Chris Paul visszatért, a Clippers 45 pontos győzelmet aratott

Az észak-amerikai profi kosárlabda-bajnokság (NBA) vasárnapi játéknapján nyolc összecsapást rendeztek. A hosszabb kihagyás után pályára lépő Chris Paulnak megvolt a lehetősége a visszarázódásra, csapata lelépte a 76erst, az Orlando Magic három nap alatt elintézte a nyugati és a keleti listavezetőt is, míg az életjeleket mutató Cavaliers hosszabbításban legyűrte a foghíjas Grizzliest. A Thunder, a Wizards és a Nets otthon győzött, a Chicago és a Dallas idegenben - utóbbi elrontotta Rajon Rondo szép jubileumát. 

 

A játéknap legszebb, legérdekesebb jeleneteit állandó rovatunkban (Amiről a Festékben beszélnek) tekinthetitek meg. 

Oklahoma City Thunder - New York Knicks 112-100

Egy kicsit végig jobb volt a Thunder. A hazaiak az első negyedben 65%-kal, az első félidőben 59,5%-kal dobtak mezőnyből, a harmadik negyedben pedig egy 10-0-s futással végleg megléptek a Knicks elől. Nem volt igazán nagy előnyük sosem, de stabilan vezettek, tíz százalékkal pontosabban dobtak és nem engedtek könnyű kosarakat (15-4 volt a leindításokból szerzett pontok aránya).

Durant szárnyalt, Anthony szenvedett. Az utóbbi évek két legjobb pontdobója csapott össze, ezt a csatát pedig fölényesen nyerte az idén vezető Durant. 12/22-es mezőnymutatóval, 4/7 triplával és 13/18 büntetővel eljutott 41 pontig, leszedett mellé 10 lepattanót és kiosztott 9 gólpasszt, ráadásul 13-at szórt az utolsó negyedben mindössze két rontott dobással. A vele szemben álló Anthony viszont csupán 5/19-cel dolgozott mezőnyből, így jutott el 15 pontig 7 lepattanóval, 5 gólpasszal és 5 faulttal, ráadásul Durant két dobását is blokkolta.

A Thunder legjobb dobói: Durant 41/12, Jackson 19/9, Ibaka 16
A Knicks legjobb dobói: Felton 16/6, Stoudemire 16, Anthony 15/3

Los Angeles Lakers - Chicago Bulls 86-92

Hullámvasút végén Bulls-siker. Az első és a harmadik negyedben összesen 20 ponttal volt jobb a Chicago, azonban második és a negyedikben a Lakers. A hazaiak a záró felvonásban négy percig pont nélkül tartották ellenfelüket, de így sem volt sok esélyük a sikerre. Joakim Noah remekül játszott (20 pont, 13 lepattanó, 3 blokk, 2 labdalopás), edzője szerint egyszerre volt kemény és okos, Carlos Boozer helyén Taj Gibson (18 pont, 6 pattanó,  blokk) méltó társa volt, és a két irányító, Hinrich (17 pont, 5 gólpassz) és Augustin (15 pont, 6 gólpassz) is szépen mozgatta a társaságot. A Bulls mind a 17 büntetőjét a helyére küldte – egyébként csapatszinten zsinórban 35 bedobott büntetőnél tartanak. 

Steve Nash kiesése volt a Lakers veszte. Összességében a Lakers Pau Gasolt nélkülöző kezdő frontcourtja mindössze 8 pontot kapart össze, de ez nem volt probléma, mivel a kispadról érkező Chris Kaman (27 pont, 10 lepattanó, 2 blokk) és Jordan Hill (15 pont, 9 lepattanó) kiválóan játszott. A második negyedben alaposan meglepte ellenfelét Mike D’Antoni, aki mindhárom irányítóját (Nash, Blake, Marshall) feltette a pályára, és ennek köszönhetően 11 pontos hátrányból ledolgoztak nyolcat – ekkor azonban előjött Nash lábaiban a sugárzó fájdalom, ami miatt hónapokat kellett kihagynia, le kellett ülnie és nélküle a Lakers lendülete megtört. 

Kaman: csere? A kiváló center már pedzegette egy interjúban a napokban, hogy nem érdekli, ha elcserélik, ő csak teszi a dolgát. Ebben a szezonban nem sokat játszott és nem sok labdát kapott, ma viszont 23 alkalommal dobhatott kosárra alig 28 perc alatt – gyakori eset, hogy a keveset játszó, de elcserélni kívánt játékosokat ily módon mutatják meg a vevőknek. 

A Lakers legjobb dobói: Kaman 27, Hill 15, Marshall 13/9.
A Bulls legjobb dobói: Noah 20, Gibson 18, Hinrich 17/9.

Boston Celtics - Dallas Mavericks 91-102

A két középső negyedben nyerte meg a Mavs. 15 pontot vert ellenfelére a kiváló csapatjátékot bemutató Dallas a találkozónak ebben a periódusában. A vendégeknél szépen oszlottak meg a feladatok, a kezdőötösben Dalembert kivételével mindenki elérte a 11 pontot, míg a kispadról Vince Carter (14 pont) és Devin Harris (12 pont, 7 gólpassz) vezetésével 36 pont érkezett. A Dallas 43 százalék felett dobott mezőnyből és a triplavonalon túlról, és 20 büntetőjéből 18-at a helyére küldött. 

Rajon Rondo mérföldköve. Az első percekben örülhetett a bostoni közönség, mivel a Celtics történetében hatodikként Rondo is elérte a 4000. gólpasszt (végül kis híján tripla-duplázott, 15 pont, 8 lepattanó és 12 gólpassz került a neve mellé). Ezen kívül még az lehetett pozitívum, hogy fiatal nagyember, Jared Sullinger dupla-duplázott (11 pont, 12 lepattanó), Bayless a kispadról beszállva osztott ki 8 gólpasszt, és Chris Johnson 4 triplát szórt be. Az apró kis momentumok azonban nem álltak össze, csapatjátékban most jobb volt a Mavericks. 

Halad a Dallas. Sorozatban ötödször nyertek, és már hetedikek nyugaton az egykori Boston-játékos, Rick Carlisle fiai – mondjuk hajtaniuk is kell, mert a tulajdonos Mark Cuban úgy döntött, elkíséri a keleti túrára a társaságot. 

A Celtics legjobb dobói: Green 18/9, Rondo 15/9, Johnson 14/12.
A Mavericks legjobb dobói: Nowitzki 20/6, Calderon 18/9, Carter 14/9.

Brooklyn Nets - New Orleans Pelicans 93-81

Egy percig sem volt ellenfél a Pelicans. 51-28-ra vezetett a nagyszünetben a Brooklyn, köszönhetően remek védekezésének és annak, hogy a kispadról extra teljesítmények jöttek. A kezdők közül senki nem érte el a 10 pontos határt, de pusztán azért, mert nem nagyon volt szükség a játékukra a második félidőben. A cserék közül Mason Plumlee 22 ponttal és 13 pattanóval jelentkezett, Mirza Teletovic is dupla-duplázott (13 pont, 11 lepattanó), és Alan Anderson is 13 pontig jutott. 

Pelicans: ennél csak jobb jöhet. Anthony Davis ismét bizonyította, hogy megérdemelten hívták meg az All-Starra (24 pont, 11/19 mezőnyből, 9 lepattanó) – rajta kívül azonban mindenki betlizett. Csapatszinten 36 százalékkal dobtak, ráadásul Tyreke Evans nem játszott, amiről nem volt hajlandó nyilatkozni Monty Williams vezetőedző. 

Nem a büntetők napja volt. A Brooklyn 17/29-cel, a New Orleans 15/27-tel dobott a vonalról, mindkét gárda alatta maradt a 60 százaléknak. 

A Nets legjobb dobói: Plumlee 22, Teletovic, Anderson 13/3-13/3.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 24, Roberts 12/6, Rivers 10.

Cleveland Cavaliers – Memphis Grizzlies 91-83 – hosszabbítás után
 
Nem sok hiányzott. Harmadik negyedbeli nagy rohanásának és Mike Brown "minőségi” húzásainak köszönhetően nem csak az egyenlítés, de fordítás is összejött a vendégeknek az első félidőben beszedett kilenc pontnyi hátrányból. A záró etapban a padról érkező James Johnson sorozatban 13 pontot írt a táblára, s két perccel a vége előtt négy ponttal vezetett még a Grizzlies.
 
A védekezés hozta a meccset a Cavsnek. Varejao tökéletesen levédte Randolphot, a brazil szorításában 0/7-es mezőnymutatót hozott a Grizzlies alapembere, melyet még épp időben vett észre Brown mester. Irving így megmenthette a hazaiaknak a meccset a rendes játékidő végén, akik a hosszabbításban már bedarálták a Memphist. Egy hónapnyi böjt után ismét két egymást követő meccset tudtak hozni a Lovagok, akik ligaelsők a ráadásban megnyert találkozókat illetően (5).
 
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 28/12, Waiters 18/3, Miles 14/9
A Grizzlies legjobb dobói: Calathes 17/6, Johnson 15, Randolph 14

Orlando Magic - Indiana Pacers 93-92

A történelem ismétli önmagát. A Magic előbb a nyugati listavezető Thundert verte 103-102-re, majd a keleti első Pacerst 93-92-re – ráadásul mindkétszer 17 pontos hátrányból felállva! Az orlandóiak félidőben kilenc ponttal tartottak hátrébb ellenfelüknél, majd ez 17 pontra nőtt (71-54) – innen jött egy 32-8-as hazai roham, amelyből az újonc Victor Oladipo 12 egységgel vette ki a részét. A kispadról beszálló hátvéd volt egyébként a csapat legjobb dobója (23 pont), mellette a dupla-duplázó Nik Vucevic (19 pont, 13 lepattanó) mondható a mérleg nyelvének – no meg a csapatvédekezés. 

Paul George jól dobott, de a végén rontott. Hetek óta nagyon rossz a dobóformája a Pacers sztárjának, ma viszont 27 pontot szerzett (10/19 mezőnyből, 5/8 tripla), és a nehéz pillanatokban csapata segítségére tudott lenni – kivéve az utolsó másodperceket. A hátsérüléséből felépülő Lance Stephenson visszatért az Indianába, és néhány másodperccel a vége előtt fantasztikus labdaszerzést mutatott be, a játékszer George-hoz került, aki három védő gyűrűjében eleresztett egy tempót, amely lejött a gyűrűről – az erőcsatár David West a nála fejjel alacsonyabb Oladipóval állt párban a palánk közelében, de a kisember megszerezte a lecsorgót. 

A győzelem és a vereség, amely nem oszt, nem szoroz? Némileg meglepő, de a 16-37-es mérleggel álló Magic utolsó öt hazai összecsapását megnyerte, sorozatban harmadik sikerét aratta – de így is a harmadik legrosszabb mutatóval állnak az NBA-ben. A Pacers ezzel a vereséggel is ligaelső, a keleti második Miami három győzelemnyi, kényelmes távolságban van tőlük. 

A Magic legjobb dobói: Oladipo 23/3, Vucevic 19, Harris 13.
A Pacers legjobb dobói: George 27/15, Stephenson 16/6, West 14.

Washington Wizards - Sacramento Kings 93-84

Az első félidő megalapozta a Wizards sikerét. A hazaiak csupán három labdát adtak el a nagyszünetig, vezettek is 12 ponttal, pedig John Wall egyetlen gólpasszt sem osztott ki. A folytatásban aztán többet hibáztak a fővárosiak, de a Kings nem tudott közelebb férkőzni.

Botrányosan dobott a Sacramento. Rudy Gay 2/11-es, DeMarcus Cousins 3/16-os mezőnymutatót hozott össze, ennek köszönhetően a Kings 35%-kal célzott mezőnyből és a triplavonal mögül is csupán 18%-kal. A harmincat szóró Thomas is 50% alatt maradt, rajta kívül más nem is tudott komoly pontmennyiséget szerezni. A Wizardsnál Ariza és Webster fogott ki gyenge dobóformát, de így is öten érték el legalább a tíz pontot.

Átszakad a gát? A Wizards újra 50%-on áll - kilencedszer a szezonban. Eddig sosem tudták átlépni ezt a határt, a következő meccsük mindig vereséggel zárult, kedden a Clevelandhez látogatnak.

A Wizards legjobb dobói: Nene 18, Gortat 17, Beal 16/12
A Kings legjobb dobói: Thomas 30, Cousins 14, McLemore 11

Los Angeles Clippers - Philadelphia 76ers 123-78

12 perc alatt eldőlt. Rögtön az első negyedben egyértelművé tették a hazaiak, hogy nem lesz kérdés, hat perc után 30-5-re vezettek, az első negyed végén pedig 46-15 állt az eredményjelzőn. Ez egy 2001-es Timberwolves-győzelem óta a legnagyobb különbség a nyitó szakasz után, a 123-78-as végeredmény pedig a legnagyobb különbségű győzelem a franchise történetében, de a meccs egy pontján volt közte 56 is...

Sixers lenullázva, a Clippers magasai szárnyaltak. A vendégek száz mezőnydobást kíséreltek meg, de ebből mindössze 27 talált bele a gyűrűbe, 28 triplájukból mindössze három. A hazaiak 59 lepattanót szereztek és 60 pontot értek el a festékből, köszönhetően a dupla-duplázó (26 pont, 11 lepattanó, 6 gólpassz, 11/14 mezőnyből) Griffinnek és a szintén dupla-duplázó (10 pont, 20 lepattanó, 4 blokk, 4/5 mezőnyből) Jordannek.

Chris Paul visszatért. A Clippers szupersztárja 18 meccs után játszott újra, és 16 másodpercbe telt kiosztania egy gólpasszt Blake Griffinnek. Végül szűk 23 perc alatt hét pontot (3/6 mezőnyből), 8 gólpasszt és négy labdaszerzést tudott felmutatni – bemelegítésnek tökéletes volt ez a meccs.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26, Crawford 21/9, Collison 12/3
A 76ers legjobb dobói: Wroten 21, Young 15/3, Carter-Williams 14

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus