Curry nélkül sem botlott a GSW, óriásit hajrázott a Cavs

Az utolsó negyedben kilenc triplát dobtak Jamesék - legyőzte a Clipperst a Philly - nyert a Lakers, a Bucks és a Wolves is. 

Steph Curry hiányát is elbírta a címvédő Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) ma hajnali játéknapján, Kevin Duranték az Orlando ellen aratták sorozatban hetedik győzelmüket. Óriási hajrával, parádés negyedik negyeddel nyert meg egy félig már elvesztett meccset a Cleveland New Yorkban, váratlan nyerőember került elő New Orleansban, könnyedén győzött a Minnesota és a Portland, kikapott a Lakerstől a Suns, a Milwaukee a Memphist, a Sixers pedig a Clipperst nyomta le. 

Visszajátszás c. videós rovatunk itt elérhető!

Washington Wizards - Sacramento Kings 110-92

Wallnak a tripla is megy. A legutóbbi, Sacramento elleni találkozón 5/6 hármast süllyesztett el a Wizards irányítója, most pedig 4/4-gyel zárt kintről, ismét a Kings ellen fogott ki extra napot - ez már csak azért is érdekes, mert az összes többi meccsen 5/32-t hajított eddig a triplavonalon túlról. Mégsem ő volt egyébként a főszereplő, az első negyedben még vezettek a vendégek, de aztán a fővárosi cseresor futott egy 15-2-t és megfordította a mérkőzést, majd a félidei hatpontos különbséget Bradley Beal vezetésével növelték tetemessé - a harmadik játékrészben az első hét dobásukat a helyére küldték és még a záró etap előtt húsz pont fölé hízlalták az előnyüket. A gyengébb széria után az utolsó három meccsét átlagban 17 ponttal nyerte meg Scott Brooks legénysége, ami mindenképpen megsüvegelendő.

Egy negyed volt a Kingsben. Az első játékrészben, sőt, helyenként még a másodikban is jól játszott a Sacramento, ültek a dobások, megvolt a ritmus támadásban, de a fordulás után ebből már semmit sem láthattunk - George Hill szerint nem tudták végrehajtani a figurákat, rosszul helyezkedtek, nem kommunikáltak egymással. Ebből sok előkészítetlen tempódobás született, a megszerzett lepattanókból pedig átrohant rajtuk a Washington, rendszeresen eljutottak a festékbe Bealék, a vendégek pedig nem tudtak reagálni - csak 1-7-re állnak idegenben, most Atlantába utaznak. 

A Wizards legjobb dobói: Wall 21//12, Gortat 18, Porter 15/3, Scott 15/9
A Kings legjobb dobói: Hill 16/9, Randolph 12, Hield 12/6

New York Knicks - Cleveland Cavaliers 101-104

Óriási hajrával nyert a Cavs. Ez a New York meccse volt, a vendégek frusztráltan (Wade és a pályára sem lépő Thomas is kapott technikait) és gyengén kosárlabdáztak, támadásban egészen szörnyű szintet hoztak, a harmadik negyedben pedig ezt meg is elégelte Tyronn Lue, aki 23 pontos hátrányban leültette a kezdőit. Ekkor azonban történt valami, a cserék elkezdték lefaragni a különbséget, majd a visszatérő James vezérletével káprázatos negyedik negyedet futottak: 43-25-re (!) nyerték ezt a játékrészt, Kyle Korver egymaga 19 pontot szórt ebben a 12 percben és csapatszinten bevertek kilenc triplát - ez eggyel több, mint a Knicks összes mezőnykosara ebben az időszakban. Szűk másfél perccel a vége előtt, James hármasával vették át a vezetést, a hazaiak pedig képtelenek voltak reagálni, így óriási győzelmet aratott a Cleveland, amely már 50%-os mérleggel utazhat tovább Charlotte-ba. 

Ezt bánhatja a Knicks. A meccs jelentős részében parádésan védekeztek a hazaiak, még a nagy negyedik negyeddel együtt is 40% alatt maradt mezőnyből a Cavs, míg támadásban nem szorultak rá Porzingis extrájára sem - az MVP-jelölt 21 mezőnykísérletből szedte össze húsz pontját, most nem ő, hanem Hardaway és Kanter villogott igazán. Úgy tűnt, hogy ez is bele fog férni, de képtelenek voltak váltani, amikor a Cleveland elkezdte behajítani a hármasokat, semmilyen szerkezet, vagy védekezés nem működött, a hajrában pedig mégis csak kellett volna Porzingis, hogy megnyugtassa a csapatot és néhány kosárral megnyerje a mérkőzést. Ez elmaradt, így egy félig már behúzott találkozót bukott el a társaság, ami a meglévő feszültség miatt még fájóbb lehet - nem csak Phil Jackson "akaszkodott össze" LeBron Jamesszel, de Frank Ntilikina és Enes Kanter is, utóbbival szópárbajba is került, majd kapott egy technikait. Ezt követően léptek el a hazaiak, de az itt kapott plusz töltet nem tartott ki a meccs végéig...

A Knicks legjobb dobói: Hardaway Jr. 28/12, Porzingis 20/6, Kanter 20. 
A Cavaliers legjobb dobói: James 23/6, Korver 21/15, Wade 15

Milwaukee Bucks - Memphis Grizzlies 110-103

Fordulatos meccset nyert a Milwaukee. Az első negyedben a hazai támadójáték sziporkázott, Middletonék 6/6 triplát süllyesztettek el és 65%-kal dobtak, majd a második játékrészben a Memphisnek volt egy időszaka, amikor 10/11 mezőnykísérletet küldött a gyűrűbe. A harmadik negyedben megint a Bucks került fölénybe és meglépett hét ponttal, ezúttal az extra védekezésnek köszönhetően, hogy aztán a záró etapban innen is fordítsanak a vendégek - az utolsó bő öt percben végül a Milwaukee került felülre a hullámvasúton, 14-7-re nyerték ezt az időszakot, így behúzták a mérkőzést is. Antetokounmpo (27 pont, 10/22 mezőnyből, 9 lepattanó, 7 gólpassz, 2-2 labdaszerzés és blokk) mellett a Henson-Middleton-Bledsoe trió is jól játszott, érdemes kiemelni a mindössze kilenc eladott labdát, így a gárda sorozatban harmadik győzelmét aratta, ezúttal ráadásul egy kiváló csapat ellen.

Hiába volt megint extra a kispad. A Grizzlies cseresora az NBA legjobbja eddig és most is dominálni tudott a Bucks kispadja ellen, általában akkor kerültek fölénybe a vendégek, amikor leültek a kezdők - Tyreke Evans (27 pont, ebből 14 a negyedik negyedben) mellett Mario Chalmers (14 pont, 3/4 mezőnyből, 5 lepattanó, 6 gólpassz) is nagyon sokat tett hozzá a támadójátékhoz, de az első ötösben olyan gyenge teljesítmények voltak (Conley, Ennis, Martin), hogy ez sem bizonyult elégnek. A végén az addig jól játszó Marc Gasol is hibázott jó párat elöl-hátul, így zsinórban másodszor is kikapott a társaság és már csak 7-6-ra áll.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 27, Henson 17, Middleton 17/12
A Grizzlies legjobb dobói: Evans 27/9, Brooks 19/6, Gasol 16/3

New Orleans Pelicans - Atlanta Hawks 106-105

Darius Miller lett a nyerőember. Nem játszott jól a Pelicans, az első negyedet kilenc ponttal el is veszítette és onnan próbált meg visszajönni, de Anthony Davis magához képest borzasztó keveset vállalt (13 pont, 5/7 mezőnyből, 10 lepattanó, 7 gólpassz, 4 blokk), DeMarcus Cousins (22 pont, 6/12 mezőnyből, 16 lepattanó, 7 gólpassz) előtt is kevesebb lehetőség adódott, ami sosem jelent jót számukra. Volt azonban két extra teljesítményük a periméterről, E'Twaun Moore 24 ponttal beállította, a padról beszálló Darius Miller pedig 21 ponttal megdöntötte karriercsúcsát és utóbbi végül nyerőembernek bizonyult. A végletekig kiélezett hajrában három triplát is a helyére küldött, az utolsónál maga sem tudta, hogy hogyan jutott el hozzá a labda, de akkor már nem tudott hibázni - a dobógép két év szünet után tért vissza az NBA-be, eddig meghálálja a bizalmat. 

Megvolt a lehetősége az Atlantának. Fájó lehet ez az újabb vereség a Hawks számára, mert szinte tökéletesen megvalósították azt, amit akartak - limitálni tudták a Pelicans két vezérét, támadásban pedig több extra kinti dobóteljesítményt is találtak: ugyan Schröder eléggé szenvedett, de Cavanaugh 4/4, Belinelli 4/6, Babbitt 4/9 triplát bombázott be. Meg is volt a tíz pont feletti előnyük, amit aztán leadtak, majd a szoros végjátékban is sorra követték el a hibákat - eladott labda, elrontott büntető clutch helyzetben, elrontott védekezések egymás után, ezek nem fértek most bele. Hiába játszott jól Mike Budenholzer csapata, nyernie ezúttal sem sikerült, így 2-12-es mérlegről folythatja. 

A Pelicans legjobb dobói: Moore 24/6, Cousins 22/9, Miller 21/15
A Hawks legjobb dobói: Bazemore 22/9, Cavanaugh 16/12, Belinelli 14/12

Phoenix Suns - Los Angeles Lakers 93-100

Három vereség után nyert a Lakers. Nem volt túl magas a színvonal az összecsapáson, egyik fél sem játszott jól és nem is tudott meglépni a másik elől - a Suns kilencpontos előnye volt a legnagyobb különbség három negyeden keresztül, de szinte végig öt egységen belül voltak egymáshoz képest a csapatok. Ezen a záró etapban tudott változtatni a Lakers, amikor Luke Walton leültette az addig gyengélkedő Lonzo Ballt és a gárda a 25 pontos szezoncsúcsot dobó Jordan Clarkson vezetésével fölénybe került - 81-81 után futottak egy 10-2-t a vendégek és innentől végig vezettek minimum hat ponttal, lemenedzselték a végjátékot. Három vereség után már jól jött nekik ez a siker, 6-8-as mérleggel várják a négy meccsből álló hazai szériájukat.

Hiába a két fiatal. Devin Booker (36 pont, 14/27 mezőnyből, 4/9 tripla) és TJ Warren (23 pont, 8 lepattanó, 9/20 mezőnyből) is agresszíven támadta a Lakers védekezését, de körülöttük annyira botrányos volt mindenki, hogy így is pocsék hatékonysággal dolgozott a Suns: a Jackson-Len-Daniels trió 0/13-as mezőnymutatóval zárt, ehhez tett hozzá a Chriss-Ulis kettős még 3/14-et, értékelhetetlen volt a produkciójuk. A két fiatal mindent megtett, kicsit többet is vállaltak a szükségesnél, de végül nem találtak utat a győzelemhez, az érettebben játszó, valamivel pontosabb Lakers föléjük kerekedett - érdekesség, hogy Booker egyébként már 26. alkalommal jutott el legalább harminc pontig, ezzel utolérte a vonatkozó franchise-listán Steve Nasht. 

A Suns legjobb dobói: Booker 36/12, Warren 23, Bender 15/6
A Lakers legjobb dobói: Clarkson 25/9, Lopez 15/3, Caldwell-Pope 15/12

Utah Jazz - Minnesota Timberwolves 98-109

Uralta a meccset a Wolves. Nem forgott veszélyben a vendégek sikere, a kezdőötösük nagyon olajozottan működött támadásban és védekezésben is, az első negyedet már 19 ponttal nyerték, majd a harmadik játékrészben már a harminc egységet közelítette a különbség. Az 52,1%-os mezőnymutató és az 50%-os triplázás magáért beszél, a kezdőben Towns (24 pont, 13 lepattanó, 10/15 mezőnyből), Butler (21 pont, 10 gólpassz) és Gibson (15 pont, 10 lepattanó) is dupla-duplázott, de Jeff Teague (22 pont, 4/7 tripla) is elvégezte a feladatát - most Andrew Wiggins szorult kicsit háttérbe, de ő is komoly munkát végzett mezőnyben. Tom Thibodeau egyébként 38-41 percig használta is a kezdőket, ami kicsit talán indokolatlan volt a végig masszív előnyben, igaz, a végén azért közelített a Jazz - következőleg a Spurst fogadja a 8-5-re álló társaság.

Alacsony szerkezetben kezdett a Utah. Rudy Gobert hiányában nem Ekpe Udoh került be az első ötösbe, hanem Jonas Jerebko, így Favors játszott centert és alacsonyabb felállással próbálkozott Quin Snyder. Ez azonban egyáltalán nem nézett ki jól még annak ellenére sem, hogy Jerebko megtette, amit várni lehetett tőle, de a Minnesota annyival gyorsabb, pontosabb és erősebb volt, hogy esélyt sem adott a hazai alakulatnak - Mitchell és Hood jó dobóformája sem volt elég semmire, sima vereség lett a vége. Már csak 6-8-ra állnak és úgy mennek neki négymeccses idegenbeli túrájuknak, hogy saját pályájuktól távol még egyetlen meccset sem nyertek meg. 

A Jazz legjobb dobói: Mitchell 24/9, Hood 16/9, Jerebko 13/9, Sefolosha 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Towns 24/12, Teague 22/12, Butler 10

Portland Trail Blazers - Denver Nuggets 99-82

Összeomlott a Denver. Az 5-1-gyel zárt hazai széria után egészen pocsék játékot mutattak most be a vendégek, már az első félidőben tíz pont feletti hátrányba kerültek és érhetetlenül sokat hibáztak - Nikola Jokics teljesen eltűnt, a hiányzó Harrist helyettesítő Barton sem hozta, amit kell, Murray botrányosan (18 pont 19 dobásból, 0 gólpassz, 6 eladott labda) irányított, a kispad pedig még ehhez képest is csődöt mondott. Egyedül Paul Millsap dicsérhető, de ő nem lehetett elég semmire, vállalhatatlan támadójátékkal kaptak egy óriási pofont Portlandben - most lesz idejük rendet tenni a fejekben, mert következőleg szombat hajnalban fogadják a New Orleanst. 

Nagyon kellett ez a Blazersnek. Hiába a könnyű sorsolás, több fájó vereséget is elszenvedtek már Lillardék, most éppen két szoros hazai bukás után próbáltak meg javítani, így nagy szükségük volt erre a győzelemre. Bár támadásban ők sem váltották meg a világot, éppen annyit hoztak, amennyi most kellett egy magabiztos sikerhez, már az első félidőben 14 pontos előnyre tettek szert és bár volt egy hullámvölgyük, a harmadik negyed végére már húsz egység felett járt a különbség - nem kellett megszakadniuk, így jobb szájízzel fogadhatják az Orlandót. 

A Trail Blazers legjobb dobói: Nurkic 17, McCollum 17/9, Lillard 15/6
A Nuggets legjobb dobói: Millsap 18/15, Murray 18, Chandler 14/3

Golden State Warriors - Orlando Magic 110-100

Curry nélkül kicsit nehezebb, de megoldható. Jobb combját fájlalta a GSW sztárja, óvatosságból nem is lépett pályára, helyén a rutinos Livingston kezdett, és jól is játszott (20 perc alatt 16 pont, 6 gólpassz), de az első félidőben igencsak akadozott a gépezet, 56-56 volt a nagyszünetben. A harmadik negyedben aztán Kevin Durant (21 pont, 7 pattanó, 8 gólpassz), Draymond Green (20 pont, 8/11 mezőnyből, 5 gólpassz) és Klay Thompson (15 pont, 5 gólpassz) a jó támadójáték mellett felpörgette a védekezést is, ami nagyon nem ízlett a vendégeknek – az itt megszerzett 13 pontos előnnyel már végig jól sáfárkodott a Warriors, akik így zsinórban hetedszer nyertek, és a Houstonnal társbérletben vezetik Nyugatot. 

Helytállt a Magic. A Nuggets ellen óvatosságból még ültették a sérülésből visszatérő Elfrid Paytont, most viszont 25 percet már a pályán lehetett, és bár a dobásai nem mentek, mégis érezhető volt a hatása, összeszedetten játszott az Orlando az első félidőben. Fordulás után ez a magabiztosság eltűnt, Vucevic és Fournier mellé nem nagyon tudtak felzárkózni a többiek, és a kispadról hiába érkeztek jó teljesítmények, a Warriors ellen ez kevés. Még így is elöl vannak Keleten, de eddig a nyugati túra nem sikertörténet, és most Portlandbe látogatnak…

A Warriors legjobb dobói: Durant 21, Green 20/9, Livingston 16.
A Magic legjobb dobói: Vucevic 20/6, Fournier 16/6, Simmons 13.

Los Angeles Clippers - Philadelphia 76ers 105-109

Lou Williams újabb semmire nem jó parádéja. A Clippers cserehátvédje pár napon belül másodszor jutott 30 pont fölé (31 pont, 7 pattanó, 6 gólpassz, 5 szerzett labda), de így sem tudta megakadályozni, hogy sorozatban hatodszor hasaljon el a Clippers – az újabb vereséggel már csak 12. helyen állnak Nyugaton, és megelőzi őket a Lakers… Blake Griffin nagyon igyekezett, hogy ez ne így legyen, de 29 pontjához 25 mezőnykísérletre volt szüksége, Austin Rivers nála is pontatlanabb volt (3/13), DeAndre Jordan pedig mindössze 2 pontig és 5 pattanóig jutott, lejátszotta őt a pályáról Joel Embiid. A végjátékban így is lehetett volna esélye a foghíjas hazaiaknak, de támadásban ekkor érkezett pár homály, Embiid kipontozta Jordant, a vendégek bevertek pár üres hármast. Rossz hír a LAC-nak, hogy most ötmeccses keleti túrára indulnak...

Joel Embiid letett valamit az asztalra. Kiváló játékos a 76ers centere, de sok játékostársa szerint kicsit nagy az arca – ma volt mire, Jordan mellett 32 pontig és 16 pattanóig jutott, és bár a büntetőkkel meggyűlt a baja (9/16), az utolsó percekben elöl-hátul extrát hozott. Mellette Ben Simmons is remekelt (22 pont, 12 pattanó), de a meccset végül az egészen félelmetesen dobó Covington (31 pont, 9/12 mezőnyből, 8/8 büntető, 4 gólpassz, 4 szerzett labda) és a régi csapata ellen szenvedő, de a végén nagyon fontos saroktriplát beverő Redick (10 pont, 6 gólpassz) nyerte meg. A Philly utolsó 10 meccséből hetet megnyert és rájátszó helyen áll Keleten, ráadásul véget ért a nyugati kirándulásuk, vasárnap hajnalban a GSW-t fogadják. 

A Clippers legjobb dobói: L. Williams 31/15, Griffin 29/9, Rivers 11/6.
A 76ers legjobb dobói: Embiid 32/3, Covington 31/15, Simmons 22.

A tabella ide kattintva elérhető!

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus