Damian Lillard ellen a Denver is tehetetlen volt

Lillard előbb egyenlített, majd megnyerte - az Indianát is megverte a Chicago - győzött a Cavs, a Knicks és a Spurs.

A Portland irányítója előbb a rendes játékidő utolsó pillanatában hosszabbításra mentett, majd a ráadás legvégén meg is nyerte csapatának a mérkőzést az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) alapszakaszában. Újabb rangadót nyert a Chicago, ezúttal az Indianán rohantak át Rajon Rondóék, a Cleveland kis híján elszórakozta nagy előnyét az Orlando ellen, a Spurs viszont meg sem izzadt a New Orleansszal szemben. Könnyedén győzött az Atlanta, a Charlotte-ot verte a Boston, remek játékkal nyomta le a Memphist a New York, a Milwaukee viszont a dudaszó pillanatában kerekedett a Brooklyn fölé. 

Visszajátszás c. videós rovatunk ide kattintva elérhető!

A mérkőzések rövid videós összefoglalói ide kattintva elérhetőek!

Philadelphia 76ers – Atlanta Hawks 72-104

Könnyed győzelem. Ugyan 0-8-cal kezdett a Hawks, innentől végig kontroll alatt tartotta a meccset a vendégcsapat, már az első negyedben megléptek öt ponttal, a második játékrészben pedig állva hagyták ellenfelüket – a nagyszünet előtt a húsz egységet közelítette a különbség. Semmi extrára nem volt szükségük Schröderéknek, sőt, Dwight Howard két ponttal zárta a találkozót és egyetlen játékos sem töltött parketten 27 percnél többet – 5/20 triplával is tükörsima győzelmet aratott Budenholzer együttese.

Ez már a tavalyi Philly volt. Az első meccsen kifejezetten jó játékot játszott a továbbra is erősen tartalékos Sixers, ezen a találkozón azonban csak a kezdés volt rendben – már az első negyed közepén látszott, hogy nagyon más szintet képvisel a két együttes. Embiidnek most is voltak jó pillanatai (14 pont, 5/9 mezőnyből, 2 blokk), de mindössze tizenöt percet töltött parketten, nélküle pedig teljesen reménytelen volt a gárda játéka. A 72 dobott pont és a végére kialakult különbség is emlékeztet az előző szezonban látott Philadelphiára…

A 76ers legjobb dobói: Embiid 14/3, Rodriguez 14, Holmes 10
A Hawks legjobb dobói: Millsap 17, Korver 15/9, Muscala 14

Charlotte Hornets – Boston Celtics 98-104

Bradley ihletett napja. A Celtics hátvédje óriási formában játszott ezen az estén, a jó védekezése és kilenc lepattanója mellett kintről lőtte szét a Charlotte-ot: 8/11 hármasa (karriercsúcs) akadt be, végül 31 ponttal zárt. Ő volt a kulcs a Boston nagy negyedik negyedéhez is, ő maradt fent a második sorral, majd bevágott 3/3 hármast és 12 pontot – egy 14-3-as futással megléptek a vendégek és innen már nem adták ki a kezükből a győzelmet. Mellette Isaiah Thomas (24 pont, 7 gólpassz) is hozta magát, Al Horfordot viszont nem erőltették túl (14 pont, 6/10 mezőnyből, 4 pattanó, 2 blokk) támadásban.

Walker egyedül maradt. Steve Clifford szerint csapata nem játszott jól védekezésben, főleg a második félidőben, amikor hatvan pontot kaptak – csak a második negyedben tudtak igazán hatékonyan működni Lambék. Emellett támadásban is voltak gondjaik, csak 40%-kal dobtak mezőnyből és Kemba Walker (29 pont, 10/16 mezőnyből) mellé senki nem tudott felnőni, nem volt egyetlen megbízható opciójuk sem őt leszámítva – eközben a Celticsnél Thomas és Bradley is termelt és 15 triplát süllyesztettek el a vendégek. A Hornets ezzel elszenvedte első vereségét.

A Hornets legjobb dobói: Walker 29/12, Batum 12/3, Kaminsky 11/3
A Celtics legjobb dobói: Bradley 31/24, Thomas 24/6, Horford 14/3

New York Knicks – Memphis Grizzlies 111-104

Sikeres hazai debütálás. Az újjáalakult Knicks óriási energiával kezdte első hazai mérkőzését, 11/15-öt dobtak mezőnyből Anthony-ék és magabiztos előnyt építettek ki. Innentől a teljes találkozó során futott az eredmény után a Memphis, öt és tizenöt pont között mozgott a különbség, de amikor a negyedik negyedben úgy tűnt, hogy megtört a jég (87-85-nél), jött Carmelo Anthony egy 2+1-gyel: ez egy 12-0-s Knicks-futást nyitott meg. Itt eldőlt a meccs, a Grizzliesben nem volt már erő még egy felzárkózásra, a New Yorknál pedig a stabilan termelő Anthony-Porzingis duó mellett a Rose-Lee-Noah trióra sem lehetett panasz.

Hova tűnt a Memphis védekezése? Tehetetlennek bizonyultak a Knicks-gépezettel szemben a vendégek, egy fokkal lassabban játszottak, mint Rose-ék – a hazaiak 50% felett dobtak mezőnyből és 39 büntetőt harcoltak ki. Tony Allen és Chandler Parsons hiányában nem tudta tartani a lépést a Grizzlies, hiába akarnak gyorsabb játékot játszani, arra nem alkalmas a keret, hogy a 110 pontos meccseket megnyerje – most nem ültek úgy a tripláik, nem tudtak rohanni és Mike Conley sem játszott olyan kiemelkedően, mint az előző találkozón. A fő probléma azonban az volt, hogy Marc Gasollal sem tudták megoldani a védekezést a festékben, itt veszítették el a mérkőzést.

A Knicks legjobb dobói: Porzingis 21/3, Anthony 20/3, Lee 16/6
A Grizzlies legjobb dobói: Gasol 20/3, Ennis 16/6, Martin 13/6, Randolph 13/3

Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 105-99

Magára ijesztett a Cleveland. LeBron James (23 pont, 6 pattanó, 9 gólpassz) vezérletével könnyedén kézben tartotta a mérkőzést a Cavs, már az első negyedet 13 ponttal megnyerte, a fordulás után pedig húsz egység fölé kúszott a különbség. Itt azonban kiengedtek a hazaiak és felzárkózott a Magic négy pontra, amikor jött JR Smith sorozatban két triplával, majd James két kosárral és ismét meglépett a Cleveland. A végén azonban még egyszer egy kosárnyi távolságba értek a vendégek, ám ekkor megint Smith (16 pont, 5/11 mezőnyből) jelentkezett egy triplával, a hátvéd kulcsszerepet játszott abban, hogy a leolvadás ellenére harmadik meccsét is megnyerte a bajnok.

Hogyan értékelje ezt a Magic? Az eddigiek után üdítően hathat, hogy Fournier, Ibaka és a kispad is hozzátette a magáét, hogy felálltak nagy hátrányból és hogy végül szoros végjátékban kaptak ki Clevelandben – az viszont tény, hogy két és fél negyeden keresztül most sem működött a gépezet. Védekezésben és támadásban is voltak nagyon jól mutató perceik, de hozzá kell tenni, hogy amikor odafigyeltek Jamesék, akkor nem igazán volt kérdés – ettől függetlenül meríthetnek erőt ebből a találkozóból akár egyénileg, akár csapatszinten.

A Cavaliers legjobb dobói: James 23/6, Irving 20/6, Love 19
A Magic legjobb dobói: Fournier 22/6, Ibaka 19, Augustin 13/6

Chicago Bulls – Indiana Pacers 118-101

Átrohant ellenfelén a Bulls. Már az első negyedben is a Chicago vezetett, de a másodikban még emeltek a tempón a hazaiak és a nagyszünetben már húsz pont felett járt a különbség. Más sebességi fokozatban játszott Fred Hoiberg csapata, Rajon Rondo (25 perc, 13 gólpassz) vezérletével a festékből és főleg leindításokból (19-0 ebben a negyedben!) szedték ízekre a Pacerst, a játékrész során 77,8%-kal dobtak mezőnyből. A záró etapban már pihenhettek a chicagó kezdők (Wade 21, Butler 26 percet kapott, 27-nél többet senki) és annak ellenére arattak sima győzelmet, hogy az első sor 0/4 hármast pörkölt be – ellensúlyozta ezt a padról 5/6-ot hintő McDermott. Valahogy így képzelhették el a rajtot Chicagóban: két hazai rangadó, két impresszív győzelem és jól működő támadójáték…

Jeff Teague-től több kell. Az irányító az előző találkozón is gyengén játszott, ezúttal pont nélkül zárta 28 percét, ilyen teljesítmények egyszerűen nem férnek bele – hiába remekelt George (20 pont, 4/5 tripla) és Turner (20 pont, 3 blokk), nem volt esélyük a győzelemre. Amellett azonban, hogy támadásban komoly hiányosságaik voltak (Ellis is csak két pontot tett hozzá), a védekezésükkel volt a legnagyobb gond, lassúak voltak, nem értek vissza, nem reagáltak időben, ráadásul még a lepattanózást is elveszítették. Ez persze magyarázható az idegenbeli back-to-backkel, de tény, hogy gyenge játékkal buktak el két meccset két nap alatt – McMillan szerint még idő kell nekik.

A Bulls legjobb dobói: McDermott 23/15, Butler 16, Wade 14
A Pacers legjobb dobói: George 20/12, Turner 20, Young 11/3, Robinson 11

Milwaukee Bucks – Brooklyn Nets 110-108

Henson támadópattanója döntött. Két hőse is volt a találkozónak a Milwaukee szemszögéből, az egyik Rashad Vaughn, aki 22 pontos karriercsúccsal (12 volt a csúcsa eddig), közte hat triplával jelentkezett, erre a teljesítményre pedig senki nem számított tőle. A másik John Henson, aki végül a győzelmet jelentő kettest süllyesztette el, miután Bogdanovic 11 másodperccel a vége előtt egyenlített, majd az utolsó támadásnál Hamilton blokkolta Parkert – Henson azonban visszapöcizte a támadópattanót és a dudaszó pillanatában megnyerte a meccset. Az iramot ezúttal is Antetokounmpo (21 pont, 11 pattanó, hét zsákolás) diktálta, de Dellavedova (14 pont, 9 gólpassz) és Parker is jól játszott, Vaughn tripláival együtt rendben volt a támadójáték.

Idegenben nem megy. Brook Lopezt pihentette a Nets a back-to-back második felén, nélküle Hamilton és Booker kezdett magas posztokon, de viszonylag sokat játszott alacsonyabb, mozgékonyabb szerkezettel az együttes. Védekezésben mindenesetre nem tudták tartani a lépést, támadásban viszont a 26 pontos Bogdanovic vezérletével csipkedték magukat – a sok eladott labda mellett azonban nem is dobtak igazán jól. Így is megvolt az esélyük és a legvégén eltüntették a hátrányukat, de a dudaszó pillanatában kikaptak, így sorozatban 14. idegenbeli mérkőzésüket veszítették el.

A Bucks legjobb dobói: Vaughn 22/18, Antetokounmpo 21, Parker 14, Dellavedova 14
A Nets legjobb dobói: Bogdanovic 26/6, Kilpatrick 15/3, Scola 14/6, Booker 14

San Antonio Spurs – New Orleans Pelicans 98-79

Elfogyott az erő. Két őrült mérkőzés és két vereség után ezúttal érezhetően és saját bevallása szerint is tompábban játszott Anthony Davis, bár ehhez kellett LaMarcus Aldridge szenzációs védekezése is – Popovich otthagyta ő Davisszel és a Pelicans vezére ezúttal megállt 18 pontnál. Csapatként most is teljesen reménytelen volt a New Orleans, ez a dobott pontokból is látszik, sem elöl, sem hátul nem volt egy súlycsoportban a gárda –a 4/22 tripla és a bőven 40% alatti mezőnymutató is beszédes. A Pelicans így 0-3-mal, míg a Spurs 3-0-lal áll.

Parker és Ginobili pihent. A két veterán kihagyta a back-to-back első felét, Patty Mills viszont nem csak hogy pótolta a franciát a kezdőben, de kategóriákkal jobban is játszott nála – ugyan a kispad üresebb volt így, ez ezen az estén nem számított. Kawhi Leonard ezúttal is remekelt és már 28/28 büntetőnél jár ebben a szezonban – ezek kiharcolásában és értékesítésében akart fejlődni, eddig finoman szólva jól halad…

A Spurs legjobb dobói: Leonard 20/6, Mills 18/12, Aldridge 12/3
A Pelicans legjobb dobói: Davis 18, Moore 18, Cunningham 9/6

Denver Nuggets – Portland Trail Blazers 113-115 – hosszabbítás után

Áramszünetre hazai rövidzárlat. Az első félidőben nem működött a Nuggets védekezése, 62 pontot szórt be a Portland, a harmadik negyedben viszont nem csak ledolgozta nyolc pontos hátrányát a hazai csapat, hanem hét pontos előnybe is került. Ezt a kis fórt a negyedik negyedben is szépen tartották, azonban 90-85-nél hirtelen elment az áram a csarnokban, és a közel félórás szünetet követően folytatódhatott a meccs.  Nem ez okozott azonban gondot, hanem hogy 104-95-nél a Trail Blazers riadót fújt, az utolsó két percben egy 9-0-s futással ledolgozta a hátrányát – a ráadásban már nem volt szerencséje sem a Nuggetsnak. Hiába hozott kiváló számokat és a hosszabbításban nagy kosarakat Nikola Jokics (23 pont, 17 pattanó, 4 labdaszerzés), hiába jutott a kezdőötösből mindenki 10 pont fölé, és hiába lépett fel a padról hasznosan Faried és Chandler, a végén megint előjött a régi denveri probléma: ki az a vezér, akire rá lehet bízni az utolsó, győztes játékot?

Damian Lillard további az MVP-i úton. A Blazers irányítója ezúttal 37 ponttal, 7 gólpasszal, 5 pattanóval és 3 labdalopással jelentkezett, a rendes játékidő végén egy duplával mentett, a hosszabbítás végén egy újabbal meg is nyerte a meccset. A magasemberek alaposan megszenvedtek a kellemetlen összetételű és igen mély denveri felső sorral, így a hátvédeken múlt a győzelem: Lillard mellett McCollum nem volt annyira hatékony, de 23 pontja mellett letépett 10 pattanót és kiosztott 3 (!) blokkot, míg a cserepadról Evan Turner és Allen Crabbe és 10 pont fölé jutott.

A Nuggets legjobb dobói: Jokics 23/3. Mudiay 21/6, Gallinari 17.
A Trail Blazers legjobb dobói: Lillard 37/6, McCollum 23/6, Plumlee 13.

Sacramento Kings – Minnesota Timberwolves 106-103

A Kings a végén megmentette. Hasonlóan alakult a mérkőzés, mint a Denver-Portland: a vendégek parádésan kezdtek, a harmadik negyedben azonban jöttek a hazaiak és fordítottak. A különbség annyi volt, hogy a végjátékban a Wolves nem tudott kiegyenlíteni, így a Kings megszerezte első győzelmét új csarnokában. DeMarcus Cousins felemás estén van túl, nem nagyon tudta tartani őt a Towns-Dieng páros (9/16 mezőny, 14 kiharcolt büntető), azonban begyűjtötte első technikaiját, az utolsó percben pedig nélküle kellett kiharcolni a győzelmet, mert kipontozódott. Mellette Rudy Gay (28 pont, 11/20 mezőny, 5 pattanó, 2 blokk) ismét sokoldalú volt, a meccset viszont Ty Lawson és a veterán Matt Barnes (12 pont, 9 gólpassz, 5 lepattanó) hozta: az irányító triplája után lett az állás 105-100, a kiscsatár pedig kulcslepattanót kapart össze az utolsó pillanatokban.

A Wolves egyelőre a régi. Megint nem volt rossz a Minny, de ismét győzelem nélkül kellett távozniuk, holott Sacramentóba az utóbbi időben nyerni jártak. Andrew Wiggins hiába szerzett 29 pontot, az első negyed után fokozatosan tűnt el, Towns szenvedett a Sacto small-ballja ellen (15 pont, 6 pattanó), Rubio mintha a pályán sem lett volna (5 pont, 5 gólpassz), a kispadról pedig egyedül Muhammad nyújtott éppen elfogadhatót. A 21 pontos Zach LaVine-t érdemes dicsérni, illetve a dupla-duplázó, (a Cousins pihenői alatt) nagyon jól védekező Dienget (14 pont, 13 pattanó, 2 blokk), ugyanakkor nem jó előjel. hogy a 3. negyedbeli összeomlást már a Kings ellen sem tudták kijavítani, a Wolves pedig elvileg a rájátszásba igyekezne…

A Kings legjobb dobói: Cousins 29, Gay 28, McLemore 13/6.
A Timberwolves legjobb dobói: Wiggins 29/3, LaVine 21/9, Towns 15/3.

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus