Curry kezében maradt a GSW-győzelem, bravúros Kings-siker

Túlórában verte a Kings a Warriorst - előzött a Hawks és a Jazz - 10-nél tart a Heat, 17-nél a Wizards - nem hibázott a Spurs és a Cavs.

Óriási csatában, hosszabbításban bukott el a ligaelső Golden State Sacramentóban, így idei nyolcadik vereségüket szenvedték el Steph Curry-ék az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Nem hibázott a Spurs, sorozatban 17. hazai meccsét nyerte meg a Wizards, zsinórban tizedszer győzött a Miami, Kyrie Irving nélkül is hozta a kötelezőt a címvédő Cleveland, több kezdőjátékosa nélkül is megverte a Minnesotát a Memphis, az Atlanta és a Jazz pedig feljebb lépett a tabellán.

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva megtekinthetők!

Washington Wizards – New Orleans Pelicans 105-91

Mi történt a negyedik negyedben? Három játékrész után még vezetett a New Orleans, a Davis-Jones kettősre építve jól működött a támadójáték – a kezdeti bizonytalankodás után 65 pontot szerzett a gárda a két középső negyedben. A záró etapot nem kezdték ilyen jól, de Evans triplája után még vezettek 91-90-re szűk hat perccel a vége előtt, itt azonban lekapcsolták a villanyt – sorozatban 12 támadást rontottak el (közte négy eladott labdával) és a hátralévő időben egyáltalán nem szereztek pontot. Ezt a lehetőséget köszönte szépen a Wizards és John Wall vezérletével egy 15-0-s rohammal zárta le az összecsapást, így a New Orleans sorozatban negyedik vereségét szenvedte el az érthetetlen összeomlás után.

Nincs megállás. Összességében a hetedik, hazai pályán pedig a tizenhetedik győzelmét aratta zsinórban a fővárosi alakulat – előbbi szériára 2005 januárja (!) óta nem volt példa, utóbbi pedig a franchise történetének második leghosszabb sorozata. Ezúttal nem dobtak igazán jól, de amikor kellett, akkor megtolta a szekeret a klub pontlistájának tizedik helyére fellépő John Wall, aki 24 egysége mellett 13 asszisztot osztott ki és megszerzett öt labdát is – ugyan kicsit tompábbak voltak a megszokottnál, a hajrában így is nagyot védekeztek és kihasználták a Pelicans leolvadását. Ma este pihennek, aztán jön az igazi erőpróba, hiszen a Clevelandet fogadják.

A Wizards legjobb dobói: Wall 24/6, Morris 18/6, Porter 12/6, Gortat 12, Beal 12/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 25, Jones 15/3, Evans 15/6

Atlanta Hawks – Orlando Magic 113-86

A nagyszünetre eldőlt. Nagy formában kezdte a meccset a Hawks, az első 16 dobásukból 13-at elsüllyesztettek Millsapék és ha ezt a tempót nem is tudták tartani, a második negyed végén még mindig 65,9%-os mezőnymutatóval álltak. Ennek köszönhetően az első félidő során 26 pontos előnyt épített ki a gárda, amelyet természetesen könnyedén beosztott a továbbiakban, a záró etapban már pihentek is a kezdők – Hardaway továbbra is remekül kihasználja Sefolosha sérülését, a legutóbbi 33 pont után most 21-gyel jelentkezett. A Hawks játéka sokszor emlékeztetett a korábbi években látott gyönyörű kosárlabdához és az utóbbi húsz találkozójukból a 15.-et húzták be, amivel megelőzték a Torontót, egyúttal felléptek a keleti negyedik helyre.

Nincs back-to-back győzelem. Utoljára karácsonykor, a Lakers és a Memphis ellen nyert egymás után két találkozót az Orlando, azóta ha nagy ritkán jött is egy-egy győzelem, azt minden esetben vereség követte – így volt ez most is. Frank Vogel szerint nem tud mit mondani a játékukról, csak a „szörnyű” szó jut eszébe, különösen ami a védekezést illeti, hiszen hihetetlenül könnyedén szerezte pontjait az Atlanta. Ezzel együtt támadásban sem lehettek magukra büszkék, a Payton-Fournier hátvédpár 6/24 mezőnykísérlettel, 0/7 triplával zárt és csapatszinten mindössze 35%-kal dobtak – nem nagyon volt miről beszélni, csak asszisztáltak a Hawks bemutatójához.

A Hawks legjobb dobói: Millsap 21/3, Hardaway Jr. 21/9, Schröder 17/6
A Magic legjobb dobói: Gordon 16/3, Payton 12, Green 12/3

Indiana Pacers – Detroit Pistons 105-84

A Pistonsnak fájt jobban a back-to-back. Jól kezdték a meccset a vendégek, egyben volt a támadójáték, termelték a pontokat, ám fokozatosan elfogyott a lendület és az erő – a második játékrészben már egy fokkal gyengébbek voltak, majd a fordulás után teljesen összeestek. Ekkor már nem tudtak mit kezdeni az Indiana védekezésével, nem ültek a dobások, sorra jöttek az eladott labdák (21-gyel zártak) és az utolsó két negyedben összesen 26 pontot voltak képesek szerezni – az Indiana ennek több, mint a dupláját, így sima vereségbe szaladtak bele Morrisék.

Nagy formában a Pacers. Sorozatban hatodik mérkőzését nyerte meg Nate McMillan együttese, erre pedig idén még nem volt példa, ráadásul a következő nyolc összecsapásából hatot saját pályáján vívhat meg – már csak másfél meccsre van a Torontótól és az Atlantától, gyakorlatilag utolérte a keleti élmezőnyt. Ezúttal a harmadik negyedben vette át a gyeplőt a társaság, amikor egy 20-5-ös rohamot produkált, majd a záró etapot is meg tudta nyomni, mikor a Pistons egy pillanatra ismét tízen belülre zárkózott – a második félidőben nem volt kérdés, az történt a pályán, amit George-ék akartak. A csuklósérülés miatt hiányzó Young helyét egyébként remekül vette át Lavoy Allen, aki 18 pontjából nyolcat szerzett az említett 20-5-ös roham alatt.

A Pacers legjobb dobói: George 21/9, Allen 18, Miles 13/6, Turner 13/3, Teague 13, Jefferson 13
A Pistons legjobb dobói: Morris 19/9, Leuer 14, Drummond 13

Miami Heat – Philadelphia 76ers 125-102

Kiütéssel jött a tizedik. Nem volt kérdés a találkozó kimenetele, a Heat már az első negyedben tizenöt pontos előnyt épített ki, később pedig ez a fór a harmincat is átlépte – lejátszotta a pályáról tartalékos ellenfelét Erik Spoelstra együttese. Dion Waiters (21 pont, 5/6 tripla, 7 gólpassz) és Goran Dragic (16 pont, 8 gólpassz) mellett ezúttal Hassan Whiteside parádézott, aki tökéletesen kihasználta a Philly centergondjait és brutális dupla-duplát szállított: 30 pontja (14/17 mezőnyből) mellett húsz lepattanót tépett le 27 perc alatt. A floridaiak összességében 58,5%-kal dobtak mezőnyből, 54,5%-kal kintről és megsemmisítették a Sixerst, amellyel sorozatban tizedik győzelmüket jegyezték – már csak két meccsre vannak a rájátszást jelentő keleti nyolcadik helytől.

Sok a sérült. A vezér, Joel Embiid már jó ideje nem bevethető a Philly-nél, Robert Covington is újabb meccset volt kénytelen kihagyni és ezúttal Jahlil Okafor sem léphetett pályára – nélkülük nem sok esélye volt a vendégcsapatnak. Ezúttal a játék egyetlen elemében sem tudták felvenni a versenyt, Whiteside-dal egy pillanatig sem tudott mit kezdeni sem Noel, sem más, így sorozatban harmadik vereségüket szenvedték el – ők már valószínűleg túl messze vannak a playofftól, kedd hajnalban Detroitban zárják négymeccses idegenbeli túrájukat.

A Heat legjobb dobói: Whiteside 30, Waiters 21/15, Dragic 16/6, T. Johnson 16
A 76ers legjobb dobói: Ilyasova 21/9, Henderson 12, Holmes 12

New York Knicks – Cleveland Cavaliers 104-111

Nem kellett Irving. Az irányító izomsérülés miatt nem lépett pályára, visszatért viszont hátfájdalmai után Kevin Love és rögtön le is tette a névjegyét: az erőcsatár 23 ponttal és 16 lepattanóval jelentkezett. A vezér természetesen LeBron James (32 pont, 10 gólpassz) volt, főleg, hogy Irving helyére Liggins került be a kezdőbe és a keret egyetlen irányítója, Kay Felder csak 14 percet töltött parketten – a meccs nagy részében végül a James-Shumpert-Korver-Love-Thompson ötös volt fent a bajnoknál. A találkozó érdemi része egyébként az első félidőben eldőlt, a nagyszünetben 19, a harmadik negyedben 25 ponttal vezetett a Cavs és bár visszajött innen még a Knicks, csak kozmetikázni tudott az eredményen. A címvédő így sorozatban két győzelemmel hangolt a Wizards elleni rangadóra, ahol reményeik szerint már Irving is ott lehet majd.

Elég reménytelen a New York. Derrick Rose továbbra is hiányzik, Joakim Noah csak hat percet tudott játszani egy sérülés miatt, Kristaps Porzingis mindössze kilenc pontot szerzett, a közönség által kifütyült Carmelo Anthony pedig 6/20-at dobott mezőnyből – ezekből jól látszik, hogy mennyi gonddal küzd most a Knicks. Hiába szórt be 6/8 triplát és hozott dupla-duplát Jennings, hiába villogott a padról beszállva Hernangomez, ez a Cleveland ellen kevés és ha a kulcsemberek nem javulnak fel, nem lesznek egészségesek, akkor más ellen is kevés lesz. Dicséretes, hogy felzárkóztak a hajrában és hogy az utolsó percekben kellett néhány fontos dobás a Cavsnek, de ebben a meccsben az számított inkább, amiért 25 pontos hátrányba kerültek – kedd hajnalban a Lakerst fogadja az együttes, ahol valahogy nyernie kell, ha nem akarja, hogy megelőzze a Miami.

A Knicks legjobb dobói: Jennings 23/18, Anthony 17/3, Lee 17/9
A Cavaliers legjobb dobói: James 32/12, Love 23/12, Frye 14/12

Utah Jazz – Charlotte Hornets 105-98

A Jazznek kedvezett a hullámvasút. Rendkívül hullámzó volt a találkozó, a Hornets az első negyedben meglépett 12 ponttal, amire egy 15-0-s rohammal válaszolt a Jazz, majd a harmadik játékrészben ízekre szedte ellenfelét a vendégcsapat kintről, hogy aztán a záró etapban ismét forduljon a kocka. A legfontosabb pillanatban a Jazz volt a hullámvasút tetején, a negyedik negyedben egy 19-4-es rohamot intézett a társaság, amivel ismét fordított és egy perccel a vége előtt hétpontos előnyre tett szert. Innen már nem volt visszaút, a három muskétás egyéni extrája elég volt a Utah sikeréhez – Hayward (33 pont) rengeteg nehéz egy-egyet oldott meg, Hill rendkívül hatékonyan tüzelt (8/11 mezőnyből, 5/8 tripla), Joe Johnson (18 pont, 4/7 tripla, 4 gólpassz) pedig a playmaker szerepét vette át. Gobert-ék egyébként ezzel a győzelemmel megelőzték a Clipperst és átvették a nyugati negyedik helyet, három és fél meccsel lemaradva a Houston mögött.

Hiányzott egy vezér. A hajrában éppen egy olyan játékos hiányzott a Charlotte-ból, mint amilyenből három is akadt a Jazznél, nem volt senki, aki hátára vegye a csapatot. Kemba Walker betegen vállalta a játékot, Nic Batumot szépen megfogták a hazaiak és a végén egyikük sem tudta húzni övéit – nélkülük pedig a korábban extrán dobó Williams-Kaminsky-Belinelli trió sem tudott megélni. Kiemelendő még az 51-38-ra elveszített lepattanózás is, bár a csere útján megszerzett Plumlee már bemutatkozott az együttesben – edzeni még nem tudott új társaival, de 18 perc alatt így is leszedett nyolc lepattanót és kiosztott két blokkot.

A Jazz legjobb dobói: Hayward 33/6, Hill 25/15, Johnson 18/12
A Hornets legjobb dobói: Walker 18/9, Williams 16/9, Kaminsky 15/9

Phoenix Suns – Milwaukee Bucks 112-137

Szezoncsúcsok a Milwaukee-nál. Sorozatban öt vereség után tudott nyerni a Bucks, méghozzá stílusosan: az első negyedben szerzett 45, az első félidőben elért 74 és a meccs végéig dobott 137 pont is szezoncsúcsnak számít. A gárda brutálisan megszórta a Phoenixet, már a nyitó tizenkét percet húszpontos előnnyel zárta és bár Devin Booker megőrülésével felzárkóztak még egyszer a hazaiak, a fordulás után már nem volt kérdés – Antetokounmpo (30 pont, 12 lepattanó, 6 gólpassz, 4 blokk) és Parker (18 pont, 9 pattanó) mellé ezúttal fellépett Teletovics, Henson, Monroe és Brogdon is. A támadásban meccsek óta erősen szenvedő Kidd-legénység végül 63,4%-os mezőnymutatóval zárt és győzelemmel hangolt a Miami elleni ki-ki meccsre.

Pár percnyi Booker-mágia. Bő hét percre találta meg a „god mode gombot” a Suns hátvédje, a második negyedben ugyanis ennyi idő alatt egymaga 27 pontot rámolt be – 9/11 dobása beakadt, közte 5/5 triplával. Ő szerezte csapata utolsó 17 pontját a félidőben, balszerencséjére azonban a korán beszedett húsz egység feletti hátrányt ezzel is csak faragni tudták, eltüntetni nem – elképesztő szériájával csak közelebb hozta csapatát, de továbbra is a Bucks vezetett. Ezt az időszakot leszámítva viszont Booker is használhatatlan volt, egyáltalán nem szerzett mezőnykosarat és ha az újonc Chriss nem termel 27 pontos karriercsúcsot, még nagyobb verésbe nézhettek volna bele a hazaiak – elégedettek így sem lehetnek, hátul mintha pályán sem lettek volna és megint ők a nyugati sereghajtók.

A Suns legjobb dobói: Booker 31/15, Chriss 27/9, Bledsoe 13/3, Tucker 13/6
A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 30, Teletovics 19/6, Parker 18

San Antonio Spurs – Denver Nuggets 121-97

Popovich rekorder lett. Ezzel a győzelemmel 1128. meccsét nyerte meg a tréner a Spurs kispadján, amivel megdöntötte Jerry Sloan rekordját, ami az egy csapattal aratott alapszakasz-győzelmeket illeti. Ebből az 1128-ból Manu Ginobili és Tony Parker ott volt 639-nél és most is mindketten hozzátették a magukét: a 39 éves argentin klasszis csak tíz percet játszott, de beszórt 18 pontot 4/5 triplával, Parker pedig 23 perc alatt jutott el szintén 18 pontig, rontott mezőnykísérlet nélkül. A meccs egyébként elég simán alakult, a harmadik negyed elején egy 21-7-es etappal eldöntötte a győztes kilétét a San Antonio és egyik csapat sem erőltette túl a kezdőjátékosait, a texasiak már készülhettek a Memphis elleni rangadóra. Érdekesség, hogy a gárda sorozatban 27. alkalommal érte el a száz pontot, ilyen szériát utoljára 1988-ban produkált a klub, valamint egy „nem spursös” statisztika is előkerült a találkozó után: idén már 37 alley-oopot hajtottak végre Leonardék, míg tavaly a teljes szezon során csak 18-at.

Fáradt volt a Denver. Érezhetően tompa volt a vendégcsapat, a ligaelit támadójátékból nem láttunk sokat – egyedül Murray-t lehet dicsérni, sem Jokics, sem Chandler, sem Faried, sem a padról érkező Mudiay-Barton kettős nem váltotta meg a világot. A második félidőben hamar fel is adta a meccset a Nuggets, Jokics például végül csak tizenöt percet játszott – nekik most fontosabb a kedd hajnali, Dallas elleni rangadó.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 19/3, Parker 18, Ginobili 18/12, Simmons 18/3
A Nuggets legjobb dobói: Murray 20/6, Jokics 11/3, Chandler 10/6

Minnesota Timberwolves – Memphis Grizzlies 99-107

Elég hosszú volt a Grizzlies padja. Marc Gasol, Tony Allen és Chandler Parsons is pihenőt kapott a back-to-back második felén, és ez meg is látszott az első negyedben, ahol 16 ponttal vezetett a Wolves. A második negyedben aztán összekapták magukat a vendégek, a kispadról jól szállt Daniels, Douglas és Vince Carter is, így a nagyszünetben már egál volt az állás. A Grizzlies nagyon sokat köszönhet JaMychal Greennek, aki 8/11-es mezőnnyel és 12/12-es büntetővel végzett, amire nagy szükség is volt, mert Zach Randolph borzasztóan dobott (3/15), ráadásul a negyedik negyedben ki is pontozódott, így a palánk közelében csak a fiatal erőcsatárra számíthattak. A végjátékban aztán az addig kissé halványabb Conley (8 gólpassz) és Vince Carter (11 pont) is előlépett, és kritikus pillanatokban rendre jó döntéseket hoztak.

Csak a szokásos Timberwolves. A meccs előtt derült ki, hogy Zach LaVine keresztszalag-szakadást szenvedett a Pistons ellen, így a 18 pontos átlaggal rendelkező fiatal hátvéd számára befejeződött a szezon. Az első negyedben kicsit talán érte is játszottak a többiek, erőszakosan és koncentráltan döngölték földbe a Grizzliest, utána viszont megint előjött a régi betegség: visszaengedték az ellenfelüket a meccsbe. Hiába volt jó Towns (27 pont, 16 pattanó) és Wiggins (23 pont, 5 gólpassz), mellettük nagyon hiányzott LaVine, aki meg tudja tolni a csapatot. Dieng csak védekezésben volt hasznos, Rubio elöl-hátul gyengén játszott, míg a kispadról érkeztek ugyan jó teljesítmények, de a végjátékban a húzóembereknek kellett volna fellépniük, ami megint elmaradt. 
 
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 27/6, Wiggins 23/3, Rubio 14/6.
A Grizzlies legjobb dobói: Green 29/3, Conley 20, Ennis 13/9.

Sacramento Kings – Golden State Warriors 109-106 – hosszabbítás után

A nap, amikor semmi nem jön össze. Mindkét gárda back-to-back játszott, ugyanakkor a Warriors egy pihent Draymond Greent dobhatott csatába - ez a plusz azonban összességében nem nagyon látszódott. Az erőcsatár ráadásul a frászt hozta a csapatára, egyszer csak a térdéhez kapott - szerencsére tudta folytatni és jól is játszott (16 pont, 8 pattanó, 6 gólpassz, 2-2 szerzett labda és blokk). Curry megint nagyszerűen dobált kintről, Thompson is igyekezett, ugyanakkor Kevin Durant 2/10-zel dobott, és hiába osztott ki 5 blokkot, elöl most nagyobb szükség lett volna rá. Steve Kerr vezetőedző ráadásul kiállíttatta magát a harmadik negyedben, a csapat pedig képtelen volt lerázni a Sacramentót. A ráadásban aztán sorra hibáztak a húzóemberek, Klay Thompson üres hármast rontott, Curry pedig egy nehezebb és egy könnyebb ziccert is kihagyott, ez pedig már nem fért bele. 

Nagy győzelem egy kiscsapattól. A Kings Rudy Gay kidőlése után már nem sok mindenben reménykedhet idén (sem), de ma végig összeszedett volt a gárda, foggal-körömmel védekeztek, amire láthatóan nem volt felkészülve a GSW. Cousins elöl-hátul extra volt (32 pont, 12 pattanó, 9 gólpassz), mellette a kezdőből Collison is jól játszott (18 pont). A cseresorból Matt Barnes remekelt (11 pont, 14 pattanó), de Tolliver jó kezére (3/3 tripla) és a fiatal center, Cauley-Stein határozott játékára (14 pont, 2 szerzett labda 1 blokk) is nagy szükség volt. Több lábon állt a Kings, és a hosszabbításban kis szerencséjük is volt - de meg is dolgoztak érte. 
 
A Kings legjobb dobói: Cousins 32, Collison 18, Cauley-Stein 14.
A Warriors legjobb dobói: Curry 35/24, Thompson 26/12, Green 16/9.

Az aktuális tabella itt elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus