Celtics-csoda Chicagóban, Pelicans-parádé a bajnoknál

Irányítók nélkül is ment a Bostonnak Chicagóban, Davis és Evans extra dolgokat mutatott a Spurs veteránjainak, Warriors-siker Houstonban

 

8 mérkőzés jutott az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) szombati játéknapjára – nem is akármilyenek. A Boston két irányítója nélkül is diadalmaskodott Chicagóban, a Pelicans pedig két extra teljesítményre alapozva San Antonióban győzött. Három veretlen csapat lépett pályára, de nap végére csak egy maradt makulátlan: Warriors idegenben verte a foghíjas Houstont, a Grizzlies pedig meglepő vereséget szedett be Milwaukee-ban. Az Indiana utolsó sztárját is elvesztette, a Clippers szenvedve, de legyőzte a Portlandet, a Miami javított – a Knicks viszont csak egy félidőig játszott jól, ki is kaptak Atlantában. 

A játéknap legérdekesebb és legfontosabb jeleneteit napi videós rovatunkban tekinthetitek meg. 

Los Angeles Clippers - Portland Trail Blazers 106-102

A Clippers fordított. Jamal Crawford kezdőbe állítása nem igazán jött be a LAC-nak, a liga legjobb hatodik embere három pontig jutott az első negyedben, miközben 38-at kaptak – a félidőben kilenc ponttal tartott előrébb a Portland. Chris Paul elmondta, hogy a nagyszünetben Blake Griffin úgy nézett ki, mint aki a halálán van, de valahogy összekapta magát a hazai gárda, és a harmadik negyedben mindössze 17 pontot engedélyezett ellenfelének, a végjátékban pedig jobban koncentrált. JJ Redick parádés volt (11/13 mezőnyből), Paul dupla-duplázott (11 gólpassz), és végül Crawford is eljutott 20 pontig. 

Ezt nagyon elrontotta a Trail Blazers. Az erőcsatár LaMarcus Aldridge rögtön egy triplával nyitotta a meccset, a center Robin Lopez 17 pontig jutott az első félidőben, cseréje, Chris Kaman 8 egységet tett hozzá a nagyszünetig – utána viszont mintha elvágták volna a játékukat. Aldridge végül 7/22-es mezőnymutatóval zárt, Lopez 2, Kaman 0 pontot dobott a második félidőben, a kispadról pedig senki nem tudott hozzátenni. A kisemberek, Matthews és Lillard próbálták hátukra venni a csapatukat, utóbbi a végjátékban zsinórban 9 pontot szerezve még visszahozta őket, de a végén elhibázta azt a hárompontost, amivel fordíthattak volna. 

A Clippers legjobb dobói: Redick 30/6, Griffin 23, Paul 22.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/12, Aldridge 21/3, Lopez 19.

Indiana Pacers - Washington Wizards 90-97

Majdnem elszórakozta a Wizards. Mindkét csapat öt nap alatt a 4. meccsét játszotta, és ez meg is látszott a sérülésektől sújtott Pacers-ön: 32-14-re hozta az első negyedet a vendégcsapat. A brazil Nene Hilario az elmúlt napok rossz játéka után már az első 12 percben 15 pontnál tartott, de Wall is szépen mozgatta a fővárosiakat. A második félidőre azonban rossz felfogásban jött ki a Washington (Pierce 2/13-as mezőnnyel zárt, Nene 2 pontot dobott fordulás után), és nagyon kellett a kispad jó teljesítménye (35 pont, 21 pattanó), hogy ne fordítson a Pacers. 

Újabb sérülés. Az eddig is nagyon vékony Indiana tovább gyengült, miután ma Roy Hibbert szenvedett térdsérülést alig 11 perc játék után. A szezont jól kezdő center nélkül Solomon Hill ragadta meg a kormányrudat, 20 pontot termelt a második félidőben – mellé időnként felnőtt és Copeland és Donald Sloan (illetve az újonc horvát, Damjan Rudez három triplával). Ez végül kevésnek bizonyult, de minden dicséret megilleti a Pacerst, akik a szezon előtt tervezett kezdőcsapat négy tagja, majd az ötödik Hibbert nélkül is majdnem megfordította a meccset. 

A Pacers legjobb dobói: S. Hill 28/3, Copeland 14/3, Sloan 13/9.
A Wizards legjobb dobói: Wall 18, Nene 17, Seraphin 13.

Atlanta Hawks - New York Knicks 103-96

Egy félidőben már jó volt a Knicks. Carmelo Anthony 14 pontot szórt az első negyedben, Shumpert és Hardaway Jr. szétlőtte a gyűrűt, miközben a túloldalon Dalembert és Stoudemire eltüntette a pályáról Paul Millsapet és Al Horfordot. Járt a labda, 61 pontot szórtak Derek Fisher fiai, és 13 egységgel tartottak előrébb a nagyszünetben. Fordulás után viszont mintha elvágták volna, Carmelo Anthony elkezdett erőlködni, és azonnal el is tűnt a New York támadójátéka – a harmadik negyedet 27-13-ra bukták, és a teljes második félidőben mindössze 35 egységig jutottak. 

A Hawksnak egy esélye volt, megragadta. Hatalmasat égett otthon az Atlanta, a nagyszünetben azonban átbeszélhették a dolgokat, mert fordulás után azt játszották, amiben jók: kőkeményen védekeztek, és Kyle Korver kezébe adták a labdát. A nehéztüzér 27 pontnál állt meg, a kispadról is érkeztek a pontok, végül Jeff Teague is magára talált – ez így együtt már sok volt a Knicksnek. A Hawks előző két meccsét összesen 5 pont különbséggel vesztette el, legutóbb kétszeri hosszabbításban buktak el Charlotte-ban – a mai fordítás komoly mentális erőről tanúskodik. 

A Hawks legjobb dobói: Korver 27/18, Teague 19, Carroll 12/6.
A Knicks legjobb dobói: Anthony 20/6, Shumpert 19/6, Hardaway Jr. 15/9.

Miami Heat - Minnesota Timberwolves 102-92

Ennyire fontos Ricky Rubio. A spanyol irányító határozatlan időre kiesett bokasérülése miatt, így az újonc, eddig sokszor pályára sem kerülő Zach LaVine kapta kézbe a karmesteri pálcát. Ez egyelőre még nagy súlynak bizonyult, az első negyedben mindössze 13 pontra volt képes a Minny, miközben kaptak 29-et, innentől kezdve a jóval rutinosabb Heat végig kontroll alatt tartotta a meccset. 

Andrew Wiggins továbbra is keresi önmagát. A draftelső kanadai kiscsatár ma éppen elérte a 10 pontot, de nem dobott jól (3/9), és a játék többi elemében (1 lepattanó, 2 gólpassz) is súlytalan volt. Érdekesség egyébként, hogy sem Wiggins, sem LaVine még nincs 20 éves, de mindketten kezdőként kaptak szerepet – ilyen utoljára a 2005-ös Hawksban fordult elő, akkor Josh Smith és Marvin Williams volt a történet főszereplője. 

Rutinból megoldotta a Heat. 5 perc után 14-2-re vezetett a Miami úgy, hogy Chris Bosh szinte rá se nézett a gyűrűre, majd a helyére becserélt veterán, Haslem szórt pillanatok alatt hat pontot. A nyitó 12 perc után Erik Spoelstra jól rotálta a csapatot, mindenki kapott bőséges játékpercet, miközben a győzelmet egy percig nem fenyegette veszély. Egyszer még egy 12-0-s futással visszajöttek a vendégek 90-86-ra, de Wade rögtön kézbe vette az irányítást. Luol Deng kezd ráérezni a Miami játékrendszerére, ma nagyon hatékony volt (14 pont 6/9-es mezőnnyel, 2/2 tripla, Wiggins levédése) – ha másért nem, már ezért megérte lejátszani ezt a meccset. 

A Heat legjobb dobói: Wade 25, Bosh 24, Deng 14.
A Timberwolves legjobb dobói: Pekovic 19, Young 16, Muhammad 13/3.

Chicago Bulls - Boston Celtics 101-106

Pusztító második negyed. Rajon Rondo varratait kiszedték műtött bal kezéből, Marcus Smart bokatörés miatt nem léphetett pályára a Celticsben, a Bulls vezetett is 5 ponttal az első negyed után - bár az alapvetően hátvéd-kiscsatár Evan Turner meglepően jól játszott irányítóként. A másodikban viszont 36-16-os mészárlást rendezett a vendégcsapat, egyszerűen nem volt gyenge pontjuk – Brad Stevens vezetőedző úgy keverte hiányos lapjait, hogy arra nem volt válasza Tom Thibodeau-nak. 

Egy Brooks nem csinál nyarat. Derrick Rose mindkét bokája fájt, ezért nem lehetett a parketten, és ez meg is látszott csapata játékán. Amikor kellett volna, senki nem tudott előlépni, így a végén a szakvezetés a csereirányító Aaron Brooks kezébe adta a labdát, hátha elsül a keze. Brooks 19 pontot szórt be a negyedik negyedben, 96-99-re felzárkózott a Bulls – az utolsó két percben azonban Thibodeau leültette az előző év legjobb védőjét, Joakim Noah-t, aki addig 13 pontig, 11 pattanóig és 6 gólpasszig jutott (a hírek szerint a térdműtéten átesett franciát bizonyos percmennyiség felett nem lehet terhelni). A Celtics köszönte szépen és megnyerte a meccset. 

A Bulls legjobb dobói: Brooks 26/12, Gasol 19, Butler 16/3.
A Celtics legjobb dobói: Turner 19/3, Olynyk 18/6, Green 14/6.

Houston Rockets - Golden State Warriors 87-98

Csak egy maradhat. Két veretlen gárda találkozott egymással, és az első félidőben úgy tűnt, hogy az influenzával bajlódó Dwight Howard, és két másik stabil kezdő, Beverley és Terrence Jones nélkül is a Houston hosszabbítja meg a sorozatát. A fiatal játékmester, Canaan remekül játszott (21 pont 50 százalék feletti hatékonysággal), és bár James Harden nem találta a kinti dobásait (1/11-gyel zárt végül), a nagyszünetben 56-48-ra vezettek. Fordulás után viszont elfogyott a kakaó támadásban, a Rockets végül 35 százalék alatti mezőnymutatót hozott össze, a triplavonal mögül pedig 42 (!) kísérletükből mindössze 10 esett be. 

Steph Curry kivégezte a Houstont (is). Az első félidő kicsit gyengébb játéka után Klay Thompson (3/16 mezőnyből) inkább elkezdett passzolni, és hátvédtársa is felpörgött, ketten egy 22-4-es rohamot vezényeltek le rögtön a fordulás után. A Houston ebből még felkelt, 9 perccel a vége előtt feljöttek 1 pontra – innentől kezdve viszont újabb Curry-show következett, 14 egységet tartogatott a hátralévő időszakra. 1994 óta nem fordult elő, hogy a Warriors 5-0-val nyissa a szezont…

A Rockets legjobb dobói: Harden 21/3, Canaan 21/9, Motiejunas 16/6. 
A Warriors legjobb dobói: Curry 34/18, Iguodala 15/6, Green 14/3.

Milwaukee Bucks - Memphis Grizzlies 93-92

Fájdalmas vég. 6-0-val, veretlenül futott neki a csatának a Grizzlies, míg a fiatal Bucks ígéretes meccseket játszott eddig, de időnként nagyon buta hibákat vétettek. Most egymást másolták a csapatok: Marc Gasol nem igazán találta a dobásait (4/11, 18 pont), Mike Conley teljesen súlytalan volt (2/8 mezőnyből, 7 pont, 4 gólpassz, 3 labdaeladás), és a többi, sokat látott veterán sem tudott sokat hozzátenni. Ennek ellenére volt esély a győzelemre: az egyedüliként önmagát alakító Zach Randolph (22 pont, 14 pattanó) kosarával 91-90-re még vezetett a Grizzlies, utána viszont Gasol és Prince is elhibázta a potenciális győztes kosarat, Conley kihagyott egy büntetőt, így teremtve lehetőséget a Milwaukee-nak. 

Brandon Knight a hős. A két nagyon fiatal titán, Giannis Antetokounmpo (18 pont, 6/11 mezőnyből, 6/7 büntető) és Jabari Parker (13 pont) is jól játszott, Larry Sanders faultgondjai ellenére védőoldalon hasznos volt (18 perc alatt 8 pattanó, 4 labdalopás, 2 blokk), a török Iljasova is elfogadhatóan teljesített, a kispadról pedig 46 pont érkezett. Az egész Bucks kiválóan védekezett, így nyílt lehetősége az irányító Knightnak, hogy 1.1 másodperccel a vége előtt megnyerje a meccset. A Memphis elrontotta a dobásait, a sokat kritizált Knight pedig Courtney Lee-vel szemben nem csak kiegyenlített 92-90 után, de faultot is kiharcolt - a plusz egyet helyére küldve ismét jelezte Jason Kidd vezetőedzőnek, hogy nem szabad leírni. 

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 18, Knight 14/3, Parker 13/3.
A Grizzlies legjobb dobói: Randolph 22/3, Gasol 18, Lee 11/6.

San Antonio Spurs - New Orleans Pelicans 99-100

Anthony Davis mestervizsgája. A bajnokcsapat otthonában mutatta meg Anthony Davis, hogy az idén bemutatott játékkal messzire juthat: Tim Duncant 3/10-es mezőnymutatón, 11 ponton és 10 pattanón tartotta, miközben ő egészen elképesztő produkciót tett le asztalra. 27 pontját 10/17-es hatékonysággal szerezte, szedett 11 pattanót, kiosztott 6 (!) blokkot, és szerzett négy labdát is – majd hét másodperccel a vége előtt győztes kosarat dobott. 

Tyreke Evans mestervizsgája. A kiscsatárt sokan sokszor leírták már, de idén ő is remekel – ma a második és a harmadik negyedet is az ő dudaszós kosara zárta le, erre még Manu Ginobili is csettinthetett volna. A 18 egységig jutó játékos 5 gólpasszt is kiosztott, majd a 4. negyed végén is főszereplő volt: az utolsó Spurs-támadásnál leblokkolta Kawhi Leonard triplakísérletét. 

Lelassították a Spurst. Bár Tony Parker 28 pontig jutott, a San Antonio legendás passzjátéka nem működött: mindössze 15 gólt érő átadást kézbesítettek egymásnak, a triplákat pedig nagyon gyengén dobták (5/18) – pedig előző meccsükön Popovich több kulcsjátékosát is pihentette. A palánk alatt nagyon odatették ugyan magukat és hatástalanították ellenfelük egyik nagy fegyverét, de hiába a 49-30-as differencia és a 17 (!) támadólepattanó, ezt nem tudták pontokká konvertálni. A pad sem a megszokott módon működött, Ginobilin kívül nem érkezett értékelhető produkció. 

A Spurs legjobb dobói: Parker 28, Ginobili 17/6, D. Green 16/9. 
A Pelicans legjobb dobói: Davis 27, Evans 18/6, Holiday 15/3. 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus