Chicagói bravúr Memphisben, rangadót nyert a Hawks

Wade és Mirotic nélkül nyert a Bulls - kiütötte a New Yorkot a Raptors - a Buckst verte a Hawks - 137-et dobott a Houston.

Dwyane Wade és Nikola Mirotic nélkül, Doug McDermott extrájával aratott meglepő győzelmet Memphisben a Chicago, ezzel ismét rájátszást érő helyen áll az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. A két középső negyedben átlépett a New Yorkon a Toronto, a Milwaukee ellen is győzött az Atlanta, 137 dobott ponttal és 21 triplával nyert a Rockets, Russell Westbrook megszerezte idei 20. tripla-dupláját, alsóházi derbit húzott be a Dallas, a Detroit pedig Los Angelesből távozott sikerrel.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt megtekinthető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetők!

Dallas Mavericks - Minnesota Timberwolves 98-87

Tankolás vagy playoff? Manapság ez a legfőbb kérdés Dallasban, ezen az estén viszont egyértelmű volt a válasz - a Mavericks magához képest jó játékkal, szinte végig vezetve verte meg közvetlen riválisát. Az első félidőben még inkább a támadójáték dominált, a fordulás után kissé elfogyott a lendület mindkét oldalon, de a kiegyensúlyozott hazaiaknál mindig volt valaki, aki fel tudott lépni: a második negyedben Nowitzki, a harmadikban Barea produkált egy-egy nagy szériát, de rajtuk kívül Harris, Matthews, Williams és Barnes is elérte a tízpontos határt. Matthews szerint egyébként ahogy most játszottak, úgy mindig nagy élmény, mert folyamatosan járt a labda, segítették egymást és jöttek is a jó helyzetek - 40% felett tripláztak és a záró etapban már végig komoly előnyben voltak. Ezzel sorozatban második győzelmüket aratták, így egy meccsel előzik meg a sereghajtó Sunst, de csak négyre vannak a nyolcadik Portlandtől...

Törés. Az előző mérkőzéseken úgy tűnt, hogy összekapta magát a Minnesota, sorozatban hármat nyert is a gárda, közte két bravúrral, ezúttal azonban nem sokat tudott megmutatni abból a játékból - sőt, Towns szerint nagyjából semmit nem csináltak jól. Az első ötös még többé-kevésbé jól működött, de a kispadról egyedül Bjelica szerzett pontot, amint feljöttek a cserék, meglógott a Dallas - a második negyedben volt már közte tizenöt is, innen kapaszkodott vissza a minnesotai kezdő. A fájó vereséggel így megtört a felzárkózás és csak fél meccsel előzik meg a Mavst a tabellán.

A Mavericks legjobb dobói: Matthews 19/12, Nowitzki 17/9, Barea 15/3
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 21, Wiggins 19/3, Towns 18/3

Toronto Raptors - New York Knicks 116-101

Négy különböző negyed. Minden játékrész teljesen másképp alakult, az elsőben még nagyjából egálban voltak a felek, tartotta a lépést a Knicks, majd a másodikban elszaladt a meccsel a Raptors - DeRozanék 42 pontot szórtak ekkor és félidőben már 15-tel vezettek. A fordulás után hasonló fölényben maradtak a hazaiak, de nem a támadás, hanem a védekezés miatt, nyolc (!) ponton tartották a New Yorkot a harmadik negyedben, a különbség pedig már a negyvenet közelítette - a záró etapot aztán 19-cel megnyerte a Knicks, a torontói kezdők ezt már páholyból figyelhették. A Raptors így 8-0-ra áll csoporton belül és sorozatban harmadik győzelmével igyekeszik menekülni a Boston elől, legközelebb Brooklynban kell nyernie.

Van még kiút? Most már jó ideje komoly gödörben van a New York, Carmelo Anthony finoman szólva sem elégedett, Phil Jackson nem biztos, hogy jó hatással van a társaságra és az is egyértelmű, hogy Jeff Hornacek nem tud mihez kezdeni - ezúttal is csak forgatta csapatát, végül talált egy csereötöst, ami csökkenteni tudta a brutális különbséget. Rendben van, Kristaps Porzingis hiányzott, de ez nem magyarázza sem a második, sem pedig (főleg) a harmadik negyedet, az újabb nevetséges előadás után pedig úgy vannak 2,5 meccsre a playofftól, hogy a  Hornets szintén zuhanásban van és a Bulls is csak most indult el felfelé. Rose-ék az elmúlt 12 meccsükből tizedszer kaptak ki, most az Atlantát fogadják és egyre nagyobb rajtuk az eredménykényszer.

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 23, Powell 21/3, Carroll 20/3
A Knicks legjobb dobói: Anthony 18/9, Holiday 17/9, Rose 16

Atlanta Hawks - Milwaukee Bucks 111-98

Dunleavy bejelentkezett. Kyle Korver már megmutatta magát a Clevelandnél, most a cserében érkező Mike Dunleavy is letette névjegyét Atlantában: a kispadról beszállva húsz pontot, közte 4/5 triplát rámolt be és oroszlánrészt vállalt a sikerből. Vezérletével a második és a negyedik negyedben is villogtak a hazai cserék, összességében ő, Bazemore és Millsap dobta szét a Bucks védekezését, ez pedig győzelmet ért - a záró etapban már a Hawks védekezése is rendben volt és megőrizték az előnyüket Howardék. A mezőnyből 52,5%-kal, kintről 50%-kal célzó gárda remekül kordában tartotta a Milwaukee-t, több pontot szereztek leindításból, mint a rohanásról ismert vendégek és az utóbbi kilenc meccsükből a nyolcadik győzelmüket aratták.

Antetokounmpo egyedül kevés. A Milwaukee vezére megtette, amit lehetett, beszórt 33 pontot (13/22 mezőnyből, 7/7 büntető) és szokás szerint feltöltötte a statisztikai lapot (8 pattanó, 6 gólpassz, 2 labdaszerzés, 3 blokk), de ezúttal senki nem tudott igazán felnőni mellé. Jabari Parker dobásait elvette a Hawks (8 pont, 10 pattanó, 9 gólpassz), így csak Monroe, Brogdon és Beasley érte el a tízpontos határt, de a fő gond mégis hátul adódott - képtelenek voltak levédekezni a perimétert és az Atlanta tripláit. Antetokounmpo is ezt, illetve Dunleavy-t emelte ki a mérkőzés után, nem hagyhattak volna neki ennyi helyzetet, így Jason Kidd legénysége nem tudott közelebb zárkózni Kelet elejéhez, sőt, visszacsúszott a hatodik helyre.

A Hawks legjobb dobói: Bazemore 24/12, Dunleavy 20/12, Millsap 18/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 33, Monroe 13, Brogdon 12/6

Brooklyn Nets - Houston Rockets 112-137

Pihentető triplaeső. Két vereség után tudott ismét nyerni a Rockets és ha nem is simán, de különösebb megerőltetés nélkül - a harmadik negyedet 11 pontos előnnyel zárták a texasiak, a záró etapban tették igazán naggyá a különbséget. Különösebben nem gondolkodták túl a támadásokat, a Nets hibáit kihasználva könyörtelenül szétdobták ellenfelüket kintről, 21/44 (!) hármast hajítottak a gyűrűbe - Ariza hat, Gordon, Harden és Beverley négy-négy távolit süllyesztett el. Harden egyébként hozott egy szolid tripla-duplát (22 pont, 11 pattanó, 11 gólpassz, 7 eladott labda), a Rockets pedig a két bukás ellenére megint csak fél meccsre van a Spurs mögött - következőleg Miamiba látogatnak, ahol az utóbbi hét találkozójukból hatszor kikaptak.

Semmi meglepő. Brook Lopez és Jeremy Lin nélkül nem lehetett reális az, hogy a Nets igazán megszorítja a Houstont, de otthon azért általában hozni tudják a pontokat - ugyan a végére közte huszonöt lett, három negyeden keresztül vállalhatóan játszott a Brooklyn. A védekezés éppen olyan volt a ligautolsó részéről, mint amire számíthattunk, a támadójáték viszont jól múködött, ők is bevertek 15 triplát és kiosztottak 29 gólpasszt - a kérdés már csak az, hogy mikor tudnak valakit megverni, az utóbbi tíz találkozójukat ugyanis elveszítették...

A Nets legjobb dobói: Booker 18/3, Hollis-Jefferson 14, Foye 13/9
A Rockets legjobb dobói: Gordon 24/12, Ariza 23/18, Harden 22/12

Sacramento Kings - Oklahoma City Thunder 118-122

Megvan a 20. Tavalyi 19 tripla-duplája után idén ez már a 20. volt Russell Westbrooktól, méghozzá úgy, hogy még csak 42 meccs telt el a szezonból - ezúttal ráadásul hatékonyan, eredményesen dolgozott. A klasszis 36 pontját 11/21-es mezőny- és 4/5-ös triplamutatóval szerezte, ráadásul ellopott négy labdát is, amelyből egy kulcspllanatban érkezett a hajrában - Oladipo és Abrines büntetői mellett végül ez döntötte el az összecsapást. Ezúttal jól bevonta a játékba az említett Oladipót, valamint Kantert is és bár különösebben nem dobtak jól, a Kings hibáit kihasználva nyerni tudtak - a negyedik negyed nagy részében már nyolc-tíz pont volt a különbség, a hazai felzárkózást pedig vissza tudták verni az utolsó percben. Most nehéz időszak következik, hiszen egyébként is idegenbeli túrán vannak és három rangadó előtt állnak: sorrendben a Clippers, a Warriors és a Jazz otthonában lépnek parkettre - ráadásul ma kidőlt Steven Adams, valószínűleg agyrázkódással.

Ez a Kings még mindig kilencedik. Jól mutatja a nyugati nyolcadik helyért vívott csata színvonalát, hogy az a Sacramento, amely az utóbbi hat meccséből ötödször kapott ki otthon, még mindig csak egy találkozóra van a "célban lévő" Portlandtől - a Pacers ellen zárják otthoni szériájukat, ott már mindenképpen nyerniük kellene. Az eladott labdákkal továbbra sem tudnak mit kezdeni, ezúttal 22 alkalommal hagyták el a játékszert, az elmúlt négy találkozón összesen 79-szer, így pedig érthetően nagyon nehéz nyerni - hiába jutott 30 pont fölé Cousins, ezt nem tudták ellensúlyozni. 

A Kings legjobb dobói: Cousins 31/3, Gay 22/6, Collison 21/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/12, Kanter 29, Oladipo 23/3

Memphis Grizzlies - Chicago Bulls 104-108

Butler koronázta meg McDermott extráját. Gyengén kezdett a Wade-et és Mirotic-ot nélkülöző Chicago, de ahogy bejött a padról Doug McDermott, úgy változott meg a képlet - a dobógép nyolc perc alatt beszórt húsz pontot és felrázta a társaságot. Ő végül 31 egységgel zárt, mellé fellépett Taj Gibson, a hajrában pedig a sokáig szenvedő Jimmy Butler egészítette ki a többieket: 16 pontjából kilenc született a negyedik negyedben, ebből négy az utolsó percben, clutch helyzetben. Ezzel komoly bravúrt hajtott végre az 50% felett célzó Bulls, amely főleg betörésekből büntetett és folyamatosan harcolta ki a faultokat - amíg ők 35, a hazaiak csak 13 büntetőt dobhattak, ezt a különbséget pedig győzelemre is váltotta Fred Hoiberg együttese.

Megint a védekezés. A ligaelit védelem már nem először hoz gyenge estét januárban, ezúttal képtelenek voltak mit kezdeni McDermott lendületével, aki ugyan a második félidőben már kevésbé volt hatékony, de így is alaposan megszórta a Memphist. A hazaiaknál hiába villogott a Conley-Gasol kettős, hátul folyamatosan elkéstek, elöl pedig a már említett büntetők maradtak el. Az utolsó négy percben 13 pontot kaptak, ezt végül nem bírták el, szoros találkozón kissé meglepő vereséget szenvedtek - ezzel most éppen ők a nyugati hetedikek.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 28/9, Gasol 24/6, Randolph 15/3
A Bulls legjobb dobói: McDermott 31/9, Gibson 18, Butler 16/3

Los Angeles Lakers - Detroit Pistons 97-102

Harris triplája döntött. Nagyot küzdött a Caldwell-Pope és Leuer nélkül felálló Pistons, az első félidei tizenöt pontos hátrányt ledolgozta a gárda, igaz, ebben olyan jelenetek is segítettek, mint például Andre Drummond félpályás buzzer triplája. Az utolsó másfél percnek egypontos előnnyel mehettek neki a vendégek, miután Brandon Ingram kihagyta az egyenlítőnek szánt büntetőt, majd két rossz dobás után érkezett Tobias Harris, aki a támadóidő lejártának pillanatában elsüllyesztett egy nagy hármast, amellyel gyakorlatilag bebiztosította csapata győzelmét. Egyébként is erről a posztról nyert a Detroit, hiszen a 23 pontos Harris mellett Morris is 23-ig jutott, sőt, a padról beszálló Stanley Johnson is remekelt, játszott is 34 percet - a Deng-Ingram-Young-Randle sort levették a pályáról a vendégek. A gárda így három vereség után tudott ismét nyerni, most pedig jó pár napot pihenhet, majd csak csütörtök hajnalban fogadja az Atlantát.

Mi lesz a Lakersszel? A remek rajt és a 10-10-es mérleg óta 5-20-at (!) szenvedett össze az arany-lila társaság, amiben nyilvánvalóan voltak sérülések, volt kőkemény sorsolás is, de most már egy ideje semmi ilyenre nem foghatják a gyenge eredményeket. A támadójáték alapját adó kinti tűzerő most is hiányzott, a kezdőötös 1/14-et dobott kintről és csak a padról 5/9 hármassal beszálló Lou Williams jelentett veszélyt - ezzel együtt nyerhettek volna, ha az utolsó három percben nem csak három pontot tudnak szerezni...

A Lakers legjobb dobói: Williams 26/15, Russell 20, Clarkson 16
A Pistons legjobb dobói: Morris 23/12, Harris 23/6, Jackson 16/3

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus