Curry idén először bolondult meg, a Jazz nagyvadat lőtt

Megfogta a Spurst a Utah - Curry extra negyedével győzött a Warriors - dobópárbajt nyert a Cavs a Houston ellen.

A remekül játszó Utah Jazz tizenöt pontos győzelmet aratott San Antonióban az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, a Spurs ezzel idei első vereségét szenvedte el. Steph Curry 23 pontos harmadik negyedére építve rangadót nyert a Warriors Portlandben, elképesztő dobóformával gyűrte le a Houstont a címvédő Cleveland, hosszabbításban kerekedett felül a Miami, a Detroit pedig sorozatban harmadszor tudott győzni.

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Cleveland Cavaliers – Houston Rockets 128-120

Az utolsó percekben „megőrült” a Cavs. A kicsit hullámzó meccs hajrájában egészen elképesztő formát fogtak ki a hazaiak, az utolsó nyolc dobásukat értékesítették, a záró negyedben 13/15-öt dobtak mezőnyből – hiába zárkózott 114-112-re a Rockets két perccel a vége előtt, három triplával eldöntötték a találkozót Tyronn Lue fiai. James Harden szerint olyan dobásokba kényszerítették a Clevelandet, amilyenekbe tervezték, de JR Smith-ék perceken keresztül minden helyzetből betaláltak – Kyrie Irving 32 pontig jutott, Kevin Love 24-ig, LeBron James pedig ezúttal is közel járt egy tripla-duplához. A bajnok a végére 16 hármast süllyesztett el 50%-kal, ez pedig elégnek bizonyult ahhoz, hogy megverjék a szintén óriási formában játszó Houstont.

Támadásban sziporkázott Harden és a Rockets. Elöl káprázatos formában kosárlabdázott a texasi alakulat is, James Harden 41 ponttal (13/20 mezőnyből) és 15 gólpasszal (csak egy eladott labda) állt csapata élére – a Houston is bepörkölt 17 hármast, kiosztott 30 gólpasszt és csak hét eladott labdát vétett. A záró etapban és főleg az utolsó percekben azonban még így sem tudták tartani a lépést a szinte hibátlanul dobó Clevelanddel, így remek teljesítményük ellenére kikaptak és 2-2-es mérleggel folytathatják.

A Cavaliers legjobb dobói: Irving 31/12, Love 24/3, James 19/3
A Rockets legjobb dobói: Harden 41/15, Gordon 16/12, Nené 13/3

Philadelphia 76ers – Orlando Magic 101-103

Embiid elrontotta a végét. Remekül játszott ezen az estén a Philly, a második negyedben 18 pontos előnyben voltak a hazaiak – Joel Embiid (18 pont, 10 pattanó, 4 blokk) mellett Rodriguez, Henderson, a padról 4/4 triplát bevágó Thompson és a 21 pontos Saric is remekelt. Az előny azonban fokozatosan fogyott el és a mérkőzés utolsó bő fél percében leolvadt a társaság – Embiid két eladott labdát is vétett, a másodikat öt másodperccel a vége előtt egálnál, ezt pedig Ibaka révén kihasználta a Magic. Már-már a Sixers kezében volt ez a mérkőzés, de végül ezt is elveszítették, így a biztató teljesítmények ellenére továbbra is nyeretlenek.

Megvan az első. A harmadik negyedben a támadójáték, a záró etapban pedig a védekezés javult fel nagyon a vendégeknél – ennek köszönhetően dolgozták le a fordulás előtt beszedett komoly hátrányt és mentették meg a meccset. Ibaka és Vucsevics is húsz pont fölé jutott, de a Fournier-Payton páros is bőven termelt, sőt, Gordon is kifejezetten hasznos volt ezen az estén – most először működött igazán jól a Magic első sora, igaz, nem a teljes találkozó során. Az utolsó fél percben előbb Ibaka tett vissza egy támadópattanót, majd Embiid lépéshibája után Fournier talált be, hogy aztán Embiid újabb eladott labdájából Ibaka dobjon két büntetőt – ráadásul mivel McConnell faultját flagrantre minősítették, már a labdát sem kapta vissza a Philly…

A 76ers legjobb dobói: Thompson 22/12, Saric 21/9, Embiid 18, Henderson 18
A Magic legjobb dobói: Vucsevics 24, Ibaka 21/3, Payton 18/3

Indiana Pacers – Los Angeles Lakers 115-108

Paul George kézbe vette a dolgokat. A Pacers vezére szerint a védekezésük ezúttal sem volt sehol, így elöl kellett megnyerniük a meccset – Jeff Teague azonban most is gyengén dobott és Myles Turner sem hozta korábbi formáját. George-ot viszont ez nem zavarta, végül kereken harminc ponttal zárt, közte csapata utolsó tizenkét egységével – a találkozó legvégén egyedül fordított 107-108-at követően és klasszis teljesítményével győzelemre vezette az Indianát. Érdekes, hogy annak ellenére, hogy több fegyverük is besült, mégis eljutottak 115 pontig a hazaiak – szintén érdekesség, hogy a találkozó első hat percében nem működött az egyik támadóóra, a bemondó jelezte, ha már csak tíz másodperc maradt és visszaszámolt, ha már csak öt…

Érdekesen rotált Luke Walton. A Lakersnél csak húsz percet töltött parketten az első sor, a cserék közül négyen is több időt kaptak ennél – igaz, Julius Randle ennyi alatt is kipontozódott. A gárda nagyot küzdve fel is állt 16 pontos hátrányból, ám a legvégén nem tudták megállítani George-ot, így végül vereséget szenvedtek – az utolsó szűk két percben nem szereztek pontot, elhibáztak sorozatban öt dobást és rendre lemaradtak védekezésben. Az eladott labdákkal ismét hadilábon álltak, 19 ilyet vétettek, igaz, a Pacers hibáit ők is meg tudták büntetni – kevés hiányzott a sikerhez, de továbbra is nyeretlenek idegenben.

A Pacers legjobb dobói: George 30/6, Ellis 17/6, Miles 16/6
A Lakers legjobb dobói: Williams 19/9, Clarkson 15, Nance 11, Russell 11

Miami Heat – Sacramento Kings 108-96 – hosszabbítás után

Kifújták Cousinst. A Kings vezére személyi hiba nélkül érkezett meg az utolsó negyedre, ám még a rendes játékidő vége előtt megkapta a hatodik faultját is – ebből a hatból három támadóhiba volt, az utolsót fél perccel a vége előtt, kosárszerzés közben fújták rá. Az ő kiesése után egyrészt nem tudta megnyerni a meccset a Sacramento a negyedik negyedben, másrészt a hosszabbításban már közük sem volt a nagy kedvvel játszó Heathez, így fájdalmas vereséget szenvedtek. Lawson most nem játszott jól (2 pont, 4 gólpassz), a vendégek csak 38%-kal dobtak mezőnyből és mindössze 5/23 triplát tudtak elsüllyeszteni, így 2-3-ra romlott a mérlegük – folytatják idegenbeli túrájukat, hét nap alatt öt mérkőzést játszanak le.

A periméterről nyert a Heat. Hassan Whiteside faultgondokkal küzdött a második félidőben és bár ezúttal is dupla-duplázott, most nem rajta múlt a Miami sikere. Goran Dragic szenzációsan játszott (25 pont, 5/8 tripla, 8-8 lepattanó és gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk), de mellette Tyler Johnson (22 pont, ebből 7 a hosszabbításban) és Dion Waiters (20 pont, 4 gólpassz, 2 blokk) is villogott – a hátvédsor extra játéka szállította a győzelmet a 46. születésnapját ünneplő Erik Spoelstra csapatának. A rendes játékidő végén Waiters egyenlített, majd mindkét gárda elrontotta az utolsó dobását, a hosszabbításban azonban nem volt kérdés: egy 14-2-es futással zárták le a meccset a floridaiak.

A Heat legjobb dobói: Dragic 25/15, Johnson 22/6, Waiters 20/3
A Kings legjobb dobói: Cousins 30, Gay 30/6, Afflalo 18/3

Detroit Pistons – New York Knicks 102-89

Elfogyott a New York. Az első félidőben még megvolt az energia a Knicksben, rendkívül koncentrált játékkal, mindössze három eladott labdával és jó dobóformával tartották magukat meccsben – igaz, védekezésben már ekkor sem álltak a helyzet magaslatán. Később azonban fokozatosan veszett el a lendület és a mérkőzés utolsó bő öt percében egyáltalán nem szereztek már pontot, így pedig természetesen nem lehetett esélyük a győzelemre. Jeff Hornacek szerint egyszerűen elfáradt a társaság, nincsenek olyan kondícióban, hogy ilyen hőfokon játsszák végig a 48 percet, a hajrában már nem volt meg sem a kellő erő, sem a koncentráció.

Nagy formában a Detroit. Stan Van Gundy érthetően elégedett volt csapata játékával, hiszen az első félidőben szenzációsan járt a labda és parádés dobóformát mutattak Harrisék, majd a hajrában úgy védekeztek, ahogy azt a tréner mindig is szeretné. A Pistons az elvesztett szezonnyitó óta sorozatban három mérkőzést nyert, mindegyiket kétszámjegyű különbséggel, ezúttal hiába dobott a Smith-Udrih páros gyengén, hiába nem volt domináns Drummond, így is győzelmet arattak.

A Pistons legjobb dobói: Harris 25/6, Morris 22/6, Caldwell-Pope 19/12
A Knicks legjobb dobói: Anthony 24/6, Rose 19, Porzingis 18/6

New Orleans Pelicans – Milwaukee Bucks 113-117

Antetokounmpo eldöntötte. A Bucks vezére végig megbízhatóan játszott (24 pont, 10 pattanó, 7 gólpassz) és a hajrában is lehetett rá számítani: az utolsó másfél percben egy fontos kettes mellett egy clutch triplát is elsüllyesztett jó védekezéssel és egy támadópattanóval kiegészítve. A tripla volt az utolsó szög a New Orleans koporsójában és erre már nem tudtak válaszolni Davisék, a Milwaukee most hatékony támadójátékkal és a fontos pillanatokban agresszív védekezéssel aratott győzelmet – ki kell emelnünk Parkert, Dellavedovát és az ismét remeklő újonc Brogdont is a vendégeknél.

Frusztrált a New Orleans. Anthony Davis megint tarthatatlannak bizonyult a hazaiaknál, 35 pontja (9/21 mezőnyből, 17/18 büntető) mellé leszedett 15 lepattanót és három-három labdaszerzést, illetve blokkot is betett a közösbe, de ez sem volt elég a sikerhez – 0-4-gyel áll a társaság. A támadójátékkal még nem is volt nagy gond, többen is felléptek Davis mellé, de hátul nem kommunikáltak és rém egyszerű dolgokat engedélyeztek a Bucksnak – 58 pontot kaptak a festékből egy olyan csapattól, amely szinte kizárólag a betöréseire épít. Alvin Gentry érthetően nagyon elégedetlen volt a találkozót követően, Davis szerint pedig bármit is kell tenniük, hogy javuljanak, azt most már gyorsan kell megtenniük…

A Pelicans legjobb dobói: Davis 35, Frazier 20/3, Hill 18/9
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 24/3, Parker 21, Brogdon 14/3

Minnesota Timberwolves – Memphis Grizzlies 116-80

Tartalékolt a Memphis. Chandler Parsons továbbra sem bevethető és bár Tony Allen megkezdte a szezont, Dave Fizdale úgy döntött, hogy Mike Conley-t és Marc Gasolt is pihenteti a back-to-back miatt. Nélkülük aztán esélye sem volt a gárdának, már az első negyedben látszott, hogy más szinten van a két csapat, később volt közte negyven is a Minnesota javára. A legnagyobb pozitívum a vendégeknél az volt, hogy Vince Carter elérte a 24000 pontot karrierje során (25. a listán) és lejátszotta 1278. meccsét is, amivel szintén 25. az NBA örökrangsorában.

Megvan az első győzelem. A Minnesotát nem zavarta meg, hogy milyen kerettel állt ki a Memphis, Tom Thibodeau kemény védekezést kért játékosaitól és a kezdők akkor is fent voltak, amikor már rég eldőlt a meccs. Rubio helyén jól játszott Kris Dunn (10 pont, 6 gólpassz, 5 labdaszerzés), de a Dieng-LaVine párost is érdemes kiemelni – ezzel első győzelmét aratta idén a gárda és sikerrel mutatkozott be a hazai közönség előtt.

A Timberwolves legjobb dobói: LaVine 31/15, Wiggins 17/6, Dieng 17
A Grizzlies legjobb dobói: Davis 17, Williams 14, Harrison 12/3

San Antonio Spurs – Utaz Jazz 91-106

Helyükre kerülnek a hiányzó láncszemek? George Hillt nem titkoltan azért (is) szerezte meg a Jazz, hogy a komolyabb ellenfelek ellen összefogja a fiatal csapatot, és az irányító egykori csapata otthonában ezt meg is tette. A vendégek az első negyedben alaposan bekezdtek, 7 triplát küldtek a helyére, és bár a 2. negyed végén jött egy komolyabb hullámvölgy, visszajöttek belőle, a negyedik negyed közepén Hill vezérletével (22 pont, 7 gólpassz, eladott labda nélkül) robbantottak, és sima győzelmet arattak. A végül 15 hármasig jutó Utah sokat köszönhet a négy triplát szóró Rodney Hoodnak, és bár a nagyemberek (Gobert és a perclimiten játszó Derrick Favors) ma nem villogtak, a cserepadról Trey Lyles (15 pont, 7 pattanó), Shelvin Mack (14 pont) és a hátvéd létére 4 blokkot bemutató Dante Exum is hozta az extrákat - utóbbi egyébként a teljes előző szezont kihagyta térdsérülés miatt, de nagyszerűen építették vissza a gárdába.

Idén nem kell izgulni a hazai veretlenség miatt. A Warriors után a Spurs is hamar elvesztette otthoni makulátlanságát: az egykoron éppen George Hillért idecserélt Kawhi Leonard hiába érte el megint a 30 pontot kiváló dobásokkal, mellette mindössze Aldridge játszott jól támadásban. A kisebb sérüléssel bajlódó Tony Parkert teljesen leszedte a Jazz kőkemény periméter-védekezése, Mills és Ginobili sem tudta megcsinálni a játékokat - bár a félidő előtt egy 15-0-s futással jöttek vissza a meccsbe, fordulás után nem jött a Spurs rohama, a végjátékban pedig úgy játszott velük a Jazz, ahogyan ők szoktak az ellenfeleikkel. Nagy gond persze nincs, hiszen ezzel a kissé váratlan buktával együtt is 4-1-re állnak...

A Spurs legjobb dobói: Leonard 30/15, Aldridge 21, Ginobili 8/3, Gasol, Mills 8-8.
A Jazz legjobb dobói: Hill 22/9, Hood 19/12, Lyles 15/6.

Portland Trail Blazers – Golden State Warriors 104-127

Lebontották a Portland játékát. Az előző szezonban óriási győzelmet aratott hazai pályán a Portland, az akkor 51 pontot szóró Lillardra ma sem lehetett panasz: vezetésével 14-7-re vezetett a Blazers a mérkőzés elején. Eddig tartott azonban az öröm az oregoniaknál, mert bár Curry-t nagyon szépen limitálták az első félidőben, a kispadról Ian Clark ellenállhatatlan volt (22 pont, rontott dobás nélkül). Fordulás után Curry is megjött a meccsbe, 35 pontra hízott a differencia, a negyedik negyedben pedig a mesterek már nem is erőltették a kezdőket – így dobhatott 5 triplát az újonc, most debütáló Jake Layman, aki ezzel franchise-rekordot állított fel (legtöbb bedobott tripla az első meccsen). A Blazers védekezése teljes csődöt mondott, viszont hamar javíthatnak, holnap hajnalban Phoenixben van fellépésük.

Ez már a tavalyi Curry volt. Kevin Durant nagy nehezen hozta az újabb, sorozatban 68. 20 pontos meccsét, amivel már csak egyre van az örökranglista 2. helyezettjétől, Michael Jordantől (a lista első helyén is Jordan áll egy másik, 72-es sorozattal), de komoly hatása nem volt a meccsre, ahogyan a borzasztó rosszul célzó Klay Thompsonnak sem. Emiatt még a 3. negyed közepén is alig vezetett a Warriors, ám ekkor Steph Curry megrázta magát, elkezdte ontani a pontokat (csak ebben a negyedben 23-ig jutott), neki köszönhetően legyalulták a Portlandet a 3. játékrészben (41-20). Steve Kerr vezetőedző lenyilatkozta a meccs után, hogy a nagyszünetben csak annyit mondott sztárjának: mintha négyéves kislányát, Riley Curry-t látná a pályán – ez hatott. Curry mellett érdemes megemlíteni Draymond Greent, aki óriásit melózott: 6 pontja mellett 9 gólpassz, 8 pattanó, 3 labdalopás és 2 blokk került a neve mellé, eladott labda nélkül.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 31/12, Layman 17/15, McCollum 16/6.
A Warriors legjobb dobói: Curry 28/15, Clark 22/9, Durant 20.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus