Dallasi kiütés, Westbrook tripla-dupla, Holiday-parádé

A Mavs lelépte a Clipperst - Westy újra tripla-duplázott - az ex-szolnoki Holiday karriercsúcsot szórt - Cousins bődületes estéje kevés volt

Dirk Nowitzkiék harminc pontot vertek a Clippersre, Russell Westbrook pedig újabb tripla-duplát gyártva vezette győzelemre a Thundert az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) pénteki játéknapján. Az ex-szolnoki Justin Holiday parádés karriercsúcsa ellenére a tartalékos Warriors kikapott a Denver otthonában, DeMarcus Cousins elképesztő estéje sem ért győzelmet Philadelphiában, nem adott esélyt a Portland, hozta a kötelezőt a Hawks. A Toronto öt éve tartó rossz szériát szakított meg, a Charlotte elkapta a Bullst, Evan Turner pedig egymaga fordított az Orlando ellen – íme a részletek!

A játéknap legszebb jeleneteit összegyűjtöttük videós rovatunkban!

Charlotte Hornets – Chicago Bulls 101-91

Másfél negyed után megfordult a meccs. Nehéztüzérei segítségével 16 ponttal nyerte az első negyedet a Chicago, a második játékrészben volt az már 19 is – azonban a nagyszünet után végleg átvette az irányítást a Hornets. A harmadik negyedben mindössze tíz pontot engedtek a vendégeknek, egy 23-5-ös rohammal indítottak és átvették a vezetést – innentől az történt a pályán, amit ők akartak és könnyedén húzták be a győzelmet.

Hamar elfogyott a kakaó a Bullsból. Az első negyedben 7/8 (!) triplát süllyesztett el a Chicago, a harmadikban viszont már 0/7-tel kezdtek és bár összességében így is jó adat jött ki, a második félidőben gyakorlatilag nem maradt érdemi támadófegyverük. A Gasol-Mirotic duó nem tudta átvenni ezeket a dobásokat és nem tudták hátukra venni a vendégcsapatot, eközben a hazaiaknál a nyolc érdemben pályára lépő mindegyike elérte a nyolc pontot és csak Stephenson maradt tíz alatt. Érdekes, hogy Jefferson nélkül is uralkodott a palánk alatt a Charlotte, Biyombo dupla-duplázott, a lepattanózást pedig 55-36-ra tudta hozni Steve Clifford gárdája.

A Hornets legjobb dobói: Henderson 20/3, Mo Williams 18/6, Kidd-Gilchrist 13
A Bulls legjobb dobói: Brooks 24/9, Gasol 18/3, Snell 17/15

Philadelphia 76ers – Sacramento Kings 114-107

Cousins őrült estéje is kevés volt. A Kings centere tarthatatlannak bizonyult a palánk alatt, 39 pontjával beállította szezoncsúcsát (12/24 mezőnyből, 15/20 büntető), emellé pedig lekapott 24 lepattanót (karriercsúcs) – az idény egyik legnagyobb egyéni teljesítménye azonban nem ért győzelmet. A Sacramento védekezése a Sixers ellen sem tudta megőrizni az előnyt, a második félidőben azt csináltak a hazaiak, amit akartak – amíg hátul ennyire lyukas a Kings, csinálhat bármit Cousins vagy éppen a 24-et szóró Gay, a siker elkerüli őket.

A nagyszünet után bekeményített a Philly. Bár az első negyedben még jobban állt a hazai csapat, a másodikban kerek húszat vert rájuk a Sacramento és úgy tűnt, sima lesz a mérkőzés. A nagyszünet után még 18 ponttal vezettek a vendégek, a Sixers védekezése azonban elkezdett működni, miközben Ish Smith (10 pont, 9 gólpassz, nagyrészt a második félidőben), Covington és Noel vezérletével egy 33-9-es etapot futottak. A negyedik negyedet is egy 8-2-es rohanással nyitotta a Philly, a vérzést nem tudta elállítani a Kings, az utolsó szót pedig Noel mondta ki egy alley-ooppal a végén.

A 76ers legjobb dobói: Covington 24/12, Noel 16, Grant 13
A Kings legjobb dobói: Cousins 39, Gay 24/3, Williams 15/6

Boston Celtics – Orlando Magic 95-88

Turner megfordította. Az első félidőben csupán hat pontot szerzett a hazaiak mindenese, vezetett is a Magic 13-mal a harmadik negyed elején – innentől azonban nem volt rá ellenszer. Turner a harmadik negyedben nyolc pontot szórt, a negyedikben pedig egymaga 16-ot – a gárda 12-2-es futásából kilencet vállalt és megfordította a meccset. Végül 30 pontos szezoncsúccsal zárt, így Thomas nélkül is hozta a hazai mérkőzését a Boston.

Nagyon hiányoztak a büntetők. A 20 pontos, 9 gólpasszos Elfrid Payton vezérletével jól játszott az Orlando az első félidőben, de később sem volt komoly problémájuk a büntetőzést leszámítva. A harmadik negyedben 5/14-gyel, összességében 14/28-cal zártak a vonalról és bár a Boston sem remekelt innen, ők Turner révén jóval hatékonyabban támadtak a hajrában. Meg kell említenünk hazai oldalon még Phil Pressey-t, aki tíz pontja mellett kiosztott tíz gólpasszt és remekül mozgatta a Celticset, emellett pedig védekezésben is vezére volt az együttesnek.

A Celtics legjobb dobói: Turner 30/3, Olynyk 13/9, Pressey 10, Bradley 10/6
A Magic legjobb dobói: Payton 20/6, Vucsevics 16, Harris 16/6

Toronto Raptors – Miami Heat 102-92

Megtört a rossz sorozat. A Raptors 2010 januárja óta, 16 meccs elteltével tudta megverni a Miamit, de ezúttal gond nélkül. Kyle Lowry kezdi visszanyerni formáját, 19 pontja és 8 gólpassza mellett 7 labdát lopott el, mellette DeRozan büntetőkből hozta a pontokat és összességében is jól járatta a labdát a Toronto. Bár mezőnyből nem dolgoztak túl hatékonyan, ezt bőven pótolták a vonalról és a triplákból, így folyamatosan növelték az előnyüket és simán hozták a mérkőzést.

Az eladott labdák nem fértek bele. Jelentősen megkönnyítette a Raptors dolgát a Heat 21 eladott labdája, melyekből Erik Spoelstra szerint minimum tíz ki nem kényszerített hiba volt. A sokat betörő Wade-Dragic pároson kívül más nem tudott fellépni pontszerzésben, így a vezérletükkel hiába nyert 52-34-re a Miami a festékből, egy pillanatig sem volt reális esélyük a győzelemre – egyre távolabb kerülnek a playofftól, ráadásul hétfőn a Clevelandet fogadják…

A Raptors legjobb dobói: Lowry 19/15, DeRozan 18, Williams 14/6
A Heat legjobb dobói: Wade 25/3, Dragic 18, Beasley 11/3

Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 113-99

Westbrook a változatosság kedvéért tripla-duplázott. A Thunder energiabombája az utóbbi nyolc mérkőzésen hatodszor jutott el legalább tíz-tíz pontig, lepattanóig és gólpasszig, igaz, kis híján eladott labdából is meglett ez a szám, végül megállt nyolcnál. A második negyedben 1/8-as mezőnymutatóval zárt, az az egy a félidőt lezáró félpályás tripla volt – de a negyedik negyedben egymaga berámolt 15 egységet és győzelemre vezette csapatát. Ebben fontos szerepe volt a remeklő (23 pont, 15 pattanó) Kanternek is, akivel nem tudtak mit kezdeni a Wolves belső emberei.

Rubio megint megsérült. A Wolves az első negyedtől kezdve végig szűk hátrányban játszott, aztán a negyedik negyedben Westbrook rohanása eldöntötte a mérkőzést – egyébként 23-mal vállaltak több dobást a hazaiak, jóval nagyobb csapásszámmal dolgoztak. Ennél is nagyobb gond a Minnesota számára, hogy Rubio bokája megsérült a harmadik negyedben és bár ekkor még pályán maradt, később elhagyta a parkettet és nem tért vissza – ugyan ennek a szezonnak már mindegy, ha ennyit sérült az irányító, az ígéretes csapat ellenére sem fest túl jól a Minny jövője.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 29/9, Kanter 23, Morrow 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Dieng 21, Wiggins 19, Hamilton 17

Dallas Mavericks – Los Angeles Clippers 129-99

Kivégzés Dallas-módra. A harmadik negyed végén hatalmasat robbantott az addig csak minimális előnyt birtokló vendéglátó, a gálázó cseréknek köszönhetően bő hat perc leforgása alatt eldöntötte a mérkőzést a Dallas és egészen 32 pontig duzzasztotta fórját ellenfelével szemben. Mindenre magyarázatot ad, hogy a Villanueva (8/15 mezőnyből), Harris (5/8), Barea (6/7) hármas összesen 49 pontot szerzett, mely felülmúlja a Clippers három legjobb dobójának ponttermését. A kezdőben Rondót leszámítva mindenki 50% feletti pontossággal zárt, viszont a döbbenetes különbséget az eredményezte a felek között, hogy mezőnyből 60%-kal, a triplavonalon túlról 57%-kal dobott a Mavs. 

Hol a védekezés? Griffin és Crawford hiánya ellenére nem csuklott össze a vendégek támadójátéka. A találkozót karrierje első hárompontosával nyitó Jordan (7/9 mezőnyből, 18 lepattanó) meggyőző benyomást tett a támadó oldalon, Paul sok dobást ugyan nem vállalt, viszont kiosztott 7 gólpasszt és jegyzett 5 szerzett labdát. A második negyedben beszedett hátránya ellenére meccsben tartotta magát a Clippers, ahogy azonban érkezett a harmadik játékrész vége, úgy estek szét Jordanék és távolodott percről-percre a Dallas. Érthetetlen összeomlást mutatott be a vendég együttes, pedig 50%-os mezőnymutatójuk többre predesztinálta Paulékat. Bár ha egy csapat hagyja ellenfelét 60%-os hatékonysággal dobni, akkor aligha érdemel sikert.

A Mavericks legjobb dobói: Parsons 22/15, Villanueva 19/9, Harris - Barea 15/6-15/6
A Clippers legjobb dobói: Redick 17/6, Jordan 16/3, Barnes 14/9

Denver Nuggets – Golden State Warriors 114-103

Meggyőző dupla. Kis túlzással a hazaiak kezdője lerendezte a mérkőzést, ugyanis Gallinariék 95 pontot szállítottak, meggyőző hatékonysággal. A találkozó azonban nem volt ilyen egyszerű, ugyanis a Golden State cseréi nem adták könnyen a sikert. A negyedik negyed elején hátrányba került a Nuggets, de a záró játékrészben 11 pontot, közte két fontos triplát dobó Foye vezetésével 25-7-es rohanással fejezték be az összecsapást a hazaiak és győztek. A Hawks felett aratott siker után egy héten belül újabb nagy skalpot gyűjtött be a Nuggets, igaz, a nyugati alakulat messze állt attól, hogy legerősebb összeállításában játsszon.

Közel állt a sikerhez a B-csapat. Curry, Thompson, Bogut, és Iguodala nélkül állt ki a Warriors, mely korántsem játszott alárendelt szerepet. Az ex-szolnoki Justin Holiday parádézott támadásban (9/16 mezőnyből, 5/7 hárompontos) és természetesen karriercsúccsal zárt, mint a Warriors legeredményesebb játékosa. Curry hiányában Barbosa és Livingston vette magára az előkészítő szerepét, előbbi 9, utóbbi 8 gólpasszt osztott ki, 39 mezőnykosárból 29-et előzött meg gólpassz a vendégeknél. Akkor dőlt el, hogy a Warriors nem nyerheti meg a mérkőzést, amikor más fokozatba kapcsoltak a hazaiak, elmaradtak a pontok vendég részről, nem sikerült a találkozó végéig vinni az 41 percig tartó lendületet.

A Nuggets legjobb dobói:  Gallinari 24/3, Faried 24, Foye 20/12
A Warriors legjobb dobói: Holiday 23/15, McAdoo 16, Barbosa 14/9

Phoenix Suns – Atlanta Hawks 87-96

A jókor érkező hárompontosok. Korvernek továbbra is jól megy a Suns ellen, mivel az utóbbi időben ellenük 62%-kal triplázó játékos ma tovább javította ezt a mutatót, 3/4 hárompontossal zárt, két fontos külső dobást is értékesített a találkozó végjátékában. Nála is fontosabb szerepet játszott a Hawks sikerében Millsap (10/18 mezőnyből, 3/6 tripla, 9 lepattanó, 3-3-3 gólpassz, szerzett labda, blokk), aki nem csak az ellenfeleket, de a statisztikusokat is megdolgoztatta. A mérkőzés első három negyedében kintről gyengén dobó vendégek azzal döntötték el a mérkőzést, hogy védekezésben magasabb fokozatra váltottak és utolsó hat triplakísérletükből ötöt a helyére küldtek. Az Atlanta vigyázott a játékszerre, ugyanis csak 11 eladott labdát vétett, továbbá a gyorsindításaiból összesen 22 pontot szerzett, s győzelmével javítani tudott a legutóbbi három mérkőzésből beszedett két vereség után.

Kár az utolsó játékrészért. A hazaiak kezdőire kemény feladat hárult, ugyanis sok támogatás nem érkezett a padról, a cserék 15 pontot tettek csupán a közösbe. A Morris-ikrek és Bledsoe nagyon ponterősen játszottak, hárman együtt 61 pontot írtak az eredményjelzőre. A két középső negyedet egyaránt megnyerte a Phoenix, viszont érthetetlen módon fogyott el a lendület és a pontosság a vendéglátók játékából a mérkőzés legfontosabb részére. A záró negyedben 5-ből 0-t dobott kintről a Suns, ami azonban ennél is nagyobb baj, hogy 7 eladott labdát vétettek a hazaiak, melyekből 14 pontot szerzett a Hawks és behúzta az összecsapást. 

A Suns legjobb dobói: Mark. Morris 22, Bledsoe 21/9, Marc. Morris 18/9
A Hawks legjobb dobói: Millsap 23/9, Korver 14/9, Horford 12

Portland Trail Blazers – Detroit Pistons 118-99

Hamar döntésre vitte a Portland. Az első negyedben 13 pontot hintő Lillard vezetésével nagyon bekezdett a Portland, több, mint tíz ponttal húztak el a hazaiak, melyet tovább növeltek a második játékrész során, magabiztos előnyre tettek szert. Addig a pontig szinte teljesen alárendelt szerepet játszott a Pistons, mely már csak tartotta a húsz pont körüli differenciát a lefújásig. A hazai kezdőjátékosok megfelelő támogatást kaptak a cseréktől, Blake statisztikájába nem került egyéb, mint 7 gólpassz, a cserecenterek, Leonard (6/7, 2/3 tripla, 7 lepattanó) és Kaman (7/10, 6 lepattanó) pedig dupla-dupla közeli teljesítményt tettek az asztalra. 

Továbbra is elveszve. A találkozó első perceiben tartotta csak a lépést a vendég alakulat ellenfelével, innen azonban már csak lejmenetet láthattak a nézők a Pistons-tól. Monroe ponterőssége és Drummond mély dupla-duplája (8/17, 17 lepattanó) sokat nem segített az együttesen, Jackson ugyan dupla-duplát jegyzett (5/13, 10 gólpassz), viszont továbbra is keresi, s egyelőre úgy tűnik, hogy nem találja a jó dobóformáját. A Detroit úgy szenvedett nagy különbségű vereséget, hogy mindössze 6 eladott labdát jegyzett, s a közel száz dobott pont ellenére is hiányzott a gárdából az átütő erő, lendület. Sorozatban kilencedik alkalommal kapott ki a Pistons, mely csak egyetlen sikert tudott elkönyvelni utolsó 12 mérkőzéséből.

A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 28/15, Aldridge 22/3, Leonard - Afflalo 15/6-15/6
A Pistons legjobb dobói: Monroe 19, Drummond 16, Meeks 14/3

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus