Davis és Curry is parádézott, rekordot döntött a Hawks

Davis 43, Curry 36 ponttal vezette győzelemre csapatát - Marc volt a jobbik Gasol - gálázott az Atlanta - Evans és Knight is megsérült

Anthony Davis beállította karriercsúcsát, Step Curry pedig "szimplán" parádés játékkal vezette győzelemre csapatát az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) hétfői játéknapján. Marc nyerte a Gasol-tesók ütközetét Chicagóban, rekordott döntött az Atlanta, vége a Hornets és a Wizards sorozatának, Wade extrája ellenére nyert a Boston Miamiban, Chris Paul pedig sérülten is vezér volt a Clippersnél - íme a részletek!

Charlotte Hornets – Washinton Wizards 69-95

Ma semmi nem ment a Charlotte-nak. A hazaiak ötmeccses győzelmi szériája megszakadt, elsősorban azért, mert hosszú idő után először egyáltalán nem ültek a dobásaik – egyetlen hatékonyan és termékenyen teljesítő játékosuk sem akadt, csapatszinten 32,5%-kal tüzeltek mezőnyből. Óriási különbséggel maradtak alul a festékben, hátvédjeik nem igazán jutottak el oda és még Al Jeffersont is leszedték Gortaték, így innen 54-25-re nyert a Wizards – ráadásul a hazaiak egyetlen pontot sem tudtak szerezni gyorsindításból, miközben Wallék húszat is, ezek a statisztikák megmutatják, miért is lett közte 26 a végén.

A Washington sorozata is megszakadt. A fővárosiak borzalmasan játszottak az elmúlt másfél hónapban, különösen idegenben, ahol zsinórban kilenc vereség után tudtak nyerni. Bár nem sziporkáztak, a védekezésük rendben volt és kihasználták a Charlotte hibáit, Gortat, Wall és a padról beszálló Seraphin is hatékonyan játszott – 51%-kal dobtak mezőnyből, igaz csapatszinten összesen két triplát és öt büntetőt (!) tudtak hozzátenni. Az első negyedben még potyogtak a pontok, de már ekkor meglépett 15-tel a Wizards, ez pedig nem csökkent a folytatásban, az utolsó játékrészben csupán kilenc egységet engedtek a hazaiaknak.

A Hornets legjobb dobói: Williams 19/3, Jefferson 14, Stephenson 12/3
A Wizards legjobb dobói: Gortat 20, Wall 15/3, Beal 14

Atlanta Hawks – Sacramento Kings 130-105

Triplaeső hulljon rátok. Azt mindenki tudta, hogy az Atlanta kezdőötösének minden tagja képes hárompontost dobni, ezen az estén azonban igazi fesztivált rendezett a keleti éllovas – ez az ötös 15 triplát emelt be, összesen húszat hintettek a hazaiak, ami franchise-rekordnak számít. Az 55%-os kinti mutató sokat elárul, de az is, hogy mezőnyből végül 60%-kal dolgoztak – a 42 kiosztott gólpassz idei NBA-csúcs.

Korvernek jót tett a pihenő. Az All-Star hétvége óta 17/54 hármast süllyesztett el a dobógép, így a hétvégére „szabadságot kapott” – a kisebb felfrissülés meg is látszott rajta, ma 6/8 triplát értékesített, a szintén pihentetett Carroll 4/9-et, Millsap pedig 3/4-et. Az Atlanta már az első negyedben eldöntötte a találkozót ezzel a játékkal, ráadásul DeMarcus Cousins pont nélkül zárta ezt a játékrészt – a biztonság kedvéért azért 43 egységet berámoltak még a második tizenkét percben…

A Hawks legjob dobói: Korver 20/18, Carroll 20/12, Horford 18, Teague 18/6
A Kings legjobb dobói: Gay 23/9, McCallum 15/3, Cousins 12, McLemore 12/6

Miami Heat – Boston Celtics 90-100

Thomas folytatta. A Sunstól megszerzett irányító új állomáshelyén sem viccel, a padról beszállva 21,4 pontot átlagol tíz bostoni meccsén, ez alatt csapata 6-4-re áll – ma is ő jelentette a különbséget a hajrában. A Heat képtelen volt levédekezni őt, a zárások mögül tökéletesen lépett ki és szórta a pontokat, végül 25 egységgel zárt, közte egy nagy hármassal és több fontos kosárral az utolsó percekben –az ő játéka miatt nem tudott a Miami felzárkózni a végén.

Wade régi énjét idézte. Bár Deng és Whiteside végül vállalta a játékot, túl nagy hatásuk nem volt a mérkőzésre – előbbi 3/10-es mezőnymutatót hozott össze, utóbbi pedig kiállíttatta magát. Whiteside előbb nem ment hátra védekezni egy meg nem kapott fújás után, majd nekiment Olynyknek, amiért flagrant 2-t kapott – a hiányában a negyedik negyedben sansztalan volt a Heat a festékben. Dwyane Wade egyedül kevésnek bizonyult, pedig régi agresszivitásával 34 pontot rámolt be és egymaga tartotta meccsben a Miamit – a hajrában azonban nem tudtak mit kezdeni Thomasszal és nagyon kikaptak (42-24) a festékben, így kihasználatlan maradt a Charlotte veresége.

A Heat legjobb dobói: Wade 34/6, Beasley 14, Chalmers 12/3
A Celtics legjobb dobói: Thomas 25/9, Bass 14, Datome 13/3

Chicago Bulls – Memphis Grizzlies 91-101

A hajrában összeomlott a Bulls. Bár korábban a Memphis járt előrébb, Tony Snell kosaraival négy ponttal a hazaiak léptek meg hat perccel a lefújás előtt. Erre azonban egy 10-0-s etappal felelt a Grizzlies, az utolsó percben pedig Conley labdaszerzése, majd Tony Allen zsákolása eldöntötte a találkozót – az utolsó szűk hat percben összesen három pontot tudott szerezni a Chicago, ez pedig nyilvánvalóan nem érhetett győzelmet.

Gasolék, ha találkoznak. Pau kezdett jobban, több szép kosarat is szerzett öccse ellen, de igazán érvényesülni nem tudott, a fordulás után pedig Marc került fölénybe – csak a harmadik negyedben 15 pontot rámolt be, végül 23-mal zárt és győzelemre vezette csapatát. Ő volt a Memphis esze támadásban, szinte minden labda eljutott hozzá és remekül osztotta szét vagy oldotta meg a helyzeteket – emellett védekezésben nagyot dolgozott testvére ellen, így kulcsszerepet vállalt a sikerben. Bár a Bullsnál Mirotic hozta magát, csapatszinten csak 43%-kal dobtak és a hajrában már az újonc sem tudott segíteni.

A Bulls legjobb dobói: Snell 21/12, Mirotic 18/6, Brooks 15/3
A Grizzlies legjobb dobói: M. Gasol 23, Green 19/9, Randolph 16

Milwaukee Bucks – New Orleans Pelicans 103-114

Anthony Davis félelmetes. Sérülése idején kissé megfeledkeztünk az erőcsatár brutális szezonjáról, visszatérése óta azonban ismét 30 pontot és 13 lepattanót átlagol – az előbbi szám ma tovább emelkedett. Ezúttal teljesen tarthatatlannak bizonyult, 23 dobásából 17-et értékesített (74%), 9/11-gyel büntetőzött és 43 pontjával beállította karriercsúcsát – emellé a tíz lepattanó és hat gólpassz már csak ráadás. Amikor Antetokounmpo remeklésével fordítani tudott a Bucks a hajrában, Davis sorozatban nyolc pontot rámolt be, csapata pedig egy 14-2-es rohanással lezárta a találkozót.

Antetokounmpo csillogott. A görög ifjonc ismét bizonyította, hogy a határ a csillagos ég számára, képességeit tekintve még nagyon messze van attól, amit elérhet – ezúttal parádés játékkal 29 pontos karriercsúcsot hintett. Képes volt hátára venni csapatát és vezérként játszani, 16 dobásából 11-et értékesített, az ő kosaraival zárkózott fel, majd fordított a Bucks a negyedik negyedben, bár a hajrában Davis felülmúlta –a dolog pikantériája, hogy sokszor néztek farkasszemet a pályán. A jövő (félig a jelen) két talán legnagyobb csillagát láthattuk…

Evans megsérült. Rossz hír a vendégeknek, hogy bár Davis visszatért, két alapemberük még mindig maródi, ma pedig csatlakozott hozzájuk Tyreke Evans is, akinek a bal bokája sérült meg.

A Bucks legjobb dobói: Antetokounmpo 29, Carter-Williams 25, Middleton 17/6
A Pelicans legjobb dobói: Davis 43, Gordon 16/9, Evans 13/3

Denver Nuggets – New York Knicks 106-78

Ez a sebesség fekszik a Denvernek. Melvin Hunt alatt jóval nagyobb fokozatban játszik a Nuggets, sokkal többet rohannak és agresszívebben támadják a gyűrűt – ennek eredményeként mind az öt mérkőzésükön minimum száz pontig jutottak. Ma nem volt túl nehéz dolguk, a Knicks a második negyed végétől gyakorlatilag nem fejtett ki ellenállást, ott egy nagy rohanással meglógtak a hazaiak, a negyed játékrész elején pedig már 34 ponttal is vezettek – egyetlen bánatuk Wilson Chandler lehet, aki 17 pontot szórt, majd térdsérülés miatt kivált a mérkőzésből.

Legyen vége a szezonnak. Még csak azt sem lehet mondani, hogy a jövőt építik New Yorkban, hiszen Anthony nélkül nem igazán lehet készülni, gyakorolni a következő idényre, például Bargnani teljesen más szerepkörben játszik most, mint fog a korábbi pontkirály mellett. Ma egyedül Shved és Galloway pontjainak és egy-két szép játékának örülhetett Derek Fisher, a vereséggel a Knicks lett az első idén, aki elszenvedte 50. vereségét.

A Nuggets legjobb dobói: Faried 19, Chandler 17/6, Barton 17
A Knicks legjobb dobói: Shved 19/9, Galloway 14, Bargnani 12/3

Phoenix Suns – Golden State Warriors 80-98

Curry magáért kampányol az MVP-versenyben. A Warriors irányítója bámulatos dolgokat művel az utóbbi mérkőzéseken, ma pedig újabb bemutatót tartott, hogy miért is érdemli meg ezt a címet. Az első félidőben még szoros volt a mérkőzés, a fordulás után azonban beindult Curry, egymaga beszórt 25 pontot (végül 36-tal zárt), közte 6/8 triplával (7/13 összesen) és végül 18 pontos győzelemre vezette csapatát – nem mellesleg ez a Golden State 50. sikere volt idén, amivel továbbra is vezetik az NBA-t.

Knight megsérült. Komoly a gond Phoenixben, a vereség közel sem fájt nekik annyira, mint a Dragic-Thomas páros helyére megszerzett Brandon Knight sérülése, aki ma 13 perc alatt 13 pontot rámolt be, majd rosszul érkezett egy betörés után és nem tért vissza a parkettre. Nélküle csak a félidőig volt partiban a Suns, a túloldalon Curry mellett Thompson is remekelt, a dobóhátvéd 25 pontjával támogatta társát, így bár nem dobott túl hatékonyan a Warriors, nagyobb tűzerővel rendelkeztek – főleg úgy, hogy 33 pontot szereztek a Phoenix eladott labdáiból.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 19/6, Knight 13/6, Warren 11
A Warriors legjobb dobói: Curry 36/21, Thompson 25/12, Green 11/6

Los Angeles Clippers – Minnesota Timberwolves 89-76

Paul sérülten is nyerő. A Clippers irányítója térdfájdalmakkal is vállalta a játékot, de a gyűrűre nem nagyon nézett rá – hat dobást vállalt és csak egyet értékesített, viszont kiosztott 15 gólpasszt és csipkedte magát védekezésben, ez pedig ma elégnek bizonyult. Labdáiból DeAndre Jordan (20 pont, 17 pattanó) és Redick (26 pont) is hatékonyan dolgozott, emellé nagyon jól megfogták Rubiót és Wigginst is, így a Warriors elleni vereséget könnyűszerrel javították.

Payne is követeli a perceit. A pihenőjét töltő Kevin Garnett helyén Adreian Payne kezdett erőcsatárként és rögtön bizonyított is – 16 pontos, 15 pattanós dupla-duplájával kiemelkedett a vendégcsapatból. A Minny-nél sem Andrew Wiggins, sem Kevin Martin, sem Ricky Rubio nem igazán tudott ma érvényesülni, 76 dobott ponttal pedig nyilvánvalóan nem lehet nyerni a Clippers ellen – az impotens támadójáték mellett Jordan leválásaival és Redick tempóival sem tudtak mit kezdeni, így bár nem kaptak ki nagyon, de sok esélyük nem volt a győzelemre.

A Clippers legjobb dobói: Redick 26/9, Jordan 20, Rivers 13/6, Barnes 13/9
A Timberwolves legjobb dobói: Payne 16, Pekovics 12, Wiggins 11

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus