Curry-mágia Orlandóban, Harden-extra Portlandben

Steph Curry 51, James Harden 46 ponttal vezette győzelemre csapatát - ismét korábbi védekezését hozta a Spurs - bukott az OKC

Steph Curry káprázatos 51 pontos estéjével Orlandóban is győzött a címvédő Warriors az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában, így továbbra is jobb a mérlege a legendás Chicagónál. James Hardenre sem volt ellenszer, 46 pontjának köszönhetően a Houston rangadót nyert Portlandben, Russell Westbrook viszont hiába jutott 44-ig, az OKC meglepő vereséget szenvedett New Orleansban. A Boston zsinórban kilencedik hazai meccsét húzta be a Milwaukee ellen, a Brooklyn is nyert Phoenixben, a Spurs pedig Kawhi Leonard vezérletével verte meg a Jazzt.

Orlando Magic – Golden State Warriors 114-130

Ezt csak Steph Curry tudja. A regnáló MVP stílusosan döntött rekordot: sorozatban 128. meccsén dobott triplát, ennek örömére 10/15-öt (!) süllyesztett el. Összességében 20/27 dobása volt jó, ami egészen értelmezhetetlen adat a tripláival együtt – végül 51 ponttal zárt, melyből 46-ot a harmadik negyed végéig szerzett. Őrült estéjét több rá jellemző hármassal koronázta meg, közte egy újabb félpályás buzzerrel – ráadásul leszedett hét lepattanót és kiosztott nyolc gólpasszt is. A mezőnyből 60%-kal (!) dobó GSW győzelme ennek ellenére nem jött könnyedén, de így már 5-1-re állnak idegenbeli túrájukon, melyet két nap múlva az OKC otthonában zárnak le.

Büszke lehet az Orlando. A Magic mindent megtett, sőt, az első félidő nagy részében vezetett is – a harmadik negyed közepétől, Curry végérvényes megőrülésétől kezdve kerültek hátrányba. Ennek ellenére egy pillanatig sem adták fel: a kezdő ötösük nagyon harmonikusan működött, talán Vucsevicstől és Oladipótól várhattak kicsit többet, de ezúttal ez volt a maximum számukra – védekezésben tehetetlennek bizonyultak Curry-vel szemben.

A Magic legjobb dobói: Fournier 20/9, Gordon 19/3, Vucsevics 17
A Warriors legjobb dobói: Curry 51/30, Speights 14, Bogut 12, Green 12

Boston Celtics – Milwaukee Bucks 112-107

A kilencedik. Agresszíven és ellenállhatatlanul kezdett a Boston, az első negyedet tíz ponttal megnyerték Bradley-ék, majd később már a húsz egységet is közelítette a különbség. Innen visszakapaszkodott a Bucks és szorossá tette a meccset, de az utolsó percekben elöl-hátul clutch játékokat bemutató Crowder (8/10 mezőnyből, 8 lepattanó), valamint Thomas (27 pont, 7 gólpassz) vezérletével végül behúzta a meccset a vendéglátó – hazai pályán zsinórban kilencedik sikerét aratta a Celtics.

Kései volt a feltámadás. A mérkőzés nagy részében gyengén játszott a Milwaukee, főleg védekezésben voltak gondjaik, Greg Monroe és Khris Middleton össze is kapott kicsit. A záró etapra azonban összeszedte magát az együttes, a két említett mellett Jabari Parker is nagyot játszott és öt pontra közelítettek – itt azonban elfogyott a tudomány, jött Isaiah Thomas szériája és eldőlt a meccs. Hiába szerzett 68 pontot a festékből a vendégcsapat, ez nem volt elég a sikerhez – ráadásul Jason Kidd hiába szeretné, a playoff-esélyeik eltűnésével Joe Johnsonra sincs sok sanszuk…

A Celtics legjobb dobói: Thomas 27/6, Crowder 20/6, Bradley 18/3
A Bucks legjobb dobói: Parker 22, Middleton 21/3, Monroe 20

New Orleans Pelicans – Oklahoma City Thunder 123-119

Az öt több, mint a kettő. A New Orleans kiegyensúlyozott és sokoldalú támadójátékot mutatott be, amelyhez mindenki hozzátette a magáét a végjátékban is. Anthony Davis 30 pontja mellett Cole, Holiday és Anderson is átlépte a húszat, ráadásul Troy Daniels egymaga tíz egységet termelt a negyedik negyedben – a túloldalon hiába volt tarthatatlan Westbrook (44 pont, 15/25 mezőnyből) és Durant (32 pont, 14 lepattanó, 7 gólpassz), ketten nem bírtak a Pelicans tűzerejével.

Megtartotta előnyét a New Orleans. Davis blokkja és Anderson triplája után 117-105-re vezettek már a hazaiak bő három perccel a vége előtt, de ekkor Davis kivált a meccsből térdsérülése miatt – ugyan hamar visszatért, az előnyük vészesen fogyott. Westbrook és Durant minden támadást kosárral zárt és 119-116-nál egyenlíthettek volna – ám Durant kezéből kicsúszott a lepattanó és új időt kapott a Pelicans. KD ezután még bevágott egy hármast, de Holiday nem hibázott a vonalról – óriási győzelmet aratott a New Orleans és kissé meglepő pofonba szaladt bele (ismét) az OKC.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 30/6, Anderson 26/6, Holiday 22/6
A Thunder legjobb dobói: Westbrook 44/9, Durant 32/9, Ibaka 15

Phoenix Suns – Brooklyn Nets 106-116

Bogdanovic beugrott Joe Johnson helyére.  A veterán dobógép játéka és fizetése közel sem állt arányban egymással, a Nets pedig úgy döntött, hogy kiteszi keretéből – a helyére Bojan Bogdanovic került be a kezdőbe. A horvát játékos meghálálta a bizalmat, rögtön 24 pontos karriercsúcsot hintett és ellensúlyozta Brook Lopez gyengébb estéjét, aki eléggé szenvedett a faultokkal és Tyson Chandlerrel. A Nets előnye a második negyedben elérte a húsz pontot, ezen csak a hajrában kozmetikázott a Phoenix – érdekesség, hogy a vendégek most jól dobtak kintről és heten is elérték a tízpontos határt.

Teletovics növeli az értékét. A Phoenix tulajdonképpen sansztalanul kapott ki Kelet második leggyengébb csapatától is, túl sok értelme nincs számukra ennek a szezonnak – Mirza Teletovics viszont nyugodtan dolgozhat a saját ázsióján. A jól dobó négyes egyébként is keresett termék a piacon, ő pedig az utóbbi hetekben-hónapokban folyamatosan bizonyítja, hogy lehet rá számítani – ezúttal 30 pontos szezoncsúcsot hintett és leszedett mellé 11 lepattanót is. Ugyan a győzelemhez ez is kevés volt, egy új szerződésben, vagy egy komolyabb csapatban azért bízhat…

A Suns legjobb dobói: Teletovics 30/15, Price 16, Len 13
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 24/9, Young 18, Brown 16/6

Portland Trail Blazers – Houston Rockets 105-119

Harden parádéja győzelmet ért. A nagy szériában lévő Portland otthonából győztesen távozni komoly fegyvertény, ráadásul a Rockets túl sok pozitívumot nem mutatott már egy ideje. James Hardenre azonban ezúttal nem volt válasz: a dobógép egy személyben oldotta meg a támadójátékot, végig dominált és 46 pontig jutott (16/26 mezőnyből) nyolc gólpassz mellett – az ő játékát Howard és Beverley megfelelően egészítette ki elöl-hátul. Az áttörés azonban csak az utolsó negyedben érkezett: addig végig a Blazers vezetett, ám ezt a játékrészt 33-12-re nyerték meg a vendégek, lerohanták ellenfelüket, így közvetlen riválisukat győzték le.

Leadta előnyét a Portland. Szűk három negyeden keresztül úgy tűnt, hogy simán hozza következő rangadóját is a Blazers, a hazaiak gyönyörűen játszottak és 21 pontos előnyben voltak – ám ekkor megtört valami, a Houston pedig maximálisan kihasználta a momentumot. A Lillard-McCollum páros teljesen elfogyott a végére, egyikük sem zárt igazán hatékony estét, ellenben Harden kérlelhetetlen volt – bő két perccel a vége előtt már tízzel a vendégek jártak előrébb. A nagy leolvadás sokba kerülhet a Portlandnek, hiszen így utolérte őket a Dallas, egy meccsre közelített a Rockets és idegenbeli túrára indulnak…

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 23/9, McCollum 20/6, Henderson 13/6, Aminu 13/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 46/12, Howard 19, Beverley 14/6

Utah Jazz – San Antonio Spurs 78-96

Ennyit számít Leonard. Kawhi Leonard hiányában jóval gyengébben játszott a San Antonio, ám a kiscsatár tegnap visszatért és csapata újfent dominálni tudott – ezen az estén ismét parádés védekezéssel fojtották meg a Jazzt. A második negyedben megléptek a vendégek nyolc ponttal és innentől végig kontrollálták a találkozót, Leonard (29 pont, 10/15 mezőnyből) pedig elöl is kiemelkedett – még Danny Green 0 pontos meccse is belefért. A Spurs így nyolcmeccses idegenbeli túráján 6-1-re áll, a zseniális szériával pedig továbbra is stabilan a liga második legjobb mérlegével rendelkeznek.

Tehetetlen volt a Jazz. A hazaiak másfél negyeden keresztül tudták tartani a lépést, de a Spurs nyomását nem bírták tovább – egyedül Favors (25 pont, 12/17) játszott jól, a többiek elől elszívta a levegőt Popovich csapata. Érdekesség, hogy Trey Burke a második félidőben egyáltalán nem lépett pályára, pedig Shelvin Mack sem állt a helyzet magaslatán – ráadásul Rudy Gobert-t is kivették a játékból Duncanék. A Jazz így továbbra is kilencedik, ráadásul a Houston portlandi sikerével lépéshátrányba kerültek Hardenékkel szemben.

A Jazz legjobb dobói: Favors 25, Hood 12/6, Hayward 11
A Spurs legjobb dobói: Leonard 29/9, Parker 16/6, Aldridge 15

 

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus