Clevelandben is győzött a Miami, Bogut lába eltört

Bogutot és a meccset is elvesztette a Cavs - nehezen, de győzött a GSW - rangadót nyert a Spurs és a Clippers - bukott a Memphis.

Alig egy percet töltött parketten a Cleveland új igazolása és máris kidőlt egész szezonra egy lábtörés miatt, a kissé enerváltan játszó bajnok pedig otthon is kikapott a nagy formában lévő Miamitól az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Kawhi Leonard és James Harden is 39 pontig jutott a Spurs-Rockets rangadón, de a hajrában előbbi volt élesebb, a Warriors győzni tudott Atlantában, a Memphis óriási meglepetésre kikapott a Brooklyntól, a Clippers pedig remek negyedik negyeddel húzta be a Boston elleni derbit.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Philadelphia 76ers – Milwaukee Bucks 98-112

Elindult a playoffért a Milwaukee. Hiába dőlt ki Jabari Parker, az utóbbi mérkőzéseken idei legjobb formáját hozza Jason Kidd csapata, sorozatban három győzelemnél tart és másfél meccsre van a keleti hetedik-nyolcadik pozíciótól. Ezúttal nem volt kérdés, már az első negyedben megléptek a vendégek, félidőben 17 pont volt közte, a harmadik játékrészben pedig bőven húsz egység fölé nőtt a különbség – Antetokounmpo, Middleton és Snell is remekelt, kiosztottak 28 gólpasszt, bevertek 14 triplát és könnyed győzelmet arattak. A tréner szerint remek a hangulat most a gárdánál, mindenki motivált és koncentrált, ennek köszönhetik nagyszerű formájukat.

Magasember nélkül. Embiid és Okafor sérült, Noelt elcserélték, az érkező Splitter pedig természetesen szintén nem bevethető, így bár a szezon előtt túlzsúfoltnak tűnt ez a poszt, jelenleg nincs érdemi centerük a vendégeknek – az erőcsatár Holmes, Justin Harper és a D-ligából felhívott Shawn Long jelentette a rotációt. Utóbbi egyébként meglepően jól mozgott (13 pont, 7 lepattanó), de csapatán nem nagyon tudott segíteni, hiszen hiába járt a labda, hiába osztottak ki harminc gólpasszt Saric-ék, egyrészt védekezésben jóval lassabbak voltak ellenfelüknél, másrészt támadásban sem volt senki, aki hátára vette volna őket – nem volt meg az átütőerő, hiányzott egy igazi pontszerző fegyver.

A 76ers legjobb dobói: Anderson 19, Covington 15/9, Saric 14/3
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24/3, Snell 21/15, Brogdon 13/3, Middleton 13/6

Orlando Magic – New York Knicks 105-113

A kiegészítők nagy meccse. Carmelo Anthony nem, Derrick Rose nem kiemelkedően játszott ezen az estén és Kristaps Porzingis sem tudott a Knicks élére állni – a kiegészítők azonban ezúttal megmentették a sztárokat. Courtney Lee és Lance Thomas termelte a pontokat, a padról remekül szállt be Hernangomez, majd a negyedik negyedben O’Quinn is beszórt egymaga 11 pontot nyolc lepattanóval, óriási szerepe volt a gárda hajrájában. Ebben az időszakban nagyszerű védekezéssel és fontos dobásokkal dolgozták le a hátrányukat, majd fordították meg a mérkőzést, ekkor találtak rá a megfelelő szerkezetre és ekkor omlott össze a Magic – Anthony nélkül három hátvéddel kezdtek, de ez annyira nem működött, hogy pár perc és egy komolyabb hátrány után lemondtak róla.

A végén csődöt jelentett az Orlando. Evan Fournier vezérletével remekül kezdtek a hazaiak, neki nagyon feküdt a Knicks szerkezete a Baker-Rose-Lee sorral és nagyon hamar tíz pont fölé is jutott – ahogy a különbség is, 14 egységgel lépett meg a Magic. Innen visszatáncolt a Knicks, de a negyedik negyedet még így is Biyombóék kezdhették előnyből, csakhogy ekkor történt velük valami: a tizenkét perc alatt összesen három (!) mezőnykosarat tudtak szerezni  17,6%-kal, a New York pedig köszönte szépen és megnyerte a meccset. Hiába Fournier 25 pontja és Payton tripla-duplája, ilyen összeomlás nem fért bele, a vállalhatatlanul játszó cseresor „magával rántotta” a kezdőket is a mérkőzés végére.

A Magic legjobb dobói: Fournier 25/12, Gordon 17/3, Payton 16
A Knicks legjobb dobói: Lee 20, Thomas 17/9, Hernangomez 14, Porzingis 14

Cleveland Cavaliers – Miami Heat 98-106

Bogut borzalmas bemutatkozása. A Cleveland múlt héten igazolta le a klasszis centert, ám alig egy perccel azt követően, hogy pályára lépett, súlyos sérülést szenvedett: Okaro White-tal ütközött és lábtörést szenvedett. A szörnyű eset után nem sok esély van rá, hogy látjuk őt a Cavs mezében, ráadásul ezt követően a csapaton és a közönségen is érezhető volt a sérülés hatása – egyébként is hiányzott a beteg Tyronn Lue az oldalvonal mellől és nem igazán tudták összekapni magukat. A visszatérő James-Irving páros ugyan bevert 62 pontot, de a többiek közül csak Tristan Thompson és a padról beszálló Deron Williams volt valamennyire hasznos, egyébként kissé enervált, levert csapat benyomását keltették, így három nap alatt másodszor is kikaptak a Miamitól.

Vegyük komolyan a Miamit. Igaz, a legutóbbi és a mostani Heat-győzelemnek is megvan a maga oka, de a tények azok, hogy az utóbbi 23 találkozóból 19-et megnyertek a floridaiak, oda-vissza legyőzték a Clevelandet, elkapták a GSW-t, elkapták a Houstont – ráadásul most James Johnson és Tyler Johnson nem játszott, Luke Babbitt pedig csak kilenc percet bírt, mindhárman sérülés miatt dőltek ki. A nagy formában lévő ex-clevelandi Waiters azonban beszórt 29 pontot és 12 másodperccel a vége előtt ő zárta le az összecsapást egy hármassal, miután a vendégek leadták közel húszpontos előnyüket – James dobása kimaradt, az övé nem, így tovább üldözi a Chicago-Detroit párost Erik Spoelstra csapata.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 32/12, James 30/6, Thompson 8, Shumpert 8/3
A Heat legjobb dobói: Waiters 29/15, Dragic 21/6, Ellington 18/15

Atlanta Hawks – Golden State Warriors 111-119

A második félidőben feljavult a Warriors. Az Atlanta Dennis Schröder vezetésével 42 pontot rámolt be az első negyedben és a kissé megilletődött GSW nem tudta tartani a lépést – Klay Thompson a nagyszünetig pont nélkül (!) állt, Steph Curry-nek sem ment, Draymond Green pedig faultgondokkal küzdött. A 24 pontos, 4/6 triplás Andre Iguodala által húzott cseresor azonban parádézott és nekik köszönhetően közel maradtak a vendégek, a fordulás után pedig a Splash Brothers is megtalálta a dobásait: ha nem is villogtak igazán, csapatként akkor is beszórt húsz triplát a Warriors és bár nem könnyedén, de hozta a back-to-back második felét is. A játék még mindig nem az igazi, továbbra is keresik igazi önmagukat, de jelenleg az a legfontosabb, hogy nyerni tudjanak, csütörtök hajnalban pedig komoly rangadóra utaznak Bostonba – ott már mindenképpen javulniuk kell.

Schröder kihúzva. Szenzációsan kezdett a német irányító, az első negyedben egymaga 19 pontot szerzett, ami karriercsúcsnak számít és vezérletével saját fegyverével nyomták le a Warriorst – átrohantak rajta. A folytatásban azonban már kevésbé volt meggyőző, összekapta magát a GSW, majd a harmadik negyedben Mike Budenholzer nehéz döntést hozott meg: Schröder Howard leteremtésével foglalkozott a pályán, amelyből kaptak egy üres hármast, a tréner pedig ekkor leültette az irányítót és többet nem küldte vissza a parkettre. Az eddigre már egyébként is „alul” lévő Hawks nem bírta el a hiányát, így hiába volt meg az ő tűzerejük is, végül vereséget szenvedtek.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 23/12, Millsap 20/6, Hardaway Jr. 19/3
A Warriors legjobb dobói: Curry 24/18, Iguodala 24/12, Thompson 13/6

Detroit Pistons – Chicago Bulls 109-95

Ez a tavalyi Reggie Jackson. A szezont komoly sérüléssel kezdő, azóta pedig gyenge formában lévő irányítónál egyre többször tűnt jobb opciónak Ish Smith és ezen az estén is így nézett ki a helyzet az első félidőben – Jackson két pontot szerzett addig és vezetett a Bulls. A fordulás után azonban mintha kicserélték volna, 10/10 (!) mezőnykísérletét süllyesztette el és berámolt 24 pontot, a negyedik negyedben ő állt a Pistons élére és ő vezette győzelemre csapatát – mintha a tavalyi szezonból néztünk volna meg egy meccset. A záró etapnak még egálról feszültek neki a felek, de fokozatosan felőrölte ellenfelét a hazai alakulat, a fontos győzelemmel pedig utol is érte, sőt, megelőzte a Chicagót és fellépett a keleti hetedik helyre.

Butler egyedül. Dwyane Wade és Rajon Rondo is hiányzott a vendégeknél, így pedig Jimmy Butlernek (27 pont, 9 lepattanó, 4 gólpassz) nagyrészt egyedül kellett kialakítania helyzeteket magának és a többieknek is – Jerian Grant (7 pont, 8 gólpassz) segített be neki ebben, de támadásban így sem brillíroztak. A nemrég megszerzett Cameron Payne triplái jelentettek némi lökést, illetve a palánk alatt Lopez nagyon okosan játszott Drummond ellen, de ahogy sebességet váltott Reggie Jackson, úgy kerültek fokozatosan hátrányba – nem tudták tartani a lépést, így újabb vereségbe futottak bele. Össze kell kapniuk magukat, mert a nagy formában lévő Heat-Bucks páros csak másfél meccsre van, de a lendületbe jövő Charlotte sincs még igazán leszakadva.

A Pistons legjobb dobói: Jackson 26/6, Leuer 16, Morris 13/3, Harris 13/3
A Bulls legjobb dobói: Butler 27/3, Lopez 18, Payne 14/12

Memphis Grizzlies – Brooklyn Nets 109-122

Hatalmas blama. A Brooklyn ellen senkinek nem fér bele egy vereség, főleg nem annak a Memphisnek, amely a nyugati negyedik-hetedik helyen próbál minél jobb pozícióba kerülni. Márpedig a gárda egy pillanatig sem tudott dominálni, védekezésben rendre hibáztak Conley-ék, a periméterről folyamatosan kapták a kosarakat és bő három negyeden keresztül fej-fej mellett haladtak a felek – a záró etapban aztán jött az újabb kellemetlen meglepetés, hiszen nem feléjük billent a mérleg nyelve. Amit a védekezéséről híres gárda művelt hátul, az kritikán aluli, mint ahogy a mérleg is kezd kínossá válni – január elseje óta 14-13-at fut az együttes, az elmúlt hét meccséből ötöt elveszített, közte az előző hárommal. Dave Fizdale át is variálta a kezdőt, Green és Allen helyett Harrison és Wright került be, de ez sem hatott – most kulcsmeccs jön a Clippers ellen, mindenképpen javítaniuk kell.

Szép munka. Az elmúlt húsz találkozójából még csak a második győzelmét aratta a Nets, ráadásul ez már zsinórban a hatodik idegenbeli meccsük volt, mégsem látszott rajtuk a fáradtság. Tény, Brook Lopezt levették a pályáról Gasolék, de Sean Kilpatrick 17 büntetőt harcolt ki, a hátvédsorból parádézott Foye, Whitehead és LeVert is, Jeremy Lin pedig vezérként viselkedett – a negyedik negyedben sorozatban kilenc pontot süllyesztett el, ezzel került fölénybe a Brooklyn. Az itt futott 13-2-es etap döntőnek bizonyult, innen már nem tudott visszakapaszkodni a Grizzlies, így végül bőven 50% feletti mezőnymutatóval, parádés támadójátékkal aratott bravúrgyőzelmet a sereghajtó.

A Grizzlies legjobb dobói: Conley 32/9, Gasol 18/6, Parsons 12/6
A Nets legjobb dobói: Kilpatrick 23/3, Lin 18/9, Whitehead 15/6

Minnesota Timberwolves – Portland Trail Blazers ELHALASZTVA

Csúszott a parkett, nem lehetett megrendezni az összecsapást, új időpontot egyelőre nem tűztek ki.

Charlotte Hornets – Indiana Pacers 100-88

Magabiztos Charlotte. Remek formában, határozottan, pontosan kezdett a hazai alakulat, elöl-hátul jó játékkal lépett meg már az első negyedben, majd a nagyszünetig tekintélyes előnyt halmozott fel – két játékrész után 19 egység volt a különbség, a remek dobóforma mellett hátul is nagyszerűen működtek Batumék. A fordulás után kicsit visszavettek az iramból, de bár egyszer bejött tízen belülre a Pacers, Lamb azonnal válaszolt egy triplával és stabilizálta magát Steve Clifford legénysége, amely még ott van a playoff-harcban és január 21-e óta először tudott sorozatban két mérkőzést megnyerni.

Vége ért a túra. Lezárta ötmeccses kirándulását az Indiana, méghozzá 3-2-es mérleggel, ami a korábbi problémák után egészen jónak tűnik – igaz, ezen az estén érezhetően nem voltak túl acélosak. Az első félidei gyengélkedés után Paul George (36 pont, 15/25 mezőnyből) révén veszélyesebbé váltak, de túl nagy volt már a hátrányuk ahhoz, hogy el tudják tüntetni – nagy különbség volt egyébként büntetőzésben, a hazaiak 19/21, a vendégek 2/3 egypontossal zártak. A Pacers így is hatodik, bár tőlük lefelé, egészen éppen a 11. Charlotte-ig elég sűrű Kelet, komoly harc várható a playoffért.

A Hornets legjobb dobói: Walker 28/12, Batum 21/9, Lamb 14/6
A Pacers legjobb dobói: George 36/18, Miles 16/12, Ellis 12/3

San Antonio Spurs – Houston Rockets 112-110

Leonardé az MVP-harc. James Harden és Kawhi Leonard is jó esélyekkel pályázik jelenleg az alapszakasz MVP-címére, ezúttal mindketten bizonyították is, hogy miért – a Rockets és a Spurs sztárja is 39 pontig jutott, kiemelkedtek csapataikból. Harden (13/20 mezőnyből, 6/9 tripla, 12 gólpassz, 7 eladott labda) azonban a végén kulcspillanatban elrontott egy büntetőt és kapott egy blokkot, míg Leonard (12/18 mezőnyből, 4/5 tripla, hat lepattanó, öt gólpassz) éppen a negyedik negyedben lépett szintet: 17 pontot szórt ebben az időszakban, Harden rontott egypontosa után beverte a győztes triplát védővel az arcában, majd védekezésben is villogott, éppen Harden dobását  blokkolta. Ezzel abszolút ő lett a nyerőember, a Spurs sorozatban nyolcadik győzelmét jegyezte és továbbra is nyomás alatt tartja a GSW-t.

Van még min dolgozni. Idén már harmadszor kapott ki a Spurstől a Houston és hiába erősítettek Lou Williamsszel, ő sem tudott mit tenni – a hátvéd 1/10-zel zárt mezőnyből, de sem Anderson, sem Ariza nem volt igazán faktor, a San Antonio limitálni tudta a Rockets játékát. James Hardennel ugyan nem nagyon tudtak mit kezdeni, de ezt végül Leonard révén ellensúlyozni tudták – a Houston alap harcmodora nem lett elég, holott ők voltak a frissebbek és az általános vélemény szerint ők sokkal inkább „alapszakasz-csapat”, mint a Spurs. Mindenesetre egy színvonalas, szoros, egy kosárral eldőlő rangadót vívtak a felek, soha rosszabbat…

A Spurs legjobb dobói: Leonard 39/12, Parker 19/9, Aldridge 15
A Rockets legjobb dobói: Harden 39/18, Ariza 13/6, Capela 12, Gordon 12/6

Denver Nuggets – Sacramento Kings 108-96

Jokics nélkül is sima. A fantasztikus szezont futó center ma kisebb betegség miatt nem léphetett pályára, de Mason Plumlee (10 pont, 12 pattanó, 5 gólpassz) valamennyire tudta pótolni, ami pont elég is volt a remeklő Wilson Chandler (36 pont, 12 pattanó) mellett. A kezdőből Gallinari és Harris is nagyon pontosan dobott, a veterán Nelson pedig jól mozgatta a gárdát, így most a kispad haloványabb teljesítménye is belefért. Érdekesség, hogy a mérkőzés előtt zsinórban ötször kapott ki a Denver a Kingstől.

Elfogyott a Kings. Szívszaggató, hosszabbításos vereség után lépett pályára rögtön a Sacramento, és az első félidőben még jól tartották magukat, bár már ekkor is látszódtak a fáradtság jelei. A harmadik negyedben meg is roggyant a csapat, 21 pontos hátrányból vághattak neki a végjátéknak, ahol ugyan nagyon igyekeztek de reális esélyük nem volt a fordításra. Összességében azért biztató, hogy heten értek el legalább 10 pontot, bár túlértékelni sem szabad, ismerve a Nuggets védekezésének hatékonyságát.

A Nuggets legjobb dobói: Chandler 36/15, Gallinari 18/9, Harris 15/6.
A Kings legjobb dobói: Collison 17/3, Hield 14/6, Koufos 14.

Utah Jazz – New Orleans Pelicans 88-83

Rudy Gobert revansa. A francia centert nem hívták meg az All-Starra, aminek sűrűn hangot is adott – ma pedig két All-Star magasember ellen bizonyított. A Jazz a Kings elleni ráadásos meccs másnapján játszott, és ez bizony látszott is a támadásaikon, Hayward (23 pont, 7 pattanó), Gobert (15 pont, 15 pattanó, 2 blokk) és Joe Ingles (12 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz, 2 szerzett labda) trióját leszámítva nem nagyon voltak veszélyesek a gyűrűre. Védekezésben ugyanakkor nem látszott George Hill, Joe Johnson és Shelvin Mack hiánya, Gobert vezetésével nagyszerűen limitálták ellenfelüket, és az is belefért, hogy Rodney Hoodot kímélő üzemmódba kapcsolták. Egyszer jött fel három pontra a negyedik negyed közepén a Pelicans, de ekkor Burks, Hayward és Ingles is villámgyorsan bepörkölt egy hármast, lezárva a fontosabb kérdéseket.

Valami még mindig hiányzik. Anthony Davis (20 pont, 12 pattanó) és DeMarcus Cousins (15 pont, 8 pattanó) sem volt extra, különösen a dobásaikkal akadtak problémák, amit tetézett, hogy Jrue Holiday sem nagyon találta el a berendezést. Utóbbi hiába játszott egyébként jól (5 pattanó, 3 gólpassz, 3 blokk), az utolsó negyedben lekapta őt Alvin Gentry, és a frissen igazolt Jordan Crawfordot játszatta, aki komoly lendületet is adott (19 pont, 3 gólpassz, 2 szerzett labda). Végül csak annak örülhettek a vendégek, hogy talán megtaláltak egy újabb puzzle-t (ponterős cserejátékos), mert Cousins érkezése óta 2-5 a mérlegük, és egyre távolodik a playoff, nem nagyon van már idő csapatépítésre…

A Jazz legjobb dobói: Hayward 23/6, Gobert 15, Ingles 12/12.
A Pelicans legjobb dobói: Davis 20/3, Jo. Crawford 19/9, Cousins 15/3.

Los Angeles Clippers – Boston Celtics 116-102

A Celtics lassan lemondhat a Cavsről. A Suns elleni vereséget követően megint elhasalt Brad Stevens alakulata, így hiába kaptak ki Jamesék, nem hogy közelebb került volna hozzájuk a Boston, vesztett meccsek tekintetében utolérte Thomasékat a Wizards a keleti második helyen. Az All-Star mini-irányító ugyan mindent megpróbált (32 pont, 10/19 mezőnyből, 5 assziszt, 3 szerzett labda), de mellé mindössze a szintén hátvéd Marcus Smart (21 pont) és Avery Bradley (14 pont) lépett fel – utóbbiak ráadásul inkább a védekezésért felelősek, ez a tény sok mindent elmond a bostoni támadójáték minőségéről. A második félidőben fokozatosan ment el tőlük a Clippers, a negyedik negyedben 41 pontot kaptak - borzasztóan hiányzott a könyökét fájlaló Al Horford, aki ugyan palánk alatti védekezésben nem extra, de nélküle a hazai magasemberek nyugodtan sziporkázhattak.

Tapad a Clippers. Egy kisebb megtorpanás után második győzelmét aratta Doc Rivers csapata, amivel megerősítette 5. helyét és továbbra is ott van a Jazz mögött. Blake Griffin (26 pont, 8/15 mezőny, 10 kiharcolt büntető) és DeAndre Jordan (15 pont, 6/7 mezőny, 12 pattanó) megállíthatatlan volt, Chris Paul is kiválóan játszott (23 pont, 5 pattanó, 4 gólpassz, 3 szerzett labda), ráadásul a padról Jamal Crawford régi önmagát idézően oktatott (19 pont, 5 gólpassz). A kispad egyébként is remekelt, Crawfordon kívül Felton, Rivers és Speights is sok hasznosat csinált, így JJ Redick értékelhetetlen játéka is belefért. Külön említsük meg a veterán Crawfordot, aki pályafutása ötvenedik 3+1-es játékát szállította – ebben a kategóriában abszolút csúcstartó, majdnem kétszer annyi ilyenje van, mint a második helyezettnek...

A Clippers legjobb dobói: Griffin 26/3, Paul 23/3, Crawford 19/12.
A Celtics legjobb dobói: Thomas 32/12, Smart 21/3, Bradley 14/3.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus