Davis ismét parádézott, de bukott a Pelicans

AD félelmetes estéje nem ért győzelmet - Hardenék elrontották Griffin visszatérését - az OKC visszavágott a Bullsnak - Ginobili megsérült

Anthony Davis elképesztő mérkőzést játszott, de csapata két hosszabbításban kikapott a Denvertől az észak-amerikai profi kosárliga (NBA) vasárnapi játéknapján. Westbrook vezetésével a Thunder visszavágott a Chicagónak, James Hardenék elrontották Blake Griffin visszatérését, ismét Kyrie Irving vitte a prímet a Cavsnél, Manu Ginobili pedig megsérült a Spurs sima győzelme alatt. A Portland a Torontót lépte át simán, a Suns és a Hawks pedig hozta a kötelezőt, bár Kyle Korver orra eltört - íme a részletek!

Oklahoma City Thunder – Chicago Bulls 109-100

Westbrook gyengén kezdett, de erősen zárt. A Thunder tripla-dupla gyárosa ma megállt hat gólpassznál, ráadásul az első negyedben a pontok sem jöttek – mindössze 1/8-cal dolgozott mezőnyből. Ezt követően aztán bőven pótolta, társai gyengébb dobóformáját látva ismét szinte csak magára hagyatkozott, a döntő utolsó negyedben egyedül 14 pontot rámolt be, végül 36-ig jutott – az utolsó percekben már „csak a féklámpáját látták” a vendégek, folyamatosan átgázolt a védekezésükön.

Most a Thunder hozta a végjátékot. Múlt héten Chicagóban Moore triplájával a Bulls nyerte a szoros hajrát, ezúttal Westbrook vezérletével nem adott esélyt az OKC. Az utolsó percben bedobálta a büntetőit, Morrow beemelt egy triplát és Westbrookot faultolni sem tudták a vendégek, amikor akarták – hiába játszott ismét parádésan Mirotic (27 pont) és hiába tett hozzá Gasol (20 pont, 8 pattanó), illetve Noah (15 pont, 6/7, 7 gólpassz), a hajrában most nem jött extra senkitől. Ráadásul amellett, hogy a periméteren Westbrook dominált, a lepattanózást is 52-33-ra hozta a Thunder,  köszönhetően a Kanter-Adams párosnak, akik együtt 29 lecsorgóba kapaszkodtak bele.

A Thunder legjobb dobói: Westbrook 36/6, Kanter 18, Adams 14
A Bulls legjobb dobói: Mirotic 27/6, Gasol 20/3, Noah 15

Los Angeles Clippers – Houston Rockets 98-100

A Clippers hibázott nagyobbat a végén. A csapatok nem igazán voltak a helyzet magaslatán az utolsó pillanatokban, bár Jones triplájával előrébb járt a Houston, még jó pár lehetősége volt a Clippersnek. Egy labdaszerzés után Blake Griffinre támadóhibát fújtak, majd a Rockets nem tudta oldalról bedobni a labdát – 8 mp-cel a vége előtt James Harden rontott büntetőt (ezzel 17/18-cal zárt a vonalról), így 98-100-ról jöhetett a Clippers. Chris Paul kapta a dobást, azonban a betörése végén nem lehetetlen helyzetből még a gyűrűt sem találta el, így végül ő hibázta a legnagyobbat, amivel a Rockets nyerte a találkozót.

Blake Griffin visszatért. 15 mérkőzés után lépett újra pályára a Clippers erőcsatára, de még nem volt az igazi – nem igazán érezte a ritmust a dobásoknál, végül 11 ponttal, 11 pattanóval, 8 gólpasszal és öt eladott labdával zárt. A teljes hazai csapat szenvedett egyébként a dobásokkal, Paul 7/21-gyel, Redick 5/15-tel zárt, Jordan 1/8-cal büntetőzött és bár a túloldalon is akadtak gondok bőven, ezt Harden a vonalról igyekezett pótolni – a számára mumusnak számító Clippers ellen be is szórt 34 pontot. A Rockets ezzel a győzelemmel 2-2-re hozta a szériát Doc Rivers csapatával szemben és őrzi a nyugati negyedik helyet, a LAC viszont már csak hetedik.

A Clippers legjobb dobói: Paul 23/3, Barnes 19/15, Redick 15/9
A Rockets legjobb dobói: Harden 34/9, Ariza 19/6, Jones 16/3

New Orleans Pelicans – Denver Nuggets 111-118 – kétszeri h. u.

Csak a második hosszabbítás döntött. A rendes játékidő utolsó percében háromszor is vezetett két ponttal a Pelicans, de mindháromszor válaszolni tudott a Denver, Davis utolsó dobása pedig kimaradt, így jöhetett a ráadás. Itt is úgy tűnt, hogy révbe érnek a hazaiak, Eric Gordon egy triplával és egy kettessel hárompontos előnyhöz jutatta övéit 14 mp-cel a vége előtt, de a padról 25 pontot szállító Barton hármasa újabb hosszabbításra küldte a feleket. Itt már egyértelműen elfáradt a New Orleans és Davis is, mindössze két pontot tudtak szerezni, így nagyon fájó vereséget szenvedtek hazai pályán.

Davis félelmetes estéje rosszul zárult. Az erőcsatár újabb egészen elképesztő mérkőzést játszott, amellett, hogy társai folyamatosan keresték labdákkal és 36 pontot szórt be, leszedett 14 lepattanót, kiosztott hét gólpasszt és 9 blokkot is. A rendes játékidő végén is folyamatosan beszórta a tempókat, de az első hosszabbításban is eredményes volt – igaz, védekezésben már érezhető volt, hogy fogy az erő, Faried könnyedén szerezte mellette a kosarakat. A második hosszabbításra aztán már nem maradt szufla, az 50 játékperc ilyen hőfokon visszaütött, mint ahogy az egy pattanó híján tripla-duplázó Evansnél is – mélyebb rotációjával jobban bírta most a Denver.

A Pelicans legjobb dobói: Davis 36, Evans 25/3, Gordon 16/12
A Nuggets legjobb dobói: Barton 25/9, Faried 20, Lawson 19/3

Orlando Magic – Cleveland Cavaliers 108-123

Hazai dobóforma idegenben. Sokat nem kell magyarázni, hogy miért is nyert a Cleveland, elég rápillantani az 59%-os mezőny-, valamint az 51%-os triplamutatóra - az ohiói gárda 18 alkalommal talált be távolról - és gyorsan választ kapunk a legfontosabb kérdésekre. A második játékrésztől kezdődően, melyben 40 pontot dobott, végig dominált a vendég együttes, mely magabiztos előnyben játszott. Irving (12/15 mezőnyből, 5/6 hárompontos) ott folytatta a játékot, ahol a Spurs ellen abbahagyta, lenyűgöző dobóformát hozott, Smith (7/14, 6/11 tripla) és James (9/14, 8 lepattanó, 13 gólpassz, 1 eladott labda) személyében pedig társakat kapott maga mellé. A Cavs - melyben nem lépett pályára Love - sorozatban negyedik találkozóját nyerte meg, hatszor diadalmaskodott legutóbbi hét fellépéséből.

Öt emberrel nehéz meccset nyerni. Jól nyitotta az összecsapást a hazai együttes, mely minimális előnnyel zárta az első negyedet. Annak ellenére, hogy a büntetőzést (15/27) leszámítva jól teljesített támadásban a Magic és Paytonnak egyetlen strigulán múlt a tripla-dupla (5/14 mezőnyből, 9 lepattanó, 10 gólpassz), Oladipo (8/21, 7 gólpassz), Harris (9/14, 8 lepattanó), valamint Vucsevics (11/21, 15 lepattanó) pedig nagy mennyiségben szállították a pontokat, akadt gondjuk bőven a játék egyéb elemeiben. A nagy baj az volt a vendéglátóknál, hogy a védekezés terén még csak átlagos teljesítményt sem tudtak hozni, továbbá a padról egyetlen értékelhető produkció - Ridnour (5/6) - érkezett. Bár a negyedik negyedben kilenc pontra feljött az Orlando, az ellenfél hamar szertefoszlatta a további zárkózás reményét. Sorozatban negyedik alkalommal kapott ki a Magic.

A Magic legjobb dobói: Oladipo 25/9, Harris 24/9, Vucsevics 22
A Cavaliers legjobb dobói: Irving 33/15, J.R. Smith 25/18, James 21

San Antonio Spurs – Minnesota Timberwolves 123-97

Pontzuhatag véráldozattal. Hatpercnyi ellenállhatatlan játék elegendőnek bizonyult ahhoz a hazaiak számára, hogy döntő fölénnyel kerekedjenek ellenfelük fölé. A félidőben még csak tíz pont állt a két együttes között, de a harmadik negyed első hat percében hatalmas rohamot mutatott be a Spurs, a T’wolves játékosai mintha álltak volna, úgy robogott át rajtuk a vendéglátó, s 21-4-es futásával hatalmas különbséget alakított ki. Mind a 13 játékos pályára lépett a hazaiaknál, s kivétel nélkül mindenki feliratkozott a pontszerzők közé, továbbá nyolcan érték el a tíz pontos határt. Rossz hír viszont a Spurs-szurkolók számára, hogy Ginobili jobb bokája a harmadik negyed végén megsérült, úgy támogatták az öltözőbe az argentin játékost.

Félidőig tartó lendület. Nincs oka szégyenkezni a vendég alakulatnak, ugyanis két negyeden át jól tartotta magát, azzal együtt, hogy csupán nyolcemberes rotációval játszott, ugyanis Garnett, Rubio, Neal és Pekovics sem lépett pályára. Hozzá kell tenni, hogy a mérkőzést letudó nyolc játékos közül hatan is kétszámjegyű pontmennyiséggel szolgáltak, továbbá Hamilton is szép számokat (4/9 mezőnyből, 10 lepattanó, 6 gólpassz) tett az asztalra. Azonban a harmadik negyed első hat percében megmutatta a címvédő, hogy mire képes, ha lendületbe jön, erre pedig semmilyen téren nem talált ellenszert, választ a Minnesota.

A Spurs legjobb dobói: Leonard 15/6, Green - Belinelli 13/9-13/9 
A Timberwolves legjobb dobói: Martin 19/6, LaVine 18/9, Wiggins 13

Toronto Raptors – Portland Trail Blazers 97-113

Álommeccs. Így jellemezte Nicolas Batum a Trail Blazers (és saját maga) szempontjából az összecsapást, és nem véletlenül: minden működött a vendégeknél. Aldridge (24 pont, 10 pattanó, 5 gólpassz) és Lillard (23 pont, 5 gólpassz) remekül dobott, de a másik három kezdő, Lopez, Afflalo és Batum is elérte a 10 pontos határt – utóbbi teljesen váratlanul 12 asszisztot osztott ki. A vendégek 50 százalék felett dobtak mezőnyből, majdnem 45-tel a triplavonal mögül, 27 gólpasszt osztottak szét, és mindössze 10 labdát szórtak el. A Trail Blazers egyelőre jól menedzseli Wes Matthews Achilles-ín szakadását, utóbbi három meccsüket nyerték, és tapadnak a Nyugati második Grizzliesre.

Nincs megállás a lejtőn. A legutóbbi Miami elleni győzelem csak lassította a Toronto mélyrepülését – utóbbi 12 meccséből tizediket bukta el a kanadai alakulat. DeMar DeRozan hiába dobott 50 százalékkal és Jonas Valanciunas is hiába célzott hibátlanul (7/7, 9 pattanó), rajtuk kívül senki nem tudott előlépni. Lowry és Terrence Ross nagyon rosszul dobott, a kispadról pedig nem érkezett akkora segítség, amekkora kellett volna. A Raptors éppen ellentétes utat jár, mint a Portland: a keleti 2. helyre előrelépő Cavaliersről kezdenek leszakadni, miközben a Bulls és a Wizards egyetlen meccsnyi távolságban áll mögöttük – igaz, a 4. helynél lentebb nem csúszhatnak (9 meccsel vezetik az Atlanti Csoportot a Celtics előtt).

A Raptors legjobb dobói: DeRozan 22, Valanciunas 14, L. Williams 11.
A Trail Blazers legjobb dobói: Aldridge 24, Lillard 23/6, Afflalo 14/12.

Phoenix Suns – New York Knicks 102-89

Az új kezdőötös elintézte. Bár Alex Len és Brandon Knight sem állhatott Jeff Hornacek vezetőedző rendelkezésére bokasérülés miatt, helyetteseik egészen parádés teljesítményt nyújtottak. Marcus Morris (20 pont, 9/14) ezúttal jóval hatékonyabb volt, mint ikertestvére, Markieff (14 pont, 5/11), a Len helyén játszó Brandan Wright pedig mindössze egy mezőnydobást és egy büntetőt hibázva ért el 18 pontot – illetve szedett 11 pattanót. Ha ehhez hozzátesszük, hogy Eric Bledsoe egy pattanóval maradt el a tripla-dupláról (21 pont, 11 gólpassz, 9 pattanó), máris megértjük, miért tudta végig fenntartani a kiváló ritmust a Suns.

Egy negyed. Az első 12 perc után még 29-23-ra vezetett a Knicks, utána azonban teljesen elfogyott a csapat a Bargnani-Shved-Thomas trió mellől – a Phoenix a két középső negyedben 15 pontot vert rájuk, a New York ebben az időszakban mindössze 37 pontot tudott összekaparni. Lepattanózásban klassziskülönbség (51-35) volt a csapatok között – ez, illetve a rosszabb dobóteljesítmény meg is pecsételte Derek Fisher csapatának sorsát. Tegyük hozzá, szerencséjük sem volt, mert a jó formában lévő Hardaway Jr. két perc után kidőlt csuklósérülés miatt, az újonc Cleanthony Early-nek pedig a bokája szállt el.

A Suns legjobb dobói: Bledsoe 21/3, Marc. Morris 20/6, Wright 18.

A Knicks legjobb dobói: Shved 18/6, Bargnani 18, L. Thomas 14.

Los Angeles Lakers – Atlanta Hawks 86-91

Schröder kellett a végén. A tartalékos Atlanta tíz ponttal vezetett az utolsó negyed kezdetén, hét perccel a mérkőzés vége előtt ez 15-re hízott és úgy tűnt, hogy nem maradtak nyitott kérdések. Azonban Carlos Boozer nyolc pontjára építve egy 16-2-es etapot futott a Lakers és a mérkőzés legvégére látótávolságon belülre ért – ekkor jött Schröder, aki lezárta a találkozót. A fiatal irányító 24 pontos karriercsúcsa mellé tíz gólpasszt is kiosztott, ő volt a keleti éllovas vezére ma, az Atlanta pedig 2006 óta először győzte le a Lakerst a Staplesben.

Korver orra eltört. Mike Budenholzer pihentette Jeff Teague-et, DeMarre Carrollt és Paul Millsapet is ma, ugyanakkor Kyle Korver járt a legrosszabbul: az orra találkozott Ed Davis vállával egy zárásnál és a diagnózis szerint el is tört. Ezzel megszakadt a dobógép 51 mérkőzés óta tartó triplasorozata, de az Atlanta előnye alighanem elbírja az ő kiválását. A valószínűleg hat hétre kieső Mike Scott helyén Austin Daye-jel próbálkoznak meg, de tíz meccsel vezetik Keletet, innen nagy blama lenne elbukni az első helyet.

A Lakers legjobb dobói: Kelly 13/9, Boozer 13, Clarkson 10
A Hawks legjobb dobói: Schröder 24/3, Horford 21, Mack 18/9

 

Mi a véleményed?

blog comments powered by Disqus