27/9, Dieng 20, Muhammad 18

Indiana Pacers – New Orleans Pelicans 96-84

Egy irányítóval minden könnyebb. Ma visszatérhetett az Indianába George Hill, aki ugyan csak a cserepadról szállhatott még be (21 percre), azonnal éreztette hatását. Ő 15 pontot rámolt be, de teljesen másképp festett vele a csapat, járt a labda, jöttek a könnyű dobások és a Pacers 50%-os hatékonysága meg is hozta a sikert. Hatan érték el a tíz pontot és bár extra teljesítmény nem volt, a szervezett játék a jó védekezéssel együtt elég is volt a győzelemhez.

Csak szenvedett a New Orleans. A hazaiak a Pelicans kedvenc játékait vették el, Anthony Davist ritkán találták meg az igazi helyein és bár az erőcsatár így is beszórt 21 pontot (8/18 mezőnyből), közel sem volt akkora hatása a meccsre, mint szokott. Tyreke Evanst teljesen elbizonytalanította az Indiana (14 pont, öt kapott blokk), Holiday pedig csak erőlködött (7/21 mezőnyből), akárcsak Ryan Anderson – Hibbert viszont már félidőre hét (!) blokkot osztott ki és bár később térdsérülés miatt pihennie kellett, kulcsszerepet játszott a sikerben. A New Orleans végül 40% alatt maradt mezőnyből, emellé a 15 eladott labda és a 12 kapott blokk nem fért bele.

A Pacers legjobb dobói: G. Hill 15/6, Hibbert 14, West 13, S. Hill 13/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 21, Holiday 16, Evans 14

Orlando Magic – Boston Celtics 100-95

Kiábrándítóan kezdett, nagyot hajrázott a Boston. Karácsonyi hangulatban nyitottak a vendégek, ezért az első negyedet ajándékba adták a Magicnek: 2/22-es (!) mezőnymutatót produkáltak az első tizenkét percben kilenc pontért. A záró etapban aztán az ex-orlandói Nelson vezérletével elkezdték ledolgozni 25 pontos hátrányukat és egészen három egységig zárkóztak – az utolsó pillanatokban aztán a hazaiak nem engedték ki a kezükből a meccset.

Nelsont megtapsolták, de Payton lehet az utód. A Boston irányítója tíz évet húzott le a Magicnél és megkapta a neki járó tapsot – majd 9 ponttal, 11 gólpasszal és 4 labdaszerzéssel zárta a találkozót. Mellette a remeklő (22 pont, 10 pattanó, 6/9 mezőnyből, 10/10 büntető) Zeller, valamint a felzárkózáshoz kulcsfontosságú Olynyk és Bradley dicsérhető, de az Orlando drukkerei talán nem bánkódnak annyira Nelson miatt, hiszen megvan az új karmesterük. Az újonc Payton ma 12 ponttal és 7 gólpasszal irányította csapatát, vezérletével a Harris-O’Quinn-Vucsevics trió 55 pontot rámolt be, ami végül elégnek bizonyult még úgy is, hogy Oladipo ismét betlizett.

A Magic legjobb dobói: Harris 19/9, O’Quinn 18/6, Vucsevics 18
A Celtics legjobb dobói: Zeller 22, Bradley 20/12, Olynyk 14/3

Washington Wizards – Chicago Bulls 91-99

Ismét Rose hozta el a győzelmet. Nagyon színvonalas és szoros találkozót vívott egymással a két keleti nagycsapat, szűk négy perccel a vége előtt 87-86-ra vezetett a Washington. Ekkor jött a Chicago egykori MVP-je, egymaga beszórt hat pontot, miközben megfogta Wallt, innen pedig már nem volt visszaút. Rose végül 25 ponttal zárt (10/17 mezőnyből) és a két, talán legdinamikusabb irányító harcát ismét ő nyerte – eddig ötször találkoztak és mindig a Bulls került ki győztesen.

Remek csapatvédekezések, egyéni villanások. Mindkét oldal nagy energiákat mozgósított hátul, az ellenfél méregfogait igyekeztek kihúzni – így például Gortat vagy Jimmy Butler is gyenge mutatóval zárt, a Chicago 45,9%-kal, a Washington 42,7%-kal célzott. A festékben azért fölénybe tudott kerülni a Bulls, Pau Gasol mellett Gibson is hozta magát, így 52-41-re nyerték a lepattanózást, több pontot szereztek a festékből és több büntetőt harcoltak ki – viszont mindez mit sem ért volna, ha vezérük nem lép elő az utolsó percekben.

A Wizards legjobb dobói: Wall 18, Beal 15/6, Gortat 14
A Bulls legjobb dobói: Rose 25/3, Gasol 18/3, Brooks 13

Atlanta Hawks – Los Angeles Clippers 107-104

Újabb nagy skalp a zsákban. Nem zuhant össze a második negyedbeli 17-0-s vendég rohanás után a Hawks. A második félidőben Horford, a padról beálló, sérüléséből lábadozó Teague és Carroll vezetésével szétdobták a vendég gárdát. Az élete meccsét játszó Carroll (9/12 mezőnyből, 5/6 hárompontos, 10 lepattanó) hét pontot szerzett a záró negyed közepén, melyekkel előjelezte az Atlanta sikerét. A hektikus utolsó fél percből a hazaiak jöttek ki jobban, s bár még maradt négy másodperce egy triplakísérletre a Clippersnek, nem tudta Griffin és Paul problémamentesen elvégezni az oldalvonali bedobást, előbbi táblázós dobása pedig célt tévesztett. A Clippers előtt sorrendben a Chicago, Cleveland, Houston, Dallas gárdáit győzte le a Hawks és utolsó 15 találkozójából 14-et megnyert. 

Nem elég az erő, kell a pontosság is. Ha nem ássuk bele magunkat a statisztikákba, akkor kérdezhetjük, hogy miként kapott ki az a csapat, melyben öt játékos jutott el legalább 15 pontig, nyerte a lepattanócsatát (51-43), csak 10 eladott labdát jegyzett, 14 gyorsindításos pontot tett az eredményjelzőre. A választ könnyen megtalálható. A Clippers csupán 40%-os hatékonysággal dobott mezőnyből, a periméter védekezésük pedig csapnivalónak bizonyult. Paul (7/18 mezőnyből, 6 lepattanó, 7 gólpassz, 5 szerzett labda) és Crawford (5/19 mezőnyből) is gyengén dobtak, alaposan levették a másik három húzóember teljesítményét. Hiába a második negyedbeli 17-0-s roham, Jordan (7/11 mezőnyből, 22 lepattanó, 4 blokk) és Griffin (9/17 mezőnyből, 8 lepattanó, 11 gólpassz) dupla-duplái, kikapott az együttes.

A Hawks legjobb dobói: Carroll 25/15, Horford 20, Millsap 17/3
A Clippers legjobb dobói: Griffin 21, Paul 19/9, Redick - Crawford 18/9 - 18/9

Brooklyn Nets – Denver Nuggets 102-96

Erő a festékben. A Nets szezoncsúcsot jelentő 60 pontot szerzett a festékből, melyben legnagyobb szerepe az egyre kiemelkedőbben játszó Plumlee-nak volt nagy szerepe, aki újabb dupla-duplával zárt, ráadásul karriercsúcsot jelentő 13 lepattanót gyűjtött be. Rajta kívül csak a kiválóan dobó Johnson (11/19 mezőnyből, 4/5 hárompontos) és Jack (7/13 mezőnyből, 8 gólpassz) nyújtott meghatározó teljesítményt, a pályára lépő hét cserejátékos közül senki nem jutott 6 pont fölé. A Denver előnyből vághatott neki az utolsó kilenc percnek, de Plumlee és a Nets demoralizálta a vendégeket egy 19-4-es rohammal, eldöntve ezzel a találkozó sorsát.

Közel a sikerhez. Érdemi kispad nélkül szinte kizárólag a kezdőjátékosaival próbált csodát tenni a Denver, s úgy tűnt, sikerül is a vendég gárdának nyerni a Nets otthonában. A Nuggets próbált gyorsan játszani és rohant is, Lawson (10/20 mezőnyből, 9 gólpassz) diktálta a tempót, a csapat pedig összesen 26 pontot szerzett gyorsindításból. Faried (8/11 mezőnyből, 14 lepattanó) nagy dupla duplát hozott össze, kettejük mögött azonban már nagy űr tátongott, elfogytak a húzóemberek. Az a magas tempó és gyors játék, amit Lawsonék diktáltak, a végjátékban kiütközött és egy hatperces rövidzárlat elegendőnek bizonyult ahhoz, hogy elveszítsék esélyüket a mérkőzés megnyerésére.

A Nets legjobb dobói: Johnson 27/12, Plumlee 19, Jack 17
A Nuggets legjobb dobói: Lawson 29/12, Faried 20, Afflalo 11/6, Chandler 11/3

Miami Heat – Philadelphia 76ers 87-91

Lefagyott a Miami. Az első félidőben Wade vezérletével működött a hazai csapat és kényelmes előnyt építettek ki, aztán a harmadik játékrészben már 23 ponttal is vezettek. Innen viszont érthetetlen, ami történt, a Philadelphia 45-18-ra múlta felül a Heatet, akik mindössze kilenc pontot értek el az utolsó etapban, négy hármast dobtak az utolsó percben és végül kikaptak. A második félidőben 28%-kal dobtak, a huszonnégy perc alatt tíz (!) mezőnykosarat értek el és botrányosan játszva bukták el a kötelező győzelmet.

Nem számított a rövid kispad. Mindössze nyolc elérhető játékossal feszült neki a meccsnek a Sixers, ennek ellenére hajrázták le a Miamit, a 44 percet játszó Carter-Williams most hasznosan (20 pont 50%-kal, 6 labdaszerzés) kosarazott, de Mbah a Moute és McDaniels is hozzátette, amit tudott. Most a 17 eladott labdájuk sem számított, ugyanis a Heat 22-szer szórta el a játékszert, így negyedik győzelmüket aratták – fél meccsre vannak a New York Knickstől…

A Heat legjobb dobói: Wade 23, S. Williams 17/9, Chalmers 11/3
A 76ers legjobb dobói: Carter-Williams 20/6, Mbah a Moute 19, McDaniels 13/3

Milwaukee Bucks – Charlotte Hornets 101-108

Megtalálták az ellenszert. A Bucks egész szezonban kiválóan védekezett, ma viszont a nem a támadásairól híres Hornets ráérzett a játékukra. Kemba Walker és Gerald Henderson, a két hátvéd nagyon nagy iramot diktált, folyamatosan támadta a gyűrűt (ketten 47 pontot szereztek 50 százalék feletti hatékonysággal, illetve 18 büntetőt harcoltak ki), a túloldalon viszont gyakorlatilag feladták Brandon Knightot (34 pont), és inkább a többiekre koncentráltak. A Bucks-játékosok keze fokozatosan kihűlt (Knighton kívül senkinek nem volt 10 mezőnykísérlete), az utolsó 5 és fél percben csak az irányító tudott pontot szerezni – Bayless utolsó másodpercekben dobott ziccerénél már régen eldőlt a meccs.

Négyes sorozatban a Charlotte. Lassan elkezdhetnek reménykedni a Hornets hívei, kedvenceik zsinórban négy győzelmet arattak, és kezdenek visszatérni ahhoz a játékhoz, amivel tavaly playoffba jutottak. Al Jefferson még nem az igazi, de a sérült Lance Stephenson egyre kevésbé hiányzik a gárdából. A Bucks viszont mostanra kezdi megérezni Jabari Parker sérülését, a második vereségüket szedték be gyors egymásutánban – pánikra persze nincs ok, így is bőven az elvárások felett teljesítenek (6. hely Keleten), viszont a meccs után csapatgyűlést tartottak. 

A Bucks legjobb dobói: Knight 34/12, Middleton 12/3, Antetokounmpo 11.
A Hornets legjobb dobói: Walker 27/3, Henderson 20, Williams 12/12, Jefferson 12.

Oklahoma City Thunder – Portland Trail Blazers 111-115 – h. u.

Westbrook 40-ese is kevés volt. Nem érheti rossz szó a Thunder irányítójának játékát, aki kerek 40 pontot dobott jó mezőnymutatóval, szedett 10 pattanót és adott 6 gólpasszt – mindezt alig 38 és fél perc alatt. A rendes játékidő végén viszont kihagyott egy büntetőt, hosszabbításban pedig kipontozódott, így a legvégén már nem tudott segíteni. 

Damian Lillardra elfogytak a jelzők. A Trail Blazers irányítójáról eddig is tudtuk, hogy nincs idegrendszere, ma ezt újra igazolta. Egyrészt faultproblémákba hajszolta bele Westbrookot, másrészt a rendes játékidőben 33 pontot szerzett, közte 3 másodperccel a vége előtt az egyenlítő hármast – harmadrészt a hosszabbításban 7 pontot tett hozzá. Összességében 40 pontot dobott, bevert nyolc hárompontost, mindezt tetézte 11 gólpasszal. Hét napon belül másodszor jutott el 40 pontig, nagyban neki köszönhető, hogy Robin Lopez kidőlése után csapata nem hogy összeomlott volna, de felkúszott a Nyugati Főcsoport második helyére!

Páros kiállítással zárult a derbi. A második számú nagyemberek már a nagyszünet előtt összeakaszkodtak (Steven Adams és Joel Freeland páros technikait kapott), a ráadás utolsó másodperceiben pedig LaMarcus Aldridge és Serge Ibaka osztott ki egymásnak néhány sallert – mindketten elsőként mehettek a zuhany alá. 

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 40/3, Jackson 21/3, Ibaka 16/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 40/24, Aldridge 25, Matthews 22/15.

Phoenix Suns – Dallas Mavericks 124-115

Jó szériában a Suns. Sorozatban 4. sikerét húzta be a hazai csapat, köszönhetően Dragic és Green nagyszerű dobásainak, Alex Len jó centermunkájának, no meg PJ Tucker 15 pontjának. Mindez azonban nem ért volna győzelmet Eric Bledsoe nélkül, az irányító egyrészt szépen limitálta Rondót (a faultgondokkal küzdő dallasi kevesebb, mint 31 percet töltött a pályán), másrészt 16 ponttal, 10 pattanóval és 11 gólpasszal karrierje második tripla-dupláját érte el. 

Sok volt a back-to-back. A felforgatott kerettel játszó Dallasnak nagyon betett Rondo faultgondja, mert így nem volt esélyük túldobni az ellenfelet – Monta Ellis próbált irányítani, de mérsékelt hatékonysággal, a csapat összesen 20 labdát szórt el. A negyedik negyedben még megpróbáltak rohamozni egyet, de hiába szórtak be 41 pontot és a nagyemberektől (Nowitzki, Chandler, Villanueva) hiába érkezett 62 egység, a túloldalon elfogyott az erő, a Suns villámgyors hátvédjei mindig megtalálták az üres embereket. 

A Suns legjobb dobói: Dragic 25/6, Green 22/18, Len 17.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 22/6, Chandler 22, Villanueva 18/12.

Los Angeles Lakers – Golden State Warriors 115-105

Kobe Bryant nem hiányzott. Byron Scott vezetőedzővel egyetértésben ülte ki a meccset a Lakers legendája, az elmúlt mérkőzéseken már érezhető volt, hogy fáradt. A csapat azonban jól reagált erre, a listavezető Warriorst irtózatos nagy verésben részesítették. Már 24 pontnál is járt a különbség, az utolsó negyedben 12 pontot kozmetikázott a GSW. Bár a Golden State back-to-back játszott, őket szétfutni akkor is komoly munka – a Lakersnek sikerült, heten érték el a 10 pontos határt (de senki nem dobott húszat), Jordan Hill hiányzó pontjait 4 blokkal kompenzált. Amikor a csere-cserecenter Robert Sacre 6 ponttal, 3 gólpasszal és 2 blokkal zár egy győztes meccsen, akkor sejteni lehet, hogy minden összejött a Los Angelesnek…

Ez kijózanító pofon volt. 24 órával korábban a Warriors 128 ponttal küldte haza a Kingset, a fáradtságra nem foghatják a mai vereséget, mert a húzóemberek akkor nem voltak a pályán túl sokat. Egyszerűen lejátszották a GSW-t, különösen Klay Thompson volt indiszponált a 18 pontja ellenére is – de a két kezdő csatár, Draymond Green és Harrison Barnes összesen dobott 7 pontja sem díszes. A kispadról hiába érkezett 48 pont (Justin Holiday ezúttal is 10 pont felett zárt – 11 pont, 4 lepattanó), egyedül annak örülhettek, hogy David Lee egyre jobb formába lendül (18 perc alatt 12 pont, 7 pattanó). 

A Lakers legjobb dobói: Boozer 18, Price 17/9, Young 15/6.
A Warriors legjobb dobói: Curry 22/6, Thompson 18, Lee 12.

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus