Cousins történelmet írt, dupla hosszabbításban nyert a Pelicans

Kareem Abdul-Jabbar nyomdokaiba lépett a NOP centere - látványos meccset húzott be a Wolves - lenyomta a Miamit a Rockets.

Közel ötven éve nem látott statisztikát hozott DeMarcus Cousins az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, vezérletével pedig két hosszabbítást követően gyűrte le a Chicagót a Pelicans. Repkedtek a látványos megmozdulások és az extra egyéni teljesítmények a Clippers-Timberwolves meccsen, amit végül a vendégek húztak be, fontos derbit nyert a Denver, kikapott Houstonban a Miami, a Milwaukee viszont győzött, órákkal azután, hogy a vezetőség kirúgta a csapat vezetőedzőjét. 

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

Charlotte Hornets - Sacramento Kings 112-107

Megvan a kötelező. Fontos volt ez a győzelem a Hornetsnek, főleg a Heat elleni fájdalmas vereség után és tulajdonképpen magabiztosan hozta is a meccset a társaság, igaz, a végén azért volt egy komolyabb megingásuk Batuméknak. Kemba Walker agresszivitása (26 pont, 9 gólpassz, de csak 6/20 mezőnyből és 6 eladott labda) mellett Dwight Howard (14 pont, 16 lepattanó, 6 blokk) is nagyon sokat tett a hazai győzelemért és az ő vezérletükkel folyamatosan nyílt is az olló, a harmadik negyedben már elérte a különbség a húsz pontot, de itt talán túlságosan megnyugodott a gárda és a záró etapot nagyon elvesztette - bő egy perccel a vége előtt három egységre olvadt az előny. El azonban nem rontotta a meccset a társaság, érkezett gyors négy pont Howardtól, majd még három Walkertől, így ha kicsit izgalmasabbra is sikerült a vége, de hozta a kötelezőt Steve Clifford legénysége, amely az utóbbi kilenc találkozójából hatot megnyert és kapaszkodik felfelé.

Már nyolcnál jár a Kings. Zsinórban nyolcadik, az utóbbi tizenkét meccsből a tizenegyedik vereségét szenvedte el a Sacramento és nem nagyon látni a kiutat ebből a gödörből - ezúttal is csak akkor volt közük a találkozóhoz, amikor a Hornets kiengedett és Buddy Hield éppen kifogott egy jó szériát. Összességében borzalmasan védekeztek, főleg a triplák ellen, a Charlotte úgy vert be 16/40-et, hogy jó pár üreset elrontott, így pedig az volt a maximum, hogy a kiütést elkerüljék. Érdekesség egyébként, hogy a kezdő hátvédpárt az újonc Fox és a veterán Carter alkotta, kettejük között pedig van egy generációnyi különbség: Fox 11 hónapos volt akkor, amikor Air Canada az első NBA-meccsét játszotta...

A Hornets legjobb dobói: Walker 26/15, Lamb 18/9, Williams 14/9, Howard 14, Batum 14/3
A Kings legjobb dobói: Labissiere 23/3, Hield 18/12, Fox 16/3

Atlanta Hawks - Utah Jazz 104-90

Csapat van Atlantában. Ugyan a borzalmas kezdés miatt továbbra is a liga egyik leggyengébb mérlegével áll a Hawks, de az elmúlt hat meccséből négyet megnyert és az utóbbi 14 találkozót nézve 50%-os mutatót hozott, egyértelmű a fejlődés. Ezt most is bizonyította a társaság, a szoros első félidőt követően a harmadik negyedben ráléptek a gázra Schröderék, futottak egy 13-3-at, majd a záró etap elején még egy 10-0-t és itt végleg lelépték ellenfelüket, volt 26 pont is az előnyük. Összességében remekül dobtak (48% mezőnyből, 46% tripla, 100% büntető), beestek extra kísérletek is (volt négypontos akciójuk, Belinelli betalált a saját térfeléről is) és végül magabiztos győzelmet arattak, következőleg a Torontót viccelnék meg hazai pályán.

Energia nélkül. "Voltak időszakok, amikor úgy tűnt, hogy nem akarunk játszani, én sem" - nyilatkozta a meccs után a vendégek szuperújonca, Donovan Mitchell és rátapintott a lényegre, nagyjából ezért nem tudták tartani a Hawks tempóját. Amellett, hogy jóval gyengébben dobtak ellenfelüknél, egyszerűen nem volt meg a megfelelő intenzitás, fáradtan mozogtak Favorsék, különösen a kezdőötös - Rubio 2, Gobert 6, Ingles 8 pontig jutott, így nem nagyon lehettek vérmes reményeik. Az első félidőben még tartani tudták magukat, de a fordulás után beindult az atlantai henger és sima lett a vége, következőleg Detroiban javíthatnak.

A Hawks legjobb dobói: Schröder 20, Prince 17/6, Bazemore 11/9, Belinelli 11/3
A Jazz legjobb dobói: Burks 17/3, Mitchell 13/6, Favors 11, Neto 11

Houston Rockets - Miami Heat 99-90

Megvan, haladjunk. Chris Paul szerint vannak olyan meccsek az alapszakaszban, amit csak valahogy meg kell nyerni és továbblépni, ez pedig abszolút igaz erre a találkozóra az ő szempontjukból. Nem játszottak jól, főleg nagyon rosszul kezdtek, utána felszívták magukat védekezésben, a második félidőben fordítottak, majd a hajrában be tudták húzni az összecsapást - az utolsó bő három percet 11-2-re nyerték a hazaiak, itt törték meg ellenfelüket. Ezúttal is James Harden (28 pont, 10/26 mezőnyből, 5 gólpassz, 6 eladott labda) és Paul (16 pont, 6 lepattanó, 6 gólpassz) intézte a houstoni támadójátékot több-kevesebb sikerrel, de számukra az a lényeg, hogy kipipálhatták sorozatban harmadik győzelmüket és magabiztosan utazhatnak el Dallasba.

Nem bírta végig a Heat. Az idegenbeli túra ötödik, utolsó állomásaként, Dragic, Waiters, Tyler Johnson és McGruder nélkül érkezett meg erre a találkozóra a Miami, a fáradtságot és a playmakerek hiányát pedig nem tudta a teljes meccs során ellensúlyozni a gárda. Az első félidőben ez még rendben volt, 33-25-re nyerték az első negyedet, majd a nagyszünetig voltak tíz pont feletti előnyben is, de ahogy szigorított a Rockets, úgy fogytak el az opciók támadásban, majd a hajrában egyértelműen hiányzott egy vezér és némi plusz energia - 88-88 után 1/7 dobást küldtek a gyűrűbe és eladtak két labdát, ezzel nem lehetett megverni a Houstont. Nagy gond persze nincs náluk, így is tartják keleti negyedik helyüket, most pedig otthon fogadják a Sacramentót. 

A Rockets legjobb dobói: Harden 28/15, Paul 16/9, Gordon 16
A Heat legjobb dobói: Whiteside 22, Ellington 13/9, Richardson 12/6

Memphis Grizzlies - Philadelphia 76ers 105-101

Sixers-betegség. Az utóbbi időben sorra nyerte a meccseket, így kicsit háttérbe szorult, hogy a Philly továbbra is rendszeresen leadja a nagy előnyeit, csak mostanában erre nem fizetett rá, egészen eddig az estéig. Jó három negyeden keresztül kontrollálták a találkozót a vendégek, ugyan sem Joel Embiid (15 pont, 14 lepattanó, 5/13 mezőnyből), sem Ben Simmons (6 pont, 7 gólpassz) nem villogott igazán, de így is 15 pontos előnyben voltak, ám a hajrában ismét jött a "szokásos" rövidzárlat (összesen 23 labdát adtak el), amelynek ezúttal vereség lett a vége. Az utolsó négy percet már hátrányban töltötték Saricék, Embiid kulcshelyzetben hibázott háromszor is a büntetővonalról, volt fájó eladott labdájuk és hat másodperccel a vége előtt Covington triplája is kimaradt 103-101-nél, ez volt az utolsó lehetőségük - kaptak egy leckét, amit otthon, a Bulls ellen mondhatnak majd fel.

Megy a szekér. Az utóbbi hét meccséből ötöt, otthon pedig zsinórban ötöt nyert a Memphis, a Lakersszel holtversenyben kapaszkodnak felfelé Gasolék, másfél meccsre vannak jelenleg a Jazztől, igaz, a playoff még arrébb van. Ezúttal ráadásul egy olyan győzelmet húztak be, amely egyáltalán nem nekik állt, de nagy segítség érkezett a kispadról: Mario Chalmers 17 ponttal és fontos játékokkal szállt be, a two-way szerződéssel rendelkező Myke Henry megszerezte első NBA-pontjait és meg sem állt tizenkettőig (a harmadik negyed végétől kezdve született mind), ezek a váratlan extrák pedig végül győzelmet értek - nyilván sokat segített a 14 labdaszerzés is, akaratban és fegyelemben felülmúlták ellenfelüket a negyedik negyedben. Ezt követően abszolút magabiztosan léphetnek pályára a Spurs ellen is, otthon azon a meccsen is jó esélyeik lehetnek.

A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 19/9, Evans 18/3, Chalmers 17/3
A 76ers legjobb dobói: Saric 22/9, Luwawu-Cabarrot 20/18, Covington 18/12

Milwaukee Bucks - Phoenix Suns 109-105

Edzőváltás után győzelem. Órákkal a meccs előtt derült ki, hogy a Bucks menesztette a vezetőedzői posztról Jason Kiddet és a segédedző Joe Prunty vette át a csapat irányítását, ez pedig nem igazán esett jól a játékosoknak - a hírek szerint Giannis Antetokounmpo is eléggé maga alatt volt, de Khris Middleton is méltatta Kiddet a találkozót követően. Ennek ellenére muszáj volt nyernie a playoffért harcoló társaságnak még úgy is, hogy Antetokounmpo nem léphetett pályára, ezt pedig a hajrában hozták is a hazaiak: Middleton (35 pont, 13/19 mezőnyből) és Malcolm Brogdon (32 pontos karriercsúcs, 11/14 mezőnyből) szenzációs napot fogott ki, ők dobták csapatuk utolsó tíz pontját és 101-100 után több clutch játékot bemutatva győzelemre vezették a Milwaukee-t. Mellettük Eric Bledsoe is megszórta (19 pont, 7 gólpassz, 4 labdaszerzés) volt csapatát és bár három negyed után még hátrányban voltak, végül hozták a győzelmet, következőleg a Brooklynt fogadják, reményeik szerint már Antetokounmpóval.

Egy átlagos Booker kellett volna a Suns-sikerhez. Kifejezetten jól játszott a Phoenix, Greg Monroe nagyon hasznos volt a palánk alatt, TJ Warren hozta a duplákat, a padról Troy Daniels szórt be 5/10 triplát, kiosztottak 31 gólpasszt, de végül egy hajszállal kevésnek bizonyultak ezen az estén. A fő ok a 21 eladott labda mellett Devin Booker pocsék dobóformája volt, a Suns fő fegyvere 2/14-et hajított mezőnyből és negyven másodperccel a vége előtt kulcsfontosságú eladott labdát vétett, amelyből könnyű duplát dobott a Bucks 103-100-nál, ezek a hibák pedig nem fértek bele. Egy átlagos Bookerrel alighanem meglett volna ez a meccs a vendégcsapatnak, de a sportban továbbra sincs "ha", most utaznak tovább Indianába.

A Bucks legjobb dobói: Middleton 35/6, Brogdon 32/9, Bledsoe 19
A Suns legjobb dobói: Warren 23, Monroe 19, Daniels 15/15

New Orleans Pelicans - Chicago Bulls 132-128 - két hosszabbítás után

Hogyan rontotta ezt el a Bulls? Kris Dunn nélkül is a vendégek uralták a negyedik negyed jelentős részét, futottak egy 22-5-ös rohamot és úgy tűnt, hogy be is húzzák a találkozót, főleg, hogy öt perccel a vége előtt még mindig 17 pont volt az előnyük. Itt azonban érthetetlenül összeomlottak, egy 23-4-es (!) futással megfordította a meccset a Pelicans és az utolsó másodpercben, két Holiday-büntetővel tudtak bravúrosan hosszabbításra menteni, így egy időre megmenekültek. Az első túlóra végén Markkanen hagyott ki egy büntetőt 122-122-nél és mivel már nem esett több pont, lehet, hogy ez is a győzelembe került, a második ráadásban ugyanis már nem tudtak mit kezdeni Cousinsszal és óriási csatában végül vereséget szenvedtek.

DeMarcus Cousins történelmi estéje. Iszonyatos számokat produkált a Pelicans magasembere, aki bőven kihasználta 52 játékpercét arra, hogy elkápráztassa a közönséget: végül 44 ponttal, 24 lepattanóval és 10 gólpasszal tripla-duplázott, arra pedig senki nem volt képes a ligában Kareem Abdul-Jabbar óta, hogy egy meccsen elérje a 40 pontot, a 20 lepattanót és a 10 gólpasszt is. Cousins ráadásul a második hosszabbításban gyakorlatilag a győzelmet hozta csapatának, mert egymaga túldobta abban az öt percben a Chicagót (Anthony Davis itt már kipontozódott), illetve a rendes játékidő végén bemutatott feltámadásból is oroszlánrészt vállalt, elképesztő teljesítményt nyújtott. Mellette az említett Davis (34 pont, 9 lepattanó, 5 gólpassz) is kiemelendő, de érdekesség, hogy Jrue Holiday nagyon szenvedett testvére, a túloldalon játszó Justin Holiday szorításában, nem sokat tudott hozzátenni. 

A Pelicans legjobb dobói: Cousins 44/15, Davis 34, Moore 15/6
A Bulls legjobb dobói: Lopez 22, Grant 22/6, LaVine 19/3

Dallas Mavericks - Washington Wizards 98-75

Könnyed győzelem. A döntetlennel végződő első negyed után végig uralták a meccset a hazaiak, a nagyszünetben már tizenhat pont volt a Mavs előnye és a fordulás után sem ingott meg a társaság. A kiváló védekezést tovább javította a Wizards vállalhatatlan dobóformája, emiatt a hitüket is elvesztették a vendégek, a Dallas pedig könnyedén kihasználta ezt és sima győzelmet aratott - Dennis Smith Jr. rögtön egy 360 fokos zsákolással nyitott, Harrison Barnes dupla-duplázott és arra is volt lehetőség, hogy pihenjenek a kezdők, 31 perc volt a maximum, amit bárki is pályán töltött a texasiak közül. Rick Carlisle szerint különösebb jelentősége nincs a 75 kapott pontnak a Washington vállalhatatlan játéka miatt, de örülni természetesen lehet a győzelemnek, igaz, a Houston ellen valószínűleg ennél sokkal több kell majd.

A Dallas ellen nem megy. Idén másodszor kapott ki a Mavstől a Wizards és az utóbbi nyolc idényből hétszer "söpörte" őket a Dallas az alapszakaszban, valamiért nagyon nem találják a fogást Carlisle csapatán a fővárosiak. Most ráadásul egészen botrányosan játszottak, a 30,6%-os mezőnymutató mindent elmond arról, hogy miért nem volt esélyük, büntetőből is elrontottak tizenegyet és ennél a 75 pontnál csak egyszer dobtak kevesebbet idén, akkor még nagyobb pofonba szaladtak bele. "Nem tudtunk bedobni egy teljsen tiszta dobást, nem tudtunk bedobni egy ziccert, sőt, nem tudtunk bedobni egy zavartalan büntetőt sem, ez egy ilyen este volt" - értékelt a találkozót követően a vendégek trénere, Scott Brooks. 

A Mavericks legjobb dobói: Barnes 20/3, Smith 17/6, Matthews 14/12, Ferrell 14/6
A Wizards legjobb dobói: Beal 18/9, Wall 11, Oubre Jr. 7/3, Meeks 7/3

Denver Nuggets - Portland Trail Blazers 104-101

Murray nagy estéje segített. A több, mint ígéretes újoncszezon után Jamal Murray idén egyelőre inkább szenved, több sérülés is hátráltatta, ma viszont karriercsúcsot hintett a kiváló csapatvédekezéséről ismert Portland ellen. A hátvéd 38 pontja mellett 6 gólpasszt is kiosztott, és a negyedik negyedben a csapat élére állt – a hazaiak így végül azt is elbírták, hogy Jokics (16 pont, 12 pattanó, 5 gólpassz, 5/17 mezőnyből), Harris (4/14 mezőnyből) és Will Barton (0/7) sem nagyon találta a dobásait. Az elmúlt időszakban elszenvedett több váratlan vereséget Wilson Chandler kezdő pozíciója sínylette meg, a Harris-Murray-Barton-Plumlee-Jokics kezdő támadásban most sem remekelt, hátul viszont kiválóan működtek – közvetlen riválist győztek le, és visszajöttek a playoff-vonal fölé. 

Majdnem mindent jól csinált a Portland. Jusuf Nurkic időnként parádézott egykori csapata ellen, Damian Lillard keveset hibázott (10/18 mezőnyből, 8 gólpassz) – ez a duó és a padról jövők intézték a támadójáték javát. Azt is kis híján elbírták, hogy McCollum és Aminu közösen 5/24-et dobjon, a negyedik negyedben viszont hiába vezettek 93-86-ra, sőt még az utolsó percben is 99-97-re, egyrészt Lillard itt nem dobott be egy +1-et, másrészt a túloldalon nem tudtak mit kezdeni Murray-vel, aki egy triplával átvette a vezetést a Denvernek. A végén többet is hibáztak, és bár hozzá kell tenni, hogy Lillard az utolsó pillanatokban gyanús körülmények között vesztett el egy labdát, összességében nyert helyzetből engedték vissza a Denvert. 

A Nuggets legjobb dobói: Murray 38/12, Jokics 16/6, Harris 13/6.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 25/12, Nurkic 19, McCollum 12.

 

Los Angeles Clippers - Minnesota Timberwolves 118-126

Erőt mutatott a Wolves. Pár napja volt egy kisebb megingásuk, azóta viszont második fontos győzelmüket aratták Wiggins-ék, amivel tartják a nyugati 3. helyet a Spurs előtt – pedig Jimmy Butler és Jamal Crawford is hiányzott kisebb sérülések miatt. Thibodeau örülhetett, hiszen a hiányzók helyén a jövő egyik vezérének szánt Andrew Wiggins egészen extra estét hozott, mellette pedig a 17 büntetőt kiharcoló Teague-et sem tudta megállítani a Clippers, ez a duó végig intézte a támadójátékot. Végül azt is elbírták, hogy Towns 1/7-et dobjon mezőnyből, és a kispadról összesen 13 egység jöjjön, mert a kezdőben helyet kapó Nemanja Bjelica mindig a legjobbkor szólt hozzá. Most a Portlandhez látogatnak, ezzel a játékkal ott is esélyesek. 

Doc Riversnél és Mike Woodsonnál elszakadt a cérna. Nem volt egyszerű meccse a Clippers edzői stábjának, mert Griffin, Harrell és Lou Williams hiába termelt be 75 pontot, és hiába támadott remekül Milos Teodoszics (15 pont, 6 gólpassz), a tripladobással ezúttal hadilábon álltak, hátul pedig óriási lyukak tátongtak, amiket nem tudtak betömni. Végig a Wolves volt kicsit előrébb, a végjátékra 114-121-gyel fordultak, és hiába jöttek fel három pontra, Blake Griffin kétszer is eladta a labdát egy-egy lepattanó után – a kispad a második után olyan hevesen reklamált, hogy a két edzőt kiállították. A nagyszerű menetelés után most zsinórban másodszor vesztettek és leestek a vonal alá, annak viszont örülhetnek, hogy DeAndre Jordan a hírek szerint még a héten visszatérhet.

A Clippers legjobb dobói: Griffin 32/6, Harrell 23, Williams 20/9.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 40/9, Teague 30, Bjelica 18/9.

A tabella ezen a linken megtekinthető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus